Ξεκινώντας ένα οδοιπορικό στα Βαλκάνια οι δύο πρώτες χώρες που επισκεφτήκαμε ήταν η Σερβία και η Βοσνία Ερζεγοβίνη.
Κείμενο – Φωτο: Χαρά Τζιβελέκη
Δύο χώρες που είχαν πόλεμο ανάμεσα τους για χρόνια. Δύο χώρες που διαφέρουν μεταξύ τους, δύο χώρες όμορφες και γραφικές που ξεφεύγουν από τα Ευρωπαϊκά πρότυπα, αν και κρύες αυτή την εποχή στη θερμοκρασία μας δημιούργησαν μία ζεστή και φιλόξενη ατμόσφαιρα, την οποία την νιώσαμε από την πρώτη στιγμή ως επισκέπτες.
Στο Βελιγράδι
Επισκεφθήκαμε την πρωτεύουσα της Σερβίας, το Βελιγράδι το οποίο από πολλούς αποκαλείται «Νέο Βερολίνο». Αρχιτεκτονική ανάμεικτη και διφορούμενη που έχει τις ρίζες της κυρίως στη Δυτική Ευρώπη κυρίως, από την μία ενώ δεν παύει να έχει αρχιτεκτονικά χρώματα από Ελλάδα και από την κλασσική αρχιτεκτονική των Βαλκανίων. Έτσι στον επισκέπτη δημιουργεί ένα γνώριμο σύνολο θεματικών εικόνων.
Στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη
Στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη επισκεφθήκαμε περισσότερα μέρη όπως το ζεστό απ’ όλες τις απόψεις γραφικό Μόσταρ, το βουνό Ίγκμαν και φυσικά τη πρωτεύουσα της το Σεράγεβο.
Μόσταρ: Γραφικό και ζεστό
Το Μόσταρ γραφικό και ζεστό για τα δεδομένα της χώρας αγγίζοντας τους 20 βαθμούς, αυτή την εποχή. Δημιουργεί ένα κλίμα φιλόξενο και αφήνει στον επισκέπτη μια γεύση από Μέτσοβο και Άρτα -θα τολμούσαμε να πούμε- από το γεφύρι του και τα πλακόστρωτα.
Στο βουνό Ίγκμαν
Στο βουνό Ίγκμαν ήρθαμε αντιμέτωποι με τους -7 βαθμούς αλλά άξιζε μιας και είδαμε ένα από τα κυριότερα καταφύγια του πρόσφατου πολέμου στη χώρα το μισοτελειωμένο ξενοδοχείο «Hotel Igman», το οποίο μας δημιούργησε αισθήματα θλίψης και πόνου καθώς υπήρχαν σημάδια από σφαίρες και βόμβες.
Στο ίδιο βουνό ανεβαίνοντας άλλαξε η ψυχολογία μας αφού αντικρίσαμε το χιονοδρομικό κέντρο και πολλοί έσπευσαν να εκμεταλλευτούν την στιγμή περνώντας κάποιες ευχάριστες στιγμές.
Φωτογραφίζοντας το Σεράγεβο
Τέλος η βάση μας για να επισκεφτούμε όλα αυτά ήταν το Σεράγεβο, μία πόλη που χωρίζεται σε μουσουλμάνους και χριστιανούς οι οποίοι έχουν μάθει να ζουν ειρηνικά μεταξύ τους. Από τη μια πλευρά οι Τουρκομαχαλάδες και από την άλλη -ας πούμε η Ευρωπαϊκή πλευρά- εντυπωσιάζουν ευχάριστα τον επισκέπτη. Σκιαγραφούν μια γραφική νότα και σε μαγνητίζει με τις δύο όψεις της.
Κείμενο – Φωτο: Χαρά Τζιβελέκη