Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
18.6 C
Athens

Haaretz: Πράσινο φως των ΗΠΑ σε ισραηλινή επίθεση στη Ράφα με αντάλλαγμα περιορισμένη δράση κατά Ιράν

Οι ΗΠΑ συμφώνησαν με το ισραηλινό σχέδιο για στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα με αντάλλαγμα μια περιορισμένη απάντηση κατά του Ιράν, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz. Το δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας, το οποίο επικαλείται αιγυπτιακές και καταριανές πηγές, αναπαράγουν τα διεθνή ΜΜΕ.

Το Ισραήλ φέρεται μάλιστα σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Gurdian να έχει αναπτύξει επιπλέον πυροβολικό και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού στην περιφέρεια της Λωρίδας της Γάζας, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο στρατός προετοιμάζεται για την επίγεια επίθεση που απειλείται εδώ και καιρό στη Ράφα, το μόνο μέρος σχετικής ασφάλειας για τουλάχιστον 1,4 εκατομμύρια εκτοπισμένους Παλαιστίνιους πολίτες.

Η ισραηλινή εφημερίδα Ma’ariv ανέφερε επίσης την Τετάρτη ότι τα στρατεύματα έχουν τεθεί σε επιφυλακή και ότι “η κατευθυντήρια αρχή της επιχείρησης” έχει εγκριθεί από το γενικό επιτελείο των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF ) και τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ. Οι IDF αρνήθηκαν να σχολιάσουν τα δημοσιεύματα.

Οι IDF επιβεβαίωσαν την Τρίτη ότι αγόρασαν 40.000 σκηνές για να προετοιμαστούν για την εκκένωση εκατοντάδων χιλιάδων εκτοπισμένων αμάχων που έχουν αναζητήσει καταφύγιο στη Ράφα, τη νοτιότερη πόλη της Λωρίδας της Γάζας, η οποία είναι η μόνη μεγάλη αστική περιοχή της επικράτειας στην οποία δεν έχουν εισέλθει ακόμη οι ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις.

Η νέα επιχείρηση στον εξάμηνο πόλεμο κατά της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς θα επικεντρωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, πρώτα στην εξασφάλιση της βόρειας και κεντρικής Γάζας, ιδίως των προσφυγικών καταυλισμών γύρω από την πόλη Ντέιρ αλ-Μπάλα, ανέφερε η Ma’ariv.

Εν τω μεταξύ, την επόμενη κίνηση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπένιαμιν Νετανιάχου αναμένουν οι ξένες κυβερνήσεις με δεδομένο ότι ο αρχηγός του εβραίικου κράτους δήλωσε ότι η ιρανική επίθεση δεν θα μείνει ατιμώρητη, ταυτόχρονα όμως μοιάζει να επιλέγει την αναμονή και την επεξεργασία ενός ποιο στοχευμένου σχεδίου δράση με επίκεντρο το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα .

Δεδομένου ότι το Ισραήλ διαθέτει πυρηνικά όπλα ενώ το Ιράν τώρα προσπαθεί να αποκτήσει η διοίκηση Νετανιάχου θεωρεί ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να ακυρώσει τα σχεδία της Τεχεράνης.

Την αλλαγή πλεύσης του Ισραήλ προς ένα καθυστερημένο χρονικά πλήγμα κατά του Ιράν, που όμως θα έχει συγκεκριμένη στόχευση και ενδελεχή προετοιμασία, επιβεβαιώνουν και τα δημοσιεύματα των αμερικανικών ΜΜΕ σύμφωνα με τα οποία πριν από το τέλος του Πάσχα δεν θα αναληφθεί δράση κατά της Τεχεράνης .

Απίθανο θεωρείται ένα χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν πριν από το τέλος του Πάσχα, ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος στο ABC news, αν και δεν αποκλείεται ο χρόνος της επίθεσης να αλλάξει. Η εβραϊκή αργία ξεκινά τη Δευτέρα το απόγευμα και διαρκεί έως τις 30 Απριλίου. Τις πληροφορίες αναδημοσιεύουν πολλά αμερικανικά ΜΜΕ.

Το Ισραήλ «επιφυλάσσεται του δικαιώματος να προστατευθεί» έναντι του Ιράν, επαναλαμβάνει ο Νετανιάχου ενώ αποκαλύπτεται ότι, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου αποφάσισε να μην θέσει σε εφαρμογή προεγκεκριμένα σχέδια για τη διεξαγωγή πληγμάτων αντιποίνων σε περίπτωση επίθεσης αφού συζήτησε με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Πρυτάνευσαν «διπλωματικές» ευαισθησίες και «θα υπάρξει όντως ανταπόδοση, αλλά θα είναι διαφορετική από αυτή που προβλεπόταν αρχικά», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος στο δίκτυο, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Ισραηλινές πηγές είπαν στον αμερικανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios ότι η ισραηλινή κυβέρνηση πολέμου εξέτασε το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε επίθεση αντιποίνων τη Δευτέρα, δυο βράδια μετά την ιρανική επίθεση, αλλά τελικά αποφάσισε να μη δώσει το πράσινο φως.

«Δεν ξέρουμε γιατί και πόσο κοντά είχε φθάσει (το Ισραήλ) σε επίθεση (στο Ιράν)», είπε στον Axios αμερικανός αξιωματούχος. Κατά το ίδιο ρεπορτάζ, το Ισραήλ ενημέρωσε τη Δευτέρα την κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Μπάιντεν, που το καλεί να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, πως αποφάσισε να περιμένει.

Σύμφωνα με πληροφορίες του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου ABC News, η ισραηλινή κυβέρνηση εξέτασε δυο φορές το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε πλήγματα αντιποίνων στο Ιράν τις τελευταίες ημέρες, αλλά τελικά δεν έδωσε τη διαταγή.

Αυτοσυγκράτηση, κυρώσεις και δισεκατομμύρια

Σε επίσκεψη στο Ισραήλ, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, η Ανναλένα Μπέρμποκ, κάλεσε χθες Τετάρτη όλα τα μέρη να επιδείξουν «αυτοσυγκράτηση».

«Δεν μιλάω για υποχώρηση, μιλάω για σώφρονα αυτοσυγκράτηση», είπε η πρώτη ξένη αξιωματούχος που ταξίδεψε στο Ισραήλ, μαζί με τον βρετανό ομόλογό της Ντέιβιντ Κάμερον, μετά την ιρανική επίθεση το σαββατοκύριακο.

Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου επανέλαβε ωστόσο χθες πως η χώρα του «επιφυλάσσεται του δικαιώματος να προστατευθεί» στις συναντήσεις του με τους ευρωπαίους υπουργούς, παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας, που θέλει να αποτρέψει ισραηλινή ανταπόδοση στο ιρανικό έδαφος, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή.

Οι ΗΠΑ, ο βασικός σύμμαχος του Ισραήλ, λένε πως δεν θέλουν «πόλεμο με το Ιράν» κι έκαναν σαφές πως δεν θα συμμετείχαν σε οποιαδήποτε ισραηλινή ανταπόδοση, πάντως προχθές Τρίτη ανακοίνωσαν πως θα προχωρήσουν στην επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε χθες να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων με στόχο εταιρείες και οντότητες που παράγουν drones και πυραύλους στο Ιράν για «να στείλει σαφές μήνυμα» μετά την επίθεση εναντίον του ισραηλινού εδάφους, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένεται να διεξαγάγει το Σάββατο σειρά ψηφοφοριών επί χωριστών νομοσχεδίων για να εκταμιευθούν ποσά 61 και 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων ώστε να προσφερθεί στρατιωτική βοήθεια αντίστοιχα στην Ουκρανία και στο Ισραήλ.

«Τόσο η Ουκρανία όσο και το Ισραήλ δέχονται επιθέσεις από άγριους εχθρούς που επιδιώκουν τον αφανισμό τους», τόνισε ο πρόεδρος Μπάιντεν σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην Wall Street Journal.

«Μολονότι και οι δύο χώρες είναι ικανές να υπερασπιστούν την εθνική κυριαρχία τους, εξαρτώνται για να το κάνουν από την αμερικανική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων των εξοπλισμών. Και βρισκόμαστε σε κρίσιμη στιγμή», πρόσθεσε.

Ολοι ζητούν αποτροπή της κλιμάκωσης

Ο Λόρδος Κάμερον, ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, μιλώντας εχθές κατά την επίσκεψή του στην Ιερουσαλήμ, δήλωσε ότι ελπίζει ότι η ισραηλινή απάντηση θα πραγματοποιηθεί με τρόπο που θα ελαχιστοποιήσει την κλιμάκωση.

“Είναι σωστό να έχουμε ξεκαθαρίσει τις απόψεις μας για το τι πρέπει να συμβεί στη συνέχεια, αλλά είναι σαφές ότι οι Ισραηλινοί παίρνουν την απόφαση να δράσουν”, δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον Ισραηλινό πρόεδρο, Ισαάκ Χέρτζογκ. “Ελπίζουμε να το πράξουν με τρόπο που θα κάνει όσο το δυνατόν λιγότερη κλιμάκωση”, πρόσθεσε, και έγινε ο πρώτος μη ισραηλινός πολιτικός που παραδέχεται ανοιχτά ότι κάποιο είδος στρατιωτικών αντιποίνων είναι αναπόφευκτο.

Ο Κάμερον συναντήθηκε αργότερα εχθές με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι το Ισραήλ θα λάβει τις δικές του αποφάσεις για την ασφάλειά του.

Μιλώντας στην αρχή της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη, ο Νετανιάχου δήλωσε: “Ευχαριστώ τους φίλους μας για την υποστήριξή τους στην άμυνα του Ισραήλ … Έχουν επίσης κάθε είδους προτάσεις και συμβουλές, το εκτιμώ, αλλά θέλω να το ξεκαθαρίσω: θα πάρουμε τις δικές μας αποφάσεις και το κράτος του Ισραήλ θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατευτεί”.

Η Βρετανία, σε συνεργασία με τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους συμμάχους της, πιέζει το Ισραήλ να μην προβεί σε πλήρους κλίμακας αντίποινα για την επίθεση του Ιράν. Ο Κάμερον προέτρεψε το Ισραήλ να κυβερνάται τόσο με το μυαλό όσο και με την καρδιά του και να θεωρήσει ως νίκη την καταστροφή των περισσότερων ιρανικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών που κατευθύνθηκαν στο Ισραήλ το Σαββατοκύριακο.

Υποστήριξε ότι είναι πιο σημαντικό να επικεντρωθεί στην απελευθέρωση των εναπομεινάντων ομήρων από τη Χαμάς, στην παροχή βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας και στην επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στη σύγκρουση. Είπε ότι ήθελε να πιέσει για αυτό στις συνομιλίες με την Παλαιστινιακή Αρχή. Ο Ρίσι Σουνάκ παρέδωσε παρόμοιο μήνυμα τηλεφωνικά στον Νετανιάχου την Τρίτη.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ , The Guardian

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Σικάγο, απεργία, 1886,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 1 Μαΐου ταραχές ξεσπούν στο Σικάγο, εξαιτίας της γενικής απεργίας των εργατών

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1886.... Ταραχές ξεσπούν στο Σικάγο, εξαιτίας της γενικής απεργίας των εργατών που ζητούν οκτάωρο. Σε ανάμνηση της εξέγερσης στο Σικάγο, καθιερώνεται ο εορτασμός της Εργατικής...

Γάζα: Μέχρι την Τετάρτη η απάντηση του Ισραήλ στην πρόταση εκεχειρίας της Χαμάς

Μέχρι την Τετάρτη το βράδυ αναμένεται να απαντήσει το Ισραήλ σε πρόταση εκεχειρίας της Χαμάς, που συζητείται στο Κάιρο. Όπως δήλωσε σήμερα Ισραηλινός αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο, το...
ΙΣΠΑΝΙΑ: Άνεμος εκλογών

Ισπανία: Παραμένει πρωθυπουργός ο Πέδρο Σάντσεθ

Παραμένει στην θέση του πρωθυπουργού της Ισπανίας, ο Πέδρο Σάντσεθ όπως ανακοίνωσε κατά το διάγγελμά που πραγματοποίησε την Δευτέρα (29/4). Το ενδεχόμενο παραίτησης εγέρθηκε μετά...

Η Σαουδική Αραβία, η Νότια Αφρική, η Αίγυπτος και άλλες αφρικανικές χώρες αποσύρουν τον...

Σε μία κίνηση που προκαλεί ανησυχία ως προς την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας προχώρησαν η Αίγυπτος, η Νότια Αφρική, το.. Καμερούν, η Σενεγάλη, Αλγερία και...

Ντουμπάι: Έργο – μαμούθ 35 δισ. για το μεγαλύτερο αεροδρόμιο του κόσμου

Πράσινο φώς άναψε ο ηγέτης του Ντουμπάι Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ-Μακτούμ για τον νέο τερματικό επιβατικό σταθμό στο διεθνές αεροδρόμιο Al Maktoum αξίας...

Γερμανία: Οι κατάσκοποι γυρίζουν στο Βερολίνο

Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και την επανένωση της χώρας τους, οι Γερμανοί θεώρησαν ότι είχαν ξεμπερδέψει με τους εχθρούς. Κάπως έτσι «ξεφορτώθηκαν»...
Καιρός: Αγριεύει o καύσωνας τις επόμενες μέρες

Κλιματική αλλαγή: Επιμένει το πρωτοφανές κύμα καύσωνα στη νοτιοανατολική Ασία

Μαθήματα εξ αποστάσεως στις Φιλιππίνες, γεμάτα πάρκα στη Μιανμάρ, προειδοποίηση για ακραίο καύσωνα στο Μπανγκλαντές: η νοτιοανατολική Ασία συνεχίζει σήμερα να πλήττεται από αφύσικα...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Γάζα: Μέχρι την Τετάρτη η απάντηση του Ισραήλ στην πρόταση εκεχειρίας της Χαμάς

Μέχρι την Τετάρτη το βράδυ αναμένεται να απαντήσει το Ισραήλ σε πρόταση εκεχειρίας της Χαμάς, που συζητείται...

Η Σαουδική Αραβία, η Νότια Αφρική, η Αίγυπτος και άλλες αφρικανικές χώρες αποσύρουν τον χρυσό τους από τις ΗΠΑ!

Σε μία κίνηση που προκαλεί ανησυχία ως προς την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας προχώρησαν...

Πόλεμος στη Γάζα: Tην ισραηλινή αντιπρόταση για κατάπαυση του πυρός έλαβε και μελετά η Χαμάς

Στη Μέση Ανατολή μία νέα προσπάθεια με την μεσολάβηση των Αιγυπτίων βρίσκεται σε εξέλιξη...

Κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας: Ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι δεν θα συναντήσει με τον Μπάιντεν

Στους διπλωματικούς και πολιτικούς κύκλους ήταν γνωστό ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας δεν είναι σε...