Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
14.7 C
Athens

ΕΜΥ: Νέο έκτακτο δελτίο – Ισχυρός καύσωνας με 42 – 44 βαθμούς μέχρι 6 Αυγούστου

Σε συνέχεια του Έκτακτου Δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (α.α. 8/2021, 26-07-2021) και σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, σχετικά με την εξέλιξη του κύματος καύσωνα:

1. Το φαινόμενο εξακολουθεί να είναι ένα επικίνδυνο καιρικό φαινόμενο καθώς θα έχει μεγάλη διάρκεια αλλά και διότι το θερμοκρασικό εύρος (διαφορά μέγιστης – ελάχιστης θερμοκρασίας) θα είναι μικρό.

2. Η κορύφωση αναμένεται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, εντούτοις οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι και την Παρασκευή 6/8/21.

3. Οι μέγιστες θερμοκρασίες το επόμενο τριήμερο θα κυμανθούν στα ηπειρωτικά περί τους 42 με 44 βαθμούς ενώ στη νησιωτική χώρα και τα παραθαλάσσια τμήματα θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Υψηλή θα παραμένει η θερμοκρασία και κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών με τις ελάχιστες τιμές της πάνω από τους 28 βαθμούς στις περισσότερες περιοχές.

Σήμερα Πέμπτη η θερμοκρασία θα φθάσει, στην ηπειρωτική Ελλάδα έως 40 με 42 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου έως 38 με 40 βαθμούς και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη έως 38 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτικότερα

Στην Αττική αίθριος καιρός. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 26 έως 39 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλονίκη γενικά αίθριος καιρός, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα γύρω ορεινά. Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 και το απόγευμα πρόσκαιρα νότιοι έως 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 24 έως 38 βαθμούς Κελσίου.

Στη Μακεδονία και τη Θράκη γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα ορεινά της Μακεδονίας τις απογευματινές ώρες. Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση. Θερμοκρασία: Από 21 έως 39 με 40 και κατά τόπους στην κεντρική Μακεδονία έως 41 με 42 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του Ιονίου, στην Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη  Ήπειρο και τη δυτική Πελοπόννησο γενικά αίθριος καιρός, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα ορεινά τις απογευματινές ώρες. Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 4 και από τις μεσημβρινές ώρες βορειοδυτικοί έως 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: Στα νησιά από 27 έως 38 με 40 βαθμούς Κελσίου. Στα ηπειρωτικά από 24 έως 40 με 42 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλία, στην Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά, στην Εύβοια και στην ανατολική Πελοπόννησο γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα βόρεια ορεινά τις απογευματινές ώρες. Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά και τα νότια έως 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 23 έως 40 με 41 και κατά τόπους στη Θεσσαλία έως 42 βαθμούς Κελσίου.

Στις Κυκλάδες και στην Κρήτη αίθριος καιρός. Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και κατά τη διάρκεια της ημέρας τοπικά έως 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 24 έως 34 και στη νότια Κρήτη τοπικά έως 38 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα αίθριος καιρός. Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και τοπικά έως 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 26 έως 38 βαθμούς Κελσίου.

Για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς και σήμερα στις περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος προειδοποιεί η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας λόγω και των ιδιαίτερα υψηλών θερμοκρασιών στη χώρα

Σε λειτουργία τρεις κλιματιζόμενες αίθουσες του Δήμου Αθηναίων, 8:00 το πρωί με 9:00 το βράδυ για την προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Πρόκειται για τις Λέσχες Φιλίας στο Νέο Κόσμο, στην οδό Χελντράιχ 15, στην Κολοκυνθούς, Αίμωνος 9 & Άστρους και στη Λαμπρινή, Ιαλέμου 63. Σε 24ωρη λειτουργία και δομή φιλοξενίας αστέγων στον Πειραιά, στην οδό Μυκάλης 51.

Την Παρασκευή

Στην Αττική αίθριος καιρός. Οι άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα ανατολικά 5 μποφόρ με εξασθένηση από νωρίς το απόγευμα. Θερμοκρασία: Από 26 έως 40 με 41 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλονίκη γενικά αίθριος καιρός, με λίγες νεφώσεις στα γύρω ορεινά τις απογευματινές ώρες. Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 26 έως 39 βαθμούς Κελσίου.

Στη Μακεδονία και τη Θράκη γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα ορεινά κυρίως της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 25 έως 40 με 41 και κατά τόπους έως 42 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του Ιονίου, στην Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη  Ήπειρο και τη δυτική Πελοπόννησο γενικά αίθριος καιρός, με τοπικές νεφώσεις στα ορεινά τις απογευματινές ώρες. Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 3 έως 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: Στα νησιά από 27 έως 40 με 41 βαθμούς Κελσίου. Στα ηπειρωτικά από 25 έως 40 με 41 και κατά τόπους έως 42 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλία, στην Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά, στην Εύβοια και στην ανατολική Πελοπόννησο γενικά αίθριος καιρός με τοπικές νεφώσεις στα ορεινά τις απογευματινές ώρες. Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα ανατολικά και τα νότια 4 με 6 μποφόρ με εξασθένηση από νωρίς το απόγευμα. Θερμοκρασία: Από 25 έως 41 με 42 και κατά τόπους στη Θεσσαλία έως 43 βαθμούς Κελσίου.

Στις Κυκλάδες και στην Κρήτη αναμένεται αίθριος καιρός. Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ με εξασθένηση από το βράδυ. Θερμοκρασία: Από 26 έως 35 και στη νότια Κρήτη τοπικά έως 38 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα αίθριος καιρός. Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ με εξασθένηση από το βράδυ. Θερμοκρασία: Από 26 έως 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

Το Σάββατο

Αίθριος και πολύ ζεστός καιρός σε όλη τη χώρα. Λίγες τοπικές νεφώσεις θα αναπτυχθούν στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο τοπικά έως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα παραμείνει ιδιαίτερα υψηλή σε όλη τη χώρα (επίπεδα καύσωνα) και οι μέγιστες τιμές της θα φθάσουν:
α. στη Στερεά και τη Θεσσαλία έως 42 με 44 βαθμούς Κελσίου
β. στην κεντρική Μακεδονία έως 41 με 43 βαθμούς Κελσίου
γ. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, τα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τη νότια Κρήτη και τα Δωδεκάνησα έως 40 με 41 βαθμούς Κελσίου.

Παράλληλα, υψηλές θα παραμείνουν οι θερμοκρασίες και κατά τη διάρκεια της νύχτας, με τις ελάχιστες τιμές πάνω από τους 26 με 27 βαθμούς Κελσίου.

Την Κυριακή

Αίθριος και πολύ ζεστός καιρός σε όλη τη χώρα. Λίγες τοπικές νεφώσεις θα αναπτυχθούν στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά 2 με 4 και στο Αιγαίο 3 με 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα παραμείνει ιδιαίτερα υψηλή σε όλη τη χώρα (επίπεδα καύσωνα) και οι μέγιστες τιμές στα ηπειρωτικά θα φθάσουν τους 40 με 43 και κατά τόπους τους 44 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις νησιωτικές και παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. Παράλληλα, οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα είναι ιδιαίτερα υψηλές πάνω από 27 με 28 βαθμούς Κελσίου, εντείνοντας το αίσθημα δυσφορίας.

Τη Δευτέρα

Αίθριος και πολύ ζεστός καιρός σε όλη τη χώρα. Λίγες τοπικές νεφώσεις θα αναπτυχθούν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας τις απογευματινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4, στα ανατολικά βόρειοι βορειοδυτικοί έως 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παραμείνει ιδιαίτερα υψηλή σε όλη τη χώρα (επίπεδα καύσωνα) και θα σημειώσει επιπλέον μικρή άνοδο κυρίως στα ηπειρωτικά και κατά τόπους στη Θεσσαλία θα ξεπεράσει τους 44 βαθμούς Κελσίου.

Την Τρίτη

Αίθριος και πολύ ζεστός καιρός σε όλη τη χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα πελάγη τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παραμείνει ιδιαίτερα υψηλή σε όλη τη χώρα (επίπεδα καύσωνα) και θα σημειώσει επιπλέον μικρή άνοδο κυρίως στα ανατολικά.

Την Τετάρτη

Γενικά αίθριος και πολύ ζεστός καιρός. Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις θα αναπτυχθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 4 και στα ανατολικά 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παραμείνει ιδιαίτερα υψηλή σε όλη τη χώρα.

Οδηγίες προς τους πολίτες από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Ο Καλλιάνος αναμένειο 40°C για την Τρίτη

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών.

Στις περιοχές όπου προβλέπεται η επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών, η ΓΓΠΠ (www.civilprotection.gr) εφιστά την προσοχή στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, συνιστάται στους πολίτες:

– Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.

– Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.

– Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.

– Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.

Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο: “Έχουμε τη βεβαιότητα ότι η αλήθεια δεν θα λάμψει”

«Βρίσκομαι ενώπιόν σας γιατί οι εγγυήσεις του κράτους δικαίου έχουν πάψει να λειτουργούν στην Ελλάδα», δήλωσε στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου η Μαρία Καρυστιανού,...

ΕΝΦΙΑ: Αντίστροφη μέτρηση για τα φετινά εκκαθαριστικά

Στην τελική ευθεία έχουν εισέλθει οι διαδικασίες τόσο για την έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, όσο και για την έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ. Σύμφωνα...

Αυξημένα μέτρα της Τροχαίας για την επιστροφή των εκδρομέων του τριημέρου

Αυξημένα είναι τα μέτρα της Τροχαίας στο σύνολο του οδικού δικτύου της χώρας, με σκοπό την ασφαλή επιστροφή των εκδρομέων του τριημέρου.  Στο πλαίσιο της...
Το έθιμο της λαγάνας

Το έθιμο της λαγάνας

Το παραδοσιακό έθιμο της λαγάνας παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο νηστίσιμο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας... Με αφορμή λοιπόν αυτή την ιδιαίτερη μέρα ας γνωρίσουμε αναλυτικότε­ρα την...

Βέροια: Νεκρή 25χρονη σε τροχαίο

Την τελευταία της πνοή άφησε μία 25χρονη σε τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Καθαράς Δευτέρας στην Ημαθία. Το τροχαίο σημειώθηκε στο 8ο χιλιόμετρο...
Πάτρα: Δεν θα πραγματοποιηθεί φέτος το Καρναβάλι

Πάτρα: Σαρωτικοί έλεγχοι λόγω καρναβαλικών εκδηλώσεων – Δεκάδες συλλήψεις ατόμων κυρίως για ναρκωτικές ουσίες...

Σε 88 συλλήψεις προχώρησε η Αστυνομία κατά την διάρκεια ελέγχων που πραγματοποίησε στην Πάτρα το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς, με σκοπό την αποτροπή κλοπών,...

Καλά «Κούλουμα» και καλή Σαρακοστή!

Καλά «Κούλουμα» και καλή Σαρακοστή!

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Καιρός: Συννεφιασμένη… Κυριακή με τοπικές βροχές και καταιγίδες

Συννεφιασμένος στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες, αναμένεται να...

Ο καιρός για το τριήμερο: Τοπικές βροχές σήμερα

Βροχερός αναμένεται να είναι και σήμερα ο καιρός σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ. Αναλυτικά,...

Καιρός: Τοπικές βροχές σήμερα με ανοιξιάτικες θερμοκρασίες

Βροχερός θα είναι και σήμερα, Πέμπτη 14 Μαρτίου, ο καιρός σύμφωνα με την πρόγνωση...

Άστατος καιρός έως την Παρασκευή: Δείτε πού και πότε θα βρέξει

Διατηρείται ο άστατος καιρός σήμερα, Τετάρτη ενώ η πιο άστατη καιρικά ημέρα θα είναι...