Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
21.1 C
Athens

Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Μάχη σε τρία μέτωπα – Ενισχύονται οι δυνάμεις

Συνεχίζεται για δεύτερο 24ωρο η μάχη με τις φλόγες στην Αλεξανδρούπολη όπου η φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα του Σαββάτου (19/8) συνεχίζει το καταστροφικό της έργο.

Η μάχη συνεχίζεται σε τρία κύρια μέτωπα με αυτά που απασχολούν κυρίως τις πυροσβεστικές δυνάμεις να είναι αυτό μεταξύ Μαΐστρου και Αμφιτρίτης, καθώς η φωτιά έχει φθάσει στα 200 μέτρα από την Αμφιτρίτη, αλλά αυτό βόρεια της Αλεξανδρούπολης, προς τη Νίψα.

Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι, που δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης.

Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, επιχειρούν 198 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 59 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν 16 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα για τον συντονισμό τους. Συνδρομή παρέχουν δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Ε.Σ. και των Ο.Τ.Α.

Όπως αναφέρει η Πυροσβεστική, η πυρκαγιά είναι σε πλήρη εξέλιξη σε τρία κύρια μέτωπα, με το πιο μεγάλο νοτιοανατολικά του οικισμού Λουτρός προς Μοναστηράκι και Δορίσκο. Το μέτωπο αυτό κινείται, ανάμεσα στο Λουτρό, το Μοναστηράκι και το Δορίσκο και έχει μεγάλη φλόγα και πολύ καπνό, λόγω του ότι καίει δάσος, ενώ πνέουν άνεμοι 7 μποφόρ, που καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολη και επικίνδυνη της κατάσταση.

Το μέτωπο, όμως που απασχολούσε νωρίτερα τους επικεφαλής των δυνάμεων πυρόσβεσης είναι αυτό που κινείται σε αγροτικές περιοχές ανάμεσα στα χωριά Αμφιτρίτη, Μαΐστρος και Απαλός, βορείως του αεροδρομίου της Αλεξανδρούπολης και προς την πλευρά της πόλης, για αυτό και εκδόθηκε επίσης 112 για τους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης, να μείνουν με κλειστά πόρτες και παράθυρα λόγω του καπνού.

Όπως αναφέρεται από το Αρχηγείο του Π.Σ. το μέτωπο αυτό φαίνεται πως είναι διαχειρίσιμο, καθώς έχουν προχωρήσει σε μεγάλες αντιπυρικές ζώνες προς την πλευρά του Μαΐστρου, με βαριά μηχανήματα του στρατού και της Περιφέρειας, έχει δημιουργηθεί φραγμός από ισχυρές επίγειες δυνάμεις, ενώ έκαναν συνεχώς ρίψεις τα περισσότερα εναέρια μέσα.

Το τρίτο μέτωπο είναι προς την πλευρά του Δωρικού, όπου υπήρξε μια μεγάλη αναζωπύρωση, που έγινε αιτία νια διακοπεί και πάλι από την Αστυνομία η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στην Εγνατία Οδό.

Οι πυροσβέστες συνεχίζουν το έργο της κατάσβεσης και στον οικισμό της Νίψας. Οι φλόγες έχουν περικυκλώσει τον οικισμό ενώ οι δρόμοι που οδηγούν στο χωριό είναι κλειστοί. Εκτός από τους ισχυρούς ανέμους, το έργο της κατάσβεσης δυσκολεύουν και οι συνεχείς αναζωπυρώσεις που σημειώνονται.

«Υπάρχουν αναζωπυρώσεις σε Νίψα και Δωρικό, υπάρχει υψηλό θερμικό φορτίο… Η φορά του ανέμου διαρκώς μεταβάλλεται» επισήμανε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, προειδοποιώντας ότι η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη, με πολλές εστίες.

Ο κ. Πέτροβιτς δήλωσε ότι υπάρχουν δυνατοί άνεμοι 6 με 7 Μποφόρ, ενίοτε και ριπές 8 Μποφόρ, και είναι δύσκολο να ελέγξεις τα μέτωπα, κάτι που προβληματίζει τις Αρχές.

Σύμφωνα με το MEGA, στις 18:00 το απόγευμα η φωτιά εισέβαλε στις αυλές των πρώτων σπιτιών του χωριού Δωρικό, ωστόσο κάτοικοι και πυροσβέστες έκαναν τιτάνιες προσπάθειες να σβήσουν τη φωτιά κι ευτυχώς δεν κάηκαν σπίτια.

Μέχρι στιγμής, χιλιάδες στρέμματα δάσους και καλλιεργήσιμων περιοχών έχουν γίνει στάχτη από τη μεγάλη πυρκαγιά, ενώ έχουν καεί σπίτια στο Αετοχώρι και στα Πεύκα.

Μάλιστα στο Αετοχώρι κάηκε ολοσχερώς η εκκλησία της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Η εικόνα από το εσωτερικό του ναού συγκλονίζει καθώς δεν παρέμεινε τίποτα όρθιο στην εκκλησία παρά μόνο ο σιδερένιος σταυρός στη στέγη του ναού.

Τρεις πυροσβέστες στο Νοσοκομείο

Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης έχουν διακομιστεί τρεις πυροσβέστες που επιχειρούσαν στη φωτιά. Ένας πυροσβέστης διακομίστηκε λιπόθυμος από την περιοχή Νίψα, ένας πυροσβέστης με πιθανό κάταγμα κάτω άκρου από την περιοχή Αγνάντια και ένας εγκαυματίας πυροσβέστης από τη βάση του ΠΣ Αλεξανδρούπολης, ο οποίος είχε ήδη μεταφερθεί από συναδέλφους του.

Ενισχύθηκε η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, ενισχύθηκε η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην επιχείρηση κατάσβεσης την πυρκαγιάς που έχει εκδηλωθεί στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης:

Πλέον επιχειρούν :

  • 5 πυροσβεστικά αεροσκάφη CL-415 έναντι  τεσσάρων,
  • 2  πυροσβεστικά αεροσκάφη PZL έναντι ενός και προστέθηκαν και
  • 2 ελικόπτερα CH-47 (CHINOOK)

ενώ στο έδαφος προστέθηκαν αλλοι 2 προωθητές γαιών για δημιουργία αντιπυρικών ζωνών.

Εξακολουθούν να συνδράμουν:

  • 2 ομάδες των 20 ατόμων του σχεδίου  ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ,
  • 2 ομάδες των 10 ατόμων του σχεδίου ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ,
  • υδροφόρα οχήματα,
  • βυτιοφόρα οχήματα και
  • οχήματα γενικής χρήσεως.

Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus

Την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus για την δορυφορική καταγραφή των καμένων εκτάσεων και των ζημιών που έχει προκαλέσει η μεγάλη πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη ενεργοποίησε η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, κατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτών και δεδομένων για περιοχές του Δήμου Αλεξανδρούπολης της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, οι οποίες επλήγησαν από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο 19 Αυγούστου προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δωρεάν για την διαχείριση του έργου τους.

Η υπηρεσία διαχείρισης έκτακτης ανάγκης Copernicus δημοσίευσε μια πρώτη δορυφορική εικόνα που αποτυπώνει το μέγεθος της καταστροφής στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης.

«Οι κόκκινες περιοχές είναι οι καμένες περιοχές και τα ροζ στίγματα ενεργά σημεία πυρκαγιάς», σημειώνει η Prometheus Team στην ανάρτησή της στο Twitter.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Απολογίες χούλιγκανς: Ελεύθερος ο 16χρονος αδελφός του 18χρονου που έχει προφυλακιστεί για τη δολοφονία...

Στην Ευελπίδων απολογούνται από το πρωί οι 31 από τους 67 συλληφθέντες για τη δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη στου Ρέντη. Την υπόθεση χειρίζονται...

Εορταστικό ωράριο: Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα

Στις 25 Απριλίου ξεκίνησε το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στην Αθήνα ενόψει των εορτών του Πάσχα. Να σημειωθεί πως, τα καταστήματα θα είναι...
Αβεβαιότητα στους πολίτες για το πότε θα βγούμε από την πανδημία

Πασχαλινοί ρυθμοί στην αγορά – Αισιοδοξία των εμπόρων για αυξημένους τζίρους

 Σε εορταστικούς ρυθμούς κινείται η αγορά ενόψει Πάσχα με τους εμπόρους να περιμένουν ο εορταστικός τζίρος, συμπεριλαμβανομένων των ταξιδιών και των υπηρεσιών εστίασης και...

Σάββατο του Λαζάρου: Τι γιορτάζουμε σήμερα – Τα κάλαντα, τα έθιμα, τα λαζαράκια και...

Σάββατο του Λαζάρου σήμερα και η Ορθόδοξη Εκκλησία γιορτάζει την ανάμνηση του θαύματος της Ανάστασής του. Ο Λάζαρος είναι πρόσωπο της Καινής Διαθήκης, φίλος και...

Δημοσκόπηση GPO: Ανεβαίνει στο 33,6% η ΝΔ, 16,3% για τον ΣΥΡΙΖΑ, 13,5% το ΠΑΣΟΚ

Στην τελική ευθεία των ευρωεκλογών διευρύνεται το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στη νέα δημοσκόπηση της εταιρείας GPO. Συγκεκριμένα σύμφωνα με την έρευνα...

Η φωτογραφία της ημέρας

Η Ολυμπιακή Φλόγα στον τόπο της 27 Απριλίου 2024

Αυτό είναι το μυστικό καταφύγιο του Λυκαβηττού (βίντεο)

Η Αθήνα, πριν από την δεκαετία του ’50 και πριν την μεγάλη οικοδομική αλλαγή στην πόλη, ήταν ένα υπέροχο μέρος για εξερεύνηση. Όσοι επίδοξοι...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Χανιά: Μεγάλη φωτιά κοντά στον Ναύσταθμο της Σούδας – Εκκενώθηκαν σπίτια και παιδικός σταθμός

Μεγάλη φωτιά έχει ξεσπάσει στα Χανιά και συγκεκριμένα στον κόμβο που οδηγεί προς τον...

Ένας νεκρός σε φωτιά σε ξενοδοχείο στη Λιοσίων

Ένας νεκρός σε φωτιά σε ξενοδοχείο στην Λιοσίων η οποία ξέσπασε το απόγευμα της...

Κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς: Ποια πάρκα θα είναι κλειστά την Τρίτη στην Αττική

Σύμφωνα με την Περιφέρεια Αττικής, απαγορεύεται η διέλευση, παραμονή και κυκλοφορία προσώπων και οχημάτων...

Μαρκόπουλο: Συνελήφθη 77χρονος για τη φωτιά στη Βραυρώνα – Έκαιγε κλαδέματα σε αγροτεμάχιο

Τη σύλληψη ενός 77χρονου για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το πρωί της Δευτέρας στο...