Στο τελικό στάδιο εισέρχεται ο σχεδιασμός του πρώτου ελληνικού drone. Θα χρησιμοποιηθεί στην επιτήρηση χερσαίων και θαλασσίων συνόρων, εχθρικών δυνάμεων, αλλά και για σκοπούς πολιτικής προστασίας όπως η έγκαιρη προειδοποίηση πυρκαγιών, η επιτήρηση δασών και για εμπορικές χρήσεις.
Το έργο, αφορά στο πρόγραμμα «ΑΡΧΥΤΑΣ» και στη διαδικασία έρευνας, σχεδίασης και ανάπτυξής του, μετέχουν η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), το Υπουργείο Οικονομικών και τα Πανεπιστήμια Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πατρών, Θράκης και Θεσσαλίας και το Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Για την κατασκευή του πρώτου μη επανδρωμένου αεροχήματος μεγάλων διαστάσεων με δυνατότητα κάθετης απογείωσης και προσγείωσης, μιλά στον Αθήνα 984, ο επιστημονικά υπεύθυνος του έργου Αντώνης Γαστεράτος.
Ο καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, εκφράζει αισιοδοξία για το ότι «σύντομα θα έχουμε το δικό μας drone σταθερής πτέρυγας».

Όπως εξηγεί «Πρόκειται για ένα μοναδικό μαχητικό πέμπτης γενιάς, με δυνατότητα κάθετης προσγείωσης και απογείωσης, που ενσωματώνει την κορυφαία σήμερα τεχνολογία στον πλανήτη, αυτή που έχουν επιλέξει οι ΗΠΑ. Έχει επιχειρησιακή δυνατότητα σε μεγάλες αποστάσεις, ενώ η κατασκευή του βασίζεται σε πλατφόρμα σταθερής πτέρυγας. Ήδη, σε ειδική εκδήλωση, παρουσιάστηκαν το κέλυφος του αεροσκάφους και η ηλεκτρονική του αρχιτεκτονική».
Προσθέτει ότι «Τα Πανεπιστήμια συνεργάζονται με την ΕΑΒ στις εγκαταστάσεις της οποίας θα κατασκευαστούν τα καλούπια του drone και θα στηθεί η γραμμή παραγωγής, ώστε να μπορεί να τα εκμεταλλεύεται εμπορικά, όπως έκαναν κι άλλες χώρες».
Και συμπυκνώνει, καταλήγοντας «όταν υπάρχει πολιτική βούληση, στην συγκεκριμένη περίπτωση από πλευράς Υπουργείου Οικονομικών, εμείς που ασχολούμαστε με την έρευνα είμαστε ευτυχείς, διότι μας δίνονται πρόσφορο έδαφος και πόροι για την ανάπτυξη των ιδεών μας».