Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
23.8 C
Athens

Eξιχνιάστηκε απάτη άνω των 8.000.000 ευρώ σε βάρος του ΕΟΠΥΥ 

Από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας εξιχνιάστηκε υπόθεση κακουργηματικής απάτης σε βάρος του ΕΟΠΥΥ, από εταιρίες εισαγωγής και εμπορίας ιατροτεχνολογικών υλικών, και συγκεκριμένα επιθεμάτων.

Για την υπόθεση σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος των νόμιμων εκπροσώπων -227- εταιριών, ενώ εξιχνιάστηκαν περισσότερες από -71.000- περιπτώσεις παράνομων εκτελέσεων συνταγογραφήσεων, από τις οποίες επήλθε ζημία στον Οργανισμό, ύψους -8.237.193,71- ευρώ.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι εταιρίες που εισήγαγαν τα επιθέματα για την περαιτέρω διακίνησή τους, το διάστημα 2017-2019, ενέτασσαν τα προϊόντα τους σε υποκατηγορίες ιατρικού υλικού που αποζημιώνεται από τον Οργανισμό, χωρίς να πληρούνται οι απαιτούμενες προδιαγραφές, με σκοπό την επίτευξη υψηλότερης αποζημίωσης από την πραγματικά δικαιούμενη.

Ειδικότερα, εκμεταλλευόμενες την πίεση που δημιουργήθηκε κατά την έναρξη λειτουργίας του σχετικού μητρώου, οι εταιρίες εισαγωγής παρουσίαζαν ότι τα προϊόντα τους διαθέτουν χαρακτηριστικά, που στην πραγματικότητα στερούνταν, με αποτέλεσμα να ενταχθούν σε άλλη κατηγορία από αυτή που ανήκουν.

Εν συνεχεία, οι εταιρίες παροχής προμηθεύονταν τα επιθέματα και τα διέθεταν σε ασθενείς, κατά την εκτέλεση συνταγογραφήσεων, τα οποία, όμως, δεν κάλυπταν τις θεραπευτικές ανάγκες τους και, μάλιστα, ήταν δυνητικά επιβλαβή για την υγεία τους.

Από τις έως τώρα έρευνες, έχουν εντοπιστεί -101- υλικά που έχουν ενταχθεί σε υποκατηγορίες διαφορετικές από αυτές που ανήκουν, ενώ -40- από αυτά αφαιρέθηκαν από το μητρώο, καθώς δεν μπορούσαν εξαρχής να ενταχθούν σε καμία υποκατηγορία.

Η σχηματισθείσα δικογραφία υποβλήθηκε στην αρμόδια Εισαγγελία.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, στον τηλεφωνικό αριθμό 11012 ή στη διαδικτυακή πύλη του Ελληνικού Κράτους (gov.gr) «Καταγγελία για οικονομικά εγκλήματα», για να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες και επίμεμπτες ενέργειες ή δραστηριότητες κατά του τομέα της οικονομίας, της δημόσιας περιουσίας, καθώς και της κοινωνικής και ασφαλιστικής πρόνοιας και των δικαιωμάτων.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Μητσοτάκης: Μαχόμαστε τον ακροδεξιό φασισμό στην πράξη, όχι στα λόγια

Την τελευταία του εβδομαδιαία επισκόπηση πριν το Πάσχα, κάνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη γνωστή ανάρτησή του στο FB, στην οποία αναφέρεται στον...

Η φωτογραφία της ημέρας

Και το όμορφο ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας συνεχίζεται... 28 Απριλίου 2024

Σαν σήμερα 28 Απριλίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1906: Δημοσιεύεται στην εφημερίδα World της Νέας Υόρκης ότι ο Τσαρλς Όλντεν κατασκεύασε...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Κυριακή 28 Απριλίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα: Μάγνος, Μαγνής, Μάγνα, Βάια, Βάγια, Βαία, Βάιος, Δάφνη, Δάφνης.

Καιρός: Αστάθεια και εκπλήξεις τη Μεγάλη Εβδομάδα

Αστάθεια και εκπλήξεις επιφυλάσσει ο καιρός τη Μεγάλη Εβδομάδα, ενώ για την Κυριακή του Πάσχα προγνώσεις κάνουν λόγο ακόμη και για ψήσιμο του οβελία...

Τιμολόγιο ρεύματος: Πώς θα διαμορφωθούν τον Μάιο – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Σταθεροποίηση των τιμολογίων ρεύματος αναμένεται για τον Μάιο με μικρές αποκλίσεις σε σχέση με τον Απρίλιο σύμφωνα με εκτιμήσεις από πηγές των προμηθευτών. Η μέση...

Μαρούσι: Ο άγριος καβγάς πριν από τη φονική συμπλοκή – 23χρονος στρατιώτης ο τραυματίας

Ένας άγριος καβγάς που ξέσπασε μέσα στο νυχτερινό κέντρο της Λεωφόρου Κηφισίας στο Μαρούσι ήταν η αφορμή για τη φονική συμπλοκή κατά την οποία...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΕΟΠΥΥ: Ξεκίνησε η κατ’ οίκον  αποστολή φαρμάκων υψηλού κόστους 

Στο σπίτι τους, θα παραλαμβάνουν πλέον, τα ακριβά φάρμακα ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ με σοβαρές...

ΕΟΠΥΥ: Ξεκινά τη διανομή  κατ΄ οίκον των ακριβών φαρμάκων

Το νέο Φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στην Αγία Παρασκευή και μαζί και το πιλοτικό πρόγραμμα...

Ξεκινά η αποστολή των ακριβών φαρμάκων στο σπίτι από τον ΕΟΠΥΥ- Η διαδικασία

Τις λεπτομέρειες για την αποστολή κατ’ οίκον φαρμάκων για σοβαρές παθήσεις από τα φαρμακεία...

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που έκλεψε €540.000 από τον ΕΟΠΥΥ

Η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας προχώρησε στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης της οποίας τα μέλη διέπρατταν...