Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024
17.3 C
Athens

Fuel Pass 2: Πόσα κερδίζουν όσοι “φουλάρουν” με αμόλυβδη – Τι ισχύει για όσους έχουν πετρελαιοκίνητα οχήματα

Έκπτωση που αγγίζει το 25% θα έχουν στην τιμή της αμόλυβδης όσοι προμηθευτούν το Fuel Pass 2:

«Διπλά» κερδισμένοι πάντως θα είναι έως τον Σεπτέμβριο οι οδηγοί – κάτοχοι οχημάτων που «καίνε» diesel κίνησης και κυρίως οι επαγγελματίες που ανήκουν ως επί το πλείστον στη συγκεκριμένη κατηγορία. Και αυτό γιατί δεν είναι μόνο η μείωση στην τιμή που θα έχουν όσοι εξ αυτών λάβουν την επιδότηση καυσίμων, αλλά και η απευθείας έκπτωση στο κόστος του diesel στην αντλία.

Σήμερα, Τετάρτη 3 Αυγούστου, συνεχίζεται η υποβολή των αιτήσεων για το fuel pass2 με την πλατφόρμα να ανοίγει για τα ΑΦΜ με λήγοντα σε 8, 9 και 0, ενώ από αύριο Πέμπτη 4 του μήνα, η πλατφόρμα vouchers.gov.gr θα είναι προσβάσιμη σε όλους τους δικαιούχους. Όσοι επιθυμούν, ωστόσο, να λάβουν τα χρήματα του Fuel Pass 2, αλλά δεν έχουν υποβάλλει ακόμη τη φορολογική τους δήλωση, θα βρεθούν «εκτός» επιδότησης.

Πόσα κερδίζουν όσοι «φουλάρουν» με αμόλυβδη

Με μια λογική κατανάλωση λοιπόν κατά την διάρκεια των διακοπών ο οδηγός ενός οχήματος με αμόλυβδη, εφόσον προμηθευτεί το Fuel Pass 2, ουσιαστικά για το επόμενο δίμηνο θα πληρώνει για τα καύσιμά του 1,714 ευρώ το λίτρο, όταν αυτή την στιγμή η τιμή της αμόλυβδης διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στην Επικράτεια στα 2,154 ευρώ το λίτρο. Και αυτό στα αστικά κέντρα γιατί στα νησιά το κέρδος που προκύπτει είναι πολύ μεγαλύτερο επειδή μέσω του fuel pass 2 στις εν λόγω περιοχές το «ψαλίδι» στην τιμή είναι πιο πολύ. Συγκεκριμένα, από τα 2,154 ευρώ το λίτρο η τιμή του πετρελαίου κίνησης στις νησιώτικες περιοχές υπολογίζεται πως θα «προσγειωθεί» στα 1,594 ευρώ το λίτρο!

Πως προκύπτει αυτό το κέρδος; Αρκεί κάποιος να υπολογίσει πως η επιδότηση καυσίμου (fuel pass 2) ανέρχεται σε 0,44 ευρώ/ λίτρο σε ηπειρωτική περιοχή (80 ευρώ για 180 λίτρα καυσίμου το ερχόμενο δίμηνο) και 0,56 ευρώ/λίτρο σε νησιωτική περιοχή (100 ευρώ για 180 λίτρα καυσίμου για Αύγουστο – Σεπτέμβριο).

Πάντα βεβαίως υπό την προϋπόθεση ότι ο οδηγός οχήματος δεν θα ξεπεράσει τα 180 λίτρα για το τρίμηνο αυτό και εφόσον ταυτόχρονα έχει επιλέξει την λεγόμενη ψηφιακή κάρτα και άρα έχει «κερδίζει» μεγαλύτερο ποσό ενίσχυσης.

Σε διαφορετική περίπτωση (μεγαλύτερη κατανάλωση καυσίμου ή επιλογή κατάθεσης του ποσού της επιδότησης σε τραπεζικό λογαριασμό) η έκπτωση περιορίζεται.

«Διπλά» κερδισμένοι οι κάτοχοι πετρελαιοκίνητων οχημάτων  

«Διπλό» κέρδος θα έχουν πάντως οι κάτοχοι πετρελαιοκίνητων οχημάτων: Βάσει σχετικής απόφασης δόθηκε παράταση στην επιδότηση πετρελαίου κίνησης (diesel) στην «πηγή» έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η τελική τιμή του diesel στην αντλία, θα έχει σταθερά για το επόμενο διάστημα ενσωματωμένη, ένα ποσό έκπτωσης ανεξαρτήτως του πως κινούνται οι διεθνείς τιμές.

Όπως επισημαίνεται στην απόφαση η επιδότηση αυτή παρατείνεται έως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2022 και το ύψος της ανέρχεται στο ποσό των 0,12 ευρώ προ Φ.Π.Α. ανά λίτρο πετρελαίου κίνησης, δηλαδή έκπτωση 0,15 ευρώ ανά λίτρο για τον οδηγό.

Η εξέλιξη αυτή καθιστά διπλά κερδισμένους τους επαγγελματίες οδηγούς, αλλά και όσους ιδιώτες είναι κάτοχοι οχημάτων diesel, εφόσον εξασφαλίσουν ταυτόχρονα και το fuel pass 2: Για το επόμενο δίμηνο (Αύγουστος– Σεπτέμβριος 2022) η τιμή πετρελαίου θα είναι διπλά επιδοτούμενη, από την μια με την έκπτωση απευθείας στην αντλία των 0,15 ευρώ το λίτρο και από την άλλη από την έκπτωση που κυμαίνεται μεταξύ 0,44 έως και 0,56 ευρώ το λίτρο και η οποία προκύπτει από το fuel pass 2.

Με άλλα λόγια, σήμερα η τιμή του diesel κίνησης είναι χωρίς την έκπτωση κατά μέσο όρο στα 2,05 ευρώ το λίτρο, ενώ με την διπλή παρέμβαση (σ.σ.: συνδυαστικά έκπτωση στην αντλία και fuel pass2) για το επόμενο δίμηνο θα «πέσει» στα 1,46 ευρώ το λίτρο!!! Και αυτό στα αστικά κέντρα, καθώς στα νησιά από τα 2,05 ευρώ το λίτρο, που είναι ο μέσος όρος της χώρας, η τιμή του πετρελαίου κίνησης υπολογίζεται πως θα «προσγειωθεί», όπως είπαμε … συνδυαστικά, στα 1,34 ευρώ το λίτρο!!!

Πώς θα κερδίσετε το «μπόνους» των 15 ευρώ

Όσοι επιλέξουν να πάρουν τα χρήματα σε άυλη κάρτα ή αλλιώς «ψηφιακό πορτοφόλι» θα λάβουν 15 ευρώ περισσότερα σε σχέση με εκείνους που θα ζητήσουν να μπει η επιδότηση στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

ΠΡΟΣΟΧΗ, όμως: Όπως και στο πρώτο Fuel Pass έτσι και στο Fuel Pass 2, το έξτρα μπόνους της άυλης κάρτας είναι για λίγους. Για να μπορέσετε να πάρετε τα έξτρα χρήματα από το επίδομα βενζίνης  θα πρέπει να ολοκληρώσετε την διαδικασία της αίτησης και να επιλέξετε την άυλη κάρτα. Για να γίνει αυτό όμως, θα πρέπει το κινητό σας να διαθέτει την λειτουργία NFC.

Η λειτουργία NFC δίνει την δυνατότητα στα smartphones να «μετατρέπονται» σε κάρτες που διενεργούν ανέπαφες συναλλαγές: Αν και η εφαρμογή NFC είναι πλέον διαδεδομένη και υπάρχει σε όλα σχεδόν τα καινούργια smartphone, δεν το έχουν όλοι και δη εκείνοι που διατηρούν στην κατοχή τους κινητά 3ετίας και πάνω.

Για να δείτε αν το κινητό σας έχει την συγκεκριμένη λειτουργία (NFC), πηγαίνετε στις ρυθμίσεις του κινητού σας και αναζητήστε το NFC.

Αν στις ρυθμίσεις του κινητού σας εμφανίζεται επιλογή για το NFC και την ενεργοποιήσετε τότε μπορείτε να κάνετε αίτημα για μεταφορά της επιδότησης στην άυλη κάρτα.

Ποια είναι τα ποσά της ενίσχυσης

Τα συνολικά ποσά της επιδότησης fuel pass2 διαμορφώνονται ανάλογα με την περιοχή και το είδος του οχήματος ως εξής:

  • Για αυτοκίνητο σε ηπειρωτική περιοχή:

80 ευρώ με τη χρήση ψηφιακή κάρτας
65 ευρώ χωρίς κάρτα με πίστωση του ποσού στον τραπεζικό λογαριασμό

  • Για αυτοκίνητο σε νησιωτική χώρα

100 ευρώ με τη χρήση κάρτας
85 ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό

  • Για μοτοσυκλέτες:

60 ευρώ με τη χρήση κάρτα στην ηπειρωτική περιοχή και 45 ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό
70 ευρώ με κάρτα στα νησιά και 55 ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Τη Δευτέρα στην Αθήνα ο επόμενος γύρος των ΜΟΕ 

Υψηλά ιστάμενους μουσαφιραίους από την άλλη όχθη του Αιγαίου θα έχουμε μεθαύριο Δευτέρα (22/4) στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, τουρκική διπλωματική αντιπροσωπία της οποίας επικεφαλής θα...

Κως: Ασφυξία από τροφή η αιτία θανάτου του βρέφους 

Ανατροπή σύμφωνα με τον ιατροδικαστή- Από ασφυξία που προήλθε μετά από κατάποση τροφής έχασε τη ζωή του το βρέφος, που εντοπίστηκε νεκρό στην Κω...
Μεγάλη Εβδομάδα: Πότε καταβάλλονται δώρο Πάσχα και επιδόματα

Δώρο Πάσχα: Πώς υπολογίζεται – Τι προβλέπεται για φέτος – Μέχρι πότε πρέπει να...

«Ανάσα» σε χιλιάδες εργαζόμενους και εργαζόμενες αναμένεται να δώσει το Δώρο του Πάσχα, το οποίο θα πρέπει να έχει καταβληθεί έως και την Μεγάλη...

Πραξικόπημα 21ης Απριλίου 1967: Η ημέρα που “έσβησε” τη Δημοκρατία στην Ελλάδα – Τα...

Σαν σήμερα, πριν 55 χρόνια, ξημέρωνε η αποφράδα 21η Απριλίου 1967, κατά την οποία έμελλε οι Ελληνες, ενώ κοιμήθηκαν κατά τη διάρκεια προεκλογικής περιόδου ελεύθεροι, να...

«Ανακαινίζω – Νοικιάζω»: Πόσες αιτήσεις έχουν εγκριθεί μέχρι τώρα

Με 343 εγκρίσεις ξεκίνησε την πρώτη εβδομάδα το πρόγραμμα του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας «Ανακαινίζω-Νοικιάζω». Σημειώνεται δε πως το υπουργείο χρηματοδοτεί με 50...

Κακοκαιρία: Οι 6 περιοχές που θα «χτυπήσει» τις επόμενες ώρες – Πλημμύρισαν δρόμοι της...

Σε συναγερμό παραμένει ο κρατικός μηχανισμός για την κακοκαιρία-εξπρές που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από το απόγευμα της Παρασκευής (19/04), και αναμένεται, σύμφωνα με...

Ο βολικός αντίπαλος του Μαξίμου

Ναι μεν όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι στις εκλογές της 9ης Ιουνίου η Νέα Δημοκρατία θα είναι πρώτη, διότι όπως λένε και αναλυτές που ανήκουν...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Στη Βουλή το οικονομικό πολυνομοσχέδιο για μισθούς Δημοσίου – αφορολόγητο – Pass

Κατατέθηκε στη Βουλή, ύστερα από την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης, το νομοσχέδιο για την...

Market Pass: Ποιοι θα το πάρουν «κουρεμένο» και με… καθυστέρηση – Η σημαντική λεπτομέρεια που αποτελεί «παγίδα»

«Κουρεμένο» και με .. καθυστέρηση θα λάβουν το περιβόητο market pass όσοι επιλέξουν να...

Food Pass: Ανακούφιση για 1 εκατ. καταναλωτές – Οι κοινωνικές ομάδες που θα λάβουν το επίδομα των 300 ευρώ

Το νέο επίδομα, που θα αφορά τα ψώνια σε σούπερ μάρκετ και όχι μόνο,...

Fuel Pass 2: Πότε θα λάβετε την επιδότηση – Οι δικαιούχοι

Την ερχόμενη Δευτέρα, 1η Αυγούστου, θα ανοίξει τελικά η πλατφόρμα για το δεύτερο γύρο...