Τετάρτη, 22 Μαρτίου, 2023
11.2 C
Athens

Εξωδικαστικός μηχανισμός: Στη Βουλή οι βελτιώσεις για την ρύθμιση χρεών σε δημόσιο, τράπεζες και servicers

Σε βελτιώσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, προχωρεί αύριο με την κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Στόχος η αποκαλούμενη και “δεύτερη ευκαιρία” ρύθμισης χρεών  για όσους οφειλέτες χρωστούν σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ, τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης δανείων και απαιτήσεων να γίνει περισσότερο ελκυστική και να υπάρξει μεγαλύτερη ανταπόκριση ένταξης και ρύθμισης οφειλών μέσω του “εξωδικαστικού μηχανισμού” στον οποίο έχουν ,έως σήμερα, ενταχθεί περίπου 3.650  οφειλέτες για χρέος 1,2 δις ευρώ.

Ως γνωστόν για τα χρέη προς το δημόσιο η ρύθμιση προβλέπει εξόφληση σε  έως 240 μηνιαίες  δόσεις και για τις οφειλές προς τράπεζες/servicers έως και 420 δόσεις

Οι 9 σημαντικότερες  βελτιώσεις που επέρχονται και αφορούν και υπό όρους και την αποφυγή των πλειστηριασμών για πρώτες κατοικίες είναι:

1) Στον “εξωδiκαστικό μηχανισμό” θα μπορούν να συμμετέχουν και οφειλέτες με μια και μοναδική οφειλή σε ένα φορέα του δημοσίου η μια τράπεζα (π.χ στεγαστικό δάνειο) αρκεί η οφειλή να υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ. Με την υποβολή της οριστικής αίτησης ρύθμισης αλλά και την απαρέγκλιτη τήρησή της ,η οποία ρύθμιση θα προκύπτει από τον αλγόριθμο της Εταιρείας Ιδιωτικού χρέους αναστέλλονται τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί κλπ).  

2) “Χαμηλώνει ” το επιτόκιο των δόσεων για χρέη σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και  Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης από 5%(κυμαινόμενο) σήμερα σε 3%, με στόχο να υπαχθούν σε ρύθμιση περισσότεροι οφειλέτες λόγω του χαμηλού επιτοκίου, την  ώρα που  η ΕΚΤ αύξησε και αυξάνει συνεχώς τα επιτόκια αναφοράς,τα οποία περνούν ως πρόσθετο βάρος στις δόσεις των πάσης φύσεως τραπεζικών δανείων.

3)καταργείται η ποινή προεξόφλησης οφειλών προς το δημόσιο για όσους το επιθυμούν.Μέχρι σήμερα επιβάλλεται “πέναλτυ” με την καταβολή των τόκων όλων των δόσεων της ρύθμισης εάν κάποιος προεξοφλήσει  τη ρύθμιση σε έως 120 μηναίες δόσεις που έχει με φορείς του δημοσίου.

4) Δεν θα είναι, όπως ισχύει σήμερα, υποχρεωτική η εκ νέου ρύθμιση ενός στεγαστικού δανείου προς μια τράπεζα εφόσον αυτό  είναι ενήμερο. Αυτός ήταν, ένας από τους  βασικούς λόγους, ώστε οι τράπεζες να απορρίπτουν μια ρύθμιση ,μέσω του “εξωδικαστικού μηχανισμού” για χρέη προς φορείς του δημοσίου η άλλα χρέη προς τράπεζες. Στην περίπτωση αυτή ένας οφειλέτης που εκτός από το ενήμερο τραπεζικό δάνειο έχει και υπερήμερα δάνεια σε φορείς του δημοσίου η τράπεζες θα πληρώνει μικρότερη δόση για την εξόφλησή τους καθώς θα αφαιρείται το ποσό της δόσης που πληρώνει για το ενήμερο τραπεζικό του δάνειο.

5) Αλλάζει η χρονική διάρκεια μιας ρύθμισης με δέλεαρ περισσότερο “κούρεμα” του χρέους, εφόσον η διάρκεια εξόφλησης του χρέους μικραίνει.

Σήμερα, ο εξωδικαστικός μηχανισμός παρέχει  25ετή ρύθμιση για τα ανεξασφάλιστα δάνεια και 35ετή χρονική διάρκεια  για τα εξασφαλισμένα, ενώ το κούρεμα για οφειλές προς φορείς του δημοσίου είναι έως 20%,για επιχειρηματικά δάνεια σε τράπεζες η εταιρείες διαχείρισης δανείων έως 40% και για στεγαστικά δάνεια έως 18%.

6) Διαγράφονται οι 35.000 εκκρεμείς αιτήσεις ένταξης στον “εξωδικαστικό μηχανισμό ” τις οποίες οι οφειλέτες δεν ολοκλήρωσαν και εδώ και περισσότερο από 3 μήνες  τις έχουν εγκαταλείψει. Όσοι από αυτούς ενδιαφέρονται για ρύθμιση των χρεών τους θα πρέπει να υποβάλλουν εξ αρχής νέες αιτήσεις.

7)Οι πιστωτές αλλά και οι οφειλέτες θα πρέπει να αιτιολογούν το λόγο απόρριψης μιας ρύθμισης που παράγει ο αλγόριθμος του συστήματος. Οι λόγοι της απόρριψης θα αναρτώνται υποχρεωτικά στην πλατφόρμα της Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους.

8) Καταργείται η διάταξη του νόμου με την οποία όσοι οφειλέτες έχουν χρέη  εκ των οποίων πάνω από το 90% είναι  σε έναν οφειλέτη αυτοί αποκλείονται από την ένταξή τους στον “εξωδικαστικό μηχανισμό”.

9)Στον “εξωδικαστικό μηχανισμό” εντάσσονται οφειλές υπέρ τρίτων που βεβαιώνονται και εισπράττονται από την ΑΑΔΕ (π.χ. οφειλές σε δήμους).

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Βουλή: Με ευρύτατη πλειοψηφία υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα 12 ναυτικά μίλια

Βουλή: Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για το νερό

Υπερψηφίστηκε σήμερα, Τρίτη, 21 Μαρτίου, στην Ολομέλεια της Βουλής επί της αρχής το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που αφορά στο νερό. Ειδικότερα,...

Κακούργημα η κλοπή σιδηροδρομικού υλικού

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας σημείωσε ότι οι νέες διατάξεις για το αδίκημα της κλοπής σιδηροδρομικού υλικού, ενδεχομένως να περιλαμβάνουν πρόβλεψη ακόμα και για...

Οικονόμου: Η ανακοίνωση των εκλογών θα γίνει κοντά στο Πάσχα

Σκληρή επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας για την επίσκεψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Λάρισα, αλλά...

Τρόφιμα από έντομα ενέκρινε η Κομισιόν: Αλεύρι από γρύλο, αλευροσκουλήκι και ακρίδα «έρχονται» στα...

Η απόφαση της Κομισιόν για χρήση εντόμων στον κλάδο των τροφίμων προκάλεσε την αντίδραση της Μαρίας Σπυράκη, η οποία ζήτησε διευκρινίσεις από την αρμόδια...

Δένδιας και Τσαβούσογλου τα είπαν στις Βρυξέλλες! Η Άγκυρα θα ψηφίσει την Αθήνα για...

Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσαν μετά τη σημερινή συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Διάσκεψης Διεθνών Δωρητών για τις σεισμόπληκτες Συρία και...
Η κυβέρνηση επιμένει να στηρίζει την Μενδώνη

Γεραπετρίτης: Ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε μια οικοδομή και όχι την αίθουσα τοπικής τηλεδιοίκησης της...

Για εκμετάλλευση της τραγωδίας των Τεμπών με πολιτική σκοπιμότητα κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης επιμένοντας πως στον σταθμό της Λάρισας λειτουργεί...

Λάρισα: Ο Τσίπρας στην πρωινή αυτοψία στο κέντρο τηλεδιοίκησης

Μετά την πρωινή αυτοψία στο κέντρο τηλεδιοίκησης Λάρισας όπου, όπως παρατήρησε, αντίκρισε εικόνες απόλυτης εγκατάλειψης από τον Ιούλιο του 2019, και μετά τις καταγγελίες...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,244ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Βουλή: Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για το νερό

Υπερψηφίστηκε σήμερα, Τρίτη, 21 Μαρτίου, στην Ολομέλεια της Βουλής επί της αρχής το σχέδιο...

Βουλή: Κόντρα για τις αρμοδιότητες της νέας Ρυθμιστικής Αρχής που αφορούν το νερό

Σε μετωπική σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, εξελίσσεται η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής,...

Γεραπετρίτης για Τέμπη: Διερεύνηση μέχρι τέλους – Καμία σκιά και καμία συγκάλυψη

Διαβεβαιώσεις ότι η έρευνα για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη θα φτάσει μέχρι τέλους...

Στη διάθεση της Βουλής ο Κώστας Καραμανλής να ενημερώσει για το σιδηροδρομικό δυστύχημα

Στη διάθεση της Βουλής προκειμένου να ενημερώσει για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών έθεσε...