Γεννηματά: Έτοιμοι για το μεγάλο άλμα – Όχι άλλο πια το τιμόνι δεξιά

21
Γεννηματά: Έτοιμοι για το μεγάλο άλμα - Όχι άλλο πια το τιμόνι δεξιά


Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην Εφημερίδα των Συντακτών η Φώφη Γεννηματά προχωρά σε απολογισμό του πρόσφατου συνεδρίου του ΚΙΝΑΛ, ασκεί σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας ότι η Αριστερά δεν εκφράζεται απο το ΣΥΡΙΖΑ με την σημερινή του ηγεσία ενώ αναφερόμενη στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δηλώνει: Όχι άλλο πια το τιμόνι δεξιά για τη χώρα.

Συνέδριο Κινήματος Αλλαγής 

Η Φώφη Γεννηματά αναφερόμενη στο πρόσφατο συνέδριο τονίζει μεταξύ άλλων : Κάναμε ένα μεγάλο αποφασιστικό βήμα μπροστά. Έχουμε σαφές πολιτικό και προγραμματικό πλαίσιο, την εκλογική μας στρατηγική για τις επικείμενες κρίσιμες μάχες και δημοκρατικά εκλεγμένα όργανα. Οι αποφάσεις του Συνεδρίου μας δεσμεύουν όλους, επισημαίνει η κ. Γεννηματά λέγοντας ότι το μήνυμα του συνεδρίου είναι ενωτικό με ομοφωνία για την αυτόνομη πορεία μας. Είμαστε έτοιμοι για το μεγάλο άλμα. Για την πολιτική ανατροπή στις εκλογικές αναμετρήσεις, αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής υπογραμμίζει ακόμη ότι το συνέδριο έστειλε ένα καθαρό μήνυμα για την αυτόνομη πορεία μας: «Ναι» στην ήττα και την καταδίκη του ΣΥΡΙΖΑ και ένα βροντερό «Όχι» στη δεξιά επιστροφή. Παράλληλα, επανέλαβε ότι απαιτείται συνέδριο για να αλλάξει η απόφαση για την αυτόνομη πορεία. Η προοδευτική αλλαγή που εμείς προτείνουμε, μόνο με ριζική αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών που θα δημιουργήσει περιβάλλον εθνικής συνεννόησης, ευδοκιμεί. Έτσι μπορεί να σχηματισθεί κυβέρνηση της ευρύτερης δυνατής κοινοβουλευτικής στήριξης με αυξημένο κύρος και αξιοπιστία. 

Στην περίπτωση της μη αυτοδύναμης πλειοψηφίας μια τέτοια εξέλιξη δεν είναι δυνατή παρά μόνο αν πάρουμε εμείς στα χέρια μας διερευνητική εντολή, επαναλαμβάνει η κ. Γεννηματά και προσθέτει: Θα προτείνουμε με απόλυτη συναίσθηση ευθύνης προγραμματική συμφωνία με βάση το σχέδιο Ελλάδα. Έτσι έχει νόημα η δική μας συμμετοχή. Εμείς δεν πρόκειται να εγκλωβιστούμε στην συνδιαχείριση καταστάσεων που θα οδηγήσουν στην συνέχιση των συντηρητικών πολιτικών και σε νέα αδιέξοδα και νέα κρίση στην χώρα.Το πλαίσιο μας είναι ξεκάθαρο. Μόνο ο Ελληνικός λαός μπορεί να επιβάλλει το πως θα κυβερνηθεί η χώρα. Κανείς ερήμην του δεν θα αποφασίσει ποια θα είναι η επόμενη Κυβέρνηση.

Ευρωεκλογές 

Ενόψει των ευρωεκλογών, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, αφού υπενθυμίζει το κεντρικό σύνθημα του Κινήματος ,”Ψήφος αλλαγής για την Ευρώπη και την Ελλάδα”, αναφέρεται στο μέτωπο μαζί με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές ενάντια στην ακροδεξιά και τον λαϊκισμό. Εμφανίζεται επικριτική έναντι του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, λέγοντας “ότι κι αν κάνει πλέον, έχει ευθύνη για την αθλιότητα του  Όρμπαν και για κάθε Όρμπαν που ανέχεται ή υποθάλπει” και προσθέτει:  Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές με τον Φρανς Τίμμερμανς βγαίνουμε μπροστά για να μπει τέλος στη διαρκή λιτότητα. 

Απαντώντας σε ερώτηση αν θεωρεί επιτεύξιμο το διψήφιο ποσοστό και την εκλογή τριών ευρωβουλευτών, όπως έχουν θέσει ως στόχο δημοσίως κορυφαία στελέχη του κόμματός , η κ. Γεννηματά σημειώνει: Δεν συνηθίζω να μιλώ για πήχη. Δεν βάζω ταβάνι. Επιδιώκουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και δουλεύουμε συστηματικά για να το πετύχουμε. Το δίλημμα των εκλογών είναι: Ισχυρό Κίνημα Αλλαγής ή διχασμός και νέα περιπέτεια.

Κεντροαριστερά 

Ο ΣΥΡΙΖΑ με τη συγκυβέρνηση με την ακροδεξιά και τη σκληρή αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθεί αποκόπηκε από τις προοδευτικές δυνάμεις. Χτυπά τη μεσαία τάξη ,φτωχοποιεί τον Ελληνικό λαό.Δεν υπάρχει πραγματική προοδευτική συμμαχία με γυρολόγους, ακροδεξιούς και δεξιούς, επισημαίνει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής , αναφέροντας με νόημα: Είναι στάχτη στα μάτια. Ο κόσμος της κεντροαριστεράς τους έχει πια καταλάβει και γι αυτό τους γυρίζει την πλάτη.

Διαβάστε επίσης:  Αναβάθμιση ΜΕΚΟ, αγορά Romeo και κινητήρες Chinook… χωρίς επιβάρυνση

Παράλληλα, υποστηρίζει ότι στην Ελλάδα ο χώρος της Αριστεράς δεν εκφράζεται από το ΣΥΡΙΖΑ με τη σημερινή του ηγεσία. Και γι’ αυτό υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα. Κληθείσα να σχολιάσει αν ο ΑΛέξης Τσίπρας είναι “νεοκομμουνιστής” ή εκφραστής της “νέας δεξιάς” η κ. Γεννηματά δηλώνει οτι ο κ. Τσίπρας είναι αυτό που λέμε: «ο καλός ο μύλος όλα τα αλέθει»…Ξεκίνησε να πλασάρεται ως νεοκομμουνιστής, ριζοσπάστης αριστερός και τελευταία υποδύεται τον σοσιαλδημοκράτη. Με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ όπως εκφράζεται και λειτουργεί, δεν έχουμε τίποτε να πούμε, σημειώνει η κ. Γεννηματά, σπεύδει ωστόσο να διευκρινίσει : Έχουμε όμως πολλά να συζητήσουμε με τον κόσμο που τους ακολούθησε και νιώθει σήμερα προδομένος, με τους αγνούς και τίμιους αγωνιστές της αριστεράς και με όλους τους προοδευτικούς πολίτες.

ΚΙΝΑΛ VS ΝΔ 

Η κ. Γεννηματά εξαπολύει επίθεση και στη ΝΔ, τονίζοντας: Όχι άλλο πια το τιμόνι δεξιά για τη χώρα. Δεν είναι λύση η επιστροφή της δεξιάς που οδήγησε με την πολιτική της το 2004- 2009 στα όρια της χρεωκοπίας.Δεν χρειαζόμαστε «ρετρό» κυβερνήσεις, επιστροφή στο χθες ,κοιτάμε προς το μέλλον. Αναφερόμενη στον Κυριάκο Μητσοτάκη, δηλώνει οτι είναι πολιτικός μας αντίπαλος, είναι ο Αρχηγός της ΝΔ με την οποία έχουμε διαχρονικά πολύ μεγάλες ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές. Είναι οι διαφορές της προόδου από τη συντήρηση και συμπληρώνει:  Η ΝΔ και με τον κ.Μητσοτάκη παραμένει βαθιά συντηρητική. Σήμερα δεν πρέπει να πάμε από τη μιζέρια του κ.Τσίπρα στο άλμα στο κενό του κ.Μητσοτάκη. Υπάρχει προοδευτικό ρεύμα, το Κίνημα Αλλαγής απέναντι στις δύο όψεις της συντήρησης.

ΠΑΣΟΚ και κομματικά δάνεια

Χτίζουμε το νέο κίνημα που μπορεί να εμπνέει τη νέα γενιά, να εκφράζει το προοδευτικό ρεύμα και να πρωταγωνιστήσει στις πολιτικές εξελίξεις. Το ΠΑΣΟΚ είναι κινητήριος μοχλός του Κινήματος Αλλαγής. Ταυτίζεται με τους αγώνες του λαού μας για κοινωνική δικαιοσύνη και δίκαιη ανάπτυξη, επισημαίνει η Φώφη Γεννηματά, αναφέροντας χαρακτηριστικά ” Ο ήλιος δεν σβήνει”.

Αναφορικά με τα κομματικά δάνεια, η κ. Γεννηματά υπενθυμίζει οτι το ΠΑΣΟΚ με δική του πρωτοβουλία έχει προχωρήσει σε έλεγχο και εξυγίανση των οικονομικών του και σε ρυθμίσεις δανείων, επισημαίνοντας οτι έχει ζητήσει από όλα τα κόμματα να πράξουν το ίδιο, ως αυτονόητη υποχρέωση για την διαφάνεια του δημόσιου βίου. Παράλληλα, κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ οτι εργαλειοποιεί συστηματικά δικαστικές έρευνες, στοχοποιώντας τους αντιπάλους του. Για τα δάνεια των κομμάτων, ποτέ κανείς δεν παραδέχτηκε ότι την ίδια ακριβώς τακτική ακολούθησε και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ έως σήμερα! Ο κ. Τσίπρας ήταν ο μόνος πολιτικός αρχηγός που ζητούσε από τις τράπεζες προνομιακές δανειοδοτήσεις και πέτυχε το 2017 ιδιαίτερα ευνοϊκή ρύθμιση, ανέφερε η κ. Γεννηματά υπογραμμίζοντας ” κατά περίεργο τρόπο εξαιρείται από την σχετική έρευνα ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ.Οι πολίτες καταλαβαίνουν”