Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
17.2 C
Athens

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που έκλεψε €540.000 από τον ΕΟΠΥΥ

Η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας προχώρησε στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης της οποίας τα μέλη διέπρατταν κακουργηματικές απάτες σε βάρος του ΕΟΠΥΥ μέσω εικονικής συνταγογράφησης ιατροτεχνολογικών υλικών.

Ειδικότερα, τα μέλη της οργάνωσης προέβαιναν συστηματικά στην έκδοση και εκτέλεση εικονικών συνταγογραφήσεων ιατροτεχνολογικών προϊόντων, έχοντας διαμορφώσει προς τον σκοπό αυτό δίκτυο εταιρειών εισαγωγής και παροχής προϊόντων, οι οποίες παρουσίαζαν στον ΕΟΠΥΥ τις εικονικές συνταγογραφήσεις εκμεταλλευόμενες τις συμβάσεις που είχαν συνάψει με τον Οργανισμό.

Την παράνομη συνταγογράφηση έκαναν 29 ιατροί διαφορετικών ειδικοτήτων εν αγνοία των ασθενών, ενώ η ανεύρεση ΑΜΚΑ ασφαλισμένων γινόταν από μέλη της οργάνωσης ή αντλούνταν από ιδιωτική κλινική και διαγνωστικό κέντρο, συμφερόντων των εμπλεκομένων.

Μάλιστα, για να μη γίνονται αντιληπτές οι κινήσεις τους, επέλεγαν κυρίως άτομα μεγάλης ηλικίας ή σε άσχημη συνολική κατάσταση υγείας, ενώ σε πολλές καταχωρίσεις συνταγογραφήσεων αναγράφονταν οι ίδιοι τηλεφωνικοί αριθμοί, που αντιστοιχούσαν στους εμπλεκόμενους ή ήταν ανύπαρκτοι.

Ωστόσο, η οργάνωση εκμεταλλευόταν το δίκτυο διανομής που είχε αναπτύξει και τη δομή και οργάνωση των εταιρειών, συγκαλύπτοντας την παράνομη δράση τους και ενσωματώνοντάς τη στο πλαίσιο της νόμιμης λειτουργίας και δραστηριότητας των επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό χρησιμοποιούσαν αχυρανθρώπους ως νόμιμους εκπροσώπους και μέλη των εταιρειών και, σε περίπτωση καταγγελίας, συνέχιζαν τη δραστηριότητά τους μέσω άλλης εταιρείας, είτε νέας είτε από τις ήδη υπάρχουσες.

Τέλος, η νομιμοποίηση των εσόδων πραγματοποιούνταν μέσω συναλλαγών μεταξύ διαφόρων εταιρειών της οργάνωσης στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και μέσω ανάληψης μεγάλων χρηματικών ποσών από αχυρανθρώπους, ενώ χρησιμοποιούσαν τις εταιρίες αυτές για να χρηματοδοτούν αθλητικό σύλλογο ιδιοκτησίας του αρχηγικού μέλους.

Η παράνομη δραστηριότητα είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων και άλλων επιχειρήσεων που εισήγαγαν αποκλειστικά τα παραπάνω ιατροτεχνολογικά προϊόντα, καθώς έπρεπε να καταβάλλουν μεγαλύτερο ποσό αυτόματης επιστροφής φαρμακευτικής δαπάνης (clawback).

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα προκύπτει ότι έχουν πραγματοποιηθεί 1.215 εικονικές εκτελέσεις συνταγογραφήσεων στους ΑΜΚΑ 653 ασφαλισμένων, ενώ η συνολική ζημιά του ΕΟΠΥΥ ανέρχεται σε 539.847 ευρώ.

Για την αποδόμηση της οργάνωσης πραγματοποιήθηκε χθες επιχείρηση από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας με τη συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, με αποτέλεσμα τη σύλληψη 5 μελών της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και τα αρχηγικά, ενώ στη δικογραφία που σχηματίσθηκε περιλαμβάνονται ακόμη 33 άτομα.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για -κατά περίπτωση- συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, ψευδή βεβαίωση και απάτη κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου και ΝΠΔΔ, πλαστογραφία μετά χρήσεως κατ’ εξακολούθηση, δωροδοκία και δωροληψία υπαλλήλου κατ’ εξακολούθηση για ενέργειες που αντίκειται στα καθήκοντά του, έκδοση και αποδοχή εικονικών φορολογικών στοιχείων, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, χωρίς δικαίωμα επέμβαση σε σύστημα αρχειοθέτησης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, λήψη γνώσης των δεδομένων και χρησιμοποίηση αυτών, παράνομη διακίνηση φαρμάκων και παράνομη οπλοκατοχή, με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία που υπερβαίνουν το ποσό των 120.000 ευρώ.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Αυτό είναι το μυστικό καταφύγιο του Λυκαβηττού (βίντεο)

Η Αθήνα, πριν από την δεκαετία του ’50 και πριν την μεγάλη οικοδομική αλλαγή στην πόλη, ήταν ένα υπέροχο μέρος για εξερεύνηση. Όσοι επίδοξοι...

Σαν σήμερα 27 Απριλίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 18β10: Ο Μπετόβεν ολοκληρώνει την περίφημη πιανιστική σύνθεσή του «Fur Elise». 1β875: Ο...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Σάββατο 27 Απριλίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα: Λάζαρος, Λάζος, Λαζαρία, Λαζαρούλα.

Καιρός με δύο «διαθέσεις»: Πρόγνωση μέρα- μέρα για τη Μεγάλη Εβδομάδα

«Μοιρασμένος» θα είναι ο καιρός τις ημέρες του Πάσχα. Ξεκινά με καλοκαιρία και λίγη σκόνη (περισσότερη τη Μεγάλη Πέμπτη) και καταλήγει με ανοιξιάτικες αστάθειες. Σάββατο...
SZ: Υπάρχουν περιθώρια διεκδίκησης γερμανικών αποζημιώσεων από την Ελλάδα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 27 Απριλίου τα γερμανικά στρατεύματα  καταλαμβάνουν την Αθήνα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1941... Τα γερμανικά στρατεύματα καταλαμβάνουν την Αθήνα. Τρεις μέρες πριν πέσει η Αθήνα στα χέρια των Γερμανών και επιβληθεί στη χώρα η στυγνή τριπλή (γερμανική,...

Αυξημένα μέτρα της Τροχαίας για την περίοδο εορτασμού του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς

Η Ελληνική Αστυνομία, ενόψει του εορτασμού του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς, λαμβάνει, το διάστημα από σήμερα έως και 12 Μαΐου 2024, αυξημένα μέτρα Τροχαίας στο σύνολο του...

Στην φυλακή για ναρκωτικά 3 από τους 10 κατηγορούμενους που συνελήφθησαν στην επιχείρηση για...

Στη φυλακή οδηγούνται μετά την απολογία τους στην ανακρίτρια οι 3 από τους 10 κατηγορούμενους, οι οποίοι συνελήφθησαν στο πλαίσιο της επιχείρησης της αστυνομίας...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΕΟΠΥΥ: Ξεκίνησε η κατ’ οίκον  αποστολή φαρμάκων υψηλού κόστους 

Στο σπίτι τους, θα παραλαμβάνουν πλέον, τα ακριβά φάρμακα ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ με σοβαρές...

ΕΟΠΥΥ: Ξεκινά τη διανομή  κατ΄ οίκον των ακριβών φαρμάκων

Το νέο Φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στην Αγία Παρασκευή και μαζί και το πιλοτικό πρόγραμμα...

Ξεκινά η αποστολή των ακριβών φαρμάκων στο σπίτι από τον ΕΟΠΥΥ- Η διαδικασία

Τις λεπτομέρειες για την αποστολή κατ’ οίκον φαρμάκων για σοβαρές παθήσεις από τα φαρμακεία...

Ως ύποπτοι για εξαπάτηση του εκλογικού σώματος καλούνται να καταθέσουν οι βουλευτές των “Σπαρτιατών”

Για εξαπάτηση του εκλογικού σώματος, θα περάσουν την ερχόμενη εβδομάδα ως ύποπτοι, την πόρτα...