Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
18.4 C
Athens

Επανεξελέγη πρόεδρος της Βουλής ο K. Τασούλας με ευρεία πλειοψηφία 249 ψήφων

Με ευρεία πλειοψηφία 249 ψήφων και με την στήριξη τεσσάρων κομμάτων, της Ν.Δ., του ΣΥΡΙΖΑ,του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Ελληνικής Λύσης, επανεξελέγη Πρόεδρος της Βουλής,ο Κώστας Τασούλας.

«Παρών» στην ψηφοφορία, δήλωσαν 51 βουλευτές του ΚΚΕ, των «Σπαρτιατών», της «Νίκης» και της «Πλεύσης Ελευθερίας». Ο κ. Τασούλας, αφού ευχαρίστησε τους βουλευτές για την τιμητική επανεκλογή του, είπε ότι τους υποδέχεται, με ένα επιπλέον εφόδιο, την εμπειρία που απέκτησε στην προηγούμενη θητεία του.

Σε εξέλιξη η διαδικασία εκλογής αντιπροέδρων, κοσμητόρων και γραμματέων

Η διαδικασία εκλογής αντιπροέδρων, κοσμητόρων και γραμματέων εξελίσσεται στην Oλομέλεια της Βουλής αυτή την ώρα. Η ψηφοφορία είναι ονομαστική, όχι όμως προφορικά αλλά γραπτά, και για την οικονομία του χρόνου στήθηκαν τέσσερις κάλπες στις οποίες οι βουλευτές θα δηλώνουν, με το όνομά τους, την προτίμησή τους.

Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ προτείνονται για τη θέση του Α’ αντιπροέδρου ο Γιάννης Πλακιωτάκης, για τη θέση του Β’ αντιπροέδρου ο Γιώργος Γεωργαντάς και για τη θέση του Γ’ αντιπροέδρου ο Αθανάσιος Μπούρας.

Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ προτείνεται για τη θέση του Δ’ αντιπροέδρου η Όλγα Γεροβασίλη.

Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ προτείνεται για τη θέση του Ε’ αντιπροέδρου ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ προτείνεται για τη θέση του ΣΤ’ αντιπροέδρου ο Γιώργος Λαμπρούλης.

Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των «Σπαρτιατών» προτείνεται για τη θέση του Ζ’ αντιπροέδρου ο Πέτρος Δημητριάδης.

Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ελληνικής Λύσης προτείνεται για τη θέση του Η’ αντιπροέδρου ο Βασίλειος Βιλιάρδος.

Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της «Νίκης», προτείνεται για τη θέση του Θ’ αντιπροέδρου ο Γεώργιος Αποστολάκης.

Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της «Πλεύσης Ελευθερίας» προτείνεται για τη θέση του Ι’ αντιπροέδρου ο Μιχαήλ Χουρδάκης.

Από την ΚΟ της ΝΔ για το αξίωμα των κοσμητόρων προτείνονται οι Βασίλειος-Νικόλαος Υψηλάντης και Βασίλειος Γιόγακας και για το αξίωμα των γραμματέων οι Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης, Μαρία Νεφέλη Χατζηιωαννίδου, Γιώργος Βρεττάκος και Σπυρίδων Κουλκουδίνας.

Από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, για το αξίωμα του κοσμήτορα προτείνεται η Μαρίνα Κοντοτόλη και για το αξίωμα του γραμματέα ο Πέτρος Παππάς.

Από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ προτείνεται για το αξίωμα του γραμματέα ο Εμμανουήλ Χριστοδουλάκης.

Στους βουλευτές έχουν διανεμηθεί τέσσερα ψηφοδέλτια, ένα ψηφοδέλτιο με τα ονόματα του Α, του Β και του Γ αντιπροέδρου, ένα ψηφοδέλτιο με τα ονόματα των υπολοίπων προτεινομένων αντιπροέδρων, ένα ψηφοδέλτιο με τα ονόματα των προτεινομένων για τα αξιώματα των κοσμητόρων και ένα ψηφοδέλτιο με τα ονόματα των προτεινομένων για γραμματείς. Η ψήφος είναι «ναι» ή «παρών», δεν υπάρχει τρίτη επιλογή. Επίσης, σε κάθε ψηφοδέλτιο, ο βουλευτής θα πρέπει να αναγράφει το ονοματεπώνυμο του, την εκλογική του περιφέρεια στην οποία ανήκει και στο τέλος να το υπογράφει.

Τασούλας : Κανείς να μην καταδεχθεί να γίνει διακονιάρης εφήμερης δημοσιότητας

Μήνυμα πως θα διαφυλάξει την απρόσκοπτη και ανεμπόδιστη λειτουργία και τις εργασίες του κοινοβουλίου, έστειλε με την ομιλία του, αμέσως μετά την επανεκλογή του, ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας.

«Έχοντας τιμηθεί και πάλι από την Βουλή των Ελλήνων στο αξίωμα του προέδρου της, σας καλώ να συμβάλλουμε ώστε η εθνική αντιπροσωπεία να αποτελέσει το ζωντανό και γόνιμο δημοκρατικό εργαστήρι της απαραίτητης πολιτικής σύνθεσης που τα σπρώχνει τα πράγματα προς τα εμπρός.

Ακούμε ή διαβάζουμε προβλέψεις -ή μήπως και ευχές- ότι αυτή η οκτακομματική σύνθεση του νέου κοινοβουλίου, θα έχει θεσμικές ακροβασίες, ευτελείς συμπεριφορές και ακρότητες, που θα το μετέτρεπαν από πεδίο άσκησης πολιτικής και παραγωγής νομοθετικού έργου, σε μια διαρκή αρένα προς άγραν δημοσιότητας.

Προσωπικά, δεν βιάζομαι να προδικάσω τίποτε. Και αν σας μίλησα για το έργο της Βουλής, για την αποστολή της, για την αποστολή μας και για το ευοίωνο κατώφλι στο οποίο βρίσκεται η χώρα μας, είναι γιατί θέλησα να σας καλέσω σε μια πορεία κοινοβουλευτική που δεν θα έχει στοιχεία ούτε κωλυσιεργίας ούτε περιττής καταπονήσεως ούτε αλαζονείας», είπε ο πρόεδρος της Βουλής και συνέχισε:

«Θα χαρώ πολύ να σας έχω όλους και όλες δίπλα μου στην απρόσκοπτη διεξαγωγή των εργασιών του κοινοβουλίου που είναι και το πρώτιστο καθήκον και υποχρέωση του προέδρου του, πέρα και πάνω από κάθε στενόκαρδη και εφήμερη επιδίωξη.

Κανείς να μην καταδεχθεί να γίνει διακονιάρης εφήμερης δημοσιότητας, με εύκολους και θορυβώδεις τρόπους, όταν μας δίνεται η ευκαιρία -γιατί όχι- να συνομιλήσουμε με την ιστορία, ακόμη και με τον δικό μας προσωπικό τρόπο. Όλοι και όλες ξέρουμε τι σημαίνει απρόσκοπτη λειτουργία του κοινοβουλίου και όλοι ξέρουμε τι σημαίνει, κατά το άρθρο 65 του Συντάγματος, η ανεμπόδιστη διεξαγωγή των εργασιών του. Εγώ πάντως, είτε μόνος είτε μετά πολλών, την απρόσκοπτη λειτουργία του κοινοβουλίου θα διαφυλάξω και την αποστολή μας θα διευκολύνω και είμαι βέβαιος ότι σε αυτή τη σπουδαία αποστολή δεν θα είμαι καθόλου μόνος» κατέληξε ο πρόεδρος της Βουλής.

Να σημειωθεί, ότι με βάση το άρθρο 7 του Κανονισμού της Βουλής, ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου, εκλέγεται με ονομαστική πλειοψηφία και με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 151.

Αμέσως μετά, και υπό την προεδρία του Κώστα Τασούλα, η Ολομέλεια θα εκλέξει με μυστική ψηφοφορία, τους 10 Αντιπροέδρους του Σώματος, καθώς και τους Κοσμήτορες και Γραμματείς που πλαισιώνουν το προεδρείο.

Από τη ΝΔ έχουν προταθεί για τη θέση του Α´Αντιπροέδρου, ο Γιάννης Πλακιωτάκης, του Β Αντιπροέδρου ο Γιώργος Γεωργαντάς, ενώ αμετακίνητος στο αξίωμα του Γ’ Αντιπροέδρου, παραμένει ο Θανάσης Μπούρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει προτείνει την Όλγα Γεροβασίλη και το ΠΑΣΟΚ, όπως και στην προηγούμενη Βουλή, τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ρέντη: Προφυλακίστηκε ο αρχηγός της Θύρας 7

Προφυλακίστηκε ο αρχηγός της Θύρας 7 ο οποίος θεωρείται ηγετικό στέλεχος της «Εγκληματικής Οργάνωσης» που εξιχνιάστηκε μετά τη δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη. Πιο...

Ανδρουλάκης: Η ΝΔ είναι υπότροπη.Ο κ. Μητσοτάκης να πει ξεκάθαρα τι συμβαίνει στο υπουργείο...

Σφοδρή επίθεση Ανδρουλάκη στην κυβέρνηση για την υπόθεση διάρρηξης στο Υπουργείο Εσωτερικών καθοδόν προς την ευρωκάλπη.  Η Νέα Δημοκρατία είναι υπότροπη. Λίγο πριν τις ευρωπαϊκές...

Μαρούσι: Δέκα άτομα εμπλέκονται στον καυγά που άφησε νεκρό και τραυματίες

Την ώρα που καταθέτουν αυτόπτες μάρτυρες στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής, για την άγρια συμπλοκή που κατέληξε σε τραγωδία τα ξημερώματα στο Μαρούσι, έξω από νυχτερινό...

Μητσοτάκης: Μαχόμαστε τον ακροδεξιό φασισμό στην πράξη, όχι στα λόγια

Την τελευταία του εβδομαδιαία επισκόπηση πριν το Πάσχα, κάνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη γνωστή ανάρτησή του στο FB, στην οποία αναφέρεται στον...

Παρουσίαση του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ»

Παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 26 Απριλίου, στο Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, η παρουσίαση του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ. Στην εκδήλωση...

Τιμολόγιο ρεύματος: Πώς θα διαμορφωθούν τον Μάιο – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Σταθεροποίηση των τιμολογίων ρεύματος αναμένεται για τον Μάιο με μικρές αποκλίσεις σε σχέση με τον Απρίλιο σύμφωνα με εκτιμήσεις από πηγές των προμηθευτών. Η μέση...

Ρέντη: Στη φυλακή οδηγήθηκαν επτά από τους 31 κατηγορουμένους

Την Κυριακή θα συνεχιστεί ο δεύτερος κύκλος των απολογιών ενώπιον των τεσσάρων ανακριτών για τη δολοφονική επίθεσης σε βάρος αστυνομικών των ΜΑΤ, έξω από...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Βουλή: Οργή του Τασούλα για το επεισόδιο – Αποπομπή 15 ημερών για τον Φλώρο από τις κοινοβουλευτικές εργασίες

Άμεση ήταν η αντίδραση του προέδρου της Βουλής στην βίαιη επίθεση του πρώην βουλευτή...

Ακροδεξιοί τραμπουκισμοί στη Βουλή: Ο Φλώρος χτύπησε τον Γραμμένο της Λύσης που τον εξύβριζε χυδαία

Με τέτοια πρόσωπα που έχουν εκλεγεί βουλευτές φυσιολογική εξέλιξη είναι αυτή που συνέβη σήμερα....

Βουλή: Στα νοσοκομεία του ΕΣΥ οι ιδιώτες γιατροί – Κατατέθηκε η ρύθμιση

Ανοίγει ο δρόμος για να ασκούν έργο στο ΕΣΥ και ιδιώτες γιατροί, με ρύθμιση...

Οι “Σπαρτιάδες” διαλύονται…

Άλλος ένας προερχόμενος από τους Σπαρτιάτες βουλευτής, ανεξαρτητοποιήθηκε πριν από λίγο στη Βουλή. Πρόκειται για...