Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
15.5 C
Athens

Εύβοια: Τρίτη μέρα στη μάχη με τις φλόγες

Συνεχίζεται για τρίτη ημέρα η υπεράνθρωπη προσπάθεια εναέριων και επίγειων μέσων για την κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς στην Εύβοια.

Με το πρώτο φως της ημέρας οι πιλότοι έπιασαν δουλειά και άρχισαν οι ρίψεις νερού από αέρος για την αντιμετώπιση της μεγάλης φωτιάς στην Εύβοια που μαίνεται για τρεις ημέρες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στάχτη έχουν γίνει 28.000 στρέμματα ενός πυκνού, παρθένου δάσους στην κεντρική Εύβοια που σχεδόν κάθε καλοκαίρι βιώνει τον ίδιο πύρινο εφιάλτη.

Ειδικότερα, απογειώθηκαν τέσσερα ελικόπτερα και πέντε αεροσκάφη.

Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας κ. Θανάση Καρακάντζα, «οι ρίψεις νερού των ελικοπτέρων είναι στοχευμένες», ενώ «δεν υπάρχει κανένα άλλο εναέριο μέσο που θα μπορούσε να πετάξει στην επικίνδυνη περιοχή, μέσα στη χαράδρα».

Το έργο της κατάσβεσης επικεντρώνεται στο χωριό Πλατάνα μετά τη μεγάλη αναζωπύρωση αυτού του μετώπου που πλέον κινείται βορειανατολικά από την περιοχή Κοντοδεσπότι.

Στην ευρύτερη περιοχή δεν υπάρχουν χωριά, αλλά το Κέντρο Άγριας Ζωής και γίνεται υπεράνθρωπη προσπάθεια να μην απειληθεί από τις φλόγες.

Μετά τις 8 η ώρα το πρωί αναμένεται να συνδράμουν και τα τρία αεροσκάφη από την Ιταλία και την Ισπανία με τις κινήσεις όλων των εναέριων μέσων να συντονίζει ένα ελικόπτερο της πυροσβεστικής.

Οι επιτελείς της πυροσβεστικής επενδύουν πολλά στα πεζοπόρα τμήματα που ενισχύθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Δεν έχουν άλλη επιλογή λόγω της μορφολογίας του εδάφους.

Σύμφωνα με το γραφείο τύπου της Πυροσβεστικής στις 7 το πρωί στην περιοχή επικρατούσαν άνεμοι έντασης 5 μποφόρ που σε ορισμένα σημεία μπορεί να είναι αυξημένοι λόγω του μικροκλίματος που δημιουργεί η πυρκαγιά.

Νύχτα αγωνίας

Άλλη μια νύχτα αγωνίας έζησαν οι κάτοικοι των περιοχών Μακρυμάλλη και Πλατάνα στην Εύβοια, εξαιτίας των αναζωπυρώσεων των μετώπων της φωτιάς. Οι προσπάθειες που κατέβαλαν οι ενισχυμένες δυνάμεις της πυροσβεστικής μέσα στη νύχτα και η άπνοια επέτρεψαν η φωτιά να περιοριστεί σε μια χαράδρα, πριν από το χωριό Πλατανιά.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύθηκαν πριν από τα μεσάνυχτα και ως το ξημέρωμα κατέβαλαν προσπάθειες να οριοθετήσουν πλευρικά μέτωπα. Δημιουργήθηκε αντιπυρική ζώνη με χωματουργικά μηχανήματα γύρω από το χωριό.

Την ίδια στιγμή πυκνοί μαύροι καπνοί υψώνονται από το παρθένο πευκοδάσος κι έχουν καλύψει όλο τον ορίζοντα. Η φωτιά συνεχίζει να καίει, αν και σε απόσταση από το χωριό.

Δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιχείρησαν σε δύσβατα σημεία τη νύχτα για να περιορίσουν τα μέτωπα.

Χθες βράδυ η πυροσβεστική προχώρησε σε ενίσχυση και ανασύνταξη των δυνάμεων της. Από το πρωί φθάνουν οχήματα και προσωπικό από σχεδόν όλη την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η δύναμη που επιχειρεί στην Εύβοια είναι 198 πυροσβέστες με 92 οχήματα, 12 πυροσβέστες με 6 οχήματα από το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ) και 22 ομάδες πεζοπόρου τμήματος με 172 πυροσβέστες, καθώς και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «Όλυμπος».

Συνέδραμαν 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων του Ελληνικού Στρατού, 8 μηχανήματα έργου και 10 υδροφόρες της Περιφέρειας και των Ο.Τ.Α., η Δασική Υπηρεσία, το ΕΚΑΒ καθώς και 38 εθελοντές πυροσβέστες και 6 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα.

«Δεν θα τρέχουμε την τελευταία στιγμή παρά το γεγονός ότι υπάρχει άπνοια στην περιοχή και οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν παραταχθεί σε ένα δρόμο πολύ πριν από το χωριό για να περιμένουν τις φλόγες» ανέφερε ο περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας Δημήτρης Βουρδάνος που βρίσκεται στον οικισμό. Και πρόσθεσε: «Πρόκειται για μια δύσκολη περιοχή. Η απόφαση για αντιπυρική ζώνη γύρω από το χωριό κρίθηκε αναγκαία καθώς επικρατεί μεγάλη αναστάτωση μεταξύ των κατοίκων. Το μέτωπο ήταν ιδιαίτερα μεγάλο και οι ώρες μέχρι το ξημέρωμα που θα χρησιμοποιηθούν και πάλι εναέρια μέσα ιδιαίτερα πολλές».

Αυτοψία Μητσοτάκη

Κοντά στους ανθρώπους που έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην κεντρική Εύβοια, βρέθηκε την Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο κινητό Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής «Όλυμπος», ενημερώθηκε για την τρέχουσα κατάσταση στα πύρινα μέτωπα.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Αυξημένα μέτρα της Τροχαίας για την περίοδο εορτασμού του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς

Η Ελληνική Αστυνομία, ενόψει του εορτασμού του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς, λαμβάνει, το διάστημα από σήμερα έως και 12 Μαΐου 2024, αυξημένα μέτρα Τροχαίας στο σύνολο του...

Στην φυλακή για ναρκωτικά 3 από τους 10 κατηγορούμενους που συνελήφθησαν στην επιχείρηση για...

Στη φυλακή οδηγούνται μετά την απολογία τους στην ανακρίτρια οι 3 από τους 10 κατηγορούμενους, οι οποίοι συνελήφθησαν στο πλαίσιο της επιχείρησης της αστυνομίας...

Άρειος Πάγος: Απολύθηκαν πέντε δικαστές

Από την Πειθαρχική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου απολύθηκαν πέντε ράθυμοι δικαστές, ενώ δεν απολύθηκε μία δικαστής η οποία είχε μεν καθυστερήσεις λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας, αλλά τις...

“Τουρισμός για Όλους 2024”: Ανακοινώθηκαν οι δικαιούχοι

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διαδικασία επιλογής των δικαιούχων του προγράμματος «Τουρισμός για όλους 2024» και ανακοινώθηκαν οι οριστικοί πίνακες με τους δικαιούχους. Οριστικός Πίνακας Δικαιούχων (κληρωθείσες αιτήσεις) Προσωρινός Πίνακας...

Πύργος: Επίθεση σε 17χρονο από άλλα νεαρά άτομα

Πατέρας 17χρονου κατήγγειλε στην Αστυνομία ότι ο γιός του δέχθηκε επίθεση από τρείς νεαρούς χθες το μεσημέρι (25/4) στην περιοχή του Αθλητικού Κέντρου Αγίας...

Εργατική Πρωτομαγιά: Τραβούν χειρόφρενο τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς τη Μεγάλη Τετάρτη

Την αποδοχή της πρόσκλησης για συμμετοχή στο κάλεσμα της ΓΣΕΕ για απεργία την Τετάρτη 1 Μαΐου με αφορμή τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς 2024,...

Η φωτογραφία της ημέρας

Το ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας στην Ελλάδα για το Παρίσι 2024 26 Απριλίου 2024

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Σελήνη: Βίντεο της NASA δείχνει αστροναύτες να μην μπορούν να περπατήσουν

Ένα βίντεο της NASA από τις αποστολές Apollo δείχνει τους αστροναύτες στην επιφάνεια της...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 27 Απριλίου τα γερμανικά στρατεύματα  καταλαμβάνουν την Αθήνα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1941... Τα γερμανικά στρατεύματα καταλαμβάνουν την Αθήνα. Τρεις μέρες πριν πέσει η Αθήνα στα χέρια...

Αυξημένα μέτρα της Τροχαίας για την περίοδο εορτασμού του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς

Η Ελληνική Αστυνομία, ενόψει του εορτασμού του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς, λαμβάνει, το διάστημα από...

Στην φυλακή για ναρκωτικά 3 από τους 10 κατηγορούμενους που συνελήφθησαν στην επιχείρηση για τη δολοφονία Λυγγερίδη

Στη φυλακή οδηγούνται μετά την απολογία τους στην ανακρίτρια οι 3 από τους 10...