Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
17.6 C
Athens

Εξωδικαστικός μηχανισμός: Στη Βουλή οι βελτιώσεις για την ρύθμιση χρεών σε δημόσιο, τράπεζες και servicers

Σε βελτιώσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, προχωρεί αύριο με την κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Στόχος η αποκαλούμενη και “δεύτερη ευκαιρία” ρύθμισης χρεών  για όσους οφειλέτες χρωστούν σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ, τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης δανείων και απαιτήσεων να γίνει περισσότερο ελκυστική και να υπάρξει μεγαλύτερη ανταπόκριση ένταξης και ρύθμισης οφειλών μέσω του “εξωδικαστικού μηχανισμού” στον οποίο έχουν ,έως σήμερα, ενταχθεί περίπου 3.650  οφειλέτες για χρέος 1,2 δις ευρώ.

Ως γνωστόν για τα χρέη προς το δημόσιο η ρύθμιση προβλέπει εξόφληση σε  έως 240 μηνιαίες  δόσεις και για τις οφειλές προς τράπεζες/servicers έως και 420 δόσεις

Οι 9 σημαντικότερες  βελτιώσεις που επέρχονται και αφορούν και υπό όρους και την αποφυγή των πλειστηριασμών για πρώτες κατοικίες είναι:

1) Στον “εξωδiκαστικό μηχανισμό” θα μπορούν να συμμετέχουν και οφειλέτες με μια και μοναδική οφειλή σε ένα φορέα του δημοσίου η μια τράπεζα (π.χ στεγαστικό δάνειο) αρκεί η οφειλή να υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ. Με την υποβολή της οριστικής αίτησης ρύθμισης αλλά και την απαρέγκλιτη τήρησή της ,η οποία ρύθμιση θα προκύπτει από τον αλγόριθμο της Εταιρείας Ιδιωτικού χρέους αναστέλλονται τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί κλπ).  

2) “Χαμηλώνει ” το επιτόκιο των δόσεων για χρέη σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και  Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης από 5%(κυμαινόμενο) σήμερα σε 3%, με στόχο να υπαχθούν σε ρύθμιση περισσότεροι οφειλέτες λόγω του χαμηλού επιτοκίου, την  ώρα που  η ΕΚΤ αύξησε και αυξάνει συνεχώς τα επιτόκια αναφοράς,τα οποία περνούν ως πρόσθετο βάρος στις δόσεις των πάσης φύσεως τραπεζικών δανείων.

3)καταργείται η ποινή προεξόφλησης οφειλών προς το δημόσιο για όσους το επιθυμούν.Μέχρι σήμερα επιβάλλεται “πέναλτυ” με την καταβολή των τόκων όλων των δόσεων της ρύθμισης εάν κάποιος προεξοφλήσει  τη ρύθμιση σε έως 120 μηναίες δόσεις που έχει με φορείς του δημοσίου.

4) Δεν θα είναι, όπως ισχύει σήμερα, υποχρεωτική η εκ νέου ρύθμιση ενός στεγαστικού δανείου προς μια τράπεζα εφόσον αυτό  είναι ενήμερο. Αυτός ήταν, ένας από τους  βασικούς λόγους, ώστε οι τράπεζες να απορρίπτουν μια ρύθμιση ,μέσω του “εξωδικαστικού μηχανισμού” για χρέη προς φορείς του δημοσίου η άλλα χρέη προς τράπεζες. Στην περίπτωση αυτή ένας οφειλέτης που εκτός από το ενήμερο τραπεζικό δάνειο έχει και υπερήμερα δάνεια σε φορείς του δημοσίου η τράπεζες θα πληρώνει μικρότερη δόση για την εξόφλησή τους καθώς θα αφαιρείται το ποσό της δόσης που πληρώνει για το ενήμερο τραπεζικό του δάνειο.

5) Αλλάζει η χρονική διάρκεια μιας ρύθμισης με δέλεαρ περισσότερο “κούρεμα” του χρέους, εφόσον η διάρκεια εξόφλησης του χρέους μικραίνει.

Σήμερα, ο εξωδικαστικός μηχανισμός παρέχει  25ετή ρύθμιση για τα ανεξασφάλιστα δάνεια και 35ετή χρονική διάρκεια  για τα εξασφαλισμένα, ενώ το κούρεμα για οφειλές προς φορείς του δημοσίου είναι έως 20%,για επιχειρηματικά δάνεια σε τράπεζες η εταιρείες διαχείρισης δανείων έως 40% και για στεγαστικά δάνεια έως 18%.

6) Διαγράφονται οι 35.000 εκκρεμείς αιτήσεις ένταξης στον “εξωδικαστικό μηχανισμό ” τις οποίες οι οφειλέτες δεν ολοκλήρωσαν και εδώ και περισσότερο από 3 μήνες  τις έχουν εγκαταλείψει. Όσοι από αυτούς ενδιαφέρονται για ρύθμιση των χρεών τους θα πρέπει να υποβάλλουν εξ αρχής νέες αιτήσεις.

7)Οι πιστωτές αλλά και οι οφειλέτες θα πρέπει να αιτιολογούν το λόγο απόρριψης μιας ρύθμισης που παράγει ο αλγόριθμος του συστήματος. Οι λόγοι της απόρριψης θα αναρτώνται υποχρεωτικά στην πλατφόρμα της Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους.

8) Καταργείται η διάταξη του νόμου με την οποία όσοι οφειλέτες έχουν χρέη  εκ των οποίων πάνω από το 90% είναι  σε έναν οφειλέτη αυτοί αποκλείονται από την ένταξή τους στον “εξωδικαστικό μηχανισμό”.

9)Στον “εξωδικαστικό μηχανισμό” εντάσσονται οφειλές υπέρ τρίτων που βεβαιώνονται και εισπράττονται από την ΑΑΔΕ (π.χ. οφειλές σε δήμους).

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Μητσοτάκης: Όχι στις ψήφους των Σπαρτιατών – Δεν γίνεται η Βουλή να μετατρέπεται σε...

Ανατριχιαστικό και αποκαλυπτικό χαρακτήρισε το περιστατικό βίας που συνέβη στη Βουλή την Τετάρτη ο πρωθυπουργός. “Ανατριχιαστικό γιατί δεν γίνεται ο ναός της δημοκρατίας να μετατρέπεται...

Κασσελάκης: Ζήτησε τη διαγραφή – Θεοδωρικάκος: “Ας κοιτάξει τον καθρέφτη για να δει το...

Την διαγραφή του βουλευτή της Ν.Δ Τάκη Θεοδωρικάκου ζητά ο Στέφανος Κασσελάκης με αφορμή δήλωση του πως η Ν.Δ διεκδικεί τις ψήφους όλων των...

ΝΔ: Σε ένα κανονικό κόμμα, ο κ. Κασσελάκης θα είχε ήδη διαγραφεί

«Την ημέρα του ξυλοδαρμού στη Βουλή, με πρωταγωνιστή βουλευτή που ψηφίστηκε με τους Σπαρτιάτες. Το ίδιο βράδυ, ο ξάδερφος του κ. Κασσελάκη και υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει ευπρόσδεκτες τις...

Το σκεπτικό του Αρείου Πάγου: Πραγματικός αρχηγός των Σπαρτιατών είναι ο Ηλίας Κασιδιάρης

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου με την οποία έγινε η ανακήρυξη των κομμάτων και των συνασπισμών κομμάτων, τα...

Επιχείρηση “Ασπίδες”: Η Φρεγάτα Ύδρα κατέρριψε με πυροβόλο δύο UAV στον κόλπο Άντεν

H φρεγάτα Ύδρα που βρίσκεται στον κόλπο του Άντεν για την προστασία της διεθνούς ναυσιπλοΐας έβαλε με πυροβόλο κατά δύο UAVs που απειλούσαν εμπορικό...

Drones στο Αιγαίο θα ρίξει η Ελλάδα: Πρόταση από το Παρίσι για µη επανδρωµένα...

Με το βλέµµα να είναι στραµµένο στον πλήρη εκσυγχρονισµό των Ενόπλων ∆υνάµεων, στο κέντρο της προσοχής του Πολεµικού Ναυτικού βρίσκονται πλέον τα µη επανδρωµένα...
Γεωργιάδης: Από Μάϊο θα ανοίξουν οι επιχειρήσεις διοργάνωσης κοινωνικών εκδηλώσεων

Γεωργιάδης σε Κασσελάκη: Μετά τη γκάφα, να μας πει πού θα βρει 11 δισ....

Σε νέα τοποθέτηση που έκανε ο Άδωνις Γεωργιάδης, μετά την απάντηση Κασσελάκη, τονίζει πως «για να διορθώσει την πρωινή του γκάφα, την οποία έκανε...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Βουλή: Οργή του Τασούλα για το επεισόδιο – Αποπομπή 15 ημερών για τον Φλώρο από τις κοινοβουλευτικές εργασίες

Άμεση ήταν η αντίδραση του προέδρου της Βουλής στην βίαιη επίθεση του πρώην βουλευτή...

Ακροδεξιοί τραμπουκισμοί στη Βουλή: Ο Φλώρος χτύπησε τον Γραμμένο της Λύσης που τον εξύβριζε χυδαία

Με τέτοια πρόσωπα που έχουν εκλεγεί βουλευτές φυσιολογική εξέλιξη είναι αυτή που συνέβη σήμερα....

Βουλή: Στα νοσοκομεία του ΕΣΥ οι ιδιώτες γιατροί – Κατατέθηκε η ρύθμιση

Ανοίγει ο δρόμος για να ασκούν έργο στο ΕΣΥ και ιδιώτες γιατροί, με ρύθμιση...

Οι “Σπαρτιάδες” διαλύονται…

Άλλος ένας προερχόμενος από τους Σπαρτιάτες βουλευτής, ανεξαρτητοποιήθηκε πριν από λίγο στη Βουλή. Πρόκειται για...