Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
21.1 C
Athens

Greek Mafia: Πόλεμος για το λαθρεμπόριο τσιγάρων πίσω από τις εκτελέσεις

Στον πόλεμο του υπόκοσμου και του οργανωμένου εγκλήματος για την επικράτηση στο λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων αποδίδει η Αστυνομία τις δύο μαφιόζικες εκτελέσεις, του Γιάννη Σκαφτούρου τον Απρίλιο του 2022 και του Βασίλη Ρουμπέτη με τον κουμπάρο του τον Ιούνιο του 2023.

Πίσω από τις δολοφονίες βρίσκεται μια σκληρή συμμορία ομογενών από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης που θεώρησε ότι μέλη του εγχώριου οργανωμένου εγκλήματος θέλησε να μπει στα «χωράφια» της στην παραγωγή και διακίνηση λαθραίων τσιγάρων.

Σύμφωνα με το σενάριο που εξετάζει η ΕΛ.ΑΣ. ο κύκλος αίματος ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2022 όταν δύο από τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση, δολοφονούν τον Γιάννη Σκαφτούρο στο εξοχικό του στα Σκούρτα Εύβοιας, επειδή είχε αρχίσει να δραστηριοποιείται στο λαθρεμπόριο τσιγάρων, παίρνοντας μερίδιο από τις δικές του παρόμοιες δραστηριότητες.

Ακολουθούν δύο βομβιστικές επιθέσεις στα σπίτια των δραστών. Η μία στις 27 Μαρτίου στο αυτοκίνητο του 39χρονου συλληφθέντα.

Η ομάδα των ομογενών κακοποιών, πιστεύουν ότι πίσω από αυτές τις επιθέσεις βρίσκονται άτομα από την ομάδα Σκαφτούρου, όπως ήταν ο Βασίλης Ρουμπέτης ο οποίος γίνεται ο επόμενος στόχος και τον δολοφονούν έξω από το σπίτι του στον Κορυδαλλό στις 7 Ιουνίου 2023.

Μάλιστα δεν σταματούν εκεί. Στις 10 και στις 16 του ίδιου μήνα πραγματοποιούν δύο εμπρηστικές επιθέσεις στον Ασπρόπυργο. Η πρώτη σε φορτηγά της εταιρείας καυσίμων του γιού του Γιάννη Σκαφτούρου και η δεύτερη σε αποθήκη με μηχανήματα παρασκευής τσιγάρων.

Για την υπόθεση μίλησε ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Ταξίαρχος Ιωάννης Σκούρας ο οποίος ανέφερε τα εξής:

«Για την αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε ευρεία αστυνομική επιχείρηση χθες, Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024, σε Ασπρόπυργο και Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια της οποίας συνελήφθησαν δύο (2) ημεδαποί, μέλη της οργάνωσης, ενώ στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνονται ακόμη πέντε (5) ταυτοποιημένα μέλη, από τα οποία τα δύο (2) είναι ήδη έγκλειστα σε Καταστήματα Κράτησης.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της επιχείρησης, συνελήφθη ακόμη ένας ημεδαπός, ο οποίος εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια των ερευνών σε οικία, όπου βρέθηκαν δύο γεμιστήρες πολεμικού τυφεκίου.

Η εξιχνίαση των υποθέσεων είναι αποτέλεσμα κατάλληλης αξιοποίησης στοιχείων που είχαν προκύψει από τα αρχικά στάδια διερεύνησης και στη συνέχεια μέσω της συνδυαστικής αξιολόγησης του προανακριτικού υλικού στο σύνολό του.

Για τον σκοπό αυτό, καταλυτική ήταν η συνδρομή ειδικών ερευνητών της Διεύθυνσης Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών και του επιστημονικού προσωπικού της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, οι οποίοι μέσω των ειδικών μέσων και της τεχνογνωσίας που διαθέτουν, κατάφεραν καθ’ όλη τη διάρκεια της προανάκρισης να παρέχουν ασφαλή και αξιοποιήσιμα συμπεράσματα.

Συγκεκριμένα εντοπίστηκαν και αναλύθηκαν σημαντικά ευρήματα, τα οποία ανέδειξαν το συσχετισμό μεταξύ των υποθέσεων και κατέδειξαν την ύπαρξη της εν λόγω εγκληματικής οργάνωσης και τη δράση των μελών της καθώς και το κίνητρό τους για την τέλεση των προαναφερόμενων εγκληματικών ενεργειών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των μελών της εγκληματικής οργάνωσης έχουν απασχολήσει κατά το παρελθόν για πλήθος αδικημάτων, όπως εγκληματική οργάνωση, ληστεία, εκβίαση, κλοπές, πλαστογραφία, ναρκωτικά, όπλα κ.α.

 Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους που χειρίστηκαν ή συνέδραμαν στην εξιχνίαση αυτών των σοβαρών υποθέσεων, για τον επαγγελματισμό και την αφοσίωση που επέδειξαν καθ’ όλη τη διάρκεια των ερευνών, οι οποίες βέβαια συνεχίζονται για τον εντοπισμό και των υπολοίπων μελών της οργάνωσης καθώς και τη συμμετοχή τους και σε άλλες εγκληματικές πράξεις».

Από την μεριά της η εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντία Δημογλίδου αναφέρθηκε αναλυτικά στην εξιχνίαση της υπόθεσης.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν δύο ημεδαποί, μέλη της οργάνωσης, 39 και 21 ετών, ενώ, έχουν ταυτοποιηθεί τα στοιχεία ακόμα πέντε μελών, δύο εκ των οποίων είναι έγκλειστοι σε σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας μας και του Μαυροβουνίου.
Προηγήθηκε πολύμηνη έρευνα του Τμήματος Εγκλημάτων Κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας, σε συνεργασία με την Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών, την Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων και την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας  Κατερίνης, από την οποία προέκυψε η ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης, στο πλαίσιο δράσης της οποίας έχουν διαπραχθεί τουλάχιστον 3 ανθρωποκτονίες, 3 απόπειρες ανθρωποκτονίας, 2 εμπρησμοί και 1 έκρηξη.

Για την αποδόμηση της οργάνωσης, χρησιμοποιήθηκαν τεχνικές – ψηφιακές έρευνες μεγάλης έκτασης και όγκου, ειδικές ανακριτικές πράξεις και αστυνομικές έρευνες, από τη συνδυαστική ανάλυση των οποίων προέκυψε η δράση της εγκληματικής οργάνωσης και η σύνδεσή της με τις προαναφερθείσες πράξεις.

Συγκεκριμένα, προέκυψε η συμμετοχή μελών της στις εξής περιπτώσεις:

Ανθρωποκτονία ημεδαπού την 25η Απριλίου 2022 στα Σκούρτα Βοιωτίας

Δύο άτομα, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους, επιτέθηκαν με χρήση πυροβόλων όπλων σε ημεδαπό, τον οποίον τραυμάτισαν θανάσιμα, τραυματίζοντας παράλληλα και δύο συγγενικά του πρόσωπα. Εν συνεχεία διέφυγαν με μηχανή, την οποία εγκατέλειψαν και κατά τη διάρκεια των ερευνών ανευρέθη. Κατά την αυτοψία στο χώρο, βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, 23 κάλυκες, 1 βολίδα και 4 θραύσματα βολίδας, ενώ στην επιφάνεια της μηχανής βρέθηκαν αποτυπώματα τα οποία ανήκουν σε μέλος της οργάνωσης.

Διπλή ανθρωποκτονία ημεδαπών την 7η Ιουνίου 2023 στην περιοχή του Κορυδαλλού

Άγνωστοι προσέγγισαν όχημα το οποίο οδηγούσε ένα από τα θύματα, ενώ το έτερο θύμα βρισκόταν πλησίον του, και πυροβόλησαν εναντίον τους με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό τους. Από τις έρευνες στο χώρο βρέθηκαν 50 κάλυκες και 5 βολίδες. Ένα μήνα αργότερα ανευρέθη στην περιοχή του Ασπροπύργου κλεμμένο όχημα, στην επιφάνεια του οποίου καθώς και σε αντικείμενα που περιείχε βρέθηκαν αποτυπώματα δύο μελών της οργάνωσης. Παράλληλα, εντός του οχήματος βρέθηκαν κινητά τηλέφωνα, η ανάλυση των οποίων ανέδειξε την εμπλοκή ακόμη δύο μελών της οργάνωσης με την υπόθεση.

Εμπρησμός – έκρηξη στις εγκαταστάσεις εταιριών, ιδιοκτησίας της οικογένειας του πρώτου ημεδαπού θύματος, την 10η Ιουνίου 2023, στην περιοχή του Ασπροπύργου

Τέσσερα άτομα, με καλυμμένα χαρακτηριστικά, προσέγγισαν τον υπαίθριο χώρο πρατηρίου υγρών καυσίμων και αφού ακινητοποίησαν με την απειλή όπλων δύο υπαλλήλους, προκάλεσαν πυρκαγιές και εκρήξεις σε φορτηγά οχήματα.

    Εμπρησμός σε βιομηχανική αποθήκη την 16η Ιουνίου 2023.
Εννέα άτομα, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους και φέροντας βαρύ οπλισμό, εμβόλισαν με όχημα την είσοδο και εισήλθαν σε χώρο βιομηχανικής αποθήκης. Αφού ακινητοποίησαν υπάλληλο, προκάλεσαν πυρκαγιά σε -23- μηχανήματα παρασκευής καπνικών προϊόντων, καταστρέφοντας μεγάλο μέρος του μηχανολογικού εξοπλισμού. Οι δράστες διέφυγαν από το σημείο με οχήματα, ένα εκ των οποίων ενεπλάκη σε τροχαίο ατύχημα, αναγκάζοντάς τους να το εγκαταλείψουν. Το όχημα μεταφέρθηκε στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, ενώ από τις έρευνες βρέθηκαν αποτυπώματα που ανήκουν σε δύο μέλη της οργάνωσης και ανέκυψαν στοιχεία που συνδέουν ακόμα ένα μέλος με τους εμπρησμούς.

Απόπειρα ανθρωποκτονίας ημεδαπού την 3η Ιουλίου 2023 σε περιοχή της Πιερίας

Δύο επιβαίνοντες σε μοτοσυκλέτα, προσέγγισαν το όχημα που οδηγούσε το θύμα και πυροβόλησαν εναντίον του, με αποτέλεσμα το βαρύ τραυματισμό του. Στη συνέχεια εγκατέλειψαν τη μηχανή και διέφυγαν με όχημα που οδηγούσε συνεργός τους. Κατά την αυτοψία στο χώρο βρέθηκαν 5 κάλυκες. Από την προανάκριση ταυτοποιήθηκαν ο φυσικός αυτουργός της επίθεσης και ο οδηγός του οχήματος που διέφυγαν.

Σημειώνεται ότι η πλειοψηφία των μελών της οργάνωσης κατά το παρελθόν έχουν απασχολήσει τις Αρχές για διάφορα αδικήματα, όπως εγκληματική οργάνωση, ναρκωτικά, εκβίαση, διακεκριμένες κλοπές, πλαστογραφίες κλπ.

Η αποδόμηση της οργάνωσης πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης, που έλαβε χώρα απογευματινές ώρες χθες, Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024 στην περιοχή του Ασπροπύργου και στη Θεσσαλονίκη, κατά την οποία συνελήφθησαν τα δύο μέλη της οργάνωσης, καθώς και ένας ακόμα ημεδαπός για παράβαση του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα και του νόμου περί όπλων, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν 2 γεμιστήρες και 230 πακέτα καπνικών προϊόντων.

Συνολικά από τις έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

    -3- πιστόλια,
    -1- περίστροφο,
    πλήθος γεμιστήρων,
    πλήθος κινητών τηλεφώνων και
    σύστημα παρεμβολής σήματος κινητής τηλεφωνίας.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Απολογίες χούλιγκανς: Ελεύθερος ο 16χρονος αδελφός του 18χρονου που έχει προφυλακιστεί για τη δολοφονία...

Στην Ευελπίδων απολογούνται από το πρωί οι 31 από τους 67 συλληφθέντες για τη δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη στου Ρέντη. Την υπόθεση χειρίζονται...

Εορταστικό ωράριο: Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα

Στις 25 Απριλίου ξεκίνησε το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στην Αθήνα ενόψει των εορτών του Πάσχα. Να σημειωθεί πως, τα καταστήματα θα είναι...
Αβεβαιότητα στους πολίτες για το πότε θα βγούμε από την πανδημία

Πασχαλινοί ρυθμοί στην αγορά – Αισιοδοξία των εμπόρων για αυξημένους τζίρους

 Σε εορταστικούς ρυθμούς κινείται η αγορά ενόψει Πάσχα με τους εμπόρους να περιμένουν ο εορταστικός τζίρος, συμπεριλαμβανομένων των ταξιδιών και των υπηρεσιών εστίασης και...

Σάββατο του Λαζάρου: Τι γιορτάζουμε σήμερα – Τα κάλαντα, τα έθιμα, τα λαζαράκια και...

Σάββατο του Λαζάρου σήμερα και η Ορθόδοξη Εκκλησία γιορτάζει την ανάμνηση του θαύματος της Ανάστασής του. Ο Λάζαρος είναι πρόσωπο της Καινής Διαθήκης, φίλος και...

Δημοσκόπηση GPO: Ανεβαίνει στο 33,6% η ΝΔ, 16,3% για τον ΣΥΡΙΖΑ, 13,5% το ΠΑΣΟΚ

Στην τελική ευθεία των ευρωεκλογών διευρύνεται το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στη νέα δημοσκόπηση της εταιρείας GPO. Συγκεκριμένα σύμφωνα με την έρευνα...

Η φωτογραφία της ημέρας

Η Ολυμπιακή Φλόγα στον τόπο της 27 Απριλίου 2024

Αυτό είναι το μυστικό καταφύγιο του Λυκαβηττού (βίντεο)

Η Αθήνα, πριν από την δεκαετία του ’50 και πριν την μεγάλη οικοδομική αλλαγή στην πόλη, ήταν ένα υπέροχο μέρος για εξερεύνηση. Όσοι επίδοξοι...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ταυτοποιήθηκε 45χρονος για συμμετοχή στις δολοφονίες της Greek mafia

Ένας 45χρονος ταυτοποιήθηκε και αναζητείται ως μέλος της εγκληματικής οργάνωσης που εμπλέκεται σε συμβόλαια...

Greek Mafia: Προφυλακιστέοι κρίθηκαν οι δυο εκτελεστές – Τι κατέθεσαν στις απολογίες τους

Προφυλακίστηκαν οι δυο βασικοί κατηγορούμενοι για την Greek mafia. Ο 39χρονος έκανε χρήση του...

Greek Mafia: Ποινική δίωξη για 9 κακουργήματα και 7 πλημμελήματα στους συλληφθέντες

Εννέα κακουργήματα και επτά πλημμελήματα είναι ο ποινικός απολογισμός για τους τρεις συλληφθέντες που...

Greek Mafia – Ανακοινώσεις ΕΛΑΣ: Οι έρευνες συνεχίζονται – Ευρεία αστυνομική επιχείρηση οδήγησε στην αποδόμηση της οργάνωσης

Για την αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης έγινε ευρεία αστυνομική επίχειρηση χθες σε Ασπρόπυργο και...