Η συμφωνία στο Eurogroup “χαρίζει” …πολιτικό χρόνο στον Τσίπρα

20
Ο Τσίπρας ζήτησε μεσολάβηση Γκουτέρες για τους Έλληνες στρατιωτικούς

Με το Eurogroup η κυβέρνηση εξαγόρασε πολιτικό χρόνο. Ουσιαστικά δηλαδή εξαγόρασε την παραμονή της στην εξουσία για τουλάχιστον ένα έτος ακόμα, καθώς αναμένει μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας στις 24 Μαΐου να αρχίσει να ρέει κοινοτικό χρήμα που θα της επιτρέψει να δώσει ανάσα στην αγορά.

Και μπορεί το κόστος της παραμονής του κ. Τσίπρα στην εξουσία σε αυτή τη φάση να ανέρχεται περίπου στα 5,5 δις ευρώ, ωστόσο κανείς δεν ξέρει πόσο τελικώς θα είναι αφού η υποχώρησή του να δεχθεί ότι θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018- που και η κυβέρνηση έως χθες θεωρούσε ανέφικτο αλλά και το ΔΝΤ ακόμα το θεωρεί ανέφικτο- ουσιαστικά καθιστά δεδομένη την ενεργοποίηση του αυτόματου «κόφτη» και τη λήψη νέων μέτρων ακόμα και πάνω από τα 3,6 δις που αρχικώς υπολόγιζαν ότι πρέπει να ληφθούν ως προληπτικά μέτρα.

Διαβάστε επίσης:  Στο Καστελόριζο αύριο ο Τσίπρας σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού

Αυτό σημαίνει ότι η παραμονή του κ. Τσίπρα στην εξουσία μπορεί να στοιχίσει και 9 δις και 10 δις ευρώ ή ακόμα περισσότερο, ανάλογα πόσο απόκλιση θα υπάρχει από την εκπλήρωση του στόχου για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.