Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου, 2023
2.5 C
Athens

Φεύγουν από τα νοσοκομεία τα επείγοντα περιστατικά – Τριπλό χτύπημα στα ράντζα

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σκοπεύει να ενεργοποιήσει τα αυτόνομα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών

Τριπλό χτύπημα επιχειρεί να κάνει στα ράντζα το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να εξαφανίσει το φαινόμενο που ταλαιπωρεί εδώ και χρόνια το πολύπαθο ΕΣΥ και τα νοσοκομεία. Βέβαια δεν θα εξαφανισθούν ως δια μαγείας από τη μία μέρα στην άλλη, καθώς απαιτούνται μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις.

Κάτι που γνωρίζει καλά η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και για το λόγο αυτό φιλοδοξεί να ενεργοποιήσει άμεσα τρία μέτρα που είναι πιθανό να φέρουν ορατά αποτελέσματα. Οι δεσμεύσεις ωστόσο του Βασίλη Κικίλια ότι το 2020 θα είναι η χρονιά των δημοσίων νοσοκομείων, φέρνουν την κυβέρνηση μπροστά σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο, προκειμένου να αλλάξει άμεση η εικόνα του ΕΣΥ και να ανακουφιστούν οι ασθενείς.

Έτσι το υπουργείο Υγείας προωθεί άμεσα τρία μέτρα ώστε οι ασθενείς να μην νοσηλεύονται σε ράντζα στους διαδρόμους των νοσοκομείων. Εξάλλου ο Βασίλης Κικίλιας διαπίστωσε ιδίοις όμμασι την κατάσταση που επικρατεί στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας τον Ευαγγελισμό με αιφνιδιαστική επίσκεψή του, αλλά και σε άλλα νοσοκομεία, όπου οι ασθενείς στοιβάζονταν έξω από τους θαλάμους σε πρόχειρα κρεβάτια χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να γιατρευτούν με αξιοπρέπεια.

Αυτόνομα ΤΕΠ

Τα σωματεία των Εργαζομένων στο ΕΣΥ έχουν πολλάκις καταγγείλει το γεγονός ότι μεγάλα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου όπως το Αττικόν, κλείνουν την εφημερία τους ακόμη και με 100 ράντζα. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σκοπεύει για τον λόγο αυτό να ενεργοποιήσει τα αυτόνομα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών τα οποία δεν θα σχετίζονται με τη νοσηλεία στο ίδιο νοσοκομείο. Ειδικότερα θα είναι ανεξάρτητα από τα νοσοκομεία και θα λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο, όπου και θα μπορούν να προσφεύγουν οι πολίτες για τις έκτακτες ανάγκες. Το πρώτο εγχείρημα θα γίνει στον Ευαγγελισμό όπου ήδη ξεκινά η προετοιμασία να μετατραπεί όλο το ισόγειο του κτιρίου σε Τμήμα Επειγόντων.

Η ανεξάρτητη λειτουργία στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) θα συνδυαστεί με τον συντονισμό του ΕΚΑΒ το οποίο ήδη αναλαμβάνει όλο τον συντονισμό των νοσοκομείων της χώρας καθώς και των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Τα περιστατικά θα οδηγούνται στα πιο κοντινά ΤΕΠ ενώ αν ο ασθενής θα χρειάζεται νοσηλεία, τότε θα μεταφέρεται όχι απαραίτητα στο ίδιο νοσοκομείο, αλλά σε όποιο υπάρχει διαθέσιμη κλίνη για να φιλοξενηθεί.

Με την ορθή κατανομή των ασθενών σε νοσοκομεία ακόμη και περιφερειακά, εκτιμάται από το υπουργείο Υγείας ότι θα αποσυμφορηθούν τα νοσηλευτικά ιδρύματα του κέντρου που ασφυκτιούν από ράντζα και υπερβολική κίνηση πασχόντων. Να σημειωθεί ενδεικτικά ότι στον Ευαγγελισμό, το μεγαλύτερο Νοσοκομείο της χώρας, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, 1500 άτομα περνούν καθημερινά την πύλη του για να εξυπηρετηθούν.

Συνολικά το 2018 με βάση τις επίσημες καταγραφές, 4,929 εκατ. ασθενείς εξυπηρετήθηκαν στα ΤΕΠ των νοσοκομείων όλης της χώρας. Από αυτούς οι 1.097.326 ήταν στα Νοσοκομεία του Κέντρου της Αθήνας. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο στον Ευαγγελισμό την ίδια χρονιά, μετέβησαν και εξετάσθηκαν στα ΤΕΠ 99.521 ασθενείς.

Μεγάλο μέρος των πασχόντων που πέρασαν την πόρτα του ΕΣΥ, νοσηλεύτηκαν στα ίδια νοσοκομεία με συνέπεια να δημιουργείται η εικόνα συνωστισμού με τα αμέτρητα ράντζα. Κάτι καθόλου τυχαίο καθώς οι περισσότεροι ασθενείς από όλη τη χώρα νοσηλεύονται στην πρωτεύουσα. Χαρακτηριστικό είναι ότι την ίδια χρονιά στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια σε αυτή της Αττικής νοσηλεύτηκαν συνολικά 674.877 ασθενείς σε 8.561 διαθέσιμες κλίνες που υπάρχουν στην Αθήνα.

Γενικότερα σε όλη τη χώρα οι ασθενείς που νοσηλεύτηκαν έφθασαν τα 2.525.419 εκατ. Γεγονός που εξηγεί και την ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στο Λεκανοπέδιο, καθώς σχεδόν 1 στους 4 ασθενείς νοσηλεύεται τελικά στην Αθήνα. Ήδη πάντως μελετάται από ομάδα εργασίας στο υπουργείο Υγείας το ειδικό σχέδιο υλοποίησης αυτού του εγχειρήματος το οποίο αναμένεται να δρομολογηθεί τους επόμενους 2 με 3 μήνες.

Με τα ανεξάρτητα ΤΕΠ η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ευελπιστεί να εξυπηρετούνται ταχύτερα οι ασθενείς και οι νοσηλείες να γίνονται όταν πράγματι χρειάζονται. Εκτιμάται ότι πολλά περιστατικά θα αντιμετωπίζονται στα επείγοντα και πιθανώς να μην χρειάζεται περαιτέρω φροντίδα στο Νοσοκομείο. Κάτι που ερμηνεύεται ότι θα ανακουφίσει και τα νοσηλευτικά ιδρύματα από τα ράντζα και τον συνωστισμό. Η ενεργοποίηση των αυτόνομων ΤΕΠ είναι σε συνάρτηση με τις προσλήψεις 175 γιατρών οι οποίοι θα στελεχώσουν αποκλειστικά και μόνο τα επείγοντα. Οι γιατροί αναλαμβάνουν άμεσα υπηρεσία.


Λίστες χειρουργείων

Αλλαγές και διορθωτικές κινήσεις για τις λίστες χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία ετοιμάζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να τηρηθεί με κάθε νομιμότητα η σειρά προτεραιότητας στις επεμβάσεις. Είναι εξάλλου γνωστό ότι όσοι βρίσκονται στα ράντζα ακόμη και μετά από χειρουργικές επεμβάσεις, συχνά είναι εκείνοι οι ασθενείς που δεν έχουν …Μπάρμπα στην Κορώνη αφού τα κρεβάτια καλύπτονται από τους «πελάτες» των μεγαλογιατρών με συνέπεια εκείνοι να τη βγάζουν στους διαδρόμους.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Εθνος της Κυριακής» ήδη ομάδα στο υπουργείο Υγείας υπό τον Γενικό Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννη Κωτσιόπουλο, μελετά όλες τις αλλαγές που θα πρέπει να εφαρμοσθούν ώστε να μην ξεπερνιέται η σειρά προτεραιότητας των ασθενών.

Οι λίστες χειρουργείων είχαν δημιουργηθεί σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας υποχρεωτικά με ρύθμιση της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά διάφοροι γιατροί φρόντιζαν από την πρώτη στιγμή με το …αζημίωτο να τις ξεπερνούν προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους δικούς τους ασθενείς. Επικαλούνται κατά τη γνωστή τακτική, επείγουσες ανάγκες των ασθενών ώστε να τους προωθούν με διαδικασίες εξπρές στα χειρουργεία, εισπράττοντας βέβαια το γνωστό φακελάκι.

Με βάση τις οδηγίες που θα δοθούν από τον υπουργό Υγείας, στους νέους Διοικητές των Νοσοκομείων που ανέλαβαν πριν λίγες ημέρες, θα πρέπει να βελτιώσουν άμεσα το σύστημα της προτεραιότητας για εισαγωγή στα χειρουργεία. Οι Διοικητές θα πρέπει να δημιουργήσουν ειδική εσωτερική ομάδα ελέγχου τήρησης της λίστας χειρουργείου.

Μάλιστα μελετάται να υιοθετηθούν ειδικά κριτήρια για την εισαγωγή σε χειρουργείο, που θα είναι στα πρότυπα του εξωτερικού. Ήδη έχουν μελετηθεί οι προϋποθέσεις που υπάρχουν σε μεγάλες χώρες της Ευρώπης με τις οποίες καθορίζεται ένα περιστατικό ως επείγον. Με τον τρόπο αυτό θα εξοβελισθούν και τα ψευδή επιχειρήματα όσων γιατρών βάζουν με το έτσι θέλω τους ασθενείς τους σε προτεραιότητα για χειρουργείο.

Πάντως εκτός των κριτηρίων εισαγωγής, αναμένεται να υπάρξει και εφαρμογή αυστηρών ποινών στους γιατρούς που με διάφορα τρικ επωφελούνται από το σύστημα, παρακάμπτοντας τη σειρά προτεραιότητας και τις λίστες. Οι ποινές θα είναι σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνος της Κυριακής», πειθαρχικού χαρακτήρα σε πρώτη φάση, ενώ μελετάται να υπάρχει και πρόβλεψη αποπομπής από το νοσοκομείο του γιατρού, εάν διαπιστωθεί με αποδεικτικά στοιχεία ότι υπάρχει οικονομική συναλλαγή.

Οι εφημερίες

Μέσα στη δέσμη των μέτρων που επιχειρεί να εφαρμόσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας για να πάψει η ταλαιπωρία και τα ράντζα στο ΕΣΥ είναι και η αλλαγή στις εφημερίες. Οι αλλαγές στο σύστημα αναμένεται να δοκιμασθούν τους επόμενους μήνες, αφού ήδη έχουν εξετασθεί όλες οι επιλογές για την τροποποίηση του συστήματος. Σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών αλλά και τις προσλήψεις των 175 γιατρών, επιδιώκεται οι εφημερίες να καλύπτουν πιο οργανωμένα τον πληθυσμό αφού θα συντονίζονται ουσιαστικά από το ΕΚΑΒ.

Με βάση τα σενάρια που μελετώνται σήμερα, εξετάζεται να αλλάξουν τα μικρότερα νοσοκομεία που θα εφημερεύουν μαζί με τα μεγάλα. Ώστε να αξιοποιηθούν και εκείνα που δεν παρουσιάζουν μεγάλη πληρότητα. Στόχος να υπάρχει καλύτερη ροή της κίνησης των ασθενών στα νοσοκομεία, δεδομένου ότι σήμερα οι δυσκολίες που παρατηρούνται οδηγούν σε ράντζα. Και το αξιοσημείωτο είναι ότι όσοι πηγαίνουν στα ΤΕΠ για επείγουσα ανάγκη δεν θα νοσηλεύονται στο ίδιο νοσοκομείο αλλά σε εκείνο που εφημερεύει και διαθέτει άδειο κρεβάτι.

Για το νέο σύστημα εφημεριών στα νοσοκομεία εκλήθησαν μάλιστα και νοσοκομειακοί γιατροί από όλα τα μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα της Αθήνας, προκειμένου να συμβάλουν με την εμπειρία τους στις προωθούμενες αλλαγές. Γι αυτό και δημιουργήθηκε και ομάδα εργασίας η οποία σύντομα θα έχει εκπονήσει πόρισμα με τις προτεινόμενες αλλαγές.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ευανθία Γαλάνη: H Ελληνίδα Ογκολόγος που διαπρέπει στις ΗΠΑ, επίτιμη διδάκτωρ Ιατρικής του EKΠA

Επίτιμη διδάκτορας του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών θα αναγορευθεί η κυρία Ευανθία Γαλάνη, καθηγήτρια Ογκολογίας, Γονιδιακής Θεραπείας και Μοριακής...
Kλειστά θα παραμείνουν αύριο νηπιαγωγεία και δημοτικά νους δήμους της Αττικής, όπου συνεχίζεται η χιονόπτωση και επικρατεί ισχυρός παγετός. Την απόφαση αυτή έλαβε ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης, κατόπιν σχετικών συστάσεων και εισηγήσεων των οικείων δήμων. Συγκεκριμένα, τα σχολεία που θα παραμείνουν κλειστά μετά τη σημερινή έντονη χιονόπτωση, είναι όλα τα δημοτικά και νηπιαγωγεία * στους δήμους Ωρωπού και Διονύσου * στις δημοτικές ενότητες Βαρνάβα και Γραμματικού του δήμου Μαραθώνα * στις δημοτικές ενότητες Βιλλίων και Ερυθρών του δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας. Η Περιφέρεια, ανάλογα με την εξέλιξη των καιρικών δεδομένων, θα επαναξιολογήσει την κατάσταση αύριο το πρωί, ενώ συστήνει στους πολίτες, σε περιοχές που υπάρχει παγετός, να μετακινούνται με ιδιαίτερη προσοχή και να ακολουθούν τις οδηγίες και συστάσεις των τοπικών αρχών. Ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης επισήμανε σχετικά: «Η ασφάλεια των μαθητών είναι η απόλυτη και μόνη προτεραιότητά μας. Μετά από σχετικά αιτήματα των δήμων της Αττικής, όπου τα καιρικά φαινόμενα εξακολουθούν να είναι έντονα και να σημειώνονται χιονοπτώσεις και να επικρατεί ισχυρός παγετός, προχωρήσαμε στην απόφαση να παραμείνουν κλειστά και αύριο Τρίτη τα σχολεία».

Ποια σχολεία θα μείνουν κλειστά αύριο Τρίτη 7/2

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, μετά από διαβούλευση με τους 66 δήμους της Αττικής, τις προβλέψεις της ΕΜΥ, τα αιτήματα των δημάρχων και με...

Κακοκαιρία “Μπάρμπαρα”: Πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ώρες

Έντονη χιονόπτωση, πολικές θερμοκρασίες και ισχυρός παγετός θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού και τις επόμενες ώρες, ενώ η κακοκαιρία Μπάρμπαρα συνεχίζει την...

Μητσοτάκης: Θα θέσουμε τις δυνάμεις μας στη διάθεση της Τουρκίας

Η εξέλιξη της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα» και η παροχή βοήθειας στην Τουρκία για την αντιμετώπιση των συνεπειών του καταστροφικού σεισμού βρέθηκαν στο επίκεντρο τηλεδιάσκεψης  του πρωθυπουργού,...

Μητσοτάκης για σεισμό στην Τουρκία: Η Ελλάδα στέλνει άμεσα βοήθεια

Τη βαθιά θλίψη του εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τα θύματα του φονικού σεισμού στην Τουρκία και την Συρία. Φονικός σεισμός στην Τουρκία: Ανεβαίνει ο...

Κλειστά τα σχολεία στην Αττική τη Δευτέρα

Κλειστά θα παραμείνουν αύριο, Δευτέρα, τα σχολεία σε όλη την Αττική, λόγω της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα» που πλήττει το λεκανοπέδιο από το πρωί. Με απόφαση του...

Οι Βρετανικές βάσεις (άντρο μυστικών υπηρεσιών), ο χάρτης Μπάιντεν και το «νέο σχέδιο» για...

Το παρόν βήμα έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι μετά τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο, επίκειται παρέμβαση ΕΕ-ΟΗΕ-ΗΠΑ για την επίλυση του Κυπριακού με όχημα την...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,246ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Νέα απειλητικά email

Νέα απειλητικά e-mail για τοποθέτηση βόμβας απεστάλησαν και πάλι σε διάφορους οργανισμούς και νοσοκομεία. Πληροφορίες...

Υπ. Υγείας: Οικονομικό κίνητρο 1.800 ευρώ τον μήνα στους γιατρούς και 1.200 ευρώ σε νοσηλευτές για κάλυψη κενών σε νοσοκομεία

Οικονομικό κίνητρο 1.800 ευρώ τον μήνα στους γιατρούς και 1.200 ευρώ σε νοσηλευτές και...

Συναγερμός στις Αρχές: Έστειλαν email για τοποθέτηση βόμβας σε 5 νοσοκομεία

Το ίδιο email, που στάλθηκε για τοποθέτηση βόμβας στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος”, εστάλη και...

ΕΟΔΥ: Εγκύκλιο για την ευλογιά των πιθήκων

Εγκύκλιο απέστειλε ο ΕΟΔΥ, σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, στην οποία αναφέρει ότι...