Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
12.6 C
Athens

ΕΣΡ: Ο Βούτσης θα στηρίξει τον υποψήφιο της ΝΔ, Αθ.Κουτρομάνο

Ο Νίκος Βούτσης σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται να προτείνει τον Αθανάσιο Κουτρομάνο πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου και πρόταση της ΝΔ, για την προεδρία του ΕΣΡ στη Διάσκεψη των Προέδρων που συνεδριάζει στις 3 το μεσημέρι.

Η κίνηση του Νίκου Βούτση να ρίξει στο τραπέζι το πρόσωπο που προτείνει η ΝΔ δημιουργεί νέα δεδομένα ελάχιστες ώρες πριν τη συνεδρίαση της διάσκεψης των Προέδρων και με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση που θα κρατήσει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις χθες η ΝΔ δήλωνε ότι το ζήτημα άρσης του αδιεξόδου για το ΕΣΡ δεν έχει να κάνει με τα πρόσωπα αλλά ζητούσε την προσωπική δέσμευση του πρωθυπουργού για κατάργηση του νόμου Παππά αλλά και για τον αριθμό 4 των τηλεοπτικών αδειών.

Στις 15.00 η Διάσκεψη των Προέδρων

Στις 15:00 αναμένεται να πραγματοποιηθεί η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, όπου θα καταβληθεί νέα προσπάθεια συγκρότησης ΕΣΡ.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το Γραφείο Τύπου της Βουλής, η προγραμματισμένη για τη Δευτέρα Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, αναβλήθηκε για σήμερα Πέμπτη 10 Νοεμβρίου.

Η Διάσκεψη μετατέθηκε λόγω των απαιτούμενων διαδικασιών αλλαγής στη σύνθεσή της (εκλογή νέου προέδρου Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων).

Στο μεταξύ σύμφωνα με έρευνα της Alco η πλειοψηφία των πολιτών πιστεύει ότι η ΝΔ πρέπει να συναινέσει στη συγκρότηση του ΕΣΡ.

Το 73% των πολιτών πιστεύει ότι η ΝΔ πρέπει να συναινέσει στη συγκρότηση του ΕΣΡ και να μην επιμείνει στην θέση της, για συμφωνία μετά την κατάργηση του νόμου Παππά, σύμφωνα με έρευνα της Alco για το News247.

Επίσης το 50% συμφωνεί με την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην έκδοση βεβαιώσεων λειτουργίας των καναλιών με συγκεκριμένη χρονική διάρκεια και ανάλογο τίμημα, μέχρι να γίνει ο διαγωνισμός από το ΕΣΡ.

Για το δικαίωμα κριτικής στις αποφάσεις της δικαιοσύνης 3 στους 4 πολίτες πιστεύουν ότι έχουν το δικαίωμα να κρίνουν τις αποφάσεις της και η μεγάλη πλειοψηφία, 64%, εκτιμά ότι η δικαιοσύνη δεν λειτουργεί ξεκομμένη από την κοινωνική πραγματικότητα, αλλά μέσα σε αυτή, από την οποία και επηρεάζεται.

«Πρώτο και πολύ σημαντικό, συμπέρασμα της έρευνας είναι η επιθυμία , προτροπή , απαίτηση για συναίνεση στη συγκρότηση του ΕΣΡ. Είναι προφανές ότι, μετά και την απόφαση του ΣτΕ, η κοινωνία επιθυμεί να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί η διαδικασία που οδηγεί στην αδειοδότηση των καναλιών. Ζητά λοιπόν αυτό να γίνει με τη συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χωρίς να υπάρχουν όροι και προαπαιτούμενα. Η επιθυμία για ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου, επιβεβαιώνεται και από την θετική στάση σε σχέση με την πρόθεση έκδοσης βεβαιώσεων λειτουργία των καναλιών, μέχρι να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός από του ΕΣΡ», εκτιμά για την έρευνα ο διευθύνων σύμβουλος της ALCO Κώστας Παναγόπουλος .

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το διάστημα 7 με 9 Νοεμβρίου 2016 σε πανελλαδικό δείγμα 1000 ατόμων.

Οι θέσεις των κομμάτων

Στην προηγούμενη άκαρπη Διάσκεψη υπήρξαν 16 «ναι» από ΣΥΡΙΖΑ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και τους Ανεξάρτητους Έλληνες, έξι «παρών» από ΝΔ και ΚΚΕ, ένα «όχι» από την Ένωση Κεντρώων ενώ απών ήταν ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής. Η πρόταση για το ΕΣΡ, που είχε τεθεί σε ψηφοφορία, ήταν να συγκροτηθεί ΕΣΡ με πρόεδρο τον δημοσιογράφο Ροδόλφο Μορώνη και αντιπρόεδρο τον δημοσιογράφο Νίκο Κιάο.

Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ

«Υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων και τη διαφαινόμενη απόφαση του ΣτΕ η Βουλή μετέφερε στο ΕΣΡ όλες τις αρμοδιότητες που αφορούν τη διεξαγωγή του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. Δικαιολογίες δεν υπάρχουν. Η ΝΔ οφείλει να ανταποκριθεί στο συνταγματικό της καθήκον όπως έχουν κάνει ήδη κυβέρνηση και κόμματα της αντιπολίτευσης» έχει δηλώσει ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς.

Το ζήτημα της συγκρότησης του ΕΣΡ συζητήθηκε και στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ με κομματικές πηγές να τονίζουν ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο για συναίνεση. O νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αναφέρθηκε στη διαρκή προσπάθεια της κυβέρνησης να βάλει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, δεσμευόμενη από τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης και με διάθεση συναίνεσης. Είπε όμως ότι σε περίπτωση που η ΝΔ επιμείνει να μη συναινεί «δεν πρόκειται να αποδεχθούμε την επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς απόλυτης ανομίας και ασυδοσίας». Μετά από δημοσιεύματα για νόμο -γέφυρα σε περίπτωση που διαπιστωθεί για μια ακόμη φορά αδυναμία συγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, πηγές από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής σημείωναν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «καμιά περίπτωση νομοθέτησης δεν υπάρχει πριν εξαντληθούν οι δυνατότητες και οι πιθανότητες συναινέσεων για τη συγκρότηση του ΕΣΡ».

Η Νέα Δημοκρατία

«Εμείς θα διαφυλάξουμε το κύρος των θεσμών και τη λειτουργία των συνταγματικά κατοχυρωμένων ανεξάρτητων Αρχών. Αν θέλουν ένα Ε.Σ.Ρ. υποχείριο του κ. Παππά, να το ξεχάσουν. Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης πρέπει να έχει το κύρος και την ανεξαρτησία να σταθεί απέναντι σε έναν Υπουργό που εποφθαλμιά τις αρμοδιότητές του. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Παππάς πρέπει να εγκαταλείψει την δογματική εμμονή του για 4 κανάλια και να προσχωρήσει στην πρότασή μας για πλήρη αξιοποίηση του ψηφιακού φάσματος», έχει δηλώσει ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τσιάρας και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Νικόλαος Δένδιας δήλωσαν χθες ότι η Νέα Δημοκρατία επιθυμεί τη συγκρότηση του Ε.Σ.Ρ. και εργάζεται γι’ αυτό εντός του Συνταγματικού πλαισίου και έθεσαν τρεις όρους για τη συγκρότηση του ΕΣΡ:

1. «Να καταργηθεί η αντιδημοκρατική πρόβλεψη περί 4 μόνο τηλεοπτικών αδειών και να μεταφερθεί ρητά, μόνο στο ΕΣΡ τόσο η αρμοδιότητα καθορισμού του αριθμού των αδειών, με γνώμονα τη μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση του ψηφιακού φάσματος όσο και οι λοιπές αρμοδιότητες που, με βάση το Σύνταγμα, ανήκουν στο ΕΣΡ».

2. «Να υπάρξει δημόσια δέσμευση από πλευράς του πρωθυπουργού ότι, μετά τη συγκρότηση του ΕΣΡ, θα καταργήσει το άρθρο 2Α, το οποίο έχει αναστείλει και δεν θα προβεί στο μέλλον στην αφαίρεση αρμοδιοτήτων από το ΕΣΡ, καταργώντας και τον διάτρητο και έκθετο στα μάτια της κοινωνίας διαγωνισμό – φάρσα. Επίσης, ότι δεν θα κλείσει κανένα κανάλι και δεν θα οδηγήσει εργαζόμενους στην ανεργία».

3.«Το ΕΣΡ να στελεχωθεί καθ’ ολοκληρία από προσωπικότητες υψηλού κύρους, τεχνογνωσίας και ανεξαρτησίας, όπως ο τέως Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Κουτρομάνος, προκειμένου να μην καταστεί ποτέ υποχείριο της εκάστοτε Κυβέρνησης».

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος σχολίασε χθες τη στάση της ΝΔ: «έγινε σαφές από τη συνέντευξη της ΝΔ για το ΕΣΡ, πως αν και «απορούν με τη στάση του ΠΑΣΟΚ”, υιοθετούν ουσιαστικά τη γραμμή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης». Τους αναγκάζουμε τόσο αυτούς, όσο και τους ΣΥΡΙΖΑ./ΑΝΕΛ, σε αναδίπλωση.

Σημαντικό είναι και το ζήτημα, πως ενώ δηλώνουν ότι δεν εμπιστεύονται τις δεσμεύσεις του κ. Παππά, δείχνουν εμπιστοσύνη στο alter ego του, τον κ. Τσίπρα!!!

Αν δεν κοροϊδεύουν τον εαυτό τους, μάλλον έχουν χάσει την επαφή με την πραγματικότητα και «βλέπουν» διαφορές Παππά-Τσίπρα.

Στην ολομέλεια της Βουλής υποστηρίξαμε τη μόνη θεσμικά ορθή κι αξιόπιστη λύση: να αναδειχθεί ένα ΕΣΡ, κανένα μέλος του οποίου να μη γεννά υποψίες για κομματικούς ετεροκαθορισμούς. Το μαύρο στην ενημέρωση που επεδίωξε ο κ.Παππάς να επιβάλει μόνος του, δεν θα το επιβάλει σήμερα μέσω του ΕΣΡ.

Το Ποτάμι

Πριν από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού, και ένα από τα θέματα που αναμένεται να την απασχολήσουν είναι και το ζήτημα της συγκρότησης του ΕΣΡ. Το Ποτάμι έχει καταθέσει πρόταση να τεθεί επικεφαλής του ΕΣΡ ο Μιχάλης Σταθόπουλος, δεν αποκλείεται ωστόσο να στηρίξει μια νέα ενωτική πρόταση στην περίπτωση που αυτή παρουσιαστεί από τον Νίκο Βούτση στη σημερινή Διάσκεψη και βρει σύμφωνη και τη ΝΔ, ώστε να υπάρξει απεμπλοκή.

Η Ένωση Κεντρώων

«Κάνουμε ύστατη έκκληση στην κυβέρνηση να πάρει πίσω το νόμο Παππά και να έρθει σε συμφωνία με τη ΝΔ για την νέα σύνθεση του ΕΣΡ. Διαφορετικά, η νέα διάσκεψη των προέδρων που προγραμματίζεται για την Πέμπτη δεν έχει κανένα νόημα να πραγματοποιηθεί. Το Σύνταγμα αξιώνει 4/5 της διάσκεψης των προέδρων. Μια φορά, ας υποχωρήσει, λοιπόν, η κυβέρνηση. Δεν είναι ήττα της, όπως φαίνεται, οι εκπρόσωποι της να το θεωρούν. Η συναίνεση ακόμη και όταν δεν συμφέρει κάποιον συνιστά πρόοδο για τη χώρα και προοιωνίζει ότι το πολιτικό σύστημα αίρεται στο ύψος των ευθυνών του. Στο νέο ΕΣΡ να δοθούν εντολές μέσα σε ένα δίμηνο να έχει κάνει την προκήρυξη των αδειών εθνικής εμβέλειας, συμφωνημένου του κόστους ανά άδεια και των προϋποθέσεων που οφείλει να εκπληρώνει κάθε αδειούχος σταθμός» ανέφερε η Ένωση Κεντρώων.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 16-3-2024

Ο Τύπος του Σαββάτου 16/3

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 16-3-2024 Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τίτλοι τέλους στις καταλήψεις ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ: Επικίνδυνες αποστολές... Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ: ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΝΟΘΕΙΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ...

Βασίλης Καρράς: Αυτό είναι το μνήμα του τραγουδιστή – ”Τσακίζει” κόκκαλα η επιγραφή στον...

Έχουν περάσει σχεδόν τρεις μήνες από την ημέρα, που ο Βασίλης Καρράς άφησε την τελευταία του πνοή με την αξεπέραστη λαϊκή φωνή του να...
Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 15-3-2023

Ο Τύπος της Παρασκευής 15/3

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 15-3-2023 Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Ξεπαγώνει» ο νόμος για τις πορείες ΤΑ ΝΕΑ: Σπάει το άβατο των θυρίδων Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: «ΘΟΛΩΝΟΥΝ...
Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 14-3-2024

Ο Τύπος της Πέμπτης 14/3

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 14-3-2024 Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αιγυπτιακός πονοκέφαλος σε Αθήνα, Ε.Ε. ΤΑ ΝΕΑ: Τι συνέβη στα στενά του Αντεν Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: ΑΚΟΜΑ...
Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 13-3-2023

Ο Τύπος της Τετάρτης 13/3

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 13-3-2023 Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Το σχέδιο για να μη γίνει έρημος η Θεσσαλία» ΤΑ ΝΕΑ: Ο τιμοκατάλογος των χειρουργείων Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ...
Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 12-3-2023

Ο Τύπος της Τρίτης 12/3

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 12-3-2023 Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Οι ροές πιέζουν τη νότια Κρήτη ΤΑ ΝΕΑ: Κυβερνητικό παζάρι για το «δώρο» Πάσχα Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ:...
Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 17-3-2024

Ο Τύπος της Δευτέρας 11/3

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 11-3-2024 ΤΑ ΝΕΑ: Στον προαστιακό το νέο θρίλερ Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: Μαζική απάντηση στον όχλο του μίσους ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αναδρομικά...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Έχουμε καταλάβει πραγματικά τι συμβαίνει δεξιότερα της ΝΔ;

Πριν από λίγα χρόνια ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Αλέξης Χαρίτσης, η Έφη Αχτσιόγλου, η...

Ποια ονόματα ακούγονται για το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ

Mπορεί οι ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2024 να διεξαχθούν με σταυρό προτίμησης για την...

Βουλή: Με ψήφους ΝΔ και Ελληνικής Λύσης εγκρίθηκε η νέα σύνθεση του ΕΣΡ

Με τις ψήφους της ΝΔ και της Ελληνικής Λύσης “πέρασε” η νέα σύνθεση του...

Μητσοτάκης σε ΚΟ της ΝΔ: Οι σκέψεις μας είναι σήμερα στον Βόλο και την Βόρεια Εύβοια

«Οι σκέψεις μας είναι σήμερα στονΒόλο και την Βόρεια Εύβοια», σημείωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος...