Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
20.8 C
Athens

Η συγκίνηση του Ιερώνυμου: Παιδάκια έκλεβαν κεριά από την Εκκλησία γιατί δεν είχαν φως στο σπίτι τους

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος μίλησε για τα περιστατικά ακραίας φτώχειας που καθημερινά καταγράφουν οι φορείς της Εκκλησίας στους χώρους της.

Περιπτώσεις ακραίας φτώχειας αλλά και μεγαλείου ανθρώπινης αξιοπρέπειας παρέθεσε στην ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος κατά την παρουσία του στην εκδήλωση φιλανθρωπικού χαρακτήρα «Άρωμα Αλληλεγγύης» που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της εταιρίας «Αλφειός Ρόδι» το μεσημέρι της Κυριακής.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος μίλησε για τα περιστατικά ακραίας φτώχειας που καθημερινά καταγράφουν οι φορείς της Εκκλησίας στους χώρους της.

«Κάποιοι επικρίνουν πως δεν χρειάζεται η ελεημοσύνη και η φιλανθρωπία γιατί αυτό είναι η κατάπτωσις του ανθρώπου. Και εμείς δεν θα θέλαμε να υπάρχουν, αλλά όσο υπάρχουν πρέπει να θυσιαζόμαστε όταν υπάρξουν άνθρωποι θα τα τελειώσουν και θα είναι όλα ιδανικά».

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε σε τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα των καταστάσεων που καθημερινά αντιμετωπίζει η Εκκλησία της Ελλάδας στη διανομή συσσιτίων.
Αναφέρθηκε στο σεβασμό στην αξιοπρέπεια του ανθρώπου που δυστυχώς λιγοστεύει. «Άνθρωποι νεόπτωχοι έρχονται να πάρουν ένα πιάτο φαγητό και επειδή υπάρχουν τα κανάλια και οι φωτογραφικές μηχανές κρύβουν τα πρόσωπά τους για να πάρουν το πιάτο του φαγητού. Αυτός είναι ο ελάχιστος σεβασμός στην προσωπικότητα του ανθρώπου. Για αυτό η Εκκλησία επινόησε πλέον τα δέματα να πηγαίνουν στα σπίτια» είπε ο Αρχιεπίσκοπος.

Σε δεύτερο παράδειγμα αναφέρθηκε σε μια μητέρα που εμφανιζόταν στα συσσίτια με μια κατσαρόλα ζητώντας ευγενικά να της βάλουν τέσσερις ή πέντε μερίδες μέσα σε αυτή. Ο Αρχιεπίσκοπος όταν είδε τη γυναίκα αυτή του εξήγησε πως «παίρνω το φαγητό αυτό στην κατσαρόλα και όταν φτάνω σπίτι μου το βάζω πάνω στην κουζίνα να φανεί ότι το μαγειρεύω ώστε τα παιδιά μου που θα έρθουν από το σχολείο να μην ξέρουν και να μην φαντάζονται ότι το φαγητό αυτό το πήρα στα συσσίτια του δρόμου», περιέγραψε ο Αρχιεπίσκοπος με τρεμάμενη φωνή.

Στο τρίτο παράδειγμά αναφέρθηκε στη διαμαρτυρία του υπευθύνου ενός παρεκκλησίου της Αρχιεπισκοπής για την καθημερινή απώλεια κεριών. Μετά από έρευνα διαπιστώθηκε πως δύο μικρά παιδιά τα έπαιρναν. «Μου είπε ο υπεύθυνος πως έπιασαν δύο μικρά παιδιά και θα τα πάνε στην Αστυνομία. Ζήτησα να τα δω. Τρεμάμενα, φοβούμενα όπως ήταν τα ρώτησα γιατί το κάνουν αυτό το πράγμα»… «Πάτερ δεν έχουμε φως στο σπίτι και παίρνουμε τα κεριά, τα στρίβουμε για να τα μεγαλώσουμε για να μπορούμε να διαβάσουμε τα βράδια» μετέφερε ο Αρχιεπίσκοπος, λέγοντας πως υπάρχουν πολλά άλλα ανάλογα παραδείγματα που σίγουρα στεναχωρούν τους περισσότερους.

Εξήγησε πως η Εκκλησία δεν μπορεί να σηκώσει αυτό το βάρος και πολλοί πολίτες που έχουν τη δυνατότητα βοηθούν. Παρέθεσε δύο παραδείγματα με μια γυναίκα από την Κύπρο που προσέφερε ένα ακριβό ασημένιο σερβίτσιο -παρά την φτώχεια της- για να πουληθεί και τα χρήματα να ενισχύσουν το έργο της Εκκλησίας. Επίσης μίλησε για μια άλλη γυναίκα από την Πτολεμαΐδα που έστειλε από το υστέρημά της σε ένα φάκελο κολλημένο σε μια επιστολή δύο ευρώ. «Αυτό το έχω κρατήσει ως μια ανάμνηση όταν όλα αυτά έχουν τελειώσει για την προσπάθεια του κόσμου» εξήγησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

“Τουρισμός για Όλους 2024”: Ανακοινώθηκαν οι δικαιούχοι

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διαδικασία επιλογής των δικαιούχων του προγράμματος «Τουρισμός για όλους 2024» και ανακοινώθηκαν οι οριστικοί πίνακες με τους δικαιούχους. Οριστικός Πίνακας Δικαιούχων (κληρωθείσες αιτήσεις) Προσωρινός Πίνακας...

Πύργος: Επίθεση σε 17χρονο από άλλα νεαρά άτομα

Πατέρας 17χρονου κατήγγειλε στην Αστυνομία ότι ο γιός του δέχθηκε επίθεση από τρείς νεαρούς χθες το μεσημέρι (25/4) στην περιοχή του Αθλητικού Κέντρου Αγίας...

Εργατική Πρωτομαγιά: Τραβούν χειρόφρενο τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς τη Μεγάλη Τετάρτη

Την αποδοχή της πρόσκλησης για συμμετοχή στο κάλεσμα της ΓΣΕΕ για απεργία την Τετάρτη 1 Μαΐου με αφορμή τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς 2024,...

Η φωτογραφία της ημέρας

Το ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας στην Ελλάδα για το Παρίσι 2024 26 Απριλίου 2024

Σαν σήμερα 26 Απριλίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1822: Τίθεται σε ισχύ ο πρώτος φορολογικός νόμος των επαναστατημένων Ελλήνων, με την...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα: Γλαφυρός, Γλαφύρα, Γλαφυρή, Γλαφυρούλα.

Ελευσίνα: Μόλις 31 ετών ο νεκρός του τροχαίου – Πώς συνέβη το δυστύχημα

Μόλις 31 ετών ήταν ο οδηγός του μοιραίου αυτοκινήτου που ενεπλάκη σε τροχαίο τα ξημερώματα της Παρασκευής στην Ελευσίνα. Ο 25χρονος συνοδηγός νοσηλεύεται στο...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

O “X-Factor” του Παναθηναϊκού στα play off Ιωάννης Παπαπέτρου

Ο Παναθηναϊκός πραγματοποίησε μία εξαιρετική εμφάνιση στο ΟΑΚΑ στο Game 2 της σειράς με τη Μακάμπι, επικράτησε...

Υπ. Εσωτερικών: Ξεκινούν τα πειθαρχικά για την διαρροή της λίστας των αποδήμων στην Άννα Ασημακοπούλου

Ξεκίνησαν τα … όργανα στο υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να αποδοθούν πλέον προσωπικές ευθύνες για...

Άρειος Πάγος: Απολύθηκαν πέντε δικαστές

Από την Πειθαρχική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου απολύθηκαν πέντε ράθυμοι δικαστές, ενώ δεν απολύθηκε μία δικαστής η...

Μελέτη: Οι τοξικές ουσίες από τα μικροπλαστικά μπορούν να απορροφηθούν από το δέρμα

Οι τοξικές χημικές ουσίες που εμπεριέχονται σε πλήθος προϊόντων καθημερινής χρήσης, όπως ηλεκτρονικές συσκευές, έπιπλα, παιδικά καθίσματα...