Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024
21.8 C
Athens

Επικουρικές Συντάξεις: Το σχέδιο για κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης – Τι αυξήσεις θα φέρει – Παραδείγματα

Σχέδιο για την κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) από τις επικουρικές συντάξεις φαίνεται πως επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ουσιαστικά το υπουργείο επιδιώκει να μειώσει την κράτηση αυτή τόσο από κύριες όσο και από επικουρικές συντάξεις. Σύμφωνα με την εφημερίδα ” Ελεύθερος Τύπος”  η ενδεχόμενη κατάργηση της κράτησης από τις επικουρικές θα σημάνει αυξήσεις από 10 ευρώ ως και 71 ευρώ μηνιαίως ή από 120 ευρώ ως 852 ευρώ ετησίως για περίπου 400.000 παλαιούς αλλά και νέους (μετά την 1η/1/2015) συνταξιούχους που λαμβάνουν αρχική μικτή επικουρική σύνταξη άνω των 300 ευρώ.

Οι αυξήσεις που θα έπαιρναν οι συνταξιούχοι στις επικουρικές με την κατάργηση της ΕΑΣ θα ήταν οι πρώτες μετά από μια 15ετία που οι επικουρικές συντάξεις είχαν γνωρίσει αλλεπάλληλες μειώσεις λόγω των Μνημονίων.

H ΕΑΣ

Πριν από τα Μνημόνια, η μέση επικουρική σύνταξη ήγαν γύρω στα 300 ευρώ, ενώ μετά τις περικοπές και τις αλλαγές που έγινα στον τρόπο υπολογισμού τους η μέση επικουρική σύναξη είναι περίπου 170 ευρώ.

Η κράτηση ΕΑΣ επιβάλλεται στις επικουρικές με «10βαθμη» κλίμακα, που ξεκινά με 3% για συντάξεις από 300 ως 350 ευρώ και φτάνει στο 10% για επικουρικές άνω των 650 ευρώ.

Η κλίμακα κρατήσεων ΕΑΣ στις επικουρικές είναι 3% από τα 300 ως τα 350 ευρώ, 4% από τα 350 ως τα 400 ευρώ, 5% από τα 400 ως τα 450 ευρώ, 6% από τα 450 ως τα 500 ευρώ, 7% από τα 500 ως τα 550 ευρώ, 8% από τα 550 ως τα 600 ευρώ, 9% από τα 600 ως τα 650 ευρώ και 10% από τα 650 ευρώ και άνω.

Η κράτηση δεν φαίνεται στα ενημερωτικά των παλαιών συνταξιούχων, καθώς έχουν αφαιρεθεί όλες οι μνημονιακές περικοπές και οι συνταξιούχοι βλέπουν μόνον τη σύνταξη όπως διαμορφώνεται μετά την αφαίρεση των μειώσεων προ εισφοράς ασθένειας και προ φόρου.

Έτσι ένας παλαιός συνταξιούχος του ΙΚΑ που έπαιρνε επικουρική 455 ευρώ στο ενημερωτικό σύνταξης δεν θα δει πουθενά την αρχική μικτή επικουρική των 455 ευρώ, αλλά τη σύνταξη έτσι όπως έχει διαμορφωθεί μετά τις μειώσεις των Μνημονίων και πριν την εισφορά ασθένειας και το φόρο. Στην περίπτωση της αρχικής επικουρικής των 455 ευρώ, ο συνταξιούχος βλέπει τα 248 ευρώ, που είναι η νέα «μικτή» σύνταξη, η οποία διαμορφώνεται στα 233 ευρώ μετά την εισφορά ασθένειας και πριν το φόρο.

Η μείωση ΕΑΣ στην εν λόγω επικουρική είναι 27 ευρώ και για να τη δει ο συνταξιούχος θα πρέπει να τυπώσει το ετήσιο εκκαθαριστικό σημείωμα της ΑΑΔΕ με την ανάλυση των εισοδημάτων του και των κρατήσεων, που συνυποβάλλεται αυτόματα με τη φορολογική δήλωση.

Αντίθετα, στους νέους συνταξιούχους, επειδή παίρνουν κατά κανόνα μικρότερη επικουρική από τους παλαιούς, η μόνη μείωση που έχουν είναι από την ΕΑΣ και από την εισφορά ασθένειας, που και οι δύο φαίνονται στα ενημερωτικά τους σημειώματα.

Τι θα αλλάξει στις επικουρικές αν καταργηθεί η ΕΑΣ;

Η κατάργηση της ΕΑΣ από τις επικουρικές θα αλλάξει όλη την αλυσίδα των μειώσεων για τις παλιές επικουρικές συντάξεις και κυρίως θα ανεβάσει κατά μερικά ευρώ την κράτηση ασθένειας, που μπαίνει τελευταία πριν το φόρο. Για παράδειγμα, επικουρική ΙΚΑ με αρχικό ποσό 409 ευρώ έχει κράτηση ΕΑΣ 20 ευρώ, ενώ μετά από όλες τις μειώσεις και την κράτηση ασθένειας διαμορφώνεται στα 215 ευρώ πριν το φόρο. Αν καταργηθεί η ΕΑΣ, ο συνταξιούχος θα έχει μεν αύξηση 20 ευρώ, αλλά θα ανέβουν και οι μειώσεις – κρατήσεις, με αποτέλεσμα από την αύξηση των 20 ευρώ τελικά να πάρει 15 ευρώ, λόγω αύξησης των άλλων κρατήσεων. Ακόμη κι έτσι όμως θα είναι κερδισμένος.

Πόσα θα κερδίσουν οι συνταξιούχοι ΙΚΑ και Δημοσίου

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος” ,  οι αυξήσεις που θα έχουν οι συνταξιούχοι από την κατάργηση της ΕΑΣ (βάσει του σεναρίου που εξετάζει το υπουργείο Εργασίας) διαμορφώνονται ως εξής:

Οι παλαιοί (πριν το 2015) συνταξιούχοι με επικουρική ΙΚΑ κερδίζουν από 10 ευρώ το μήνα ως 46 ευρώ το μήνα, αν καταργηθεί η ΕΑΣ.

  • Συνταξιούχος με αρχική επικουρική 501 ευρώ έχει μείωση λόγω ΕΑΣ 30 ευρώ και παίρνει σήμερα, μετά από όλες τις περικοπές, 240 ευρώ πριν το φόρο.
  • Με την κατάργηση της ΕΑΣ θα παίρνει 270 ευρώ. Συνταξιούχος με αρχική επικουρική 386 ευρώ έχει μείωση λόγω ΕΑΣ 15 ευρώ και παίρνει μετά από όλες τις περικοπές 215 ευρώ πριν το φόρο.
  • Με την κατάργηση της ΕΑΣ η επικουρική αυξάνεται στα 230 ευρώ.

Οι παλαιοί (πριν το 2015) συνταξιούχοι με επικουρική Δημοσίου κερδίζουν ως 55 ευρώ το μήνα, αν καταργηθεί η ΕΑΣ.

  • Συνταξιούχος με αρχική επικουρική 616 ευρώ έχει μείωση λόγω ΕΑΣ 55 ευρώ και παίρνει σήμερα, μετά από όλες τις περικοπές, 360 ευρώ πριν το φόρο.
  • Με την κατάργηση της ΕΑΣ θα παίρνει 415 ευρώ. Συνταξιούχος με αρχική επικουρική 501 ευρώ έχει μείωση λόγω ΕΑΣ 30 ευρώ και παίρνει 302 ευρώ πριν το φόρο.
  • Με την κατάργηση της ΕΑΣ η επικουρική αυξάνεται στα 322 ευρώ.

Προσοχή: Οι επικουρικές συνάξεις του ΙΚΑ είχαν μία επιπλέον μείωση από τους υπόλοιπους συνταξιούχους με ποσοστό 30% για το τμήμα πάνω από τα 150 ευρώ (νόμος 4024/2011). Ως εκ τούτου, μια σύνταξη των 400 ευρώ σε ΙΚΑ και Δημόσιο έχει μεν την ίδια κράτηση ΕΑΣ, αλλά καταλήγει μικρότερη για τον συνταξιούχο του ΙΚΑ, επειδή η σύνταξή του μειώθηκε περισσότερο από του Δημοσίου.

Οι αυξήσεις για επικουρικές ΔΕΚΟ-τραπεζών και νέων συντάξεων

Τις μεγαλύτερες αυξήσεις από την κατάργηση της ΕΑΣ στις επικουρικές συντάξεις θα τις έχουν οι συνταξιούχοι με επικουρική από Ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών, γιατί είχαν και έχουν τις υψηλότερες επικουρικές από όλους τους συνταξιούχους. Κερδισμένοι θα είναι όμως και οι νέοι συνταξιούχοι από όλα Ταμεία από μια κατάργηση της ΕΑΣ, εφόσον παίρνουν επικουρική σύνταξη πάνω από 300 ευρώ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ” Ελεύθερος Τύπος”:

  • Οι παλαιοί (πριν το 2015) συνταξιούχοι με επικουρική από Ταμείο ΔΕΚΟ κερδίζουν ως 71 ευρώ το μήνα, αν καταργηθεί η ΕΑΣ. Συνταξιούχος με αρχική επικουρική 708 ευρώ έχει μείωση λόγω ΕΑΣ 71 ευρώ και παίρνει σήμερα, μετά από όλες τις περικοπές, 386 ευρώ πριν το φόρο.
  • Με την κατάργηση της ΕΑΣ θα παίρνει 457 ευρώ. Συνταξιούχος με αρχική επικουρική 519 ευρώ έχει μείωση λόγω ΕΑΣ 36 ευρώ και παίρνει, μετά από όλες τις περικοπές, 310 ευρώ πριν το φόρο.
  • Με την κατάργηση της ΕΑΣ η επικουρική αυξάνεται στα 346 ευρώ.
  • Οι νέοι (μετά την 1η/1/2015) συνταξιούχοι με επικουρική από οποιοδήποτε Ταμείο Δημοσίου κερδίζουν ως 29 ευρώ το μήνα, αν καταργηθεί η ΕΑΣ. Συνταξιούχος με αρχική επικουρική 489 ευρώ έχει μείωση λόγω ΕΑΣ 29 ευρώ και παίρνει σήμερα 432 ευρώ πριν το φόρο. Με την κατάργηση της ΕΑΣ θα παίρνει 460 ευρώ πριν το φόρο. Συνταξιούχος με αρχική επικουρική 309 ευρώ έχει μείωση λόγω ΕΑΣ 9 ευρώ και παίρνει 282 ευρώ πριν το φόρο. Με την κατάργηση της ΕΑΣ η επικουρική αυξάνεται στα 290 ευρώ.

Δείτε παρακάτω τους σχετικούς πίνακες της εφημερίδας ” Ελεύθερος Τύπος” 

………………….

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Καιρός: "Καυτό" Σαββατοκύριακο

Κορυφαίοι επιστήμονες και μετεωρολόγοι προειδοποιούν: Φέτος θα είναι ένα από τα πιο ζεστά καλοκαίρια

Δυσοίωνα είναι τα προγνωστικά δεδομένα για την πορεία της θερμοκρασίας το ερχόμενο καλοκαίρι στην Ευρώπη, όπως δημοσίευσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προγνώσεων (ECMWF). Το...

Πανελλαδικές 2024: Πότε ξεκινούν – Όλο το πρόγραμμα των εξετάσεων

O χρόνος έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024, με τους μαθητές και τις μαθήτριες της Γ’ Λυκείου να βρίσκονται ήδη...

Προκαλούν οι Σκοπιανοί: Η επίσημη ιστοσελίδα της Προέδρου δεν περιέχει την ονομασία “Βόρεια Μακεδονία”

Συνεχίζονται οι προκλήσεις από την Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα. Η επίσημη ιστοσελίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας ανανεώθηκε σήμερα, καθώς η νέα πρόεδρος του...
Επικοινωνία Μητσοτάκη – Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν

H ΕΕ χαιρετίζει την επιστολή του Κυρ. Μητσοτάκη προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν...

H Eυρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει την επιστολή που έστειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός προς την Πρόεδρο της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για να αντιμετωπιστεί το...

Τραγωδία: Ένας νεκρός και 30 τραυματίες από αναταράξεις σε πτήση από Λονδίνο προς Σιγκαπούρη

Ένας επιβάτης έχασε τη ζωή του και πάνω από 30 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το BBC, κατά τη διάρκεια σφοδρών αναταράξεων σε πτήση της Singapore...
ΕΛ.ΑΣ.: Συναγερμός για νέες επιθέσεις

Γνωστός επιχειρηματίας κατήγγειλε εκβιασμό από πολιτικό αρχηγό μικρού κόμματος

Η είδηση είναι απόλυτα διασταυρωμένη. Γνωστός επιχειρηματίας έχει προσφύγει πριν από μερικές ημέρες στη ΓΑΔΑ ενημερώνοντας τον αρχηγό της ΕΛΑΣ (και αυτός με τη...

Αίγυπτος: Τουλάχιστον δέκα νεκροί από πτώση λεωφορείου στον Νείλο

Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα όταν ένα μίνι λεωφορείο που μετέφερε εργάτες έπεσε στον Νείλο, βόρεια του Καΐρου, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος του αιγυπτιακού υπουργείου...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης