Έτοιμο για κλινική δοκιμή το εμβόλιο για τον κοροναϊό

298
Έτοιμο για κλινική δοκιμή το εμβόλιο για τον κοροναϊό

Σε κλινική μελέτη φάσης Ι ετοιμάζεται να εισαχθεί το εμβόλιο mRNA-1273 που ανέπτυξε η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Moderna στην προσπάθεια προστασίας από τον κοροναϊό COVID-19.

Το πειραματικό εμβόλιο έχει αποσταλεί στο Αμερικανικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Μεταδοτικών Νοσημάτων (National Institute of Allergy and Infectious Diseases -NIAID) για τη διενέργεια της κλινικής μελέτης.

Πρόκειται για ένα mRNA εμβόλιο που κωδικοποιεί μια μορφή της πρωτεΐνης S και επιλέχθηκε από ερευνητές της εταιρείας σε συνεργασία με το Ερευνητικό Ινστιτούτο Εμβολίων του NIAID. Η χρηματοδότηση για την παρασκευή της παρτίδας προήλθε από τη Συμμαχία Καινοτομιών Επιδημικής Προετοιμασίας (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations – CEPI).

Το σύμπλεγμα των πρωτεϊνών S είναι μέρος του ιού που είναι απαραίτητο για τη σύντηξη των μεμβρανών και τη μόλυνση των κυττάρων του ξενιστή. Αυτό το συγκεκριμένο σύμπλεγμα πρωτεϊνών αποτέλεσε και το στόχο εμβολίων κατά των κοροναϊών που προκαλούν το SARS και το MERS, όπως αναφέρει το Biospace.

Διαβάστε επίσης:  Νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στην Ελλάδα

«Η συνεργασία των φορέων επέτρεψε την ανάπτυξη μίας παρτίδας των εμβολίων σε 42 ημέρες από την ταυτοποίηση της αλληλουχίας», δήλωσε ο Juan Andres, ο επικεφαλής τεχνικής λειτουργίας και ποιότητας της Moderna.

Η κλινική δοκιμή είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει τον Απρίλιο και θα αφορά την αξιολόγηση του εμβολίου μέσω της χορήγησης του σε υγιή άτομα, ώστε να διαπιστωθεί η ασφάλεια του και η ανοσολογική απόκριση.