Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024
24 C
Athens

Euroferry Olympia: Αγώνας για την ανεύρεση των 10 αγνοουμένων

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν εκ νέου οι προσπάθειες για την ανεύρεση των 10 αγνοουμένων στο κουφάρι του οχηματαγωγού Euroferry Olympia ενώ όλο και νεότερες πληροφορίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τα ενδεχόμενα αίτια της ναυτικής τραγωδίας.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό των αιτιών της πυρκαγιάς φαίνεται ότι εστιάζονται σε τρία θέματα ασφάλεια. Στις συνθήκες φόρτωσης και στοίβαξης των οχημάτων, στην ηλεκτροδότηση των φορτηγών – ψυγείων στα γκαράζ του «Euroferry Olympia» και στην λειτουργία του συστήματος πυρανίχνευσης και κατάσβεσης.

Υπενθυμίζεται ότι στις 30 Ιουνίου 2017, με επιστολή του προς το υπουργείο Ναυτιλίας και τις λιμενικές αρχές της Πάτρας και Ηγουμενίτσας, το συνδικάτο επαγγελματιών οδηγών φορτηγών αυτοκινήτων Ελλάδας έκανε λόγο για ζητήματα ασφαλείας στη στοίβαξη των οχημάτων στα πλοία «Euroferry Olympia» και «Euroferry Egnazia» του ομίλου Grimaldi.

«Η στοιβασία των φορτηγών δεν τηρεί τους κανόνες ασφαλείας για τον πλου των πλοίων (κατά τα καταγγελλόμενα είναι τόσο κοντά το ένα με το άλλο, που δεν χωράει να περάσει ούτε ένας άνθρωπος 30 κιλών», αναφέρεται στη σχετική επιστολή. Σε ανακοίνωσή του ο όμιλος Grimaldi εξέφρασε τη λύπη του για την πυρκαγιά στο «Euroferry Olympia» και ανέφερε ότι «θα συνεργαστεί πλήρως με τις Αρχές για να πέσει φως στο περιστατικό».

Από τα ξημερώματα σήμερα εξειδικευμένα συνεργεία και στελέχη της ΕΜΑΚ συνεχίζουν τις έρευνες στο οχηματαγωγό πλοίο 75 και πλέον ώρες μετά από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο τρίτο κατάστρωμα στις 04.12 το πρωί της Παρασκευής 18 Φεβρουαρίου ενώ το πλοίο έπλεε βορειοανατολικά της Ερεικούσας.

Στο εσωτερικό του πλοίου φέρεται, πλέον, ότι δεν υπάρχουν φλόγες παρά μόνο καπνοί, ενώ έχει οδηγηθεί ρυμουλκούμενο στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Κέρκυρας, όπου ρυμουλκά σκάφη συνεχίζουν τις ρίψεις νερού για να επιτευχθούν η ψύξη των μεταλλικών επιφανειών και η πτώση των θερμοκρασιών. Σε πολλά σημεία του Euroferry Olympia, κατά την κατάσβεση της φωτιάς, η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 500 βαθμούς Κελσίου.

Η δύναμη της ΕΜΑΚ που βρίσκεται, ήδη, στο σημείο όπου είναι αγκυροβολημένο το πλοίο αναμένεται να ενισχυθεί σήμερα από 42 έμπειρα στελέχη της Πυροσβεστικής, τα οποία θα επιχειρήσουν σε όλο το πλοίο προκειμένου να εντοπίσουν τους αγνοούμενους.

Δεν αποκλείεται να γίνει προσπάθεια για τη διάνοιξη των πορτών στα γκαράζ του πλοίου, όπου οι πόρτες είναι πυροστεγείς και έχουν κλείσει.

Εκτός από τη θερμοκρασία μέσα στο πλοίο, οι αναθυμιάσεις και οι καπνοί είναι ιδιαίτερα τοξικοί.

Στη θαλάσσια περιοχή όπου βρίσκεται το πλοίο υπάρχουν τρία πλωτά του Λιμενικού Σώματος, πέντε ρυμουλκά, ένα σκάφος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ενώ παραμένουν σε ετοιμότητα δύο ελικόπτερα.

Την ικανοποίηση για την ανεύρεση, 52 ώρες μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς σώου του 21χρονου Λευκορώσου διαδέχθηκε η απέραντη θλίψη για την ανάσυρση της απανθρακωμένης σωρού του 58χρονου Έλληνα οδηγού, η οποία εντοπίσθηκε στο δεύτερο γκαράζ του πλοίου μέσα σε καμπίνα φορτηγού.

Νέα εστία φωτιάς

Νέα εστία φωτιάς εκδηλώθηκε χθες το βράδυ στον 3ο όροφο του καταστρώματος. Δέκα ομάδες πυροσβεστών επιχειρούν και πάλι από το πρωί σήμερα μέσα σε πυκνούς καπνούς στα γκαράζ 2 και 3, για να βρουν τους αγνοούμενους. Το έργο διασωστών και πυροσβεστών σήμερα είναι πιο δύσκολο καθώς υπάρχει επιδείνωση των καιρικών συνθηκών στην περιοχή με ενίσχυση των ανέμων.

Το μοιραίο οχηματαγωγό έχει ρυμουλκηθεί από χθες ανοιχτά της Κέρκυρας σε απόσταση 2,5 μιλίων από τις βόρειες ακτές του νησιού. Το πλοίο έχει πάρει ελαφρά κλίση ωστόσο δεν κινδυνεύει να βυθιστεί. «Το πλοίο είναι σε σημείο που όταν η φωτιά θα έρθει σε πλήρη έλεγχο, το πλοίο θα μπορεί να πάει με ασφάλεια στην στεριά» δήλωσε ο πυραγός Γιώργος Μήτσης, επικεφαλής της 5ης ΕΜΑΚ, στελέχη της οποίας επιχειρούν στο φλεγόμενο πλοίο. Μόλις ολοκληρωθεί η επιχείρηση εντοπισμού των αγνοουμένων καθώς και η κατάσβεση της πυρκαγιάς, ειδικά συνεργεία θα προβούν σε απάντληση όλων των πετρελαϊκών ποσοτήτων από το πλοίο για να εξουδετερωθεί ο κίνδυνος της θαλάσσιας ρύπανσης.

Τα αίτια της πυρκαγιάς ερευνούν πραγματογνώμονες και αρχές εν μέσω καταγγελιών για: πυρανίχνευση που δεν λειτούργησε, κανόνες που δεν τηρήθηκαν, πρακτικές ασφαλείας που δεν ακολουθήθηκαν. Σύμφωνα με πληροφορίες δύο ημέρες πριν από την εκδήλωση της τραγωδίας ο έλεγχος που πραγματοποιήθηκε έκρινε ελλιπές το εγχειρίδιο πυρασφάλειας του«Euroferry Olympia». Πρόκειται για κρίσιμη παράβαση, καθώς στο εγχειρίδιο πρέπει να περιγράφονται με ακρίβεια οι ενέργειες και η θέση κάθε μέλους του πληρώματος σε περίπτωση που ξεσπάσει πυρκαγιά στο σκάφος.

Τα αίτια της πυρκαγιάς ερευνούν οι πραγματογνώμονες και οι αρχές εν μέσω καταγγελιών για πυρανίχνευση που δεν λειτούργησε, κανόνες που δεν τηρήθηκαν, πρακτικές ασφαλείας που δεν ακολουθήθηκαν. Σύμφωνα με πληροφορίες δύο ημέρες πριν από την εκδήλωση της τραγωδίας ο έλεγχος που πραγματοποιήθηκε έκρινε ελλιπές το εγχειρίδιο πυρασφάλειας του«Euroferry Olympia». Πρόκειται για κρίσιμη παράβαση, καθώς στο εγχειρίδιο πρέπει να περιγράφονται με ακρίβεια οι ενέργειες και η θέση κάθε μέλους του πληρώματος σε περίπτωση που ξεσπάσει πυρκαγιά στο σκάφος.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

ΕΥΠ: Νέο Προεδρικό Διάταγμα προβλέπει την πλήρη αναδιάρθρωση

Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) προχωράει σε μια σημαντική αναδιάρθρωση προκειμένου να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των συμβατικών και υβριδικών απειλών της...
Γεωργιάδης: Από Μάϊο θα ανοίξουν οι επιχειρήσεις διοργάνωσης κοινωνικών εκδηλώσεων

Βουλή: Αποσύρθηκε προσωρινά η ρύθμιση για την παροχή έργου από ιδιώτες γιατρούς στο ΕΣΥ

Υπό το βάρος των σφοδρών αντιδράσεων της αντιπολίτευσης ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης απέσυρε πριν από λίγο την ρύθμιση για την παροχή έργου από...

ΕΛ.ΑΣ.: “Safe houses” για θύματα ενδοοικογενειακής βίας σε όλη την χώρα από την

Με μέριμνα της Ελληνικής Αστυνομίας, στην περιφέρεια κάθε Διεύθυνσης Αστυνομίας σε όλη την επικράτεια, έχουν εξασφαλιστεί ένας ή περισσότεροι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι που λειτουργούν...

Πάσχα: Κοντά στο 100% η πληρότητα σε πολλές περιοχές της Χώρας

Πόσο κοστίζουν τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς Το 100% πλησιάζει η πληρότητα σε δημοφιλείς προορισμούς ενόψει του Πάσχα με τις κρατήσεις να κυμαίνονται...

Ένας νεκρός κάθε δύο μέρες σε εργατικά δυστυχήματα 

Ένας εργαζόμενος χάνει την ζωή του κάθε δύο μέρες στη χώρα μας, το τελευταίο χρονικό διάστημα, σύμφωνα την Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος...

Μήνυμα Μητσοτάκη από την Πολωνία: Πρέπει να προστατεύσουμε τα σύνορα μας

Ολοκληρώθηκαν στη Βαρσοβία οι κοινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Πολωνού ομολόγου του Ντόναλντ Τουσκ. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στην...

Τέλος επιτηδεύματος: Καταργείται το 2025 αλλά όχι για όλους – Ποιοι θα το πληρώνουν

Από το 2025 πάνω από 700.000 επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι δεν θα είναι υπόχρεοι να καταβάλλουν το τέλος επιτηδεύματος. Το μνημονιακό «χαράτσι» θα καταργηθεί από...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Οι έρευνες αναστέλλονται, οι 6 αγνοούμενοι θεωρούνται πλέον νεκροί 

Δύτες πρόκειται να επιστρέψουν σήμερα τα ξημερώματα στον ποταμό Πατάπσκο στο σημείο όπου χθες...

Λέσβος: Συνεχίζονται οι έρευνες για τους αγνοούμενους του Raptor

Δυσκολεύουν οι καιρικές συνθήκες στη θαλάσσια περιοχή νότια και νοτιοανατολικά της Λέσβου, όπου σήμερα,...

Κακοκαιρία Daniel – Μαγνησία: Πέντε αγνοούμενοι

Εικόνες αποκάλυψης αφήνει πίσω της η κακοκαιρία Daniel η οποία σαρώνει τα πάντα στο...

Χαβάη: Μόλις δύο από τους 93 νεκρούς της πυρκαγιάς έχουν ταυτοποιηθεί – Αγνοούνται 1302 άνθρωποι

Μόνο δύο από τους περίπου 93 ανθρώπους που σκοτώθηκαν στις δασικές πυρκαγιές στο Μάουι...