Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
18.4 C
Athens

Φόβοι για γενικευμένη ανάφλεξη μετά την κατάρριψη του ρωσικού τζετ (βίντεο) – Οργή Πούτιν και έκτακτη σύνοδος του ΝΑΤΟ

Με φόντο τις δηλώσεις Πούτιν περί «πισώπλατης μαχαιριάς από συνεργούς των τρομοκρατών», μετά την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού από τουρκικά F16, συνεδριάζει εκτάκτως το απόγευμα στις Βρυξέλλες το ΝΑΤΟ, κατόπιν τουρκικού αιτήματος.
Δείτε αναλυτικά τις εξελίξεις:

16:28 Επείγουσα σύσκεψη ασφαλείας στην οποία θα παρεβρίσκονται οι αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων, ο αρχηγός της αντικατασκοπίας, υπουργοί και ο πρωθυπουργός, συγκάλεσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

15:55 Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε: «Θέλουμε η διεθνής κοινότητα να γνωρίζει ότι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε κάθε είδους θυσία όταν απειλούνται η και η ζωή των πολιτών και η ασφάλεια των συνόρων. Η κατάρριψη του ρωσικού τζετ που παραβίασε τον εναέριο χώρο ήταν σε αυτό το πλαίσιο».

Και πρόσθεσε: «έχουμε εθνικό καθήκον να λάβουμε μέτρα έναντι σε όποιον παραβιάζει τα σύνορα, παρά τις πολλές προειδοποιήσεις.

15:30 Πούτιν: Πισώπλατη μαχαιριά από συνεργάτες τρομοκρατών το χτύπημα
Ως πισώπλατη μαχαιριά από συνεργάτες τρομοκρατών περιέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού από την τουρκική πολεμική αεροπορία.
Κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντουλάχ στο Σότσι της Ρωσίας, ανέφερε πως «το αεροσκάφος μας κατερρίφθη στη Συρία, με πύραυλο από τουρκικό F16. Έπεσε στη Συρία σε απόσταση 4 χλμ από τα σύνορα με τη Τουρκία.
»Ούτε οι πιλότοι μας ούτε το τζετ παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Τουρκίας. Το σημερινό τραγικό περιστατικό θα έχει σημαντικές επιπτώσεις, κυρίως στην ρωσοτουρκικές σχέσεις. Αντί να έρθουν άμεσα σε επικοινωνίας μαζί μας, οι Τούρκοι προτίμησαν να απευθυνθούν στο ΝΑΤΟ για να συζητήσουν για το περιστατικό, λες και εμείς ρίξαμε το αεροσκάφος τους και όχι αυτοί το δικό μας.
»Θέλουν να αναγκάσουν το ΝΑΤΟ υπηρέτη του ISIS; Ελπίζουμε ότι η διεθνής κοινότητα θα βρει το σθένος να ενωθεί και να πολεμήσει ενάντια στον κοινό εχθρό», σημείωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

https://youtu.be/KPBkaWeXP-w

Έκτακτη σύνοδος του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες

Έκτακτη σύνοδος του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες θα διεξαχθεί στις 17.00 τοπική ώρα (18.00 ώρα Ελλάδος) “κατόπιν αιτήματος της Τουρκίας”, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Συμμαχίας.
“Πισώπλατη μαχαιριά από συνεργάτες τρομοκρατών” χαρακτήρισε την κατάρριψη του αεροσκάφους ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις στις ρωσοτουρκικές σχέσεις.

Το ΝΑΤΟ “παρακολουθεί στενά την κατάσταση, σε επαφή με τις τουρκικές αρχές”, μετά την κατάρριψη από την Τουρκία ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους, το οποίο, σύμφωνα με την Ακγυρα, παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο, είχε δηλώσει νωρίτερα αξιωματούχος στην έδρα της Ατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

“ΤΟ ΝΑΤΟ παρακολουθεί στενά την κατάσταση. Βρισκόμαστε σε επαφή με τις τουρκικές αρχές”, δήλωσε ο αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετά το σοβαρότερο συμβάν από την στρατιωτική επέμβαση της Μόσχας στη Συρία.
Στις 5 Οκτωβρίου, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είχε ζητήσει από τη Ρωσία “να σεβαστεί πλήρως τον εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ και να αποφύγει μία κλιμάκωση της έντασης με την Ατλαντική Συμμαχία”.

“Στη Συρία, παρακολουθούμε μια ανησυχητική κλιμάκωση των ρωσικών στρατιωτικών δραστηριοτήτων”, είχε δηλώσει ο ίδιος τρεις ημέρες αργότερα, στις 8 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Επείγουσες απαντήσεις για το περιστατικό ζητάει η Βρετανία
Η κυβέρνηση της Βρετανίας χαρακτηρίζει πολύ σοβαρό το περιστατικό της κατάρριψης του ρωσικού αεροσκάφους και ζητάει επειγόντως λεπτομέρειες για την κατάρριψη.

Δύο τουρκικά f-16 που περιπολούσαν στην περιοχή εμπλέκονται στην κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους. Το τουρκικό επιτελείο στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι πρόκειται για ένα αεροσκάφος ρωσικής κατασκευής SU-24.

Πολύ σοβαρό χαρακτηρίζει το περιστατικό η Ρωσία

Για «πολύ σοβαρό περιστατικό» έκανε λόγο ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου, αναφερόμενος στην κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους, αλλά πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς για να βγουν συμπεράσματα.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, ανέφερε ότι το αεροπλάνο που κατερρίφθη είναι ρωσικό και δεν παραβίασε τον εναέριο χώρο της Τουρκίας.
Σημειώνεται ότι η κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους συνέβη μια μέρα πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέϊ Λαβρόφ στην τουρκική πρωτεύουσα.

Τηλεοπτικός σταθμός της Τουρκίας μετέδωσε πλάνα από τους δύο πιλότους του αεροσκάφους που κατερρίφθη να πέφτουν με αλεξίπτωτο.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Γερμανία: Οι κατάσκοποι γυρίζουν στο Βερολίνο

Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και την επανένωση της χώρας τους, οι Γερμανοί θεώρησαν ότι είχαν ξεμπερδέψει με τους εχθρούς. Κάπως έτσι «ξεφορτώθηκαν»...
Καιρός: Αγριεύει o καύσωνας τις επόμενες μέρες

Κλιματική αλλαγή: Επιμένει το πρωτοφανές κύμα καύσωνα στη νοτιοανατολική Ασία

Μαθήματα εξ αποστάσεως στις Φιλιππίνες, γεμάτα πάρκα στη Μιανμάρ, προειδοποίηση για ακραίο καύσωνα στο Μπανγκλαντές: η νοτιοανατολική Ασία συνεχίζει σήμερα να πλήττεται από αφύσικα...

Πόλεμος στη Γάζα: Tην ισραηλινή αντιπρόταση για κατάπαυση του πυρός έλαβε και μελετά η...

Στη Μέση Ανατολή μία νέα προσπάθεια με την μεσολάβηση των Αιγυπτίων βρίσκεται σε εξέλιξη για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Την ίδια...

Κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας: Ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι δεν θα συναντήσει με τον Μπάιντεν

Στους διπλωματικούς και πολιτικούς κύκλους ήταν γνωστό ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας δεν είναι σε καλό στάδιο. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέβαλε την...

Στις Βρυξέλλες «τελειώνουν» τη Φον ντερ Λάιεν – Οι 6 υποψήφιοι Πρόεδροι της ΕΕ...

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν λένε ότι είναι το ξεκάθαρο φαβορί για μία δεύτερη θητεία στην Κομισιόν, η αλήθεια όμως είναι οτι η νίκη...

Βρετανικά ΜΜΕ: Επιδεινώνεται η υγεία του βασιλιά Καρόλου

Το σχέδιο για την επικείμενη κηδεία του Δεν είναι καλά τα νέα για τον βασιλιά Καρόλου, καθώς σύμφωνα με ξένα Μέσα, η κατάσταση της υγείας...

Τσέρνομπιλ: 38 χρόνια από την καταστροφή – Πως συνέβη το πυρηνικό ατύχημα(βίντεο)

Η πυρηνική καταστροφή στο Τσέρνομπιλ είναι το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ήταν ξημερώματα της 26ης Απριλίου 1986 όταν οι εργαζόμενοι στον πυρηνικό...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Πόντιος Πιλάτος: Το συγκλονιστικό χειρόγραφο που έστειλε τον Ιησού στη σταύρωση

Το συγκλονιστικό αυτό έγγραφο, το οποίο υπέγραψε ο Πόντιος Πιλάτος για την απόφαση της...

Super League (Play Off, 8η αγωνιστική): Αποτελέσματα

Στις αναμετρήσεις της 8ης αγωνιστικής των Play Off του πρωταθλήματος της Super League σημειώθηκαν...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 29 Απριλίου ο Αλέξιος Α’ ο Κομνηνός νικά του Πετσενέγκους

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1091...Λίγο έξω από την Κωνσταντινούπολη διεξάγεται η μάχη στο Λεβούνιο. Ο αυτοκράτορας του...

Συναγερμός στην Πολιτική προστασία για πυρκαγιές – Τρεις συλλήψεις το τελευταίο 24ωρο

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας την οποία συγκάλεσε εκτάκτως ο υπουργός...