Τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ενέργεια ανέδειξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνάντηση που είχε με τον Διάδοχο του Θρόνου του Άμπου Ντάμπι Mohammed bin Zayed Al Nahyan στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως «η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα λόγω της γεωγραφικής της θέσης να γίνει πύλη εισόδου φυσικού αερίου από τη Μέση Ανατολή και από τη νοτιοανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη», αναφέρθηκε στις «σημαντικές επενδύσεις που γίνονται σε αυτή την κατεύθυνση» και τόνισε ότι «θα θέλαμε να διερευνήσουμε περαιτέρω δυνατότητα στρατηγικής συνεργασίας και συμμετοχής κεφαλαίων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σε αυτήν την κατεύθυνση».
Υπογράμμισε επίσης πως «η Ελλάδα επανενεργοποιεί το δικό της πρόγραμμα εξόρυξης για την εξεύρεση φυσικού αερίου εντός της ελληνικής επικράτειας», εκτιμώντας ότι «αυτή είναι μία προοπτική που ενδεχομένως να δημιουργεί δυνατότητες περαιτέρω στρατηγικής συνεργασίας».
Παράλληλα επισήμανε ότι «και σε ζητήματα όπως τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, είμαστε έτοιμοι να κινηθούμε με μεγάλη ταχύτητα έτσι ώστε να δομήσουμε στρατηγικές συνεργασίες για να αξιοποιήσουμε αυτήν την πολύ σημαντική πηγή πλούτου για τη χώρα μας».
Στην συνάντηση επιβεβαιώθηκε ο στρατηγικός χαρακτήρας των σχέσεων των δύο χωρών
Σύμφωνα κυβερνητικές πηγές κατά την συνάντηση επιβεβαιώθηκε ο στρατηγικός χαρακτήρας των σχέσεων Ελλάδας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων και συναντίληψη που έχουμε σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων», καθώς και για «κοινή μας επιθυμία να προσδώσουμε ακόμα μεγαλύτερο βάθος στην πραγματικά στρατηγική εταιρική μας σχέση που θεμελιώθηκε το 2020, αποκτά όμως σήμερα νέα δυναμική με την υπογραφή σημαντικού αριθμού μνημονίων κατανόησης για ένα μεγάλο εύρος θεμάτων μεταξύ των δύο χωρών μας».
«Η στενή μας σχέση εδράζεται πάνω από όλα στις αδελφικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας, στις κοινές αρχές και αξίες μας, κυρίως στην αταλάντευτη προσήλωση μας στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, ως του μοναδικού μηχανισμού επίλυσης διαφορών και ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας μεταξύ των λαών», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ διαβεβαίωσε πως «η περαιτέρω οικοδόμηση αυτής της εταιρικής σχέσης αποτελεί εκ μέρους του μία συνειδητή, σταθερή και μακροπρόθεσμη επιλογή».
Από την πλευρά του ο Διάδοχος του Θρόνου του Άμπου Ντάμπι επισήμανε πως «οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών που ξεκίνησαν το 1976 είναι δυναμικές και εξελίσσονται σε όλα τα πεδία» και πρόσθεσε ότι η στρατηγική συμφωνία που υπογράψαμε το 2020 έδωσε μεγάλη ώθηση σε αυτές τις σχέσεις με αποτέλεσμα την αύξηση των οικονομικών συναλλαγών κατά 76%.
Όπως ανέφερε «τα Εμιράτα επιδιώκουν οι σχέσεις αυτές να προχωρήσουν σε όλα τα επίπεδα, όπως στην ενέργεια, την τεχνολογία, την υγεία, αλλά και την ασφάλεια τροφίμων».
Αναφερόμενος εξάλλου στον τομέα της ενέργειας, τόνισε ότι «εμείς δίνουμε πάντα σημασία στην ενεργειακή ασφάλεια και ενδιαφερόμαστε για την σταθερότητα της αγοράς ενέργειας καθώς είμαστε και εμείς προμηθευτές ενέργειας» και πρόσθεσε ότι «παρά τις κρίσεις που υπάρχουν στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και στη Μεσόγειο, η περιοχή έχει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης και ειρηνικής συνεργασίας».
«Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ελλάδα στοχεύουν στην ειρήνη και τη συνεργασία», συμπλήρωσε.