Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
20.8 C
Athens

H τρίτη αξιολόγηση προαπαιτούμενο για την επόμενη έξοδο στις αγορές

Οι σαφείς ενδείξεις ότι οδεύουμε για ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης είναι το «προαπαιτούμενο» για την επόμενη «έξοδο» της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές.

Ο αρχικός προγραμματισμός να επιχειρηθεί μέσα στον Οκτώβριο το δεύτερο βήμα -μετά την πρώτη επιτυχημένη απόπειρα τον Ιούλιο- φαίνεται να μη «βγαίνει» στο οικονομικό επιτελείο, καθώς κρίνεται ότι για να υπάρξει ανταπόκριση από τις αγορές θα πρέπει οι επενδυτές να είναι σε θέση να προεξοφλήσουν ένα πολύ θετικό γεγονός όπως η ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης.

Τη «σύνδεση» της εξόδου στις αγορές με την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης έκανε εμμέσως πλην σαφώς και ο επικεφαλής του Euro Working Group Τόμας Βίζερ, ο οποίος υποστήριξε ότι οι «επενδυτές, όταν θα αγοράζουν ελληνικά ομόλογα, θέλουν να είναι βέβαιοι ότι επενδύουν σε κάτι σταθερό».

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους έχει ήδη καταστρώσει το σχέδιο για τις επόμενες εξόδους στις αγορές και αυτό που είναι πλέον το ζητούμενο είναι να βρεθεί η κατάλληλη χρονική συγκυρία.

Μέσω των κεφαλαίων που θα αντλήσει η χώρα από τις ξένες αγορές στο χρονικό διάστημα που υπολείπεται μέχρι το τέλος του 3ου προγράμματος, ο ΟΔΔΗΧ θέλει να επιτύχει την αποπληρωμή περίπου 20 παλαιότερων ομολόγων (σ.σ.: ουσιαστικά δηλαδή να ανταλλάξει παλαιό χρέος με νέο, βελτιώνοντας όμως την καμπύλη λήξεων του ελληνικού χρέους) αλλά και να δημιουργήσει ένα «μαξιλάρι ρευστότητας», το ύψους του οποίου εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται γύρω στα 10-12 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, όπως αναφέρει στη «Ν» στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, ένα μέρος αυτής της ρευστότητας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου καθώς βασικός στόχος παραμένει το ξεκαθάρισμα των υποχρεώσεων του Δημοσίου μέχρι το τέλος του προγράμματος με κεφάλαια που θα αντληθούν είτε από τον ESM είτε από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το «μαξιλάρι ρευστότητας» θα πρέπει να φτιαχτεί προκειμένου να σταλεί το μήνυμα στις αγορές ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες ακόμη και για χρονικό διάστημα 9-12 μηνών αμέσως μετά τη λήξη του 3ου μνημονίου.

Οι στόχοι που έχει θέσει ο ΟΔΔΗΧ και κατά συνέπεια το οικονομικό επιτελείο, χρειάζονται 3-4 εκδόσεις ομολόγων μέχρι το τέλος Ιουλίου του 2018 προκειμένου να επιτευχθούν. Το ερώτημα είναι αν η αρχή θα γίνει μέχρι το τέλος του έτους.

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού δεν υπάρχει κάποια ένδειξη που να παραπέμπει στο ότι θα γίνει κάποια νέα έξοδος μέσα στον χρόνο.

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει κάτι, σημειώνει αρμόδιος παράγοντας του υπ. Οικονομικών, καθώς αν δημιουργηθούν ευνοϊκές συνθήκες η κυβέρνηση θα σπεύσει να αξιοποιήσει την ευκαιρία.
Έτσι όπως εξελίσσονται πάντως τα πράγματα, το θετικό γεγονός που θα μπορούσε να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες και να οδηγήσει σε μια ακόμη έκδοση ελληνικού ομολόγου είναι ένα σήμα ότι οδεύουμε προς τη λήξη της 3ης αξιολόγησης.

Το σήμα αυτό δεν αναμένεται να υπάρξει πριν από το Eurogrοup στις αρχές Δεκεμβρίου. Ακόμη και αν η κυβέρνηση εκπληρώσει τους στόχους της μέχρι το Eurogroup του Νοεμβρίου (εκταμίευση δόσης 800 εκατ. ευρώ και εκπλήρωση του 80% των προαπαιτούμενων) θεωρείται δεδομένο ότι θα αφήσει για το τέλος τα δύσκολα προαπαιτούμενα, όπως είναι τα εργασιακά, ο προϋπολογισμός, τα κοινωνικά επιδόματα και οι αποκρατικοποιήσεις.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Σαν σήμερα 26 Απριλίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1822: Τίθεται σε ισχύ ο πρώτος φορολογικός νόμος των επαναστατημένων Ελλήνων, με την...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα: Γλαφυρός, Γλαφύρα, Γλαφυρή, Γλαφυρούλα.

Ελευσίνα: Μόλις 31 ετών ο νεκρός του τροχαίου – Πώς συνέβη το δυστύχημα

Μόλις 31 ετών ήταν ο οδηγός του μοιραίου αυτοκινήτου που ενεπλάκη σε τροχαίο τα ξημερώματα της Παρασκευής στην Ελευσίνα. Ο 25χρονος συνοδηγός νοσηλεύεται στο...

Νέα Ιωνία: Νεκρός ο άνδρας που έπεσε στις γραμμές του ΗΣΑΠ

Νεκρός είναι ο άνδρας που νωρίτερα πήδηξε στις γραμμές του ΗΣΑΠ στην Νέα Ιωνία. Στο σημείο είχαν σπεύσει δύο οχήματα με 10 πυροσβέστες οι...

Καιρός: Η αφρικανική σκόνη ξανάρχεται

Αφρικανική σκόνη ήταν, πέρασε αλλά θα ξανάρθει τις επόμενες ημέρες. Μπορεί ο καιρός να είναι αίθριος και η ατμόσφαιρα να «καθάρισε» λόγω και των...
Επιτήρηση και στο ψήσιμο του οβελία

Καιρός: Ήπιος τη Μεγάλη Εβδομάδα – Ανοιξιάτικες θερμοκρασίες την Ανάσταση και το Πάσχα

Η αφρικανική σκόνη που μας ταλαιπώρησε υποχώρησε και πλέον όλοι αναμένουμε τα νεότερα για τον καιρό του Πάσχα. Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης έδωσε μια πρώτη...

Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία: Αυτοί οι δρόμοι θα κλείσουν την Παρασκευή στην Αττική

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιηθούν αύριο, Παρασκευή 26.04.2024, λόγω των εκδηλώσεων κατά την παράδοση – παραλαβή της Ολυμπιακής Φλόγας στο πλαίσιο των XXXIII Ολυμπιακών...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Σε «πολιτική συμφωνία» για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης

Σε «πολιτική συμφωνία» για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος κατέληξε το...

Αισιοδοξία στις Βρυξέλλες για την τρίτη αξιολόγηση

Ικανοποίηση για την πορεία της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος εκφράστηκε από Ευρωπαίους αξιωματούχους...

Οι θεσμοί στην Αθήνα – Ξεκινά η τρίτη αξιολόγηση

Αρχίζουν σήμερα οι συναντήσεις της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών για την τρίτη...

Τσακαλώτος: Η τρίτη αξιολόγηση θα κλείσει εγκαίρως

Για το νέο περιβάλλον που δημιουργείται για την ελληνική οικονομία, το γρήγορο κλείσιμο της...