Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
23.1 C
Athens

Φαρμακοποιοί: Αποσύρονται φάρμακα λόγω χαμηλής τιμής, ενώ συνεχίζονται οι ελλείψεις

Ολοένα και συχνότερα παρατηρείται το φαινόμενο να αποσύρονται φάρμακα από την αγορά λόγω της χαμηλής τιμής που έχουν, ενώ οι ελλείψεις στα φαρμακεία συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.

Όπως αναφέρει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, “οι εταιρείες ενημερώνουν τους φαρμακοποιούς ότι για διαφόρους λόγους αδυνατούν να εφοδιάσουν την αγορά με τα απαραίτητα φάρμακα.

Οι συνεχιζόμενες παράλληλες εξαγωγές εντείνουν περισσότερο το πρόβλημα, ενώ ταυτόχρονα φάρμακα με αποφάσεις των εταιρειών, αποσύρονται από την Ελληνική αγορά.
Ο ΦΣΑ καλεί την πολιτεία να παρέμβει, “ώστε να μπορέσουν επιτέλους οι πολίτες να βρίσκουν τα απαραίτητα φάρμακα για την υγεία τους”, επισημαίνοντας ότι ο ΕΟΦ οφείλει να σταματήσει την έγκριση των παράλληλων εξαγωγών όλων των φαρμάκων”.

Αποσύρονται φάρμακα λόγω χαμηλής τιμής

Στο μεταξύ ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικό Σύλλογος, καταγγέλλει ότι σταματά η κυκλοφορία του σκευάσματος prezolon tabl 5mg που έχει λιανική τιμή 1 ευρώ, μετά από αίτημα της εταιρείας που το παράγει, επειδή δεν παρουσιάζει πλέον ουσιαστικό εμπορικό και οικονομικό ενδιαφέρον για την εταιρεία”.

Το φαινόμενο αυτό αφορά αρκετά φάρμακα αντίστοιχης χαμηλής τιμής, τα οποία όμως παραμένουν πολύτιμα και αναντικατάστατα για τους ασθενείς που τα λαμβάνουν.

Είναι βέβαιο ότι εφόσον και αυτά αποσυρθούν,, αναφέρει ο ΠΦΣ, είτε θα υποκατασταθούν στη συνταγογράφηση από ακριβότερα σκευάσματα και θεραπείες, είτε θα αναγκαστεί η κρατική φαρμακαποθήκη ΙΦΕΤ να εισάγει τα σκευάσματα της ίδιας δραστικής ουσίας από το εξωτερικό με πολλαπλάσια τιμή, επιβαρύνοντας τον προϋπολογισμό των ασφαλιστικών ταμείων αλλά και την τσέπη των ασθενών, καθώς αυξάνεται η συμμετοχή την οποία καταβάλουν λόγω της αύξησης της τιμής.

“Με την λήψη άμεσων μέτρων στήριξης της λιανικής τιμής των φαρμάκων αυτών και τη διαμόρφωση κατάλληλης πολιτικής στο χώρο του φαρμάκου, θα μπορέσει να αποτραπεί το φαινόμενο της απόσυρσης από την αγορά, φαρμάκων των οποίων η τιμή κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ώστε να προστατευθεί η κυκλοφορία τους για λόγους δημόσιας υγείας και να συνεχισθεί η απρόσκοπτη διάθεσή τους στους ασθενείς που τα έχουν ανάγκη”, καταλήγει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Η φωτογραφία της ημέρας

Και το όμορφο ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας συνεχίζεται... 28 Απριλίου 2024

Σαν σήμερα 28 Απριλίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1906: Δημοσιεύεται στην εφημερίδα World της Νέας Υόρκης ότι ο Τσαρλς Όλντεν κατασκεύασε...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Κυριακή 28 Απριλίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα: Μάγνος, Μαγνής, Μάγνα, Βάια, Βάγια, Βαία, Βάιος, Δάφνη, Δάφνης.

Καιρός: Αστάθεια και εκπλήξεις τη Μεγάλη Εβδομάδα

Αστάθεια και εκπλήξεις επιφυλάσσει ο καιρός τη Μεγάλη Εβδομάδα, ενώ για την Κυριακή του Πάσχα προγνώσεις κάνουν λόγο ακόμη και για ψήσιμο του οβελία...

Μαρούσι: Ο άγριος καβγάς πριν από τη φονική συμπλοκή – 23χρονος στρατιώτης ο τραυματίας

Ένας άγριος καβγάς που ξέσπασε μέσα στο νυχτερινό κέντρο της Λεωφόρου Κηφισίας στο Μαρούσι ήταν η αφορμή για τη φονική συμπλοκή κατά την οποία...
Κυριακή, Βαΐων, Βάρναλης,

Κυριακή των Βαϊων! – Βάρναλης

Πώς αδύναμη στάθηκε τόσο η καρδιά σου στα λαμπρά Γεροσολυμα Καίσαρας νά μπεις ! Αν τα πλήθη αλαλάζανε ξώφρενα(αλιά σου!) δεν ηξέραν ακόμα ούτε ποιό τ'όνομά σου...

Εορταστικό ωράριο: Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα

Στις 25 Απριλίου ξεκίνησε το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στην Αθήνα ενόψει των εορτών του Πάσχα. Να σημειωθεί πως, τα καταστήματα θα είναι...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Κόντρα φαρμακοποιών-φαρμακαποθηκών για τις ελλείψεις φαρμάκων

Συνεχίζεται το φαινόμενο ελλείψεων φαρμάκων στην ελληνική αγορά, παρόλο που το τελευταίο διάστημα έχει...

Με ηλεκτρονική συνταγή τα φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη

Αποκλειστικά με ηλεκτρονική συνταγή θα μπορούν να χορηγούνται όσα φάρμακα βρίσκονται σε έλλειψη και σε απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών...

Ελλείψεις φαρμάκων: Η λίστα του ΕΟΦ με τα φάρμακα ευρείας χρήσης

Ο ΕΟΦ ανάρτησε τον κατάλογο με τα φάρμακα ευρείας χρήσης τα οποία παρουσιάζουν έλλειψη...

Βρε θα μας τρελάνουν! Πορτοσάλτε για ελλείψεις φαρμάκων: “Να αυξηθούν οι τιμές των φαρμάκων για να μην εξάγονται, τσάμπα δεν υπάρχει”

Τη στιγμή που η ενεργειακή κρίση πλήττει τις περισσότερες οικογένειες στη χώρα, ο δημοσιογράφος...