Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
21.4 C
Athens

Επεισόδιο Τσίπρα – Γεννηματά στις Βρυξέλλες

Νέο επεισόδιο στις ήδη τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τη Φώφη Γεννηματά σημειώθηκε χθες με αφορμή την παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και τα όσα είπε για το ενδεχόμενο της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς στις επικείμενες ευρωεκλογές.

Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε να ανησυχεί για σύμπραξη Δεξιάς – Ακροδεξιάς και η κα Γεννηματά του υπενθύμισε ότι ο πολιτικός που έχει συγκυβερνήσει 3,5 χρόνια με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ και ακόμα και σήμερα στηρίζεται στην ψήφο τους, είναι τουλάχιστον αναξιόπιστος αν εμφανίζεται να ανησυχεί για την άνοδο των ακροδεξιών δυνάμεων στην Ευρώπη.

«Την επόμενη μέρα θα πρέπει όλες οι προοδευτικές δυνάμεις να συμφωνήσουμε ότι έχουμε ευθύνη και υποχρέωση να αποτρέψουμε την εκλογή του ακραία νεοφιλελεύθερου και ακραία δεξιού, Βαυαρού πολιτικού Βέμπερ στην Προεδρία της Κομισιόν.

Μία τέτοια εξέλιξη θα σηματοδοτούσε και επισήμως τη συνεργασία της Δεξιάς με την Ακροδεξιά και αυτό θα ήταν καταστροφικό για το μέλλον της Ευρώπης», είπε χθες ο κ. Τσίπρας στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, στην οποία εκλήθη για άλλη μία φορά ως παρατηρητής.

Με το βλέμμα στην Αθήνα και το Κίνημα Αλλαγής, ο πρωθυπουργός που εφάρμοσε σκληρό και το κυριότερο αχρείαστο πρόγραμμα λιτότητας από το 2015 και μετά με το τρίτο μνημόνιο, «έπαιξε» και πάλι το έργο περί σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων, λέγοντας επί λέξει: «Ο πολιτικός μας προσανατολισμός δεν μπορεί παρά να είναι σαφής απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό και τις πολιτικές της λιτότητας, που γεννούν τις ανισότητες και τρέφουν την ακροδεξιά».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας -ο οποίος έχει φιγουράρει σε κορυφαία ευρωπαϊκά περιοδικά και εφημερίδες ως ο πλέον αυθεντικός εκπρόσωπος του λαϊκισμού που απειλεί την Ευρώπη- υπογράμμισε την ανάγκη ευρείας προοδευτικής συμμαχίας «για να υπερασπιστεί τις ιδρυτικές της αξίες, της Δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής συνοχής απέναντι στον αντιευρωπαϊκό ακροδεξιό λαϊκισμό».

Στο πλαίσιο αυτό προειδοποίησε τους Ευρωπαίους ότι αν δεν εντάξουν τη Βόρεια Μακεδονία στην Ε.Ε. κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου, τότε θα ενισχύσουν τις δυνάμεις της οπισθοδρόμησης και του εθνικισμού και σε βάρος της πολιτικής της προόδου, της ειρήνης και της φιλίας των λαών. «Περιέγραψε ο κ. Τσίπρας τους κινδύνους από μια πιθανή συνεργασία της ακροδεξιάς με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης την επομένη των ευρωεκλογών. Είναι όμως πολύ πιο επικίνδυνο αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα.

Ένα κόμμα που προέρχεται από την Αριστερά κυβέρνησε επί 3,5 χρόνια με την ακροδεξιά και σήμερα στηρίζεται σε ψήφους ακροδεξιών βουλευτών για να παραμείνει στην κυβέρνηση», απάντησε, αρχικά, η Φώφη Γεννηματά και συνέχισε: «Δημιουργείται σύγχυση στους πολίτες και δίνει στην ακροδεξιά τη δυνατότητα να παρουσιάσει ένα άλλο πρόσωπο από αυτό που πραγματικά έχει. Μην ξεχνάμε ότι ο λύκος δεν θα γίνει ποτέ σκυλί συντροφιάς. Γι’ αυτό όσα λέμε στο εξωτερικό είναι καλό να τα τηρούμε και στο εσωτερικό των χωρών μας».

Ωστόσο, μπροστά στη βέβαιη άνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπως καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις σε όλη την Ευρώπη, η κα Γεννηματά τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Κόμμα της Ενωμένης Αριστεράς και το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα «για τη στήριξη του Φρανς Τίμερμανς στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», συμφωνώντας με τον κ. Τσίπρα ότι δεν πρέπει να είναι ο επόμενος επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο υποψήφιος που θα προτείνει το Ευρωπαϊκό Λαïκό Κόμμα, κ. Βέμπερ. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ έκανε λόγο για ανάγκη ριζικής αλλαγής πολιτικής σημειώνοντας πως «το κοινό μας σπίτι, με όλα τα προβλήματα και τα μειονεκτήματά του είναι ό,τι πιο ασφαλές έχουμε. Γι’ αυτό χρειάζεται ριζική αλλαγή πολιτικής στην Ευρώπη μέσα από την αλλαγή της ηγεσίας της».

Σχολίασε ακόμα πως «απάντηση στη διαρκή λιτότητα και τις συντηρητικές πολιτικές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος είναι η προοδευτική ατζέντα για το νέο κοινωνικό συμβόλαιο που παρουσιάσαμε στη Μαδρίτη. Αύξηση του κατώτερου, μισθού, αύξηση της κατώτερης σύνταξης και αύξηση του επιδόματος ανεργίας από κοινοτικούς πόρους -η πρόταση που επεξεργάζεται ο Σολτς- είναι μερικές μόνο από τις προοδευτικές αλλαγές που έχουμε ανάγκη». «Στην ατζέντα μας όμως ψηλά πρέπει να βρεθεί το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Οι επιπτώσεις στη χωροταξία, στις υποδομές, στην υγεία των πολιτών, στις καλλιέργειες και την αγροτική παραγωγή, στην οικονομία, στην πολιτική προστασία και βέβαια στις μετακινήσεις πληθυσμών θα είναι δραματικές αν δεν λάβουμε άμεσα μέτρα», κατέληξε η κα Γεννηματά.

Προβληματισμός για τις δηλώσεις Κατρούγκαλου

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και οι σημερινοί πανηγυρικοί τίτλοι των τουρκικών εφημερίδων που σημειώνουν ότι η Ελλάδα δέχεται ως δικαιώματα τις διεκδικήσεις της Τουρκίας, προκαλούν προβληματισμό στο Μαξίμου και δεύτερες σκέψεις για το αν θα πρέπει να υπάρξει διευκρινιστική τοποθέτηση σήμερα από τον υπουργό Εξωτερικών, ώστε να κλείσει το θέμα που άνοιξε με τις δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του.

Η κριτική της αντιπολίτευσης και οι πανηγυρισμοί των Τούρκων εστιάζονται στη φράση Κατρούγκαλου ότι «η Ελλάδα αναγνωρίζει ότι η Τουρκία έχει δικαιώματα σε όλα τα θέματα που την αφορούν», με την αντιπολίτευση να βάζει θέμα αν έχει αλλάξει το δόγμα της Ελλάδας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ότι η ελληνική διπλωματία αναγνωρίζει μόνο μία διαφορά με τους Τούρκους και αυτή είναι η υφαλοκρηπίδα.

Εν αναμονή των εξελίξεων σε αυτό το θέμα, το Μαξίμου «τρέχει» να σβήσει τη φωτιά που άναψε στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ – Πράττω, της πολιτικής κίνησης της οποίας ηγείται ο Νίκος Κοτζιάς. Το θέμα βγήκε στο προσκήνιο όταν έγινε γνωστό ότι τρία στελέχη της κίνησης «Πράττω» παραιτήθηκαν από τις κρατικές θέσεις που κατείχαν στο υπουργείο Εξωτερικών, καταγγέλλοντας πιέσεις από την πολιτική ηγεσία και το Μαξίμου. Η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών ότι ο ίδιος δεν ζήτησε ποτέ τις παραιτήσεις τους και με έκπληξη ενημερώθηκε για τις παραιτήσεις τους, δεν έκλεισε το ζήτημα και φαίνεται ότι η κρίση στα σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ – Πράττω και κατ’ επέκταση Τσίπρα – Κοτζιά, έχει βαθύτερα αίτια.

Υπάρχουν πληροφορίες ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών αρνήθηκε πρόταση του πρωθυπουργού να είναι υποψήφιος στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και ότι ο ίδιος ο κ. Κοτζιάς θεωρεί ότι ο κ. Τσίπρας δεν τον έχει στηρίξει επαρκώς στη δημόσια αντιπαράθεσή του με τον Π. Καμμένο.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Iερώνυμος για Κατσίφα: Ήταν Έλληνας στη Βόρεια Ήπειρο και τον θαυμάζουμε γι' αυτό που έγινε!

Οργισμένος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Δεν θα κάνουμε αυτό που θα μας πει ο Βελόπουλος

Μήνυμα συνεργασίας Εκκλησίας-Κράτους και αποδοκιμασίας των έμμεσων προτροπών του Κυριάκου Βελόπουλου για αποδοκιμασίες πιστών κατά πολιτικών το Πάσχα έστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος από το...

Κασσελάκης: Θέλει μόνο… δύο θητείες ως πρωθυπουργός της χώρας!

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχωρεί, ένα τέταρτο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτηςο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, στον Αντώνη Σρόιτερ και στην εκπομπή...

Μητσοτάκης: Όχι στις ψήφους των Σπαρτιατών – Δεν γίνεται η Βουλή να μετατρέπεται σε...

Ανατριχιαστικό και αποκαλυπτικό χαρακτήρισε το περιστατικό βίας που συνέβη στη Βουλή την Τετάρτη ο πρωθυπουργός. “Ανατριχιαστικό γιατί δεν γίνεται ο ναός της δημοκρατίας να μετατρέπεται...

Κασσελάκης: Ζήτησε τη διαγραφή – Θεοδωρικάκος: “Ας κοιτάξει τον καθρέφτη για να δει το...

Την διαγραφή του βουλευτή της Ν.Δ Τάκη Θεοδωρικάκου ζητά ο Στέφανος Κασσελάκης με αφορμή δήλωση του πως η Ν.Δ διεκδικεί τις ψήφους όλων των...

ΝΔ: Σε ένα κανονικό κόμμα, ο κ. Κασσελάκης θα είχε ήδη διαγραφεί

«Την ημέρα του ξυλοδαρμού στη Βουλή, με πρωταγωνιστή βουλευτή που ψηφίστηκε με τους Σπαρτιάτες. Το ίδιο βράδυ, ο ξάδερφος του κ. Κασσελάκη και υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει ευπρόσδεκτες τις...

Το σκεπτικό του Αρείου Πάγου: Πραγματικός αρχηγός των Σπαρτιατών είναι ο Ηλίας Κασιδιάρης

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου με την οποία έγινε η ανακήρυξη των κομμάτων και των συνασπισμών κομμάτων, τα...

Επιχείρηση “Ασπίδες”: Η Φρεγάτα Ύδρα κατέρριψε με πυροβόλο δύο UAV στον κόλπο Άντεν

H φρεγάτα Ύδρα που βρίσκεται στον κόλπο του Άντεν για την προστασία της διεθνούς ναυσιπλοΐας έβαλε με πυροβόλο κατά δύο UAVs που απειλούσαν εμπορικό...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Τσίπρας: Στη Μ. Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας

Την άμεση κατάπαυση του πυρός στην Γάζα και την επιστροφή όλων των ομήρων πρέπει...

Η ενόχληση των περί Κασσελάκη για τον Τσίπρα

Ενοχλημένοι έμαθα είναι στους άνω ορόφους της Κουμουνδούρου με την φωτογραφία που διέρρευσε στον...

Ο Κασσελάκης αδειάζει και πάλι τον Τσίπρα – Λάθος ο νόμος του για τις εταιρείες στο εξωτερικό

Στην αντεπίθεση πέρασε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Κασσελάκης αναφορικά με την κριτική που...

Σακελλαρίδης: Ο Αλέξης Τσίπρας θα έπρεπε να είχε μιλήσει νωρίτερα

Στον απόηχο της τριήμερης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης της Νέας Αριστεράς που αποτελεί το πρώτο ιδρυτικό βήμα...