Τετάρτη, 25 Μαΐου, 2022
21.9 C
Athens

Γιατί η πανδημία του κορωνοϊού βγάζει τον πιο εγωιστή εαυτό μας;

Μία γυναίκα στην Αυστραλία βγάζει μαχαίρι σε σούπερ μάρκετ κατά ενός άνδρα με τον οποίο διαπληκτιζόταν για ένα πακέτο χαρτί υγείας. Ένας φοιτητής από τη Σιγκαπούρη υφίσταται άγριο ξυλοδαρμό σε δρόμο του Λονδίνου. Διαδηλωτές σε νησί του Ινδικού Ωκεανού υποδέχονται επιβάτες κρουαζιερόπλοιου εκσφενδονίζοντάς τους πέτρες.

Ο φόβος μπορεί να «φυλάει τα έρμα», αλλά συχνά βγάζει από μέσα μας τον χειρότερο εαυτό μας.

Τι κι αν οι προμήθειες χαρτιού υγείας στην Αυστραλία είναι άφθονες, τι κι αν ο φοιτητής από τη Σιγκαπούρη δεν έχει καμία σχέση με τον ιό, τι κι αν κανείς από τους επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου δεν ήταν φορέας;

Παράλογες και εγωιστικές συμπεριφορές όπως οι παραπάνω είναι ίσως η εξαίρεση και όχι ο κανόνας αλλά η λογική «ένας για τον εαυτό του» -ή για την οικογένειά του, ή ακόμη και για τη χώρα του- φαίνεται πως αποκτά όλο και μεγαλύτερη δυναμική, θέτοντας εν αμφιβόλω τη δυνατότητα του πλανήτη να παραμείνει ενωμένος και να επιβραδύνει την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Και παρότι οι ηγέτες των χωρών ανακοινώνουν συνεχώς μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης εντός των συνόρων τους, για την τόνωση της πληττόμενης οικονομίας τους και για την επιβίωση του συστήματος υγείας τους, ωστόσο φαίνεται πως επιδεικνύουν ελάχιστη συνεργασία μεταξύ τους για να αντιμετωπίσουν αυτό που από τη φύση του αποτελεί μια παγκόσμια πρόκληση.

Ο πλανήτης ξεμένει από προστατευτικές μάσκες, ωστόσο άνθρωποι που δεν τις χρειάζονται τις στοιβάζουν στα ντουλάπια τους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες τις στοκάρουν, ενώ η Νότια Κορέα, η Γερμανία και η Ρωσία, μεταξύ άλλων, έχουν απαγορεύσει την εξαγωγή τους, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι επαρκούν για τους πολίτες τους.

Η Ινδία, η οποία παράγει το 20% των φαρμακευτικών σκευασμάτων του πλανήτη κατ’ όγκο, έχει σταματήσει να εξάγει κάποια φάρμακα. Μπορεί να αδυνατεί πλέον να προμηθευτεί αρκετές πρώτες ύλες για την παραγωγή τους από την Κίνα, ωστόσο είναι πιθανό να τα κρατάει για τους πολίτες της.

Λαϊκισμός εναντίον παγκοσμιοποίησης

Μέχρι στιγμής η πανδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 5.000 ανθρώπους, έχει μολύνει περισσότερους από 150.000 και έχει διασπαρεί σε όλες τις ηπείρους εκτός από την Ανταρκτική.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν συναντηθεί αρκετές φορές και μόλις την Τρίτη ανακοίνωσαν επιτέλους κάποια συντονισμένη δράση. Η δράση στοχεύει κυρίως στην τόνωση της οικονομίας, και λιγότερο στον καθορισμό ενός απαραίτητου οδικού χάρτη για την επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού στην περιοχή.

Υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσο αυτά τα οικονομικά εργαλεία θα αποδώσουν. Εν μέσω μιας υγειονομικής κρίσης, το να ρίξεις χρήματα στις οικονομίες, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι άνθρωποι θα ξοδεύουν. Οι καταναλωτές ταξιδεύουν και ψωνίζουν λιγότερο, ενώ εργοστάσια και επιχειρήσεις κλείνουν σε χώρες όπως η Κίνα, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Ιταλία.

Η τελευταία, η πλέον πληττόμενη χώρα εκτός Κίνας, παραπονιέται ότι η ΕΕ καθυστερεί σημαντικά να βοηθήσει, την ώρα που έχει σοβαρή ανάγκη για χειρουργικές μάσκες και αναπνευστήρες για τους ασθενείς, με αποτέλεσμα να καταφεύγει στην Κίνα για προμήθειες.

Η πανδημία έρχεται σε μια εποχή όπου ήδη ο κόσμος αμφισβητεί την παγκοσμιοποίηση, ενώ πολλά λαϊκίστικα κόμματα αναζητούν μεγαλύτερη απομόνωση.

Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε την περασμένη Τετάρτη την πανδημία «ξένο ιό» κατηγορώντας την Ευρώπη ότι απέτυχε να δράσει γρήγορα, ενώ ανακοίνωσε αυστηρούς περιορισμούς στα ταξίδια στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Το Σάββατο επέκτεινε την ταξιδιωτική απαγόρευση στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία.

Ένστικτο εναντίον λογικής

Η συμπεριφορά «καθένας για τον εαυτό του» πηγάζει από την τάση των ανθρώπων να εμπιστεύονται τα συναισθήματά τους περισσότερο από τα γεγονότα. Ο καθηγητής ψυχολογίας Πολ Σλόβικ του Πανεπιστημίου του Όρεγκον εξηγεί ότι υπάρχουν δύο κύριοι τρόποι σκέψης: μία διαισθητική, βασισμένη στα συναισθήματά μας και μια ορθολογική, βασισμένη στην επιστημονική συλλογιστική, τα στοιχεία και τις αιτίες. Ο διαισθητικός τρόπος είναι αυτός που κυριαρχεί, λέει ο Σλόβικ.

«Στην αρχή της εξέλιξης, υπήρχαν γύρω μας ποικίλοι κίνδυνοι, τους οποίους οι άνθρωποι βίωναν απευθείας και κατά πρόσωπο, που ήταν άμεσοι και συγκεκριμένοι. Οπότε αντιδρούσαν βασισμένοι στα συναισθήματά τους, γεγονός πολύ βοηθητικό γι’ αυτούς καθώς τους βοηθούσε να αναγνωρίσουν τον φίλο από τον εχθρό. Ήταν “εμείς εναντίον εκείνων”», λέει ο γιατρός .

Τα συναισθήματα, προσθέτει, είναι συχνά ένας χρήσιμος οδηγός που μας βοηθάει να παίρνουν καθημερινά καλές αποφάσεις. «Είναι εύκολο, φυσικό και γρήγορο, μια αξιοσημείωτη ικανότητα του σύγχρονου εγκεφάλου. Ωστόσο έχει κάποια μειονεκτήματα, όπως το ότι δεν συνδέεται πολύ καλά με στατιστικά στοιχεία και με αριθμούς».

Αυτό συμβαίνει με τη σύγχρονη πανδημία, λέει, καθώς οι περισσότερες πληροφορίες που λαμβάνει κανείς μέσω των μέσων ενημέρωσης έχει να κάνει με κρούσματα, νοσηλευόμενους και νεκρούς. Δεν αξιολογούμε σωστά ότι η μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι ήπιες και, ακόμη, ασυμπτωματικές.

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι κάποιοι άνθρωποι νιώθουν να απειλούνται από κάποιον που έρχεται από τη Γουχάν, όπου προήλθε ο ιός, ή από την Κίνα, ή από κάποια άλλη χώρα όπου υπάρχουν πολλά κρούσματα, υπογραμμίζει ο καθηγητής, καθώς αυτός είναι ο τρόπος που λειτουργεί το ανθρώπινο μυαλό.

«Είναι μια φυσική, προστατευτική αντίδραση αλλά είναι ένα αίσθημα που πρέπει να μετριαστεί από τη λογική. Πρέπει να αναλογιστούμε: ‘τι γνωρίζουμε για την πιθανότητα αυτή η ομάδα ανθρώπων να μας βλάψει πραγματικά με κάποιον τρόπο;’ Ποια είναι η σοβαρότητα αυτής; Τι δείχνουν τα στοιχεία που διαθέτουμε; Αυτό που βλέπουμε ότι μπορεί κάποιος να στιγματιστεί ακόμη κι αν ο κίνδυνος είναι πολύ μικρός».

Η λογική… των αποθεμάτων

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

ΗΠΑ: Πυροβολισμοί σε εμπορικό κέντρο στο Τέξας

ΗΠΑ: Μακελειό σε δημοτικό σχολείο στο Τέξας – Ένοπλος σκότωσε 14 παιδιά και έναν...

Δεκαπέντε άνθρωποι, 14 παιδιά και ένας ενήλικος, βρήκαν τον θάνατο από επίθεση ενόπλου σε δημοτικό σχολείο της κοινότητας Ουβάλντε, στο Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών,...
Σαν σήμερα η επέτειος του Κινήματος του Ναυτικού

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 25 Μαΐου το αντιτορπιλικό Βέλος ΙΙ στασιάζει και αγκυροβολεί στο Φιουμιτσίνο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1973.... Το αντιτορπιλικό Βέλος ΙΙ, ενώ συμμετείχε σε άσκηση του NATO, για να αντισταθεί στη στρατιωτική δικτατορία της Ελλάδας στασιάζει και αγκυροβολεί στο Φιουμιτσίνο...

Ποιοι θα κάνουν εμβόλιο για την ευλογιά των πιθήκων;

Το πράσινο φως για τη χορήγηση εμβολίου στους υγειονομικούς που μπορεί να έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων αλλά και...
Υπόθεση Λιγνάδη: Ανοικτό το ενδεχόμενο να ελεγχθεί για πορνογραφία ανηλίκων

Υπόθεση Λιγνάδη: “Ήταν βιασμός”, τόνισε με κατηγορηματικό τρόπο ο τέταρτος μάρτυρας

To περιεχόμενο της κατάθεσης του τέταρτου μάρτυρα κατηγορίας, ο οποίος έχει καταγγείλει τον προφυλακισμένο ηθοποιό και σκηνοθέτη Δημήτρη Λιγνάδη για το βιασμό του, επιβεβαίωσε...
Σε 24ωρη αποχή προχωρούν οι δικηγόροι της Αθήνας

Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών: Συγκρότηση νέου Δ.Σ.

Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) που ανέκυψε από τις εκλογές που διεξήχθησαν τον περασμένο Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Ειδικότερα,...
Κορωνοιός: 1190 κρούσματα - 85 θάνατοι και 552 διασωληνωμένοι

Κορωνοϊός: Υποχώρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της χώρας

Υποχώρηση του ιικού φορτίου του κορωνοϊού και στα αστικά λύματα καταγράφεται την εβδομάδα από τις 16 έως 22 Μαΐου. Στην ανάλυση του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας...

Κορωνοϊός: 5.588 νέα κρούσματα, 11 θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 5.588 νέες λοιμώξεις κορωνοϊού και 606 επαναλοιμώξεις (χθες 258), δηλαδή καταγράφηκαν συνολικά περιστατικά (χθες 2.493). Το τελευταίο 24ωρο έχασαν τη ζωή...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
988ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Σκέρτσος: Ποια είναι η αλήθεια για τη διαχείριση της πανδημίας

Τον απολογισμό της κυβέρνησης για τη διετή διαχείριση της πανδημίας κάνει, σε εκτενές άρθρο...

Φάουτσι: Η πανδημία δεν έχει τελειώσει

Η πανδημία του νέου κορονοϊού δεν έχει τελειώσει και είναι απίθανο οι Ηνωμένες Πολιτείες...

Ετοιμαστείτε για την επόμενη πανδημία

Εδώ ο διευθυντής του παγκόσμιου οργανισμού υγείας ποζάρει με το βιβλίο του@BillGates για το...

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Η πανδημία ανέδειξε τις ανισότητες

Με τις ομιλίες των συνέδρων συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική...