Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
17.4 C
Athens

Η ομιλία του Κώστα Καραμανλή στη Λαμία για το δημογραφικό, ήταν ό,τι πιο σημαντικό έχει ακουστεί στο δημόσιο βίο τον τελευταίο χρόνο.

Ερώτηση: Παραμένει ο Κώστας Καραμανλής «φυσικός επικεφαλής» της Συντηρητικής Παράταξης,

δεκαπέντε χρόνια μετά την ήττα του στις εκλογές και έναν χρόνο μετά την… εθελούσια αποχώρησή του από τη Βουλή;

Απάντηση: Με την έννοια του ενδεχομένου να επιστρέψει στην ηγεσία της ΝΔ, ασφαλώς όχι. Άλλωστε αν επέστρεφε θα έπρεπε να διώξει τους μισούς: τα «άκρα», τη σημιτική συνιστώσα και μια ομάδα εντεταλμένων του Νεομητσοτακισμού, με ειδικές επιβαρύνσεις.

Παραμένει όμως στο δημόσιο χώρο ως κεντρικός εκφραστής της ιδεολογιας, της πολιτικής και της πρακτικής που ονομάσθηκε «Καραμανλισμός» και διαπότισε αυτή την παράταξη, προτού την εξανδραποδίσει η οικογένεια Μητσοτάκη.

Κυρίως παραμένει φορέας αντιλήψεων και αρχών που χαρακτηρίζουν ηγέτες με συναίσθηση του ρόλου τους – ακόμη και όταν δεν φέρουν δημόσιο αξίωμα: η ομιλία του στη Λαμία για το δημογραφικό, ήταν ό,τι πιο σημαντικό έχει ακουστεί στο δημόσιο βίο τον τελευταίο χρόνο.

Και άλλοι πετάνε ατάκες για το δημογραφικό. Ο Καραμανλής έβαλε το θέμα σε πολλά πλαίσια ταυτόχρονα: πολιτικό, κοινωνικό, κυβερνητικό, ευρωπαϊκό και κυρίως εθνικό.

Τα τελευταία χρόνια οι πολίτες παρακολουθούν έναν αλαζόνα Πρωθυπουργό – που επικράτησε όχι με το πολιτικό του βάρος, αλλά με μιντιακά δάνεια και ακριβά επικοινωνιακά δεκανίκια, να καθιστά σχεδόν κακόφημο το αξίωμα που τίμησαν σπουδαίοι πολιτικοί.

Ψεύδεται ακατάσχετα στη Βουλή, δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη, εκποιεί τη δημοσία περιουσία, καθιστά τη φαυλότητα και την αδιαφάνεια ως βασική μέθοδο διακυβέρνησης, καταλύει ιστορικά κεκτημένα, ανοίγει κερκόπορτες στο Αιγαίο και στην Κύπρο, καθιστά τη χώρα υπερατλαντικό υποχείριο και δακτυλοδεικτούμενη στην Ευρώπη..

Ξεχείλωσε την έννοια των δικαιωμάτων για να εξισορροπήσει τον διασυρμό του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τις παραβιάσεις του κράτους Δικαίου και διοικεί ένα πολυπληθές και ετερόκλητο σχήμα – που μόνο πολιτικά στοιχεία κυβέρνησης δεν έχει.

Απέναντι σ’ αυτό το φαινόμενο, που συμπεριλαμβάνει πλέον και μέλος της οικογένειάς του – την οποία εκθέτει όσο και το έτερο μέλος της, με τις πλαστές πινακίδες – ο Καραμανλής διαχώρισε τη θέση του εμπράκτως: κατέφυγε σε έναν συμβολικό εθελοντισμό, υπέρ της συνεταιριστικής δράσης σε μια περιοχή του εθνικού χώρου με ιδιαίτερα προβλήματα και κίνδυνους.

Η εμφάνιση του στη Λαμία συνδέεται με αυτή την επιλογή. Δεν ανέβηκε στο συγκεκριμένο βήμα για να «πάρει αποστάσεις από την κυβέρνηση», όπως το ερμήνευσέ η τρέχουσα παραπολιτική. Αλλά για να υπενθυμίσει ότι δεν έχει παραιτηθεί από τις υποχρεώσεις του δημοσίου ανδρός – που τιμήθηκε από το κόμμα του και τους πολίτες – απέναντι στην κοινωνία και το έθνος.

Ακούγεται ίσως παλιομοδίτικο αν το βάλουμε δίπλα στις άχαρες εμφανίσεις του Μητσοτάκη, τους κουτσαβακισμούς του Ανδρουλάκη και τις φαντεζί παραστάσεις μιντιακής ευκολίας του Κασσελάκη. Αλλά δεν είναι δίπλα – είναι πάνω απ’ αυτές.

Ο Καραμανλής συνέδεσε την απειλούμενη πληθυσμιακή ευρωστία, με την παραγωγική αποδιάρθρωση, το δημόσιο ήθος – που καταρρακώνεται από τους πολιτικούς, – πρωτίστως της Δεξιάς – τους εθνικούς κίνδυνους από την Τουρκία.

Δεν μίλησε ούτε σαν πρώην, ούτε σαν επερχόμενος. Πλησιάζοντας στα 70 του και έχοντας κατακτήσει όλα όσα μπορεί να επιδιώξει ένας πολιτικός, διαθέτει τη γνώση – και την απογοήτευση – ότι πολιτικό σύστημα με αξιωματούχους θεραπαινίδες των «νταβατζήδων», δεν σώζεται.

Μίλησε σαν ταγός – αλλά και σαν παλαίμαχος που έχει τις περισσότερες από κάθε άλλον πολιτικό, αληθείς σχέσεις με πολίτες σε όλη την επικράτεια.

Οι προσωπικοί «οπαδοί» του – απίστευτα πολλοί και διακτινισμένοι στο πολιτικό φάσμα, – κάθε φορά που μιλάει δημοσίως, παραφράζουν με ανακούφιση τη περίφημη ατάκα Μπόγκαρτ, στην «Καζανμπλάνκα:» «Εμείς θα έχουμε πάντα τον Καραμανλή»!

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ο ερωτιάρης υπουργός ξαναχτυπά… Πάμε για νέα επεισόδια.

Τον χώρισε η ερωμένη του (αφού τον «κεράτωσε» πρώτα), τον χώρισε η γυναίκα του (αφού την είχε «κερατώσει» πολλάκις), αλλά ο κορυφαίος υπουργός μοιάζει…...

Ανδρουλάκης και Δούκας ήπιαν τον «καφέ της ειρήνης» στο δημαρχείο της Αθήνας

«Ανακωχή» για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη και τον δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα, που έκαναν το πρώτο και σημαντικό βήμα προς αποκατάσταση… των...

Τι ζουμε στην Ελλαδα!!!«Γεια σου κούκλε»: Ο Α.Μπέος κατήγγειλε ότι έπεσε… θύμα «σεξουαλικής παρενόχλησης»...

Ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος, με ανάρτησή του στο Facebook, κατήγγειλε ότι το πρωί της Δευτέρας (22/4), έπεσε θύμα… «σεξουαλικής παρενόχλησης» από την Ζωή...

Ο Κασελλάκης στην Πάρο με το σκάφος του – Χλιδάτη προεκλογική εκστρατεία

Νέα ήθη στην πολιτική με τον αριστερό Στέφανο Κασσελάκη να φτάνει πριν από λίγο στο νησί της Πάρου με το σκάφος του. Ο πρόεδρος του...

ΣΥΡΙΖΑ: “Αυτογκόλ” με το …βάπτισμα

Εσωκομματική συζήτηση προέκυψε από τις δηλώσεις Κασσελάκη για το βάπτισμα του –όταν ανέφερε πως σχηματίστηκε σταυρός από το λάδι– και την κριτική που του...

Άλλαξε άποψη ο Γκλέτσος για τον Κασσελάκη: Απογοήτευση το παιδί

Άλλαξε εντελώς την άποψή του για τον Στέφανο Κασσελάκη ο Απόστολος Γκλέτσος, όπως προκύπτει τόσο από ανάρτησή του στο Facebook όσο και από απαντήσεις...

Οι Σαμαρικοί δίνουν γραμμή για δισταυρία Μπελέρη και Μουρούτη

Πληροφορίες ότι ο μηχανισμός του Αντώνη Σαμαρά σε όλη την Ελλάδα έχει αρχίσει να κινητοποιείται υπέρ της δισταυρίας Μπελέρη – Μουρούτη φτάνουν προς όλες τις πλευρές του πολιτικού ρεπορτάζ. Οι...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Δημογραφικό: Εκτίμηση “σοκ” για το μέλλον της Ελλάδας

Η Ελλάδα εκπέμπει SOS – Τα δεδομένα «κρούουν» τον κώδωνα του κινδύνου Δυσοίωνη, όσον αφορά...

Δημογραφικό: Στοιχεία – σοκ – Έως το 2050 δραματική μείωση του πληθυσμού στην Ελλάδα

Τον Μάιο αναμένεται να παρουσιαστεί το εθνικό σχέδιο δράσης για το δημογραφικό πρόβλημα στη...

ΕΛΣΤΑΤ: Μεγαλώνει το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας – 10.413.982 ο πληθυσμός της Ελλάδας

Σε 10.413.982 άτομα (5.090.591 άνδρες και 5.323.391 γυναίκες), εκτιμάται ο μόνιμος πληθυσμός της χώρας...

Δημογραφικό: Μόλις το 10% των Ελλήνων έχουν τρία ή περισσότερα παιδιά 

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία της Eurostat, που δημοσιεύονται ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας του Παιδιού. Το...