Η ανακοίνωση από την υπουργό Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί για ολοκληρωμένο πρόγραμμα ενίσχυσης του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας με τις γαλλικές φρεγάτες Belharra αποτελεί δικαίωση του ίδιου του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου.
Ήταν στις 13 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο της κύρωσης του προϋπολογισμού για το 2021 όταν όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στην Βουλή ο υπ. Άμυνας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνου Χήτα, «Όσον αφορά το πρόγραμμα των 4 φρεγατών, όχι δεν γυρίσαμε την πλάτη σε καμία Γαλλία. Το ζήτημα αυτό είναι ακόμα ανοιχτό» για να προσθέσει εν συνεχεία «και είμαστε ανοιχτοί σε κάθε προσφορά που θα έρθει ασφαλώς και με τους Γάλλους, αλλά και με άλλους».
Μάλιστα όπως ανέφερε ο υπουργός, σημαντικό μέρος της όποιας συμφωνίας είναι και το θέμα των πλοίων ενδιάμεσης λύσης «που θα μπορέσουμε να έχουμε απ’ όποιον έρθει να μας προσφέρει ότι καλύτερο έχει».
Μπορείτε να δείτε το σχετικό απόσπασμα από το 1.58 του βίντεο και μετά.
Οι αντιρρήσεις που έφερε μόλις 3 μέρες μετά ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, επιμένοντας στην αμερικανική πρόταση, φαίνεται ότι ήταν… διακαής πόθος αφού οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τον κο Παναγιωτόπουλο.
Δείτε τι έλεγε στις 16 Δεκεμβρίου ο κος Γεωργιάδης:
Και μπορεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στην χθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη να προσπάθησε να κρατήσει ίσες αποστάσεις «εν αναμονή της κατάθεσης επίσημου φακέλου από τους Γάλλους», αναφέροντας ότι «Αυτή τη στιγμή έχουμε το ευχάριστο αν θέλετε πρόβλημα, να πρέπει να διαλέξουμε μεταξύ πολλών ενδιαφερόντων προτάσεων. Έχουμε τέσσερις-πέντε: Είναι η γαλλική που θα έρθει, η αμερικανική, η βρετανική, η γερμανική, μεταξύ άλλων η ισπανική, η ολλανδική» επιβεβαίωσε ωστόσο το ρεπορτάζ που έπαιξε νωρίτερα, που μετέδωσε τις πληροφορίες που έχουμε γράψει ότι οι Γάλλοι έρχονται με πρόταση για 4 Belharra εκ των οποίων οι 3 θα ναυπηγηθούν στην Ελλάδα, 2 La Fayette ως ενδιάμεση λύση και αναβάθμιση των 4ων ΜΕΚΟ «πακέτο», «αυτά που όντως πιθανόν να δούμε τις επόμενες μέρες» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πλέον, σύμφωνα με πληροφορίες είναι κοινό μυστικό ότι η γαλλική προωθείται ως η πλέον κατάλληλη επιλογή για το Πολεμικό Ναυτικό.
Πώς φτάσαμε, όμως, ως εδώ; Πώς οι Γάλλοι κατάφεραν να… γυρίσουν το «παιχνίδι» εκεί που φαινόταν ότι η Αμερική πρόσφερε τα πάντα ανασταίνοντας ταυτόχρονα την ελληνική ναυπηγική βιομηχανία;
Φαίνεται πώς για τους Γάλλους η πλατφόρμα της φρεγάτας MMSC – LCS, που πρότεινε η αμερικανική πλευρά λειτούργησε ως ο τέλειος «δούρειος ίππος». Η άρνηση της Αμερικής να αναφέρει επίσημα σε ποιο ναυπηγείο θα χτιστεί το πλοίο τη στιγμή που η αμερικανική κυβέρνηση έδειχνε να στηρίζει το επενδυτικό πλάνο εξυγίανσης της Ελευσίνας, αλλά και το φιάσκο με τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, όπου διεδίδετο ακόμη κι ως πιθανή επιλογή για το χτίσιμο της αμερικανικής MMSC, έφερε την τέλεια καταιγίδα.
Οι Γάλλοι δεν κατέθεσαν ποτέ τα όπλα. Είδαν τις αδυναμίες της πρώτης πρότασής τους για 2 φρεγάτες Belharra, έμαθαν από τα λάθη τους, είδαν την προσφορά των Αμερικανών, διαπίστωσαν ποια ήταν τα προβλήματα με τα ναυπηγεία και την αναποφασιστικότητα που υπήρχε και μόλις ο διαγωνισμός του Σκαραμαγκά οδηγήθηκε σε ναυάγιο εξαπέλυσαν τις χαριστικές τους βολές. Στόχευσαν στον πυρήνα του «προβλήματος», δηλαδή το σκαρί της αμερικάνικης φρεγάτας, ενισχύοντας την «γκρίνια» αρκετών «ναυταίων» ότι δεν κάνει για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού. Κι ήρθε το δημοσίευμα της έγκριτης – μεγάλης αμερικανικής ιστοσελίδας defensenews.com να βουλιάξει μια και καλή την «ελληνική MMSC» πριν ακόμη πέσει στο νερό, αποκαλύπτοντας το πρόβλημα στο προωστήριο σύστημα. Ακόμη κι αν αναφέρεται ότι έχει βρεθεί λύση από γερμανική εταιρεία κι ότι το πλοίο είναι το πιο γρήγορο από τον ανταγωνισμό με 34 κόμβους, το κλίμα θεωρείται μη αναστρέψιμο. Και ποιος θα αναλάβει το κόστος προώθησης της συγκεκριμένης πρότασης όταν επικοινωνιακά έχει «καεί»;
Με το πρόγραμμα για τα ναυπηγεία στον «αέρα», πρόταση για φρεγάτα ουσιαστικά πλέον να μην υπάρχει από τις ΗΠΑ, οι Γάλλοι πήραν φόρα κι έρχονται να τινάξουν την μπάνγκα στον αέρα, διεκδικώντας μετά την πώληση των Rafale το μεγαλύτερο πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού τα τελευταία 30 χρόνια.
Μέσα σε όλα ας σημειώσουμε και μία πληροφορία που φαίνεται τα διακινείται τις τελευταίες ώρες ότι η Ελλάδα μελετά το ενδεχόμενο να μην πάρει πλοία ενδιάμεσης λύσης αλλά μία επιπλέον μοίρα μαχητικών Rafale και ίσως κάποια F-35 σε δεύτερη φάση!
Του Χρήστου Μαζανίτη