Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου, 2021
17.3 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 4 Δεκεμβρίου – Deep Purple γράφουν το “Smoke on the Water” (Audio)

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1971...Το Καζίνο του Μοντρέ φλέγεται από ένα πυροτέχνημα που πέταξε κάποιος κατά τη διάρκεια συναυλίας του Φρανκ Ζάπα. Το περιστατικό εμπνέει τους Deep...

Φεύγουν από τα νοσοκομεία τα επείγοντα περιστατικά – Τριπλό χτύπημα στα ράντζα

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σκοπεύει να ενεργοποιήσει τα αυτόνομα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών

Τριπλό χτύπημα επιχειρεί να κάνει στα ράντζα το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να εξαφανίσει το φαινόμενο που ταλαιπωρεί εδώ και χρόνια το πολύπαθο ΕΣΥ και τα νοσοκομεία. Βέβαια δεν θα εξαφανισθούν ως δια μαγείας από τη μία μέρα στην άλλη, καθώς απαιτούνται μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις.

Κάτι που γνωρίζει καλά η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και για το λόγο αυτό φιλοδοξεί να ενεργοποιήσει άμεσα τρία μέτρα που είναι πιθανό να φέρουν ορατά αποτελέσματα. Οι δεσμεύσεις ωστόσο του Βασίλη Κικίλια ότι το 2020 θα είναι η χρονιά των δημοσίων νοσοκομείων, φέρνουν την κυβέρνηση μπροστά σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο, προκειμένου να αλλάξει άμεση η εικόνα του ΕΣΥ και να ανακουφιστούν οι ασθενείς.

Έτσι το υπουργείο Υγείας προωθεί άμεσα τρία μέτρα ώστε οι ασθενείς να μην νοσηλεύονται σε ράντζα στους διαδρόμους των νοσοκομείων. Εξάλλου ο Βασίλης Κικίλιας διαπίστωσε ιδίοις όμμασι την κατάσταση που επικρατεί στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας τον Ευαγγελισμό με αιφνιδιαστική επίσκεψή του, αλλά και σε άλλα νοσοκομεία, όπου οι ασθενείς στοιβάζονταν έξω από τους θαλάμους σε πρόχειρα κρεβάτια χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να γιατρευτούν με αξιοπρέπεια.

Αυτόνομα ΤΕΠ

Τα σωματεία των Εργαζομένων στο ΕΣΥ έχουν πολλάκις καταγγείλει το γεγονός ότι μεγάλα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου όπως το Αττικόν, κλείνουν την εφημερία τους ακόμη και με 100 ράντζα. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σκοπεύει για τον λόγο αυτό να ενεργοποιήσει τα αυτόνομα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών τα οποία δεν θα σχετίζονται με τη νοσηλεία στο ίδιο νοσοκομείο. Ειδικότερα θα είναι ανεξάρτητα από τα νοσοκομεία και θα λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο, όπου και θα μπορούν να προσφεύγουν οι πολίτες για τις έκτακτες ανάγκες. Το πρώτο εγχείρημα θα γίνει στον Ευαγγελισμό όπου ήδη ξεκινά η προετοιμασία να μετατραπεί όλο το ισόγειο του κτιρίου σε Τμήμα Επειγόντων.

Η ανεξάρτητη λειτουργία στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) θα συνδυαστεί με τον συντονισμό του ΕΚΑΒ το οποίο ήδη αναλαμβάνει όλο τον συντονισμό των νοσοκομείων της χώρας καθώς και των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Τα περιστατικά θα οδηγούνται στα πιο κοντινά ΤΕΠ ενώ αν ο ασθενής θα χρειάζεται νοσηλεία, τότε θα μεταφέρεται όχι απαραίτητα στο ίδιο νοσοκομείο, αλλά σε όποιο υπάρχει διαθέσιμη κλίνη για να φιλοξενηθεί.

Με την ορθή κατανομή των ασθενών σε νοσοκομεία ακόμη και περιφερειακά, εκτιμάται από το υπουργείο Υγείας ότι θα αποσυμφορηθούν τα νοσηλευτικά ιδρύματα του κέντρου που ασφυκτιούν από ράντζα και υπερβολική κίνηση πασχόντων. Να σημειωθεί ενδεικτικά ότι στον Ευαγγελισμό, το μεγαλύτερο Νοσοκομείο της χώρας, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, 1500 άτομα περνούν καθημερινά την πύλη του για να εξυπηρετηθούν.

Συνολικά το 2018 με βάση τις επίσημες καταγραφές, 4,929 εκατ. ασθενείς εξυπηρετήθηκαν στα ΤΕΠ των νοσοκομείων όλης της χώρας. Από αυτούς οι 1.097.326 ήταν στα Νοσοκομεία του Κέντρου της Αθήνας. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο στον Ευαγγελισμό την ίδια χρονιά, μετέβησαν και εξετάσθηκαν στα ΤΕΠ 99.521 ασθενείς.

Μεγάλο μέρος των πασχόντων που πέρασαν την πόρτα του ΕΣΥ, νοσηλεύτηκαν στα ίδια νοσοκομεία με συνέπεια να δημιουργείται η εικόνα συνωστισμού με τα αμέτρητα ράντζα. Κάτι καθόλου τυχαίο καθώς οι περισσότεροι ασθενείς από όλη τη χώρα νοσηλεύονται στην πρωτεύουσα. Χαρακτηριστικό είναι ότι την ίδια χρονιά στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια σε αυτή της Αττικής νοσηλεύτηκαν συνολικά 674.877 ασθενείς σε 8.561 διαθέσιμες κλίνες που υπάρχουν στην Αθήνα.

Γενικότερα σε όλη τη χώρα οι ασθενείς που νοσηλεύτηκαν έφθασαν τα 2.525.419 εκατ. Γεγονός που εξηγεί και την ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στο Λεκανοπέδιο, καθώς σχεδόν 1 στους 4 ασθενείς νοσηλεύεται τελικά στην Αθήνα. Ήδη πάντως μελετάται από ομάδα εργασίας στο υπουργείο Υγείας το ειδικό σχέδιο υλοποίησης αυτού του εγχειρήματος το οποίο αναμένεται να δρομολογηθεί τους επόμενους 2 με 3 μήνες.

Με τα ανεξάρτητα ΤΕΠ η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ευελπιστεί να εξυπηρετούνται ταχύτερα οι ασθενείς και οι νοσηλείες να γίνονται όταν πράγματι χρειάζονται. Εκτιμάται ότι πολλά περιστατικά θα αντιμετωπίζονται στα επείγοντα και πιθανώς να μην χρειάζεται περαιτέρω φροντίδα στο Νοσοκομείο. Κάτι που ερμηνεύεται ότι θα ανακουφίσει και τα νοσηλευτικά ιδρύματα από τα ράντζα και τον συνωστισμό. Η ενεργοποίηση των αυτόνομων ΤΕΠ είναι σε συνάρτηση με τις προσλήψεις 175 γιατρών οι οποίοι θα στελεχώσουν αποκλειστικά και μόνο τα επείγοντα. Οι γιατροί αναλαμβάνουν άμεσα υπηρεσία.


Λίστες χειρουργείων

Αλλαγές και διορθωτικές κινήσεις για τις λίστες χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία ετοιμάζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να τηρηθεί με κάθε νομιμότητα η σειρά προτεραιότητας στις επεμβάσεις. Είναι εξάλλου γνωστό ότι όσοι βρίσκονται στα ράντζα ακόμη και μετά από χειρουργικές επεμβάσεις, συχνά είναι εκείνοι οι ασθενείς που δεν έχουν …Μπάρμπα στην Κορώνη αφού τα κρεβάτια καλύπτονται από τους «πελάτες» των μεγαλογιατρών με συνέπεια εκείνοι να τη βγάζουν στους διαδρόμους.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Εθνος της Κυριακής» ήδη ομάδα στο υπουργείο Υγείας υπό τον Γενικό Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννη Κωτσιόπουλο, μελετά όλες τις αλλαγές που θα πρέπει να εφαρμοσθούν ώστε να μην ξεπερνιέται η σειρά προτεραιότητας των ασθενών.

Οι λίστες χειρουργείων είχαν δημιουργηθεί σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας υποχρεωτικά με ρύθμιση της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά διάφοροι γιατροί φρόντιζαν από την πρώτη στιγμή με το …αζημίωτο να τις ξεπερνούν προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους δικούς τους ασθενείς. Επικαλούνται κατά τη γνωστή τακτική, επείγουσες ανάγκες των ασθενών ώστε να τους προωθούν με διαδικασίες εξπρές στα χειρουργεία, εισπράττοντας βέβαια το γνωστό φακελάκι.

Με βάση τις οδηγίες που θα δοθούν από τον υπουργό Υγείας, στους νέους Διοικητές των Νοσοκομείων που ανέλαβαν πριν λίγες ημέρες, θα πρέπει να βελτιώσουν άμεσα το σύστημα της προτεραιότητας για εισαγωγή στα χειρουργεία. Οι Διοικητές θα πρέπει να δημιουργήσουν ειδική εσωτερική ομάδα ελέγχου τήρησης της λίστας χειρουργείου.

Μάλιστα μελετάται να υιοθετηθούν ειδικά κριτήρια για την εισαγωγή σε χειρουργείο, που θα είναι στα πρότυπα του εξωτερικού. Ήδη έχουν μελετηθεί οι προϋποθέσεις που υπάρχουν σε μεγάλες χώρες της Ευρώπης με τις οποίες καθορίζεται ένα περιστατικό ως επείγον. Με τον τρόπο αυτό θα εξοβελισθούν και τα ψευδή επιχειρήματα όσων γιατρών βάζουν με το έτσι θέλω τους ασθενείς τους σε προτεραιότητα για χειρουργείο.

Πάντως εκτός των κριτηρίων εισαγωγής, αναμένεται να υπάρξει και εφαρμογή αυστηρών ποινών στους γιατρούς που με διάφορα τρικ επωφελούνται από το σύστημα, παρακάμπτοντας τη σειρά προτεραιότητας και τις λίστες. Οι ποινές θα είναι σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνος της Κυριακής», πειθαρχικού χαρακτήρα σε πρώτη φάση, ενώ μελετάται να υπάρχει και πρόβλεψη αποπομπής από το νοσοκομείο του γιατρού, εάν διαπιστωθεί με αποδεικτικά στοιχεία ότι υπάρχει οικονομική συναλλαγή.

Οι εφημερίες

Μέσα στη δέσμη των μέτρων που επιχειρεί να εφαρμόσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας για να πάψει η ταλαιπωρία και τα ράντζα στο ΕΣΥ είναι και η αλλαγή στις εφημερίες. Οι αλλαγές στο σύστημα αναμένεται να δοκιμασθούν τους επόμενους μήνες, αφού ήδη έχουν εξετασθεί όλες οι επιλογές για την τροποποίηση του συστήματος. Σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών αλλά και τις προσλήψεις των 175 γιατρών, επιδιώκεται οι εφημερίες να καλύπτουν πιο οργανωμένα τον πληθυσμό αφού θα συντονίζονται ουσιαστικά από το ΕΚΑΒ.

Με βάση τα σενάρια που μελετώνται σήμερα, εξετάζεται να αλλάξουν τα μικρότερα νοσοκομεία που θα εφημερεύουν μαζί με τα μεγάλα. Ώστε να αξιοποιηθούν και εκείνα που δεν παρουσιάζουν μεγάλη πληρότητα. Στόχος να υπάρχει καλύτερη ροή της κίνησης των ασθενών στα νοσοκομεία, δεδομένου ότι σήμερα οι δυσκολίες που παρατηρούνται οδηγούν σε ράντζα. Και το αξιοσημείωτο είναι ότι όσοι πηγαίνουν στα ΤΕΠ για επείγουσα ανάγκη δεν θα νοσηλεύονται στο ίδιο νοσοκομείο αλλά σε εκείνο που εφημερεύει και διαθέτει άδειο κρεβάτι.

Για το νέο σύστημα εφημεριών στα νοσοκομεία εκλήθησαν μάλιστα και νοσοκομειακοί γιατροί από όλα τα μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα της Αθήνας, προκειμένου να συμβάλουν με την εμπειρία τους στις προωθούμενες αλλαγές. Γι αυτό και δημιουργήθηκε και ομάδα εργασίας η οποία σύντομα θα έχει εκπονήσει πόρισμα με τις προτεινόμενες αλλαγές.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Μενίδι: Επεισοδιακή καταδίωξη με πυροβολισμό και τρεις συλλήψεις

Καταδίωξη με πυροβολισμό σημειώθηκε νωρίς το απόγευμα στο Μενίδι. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από την Αστυνομία, ομάδα ΔΙΑΣ έκανε σήμα σε όχημα με τρεις...
Κορωνοϊός: 2.702 νέα κρούσματα και 40 θάνατοι – Στους 431 οι διασωληνωμένοι

Κορωνοϊός: 97 θάνατοι – 694 διασωληνωμένοι – 6.201 νέα κρούσματα

Αυξημένοι και σήμερα οι θάνατοι από την COVID-19 στην Ελλάδα.  Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 6.201 νέες λοιμώξεις κορωνοϊού (χθες 6.260). Το τελευταίο 24ωρο έχασαν τη ζωή...

Polaris 21: Η Ελλάδα στην μεγαλύτερη ναυτική άσκηση της Γαλλίας στη Μεσόγειο

Το Πολεμικό Ναυτικό δίνει το «παρών» στην “Polaris 21”, την μεγαλύτερη ναυτική άσκηση της Μεσογείου από την Γαλλία. Αυτό που έχει καταφέρει η στρατιωτική ηγεσία...

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία: Θεσμοθετήθηκε ο προσωπικός βοηθός με αμοιβή από το κράτος

Με μια μεγάλη νίκη τιμούν τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, τα άτομα με αναπηρία που ζουν στην Ελλάδα, μετά την ικανοποίηση ενός...

Που γίνονται rapid test σήμερα

Για τους μη εμβολιασμένους πολίτες η ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος από το gov.gr είναι διαθέσιμη μόνον εφόσον ο έλεγχος έχει πραγματοποιηθεί σε ιδιωτικό διαγνωστικό...
Ρωσία-κορωνοϊός: Οι αρχές κατέγραψαν συνολικά 6.615 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο

Η παραλλαγή Όμικρον προκαλεί σχεδόν τριπλάσιες επαναλοιμώξεις Covid-19

Ανησυχία για την ικανότητα της νέας παραλλαγής Όμικρον να διαφεύγει της φυσικής ανοσιακής προστασίας προκαλεί στους επιστήμονες η πρώτη σχετική μελέτη από τη Νότια...

Κρήτη: Το πρώτο κρούσμα Όμικρον – Σε καλή κατάσταση με ήπια συμπτώματα o 45χρονος...

Σε καλή κλινική κατάσταση παραμένει στο σπίτι του σε καραντίνα, ακολουθώντας τις οδηγίες των γιατρών, ο 45χρονος άνδρας που έφθασε στην Κρήτη από την...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

‘Eξι ασθενείς σε τρία νοσοκομεία έχουν λάβει ήδη θεραπεία μονοκλωνικών αντισωμάτων

Έντεκα αιτήματα χορήγησης μονοκλωνικών αντισωμάτων έχουν εγκριθεί από την αρμόδια επιστημονική επιτροπή από την...

Πλεύρης: “Προκαλώ τον κ. Τσίπρα να πάμε μαζί στη Θεσσαλονίκη – Να μη λέει ανακρίβειες για τα νοσοκομεία”

Απάντηση στις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα μετά τη σημερινή επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Γενικό...

Θεσσαλονίκη: Στο “κόκκινο” τα νοσοκομεία – Εκκενώθηκε κλινική για να εξοικονομηθεί προσωπικό για ασθενείς με κορωνοϊό

Στη Θεσσαλονίκη, ασφυκτική είναι η πίεση στα δημόσια νοσοκομεία, με τους ειδικούς να εκφράζουν...

Βρετανία: Στα όρια του κορεσμού τα νοσοκομεία

Κοντά στα όρια του βρίσκεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας (NHS) και αναμένεται...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή