Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024
32.9 C
Athens

Η τεχνητή νοημοσύνη τα UAV και τα drones τα νέα “όπλα” του ΓΕΕΘΑ

Το ενδιαφέρον του ΓΕΕΘΑ, στρέφεται πλέον στην ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, όπως είναι η τεχνητή νοημοσύνη και η ψηφιοποίηση του «πεδίου Μάχης».

Επίσης επισπεύδονται οι διαβουλεύσεις που αφορούν την  συμπαραγωγή με το Ισραήλ εξελιγμένων μη επανδρωμένων μαχητικών αεροσκαφών (Drones). Τα UAV και τα drones έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος οποιουδήποτε ικανού στρατού και θα γίνουν πιο απαραίτητα στο μέλλον.

Αποτελεί μια νέα πραγματικότητα, μία αδιαμφισβήτητη αναγκαιότητα, η υιοθέτηση νέων  αμυντικών  δογμάτων με αιχμή την υπερεξελιγμένη στρατιωτική τεχνολογία και ο εμπλουτισμός των επιχειρησιακών σχεδίων επιπέδου ΓΕΕΘΑ με θέματα,  όπως η  διαχείρισης των υβριδικών απειλών και των Κυβερνο-επιθέσεων, με βασικό σκοπό την «Εθνική Ψηφιακή Θωράκιση» (National Digital Thorax), στο πλαίσιο αντιμετώπισης των μελλοντικών «κυβερνο-υβριδικών απειλών».

Στην ευρεία γκάμα των υβριδικών απειλών περιλαμβάνονται και οι εκστρατείες παραπληροφόρησης και διασποράς ψευδών ειδήσεων. Κυρίως χρησιμοποιούνται τα  Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ως βασικός μοχλός προπαγάνδας και παραπληροφόρησης με στόχο, την κοινωνική αναστάτωση, τη  διχόνοιας μεταξύ κοινωνικών, θρησκευτικών ή εθνοτικών ομάδων, τη δημιουργία φόβου και αβεβαιότητας και ανησυχίας  στους πολίτες και ενός κλίματος  ηττοπάθειας  στους κυβερνώντες.

Υβριδικός πόλεμος μπορεί να διεξαχθεί από κράτη, αλλά  και μη κρατικούς φορείς, όπως διάφορες «εντεταλμένες» ΜΚΟ, που δεν εντοπίζεται εύκολα ο «εντολέας».

H συζήτηση στη Βουλή για τα εξοπλιστικά προγράμματα, για τις συμβάσεις προμηθειών των μαχητικών αεροσκαφών Rafale, των φρεγατών Belharra και των τορπιλών βαρέως τύπου για τα υποβρύχια, έδωσε την ευκαιρία να αναπτυχθεί ένας γόνιμος διάλογος, που αφορά αφενός το οικονομικό κόστος, αφετέρου την χρησιμότητα τους σε ένα σύγχρονο –κατά βάση ψηφιακό– πεδίο μάχης ή για την αντιμετώπιση ασύμμετρων και υβριδικών απειλών.

Το κόστος  για τα τρία οπλικά συστήματα που αναφέραμε (Rafale, Belharra και τορπίλες) υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα επτά δισ. ευρώ. Θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και το τεράστιο κόστος της συντήρησης αυτών των όπλων για τα επόμενα 40 χρόνια, που φθάνει σε δυσθεώρητα ύψη, καθώς υπολογίζεται ότι θα είναι πολλαπλάσιο της αρχικής τιμής αγοράς.

Είναι μάλιστα εξαιρετικά πιθανόν τα νέα και πανάκριβα αυτά οπλικά συστήματα, στο άμεσο μέλλον, λόγω της αλματώδους ανάπτυξης της στρατιωτικής τεχνολογίας, να αποδειχτούν αναποτελεσματικά και να μην χρησιμοποιηθούν παρά μόνο σε αποστολές απελπισίας. Για παράδειγμα,  η πτητική δραστηριότητα των μη επανδρωμένων μαχητικών αεροσκαφών είναι πολύ μικρού κόστους. Η πτήση ενός μαχητικού Rafale με πλήρες φορτίο κοστίζει περίπου 18.000 ευρώ την ώρα.

Η νέα στρατιωτική ορολογία και πολεμολογία περιλαμβάνει τις κυβερνοεπιθέσεις, το ψηφιακό πεδίο μάχης, τα ηλεκτρονικά μέτρα και αντίμετρα, τις υβριδικές επιχειρήσεις, διάφορα πληροφορικά συστήματα και κατασκοπευτικοί δορυφόροι, τα μη επανδρωμένα μαχητικά αεροσκάφη και υποβρύχια και το πιο φοβερό, ο στρατιώτης-ρομπότ, που με φονικά όπλα άφοβα, ασυναίσθητα και ανελέητα θα σκορπά  την καταστροφή και θα τρομοκρατεί τους εχθρούς και αντιπάλους.

Κοινό σημείο αναφοράς των ανωτέρω είναι το πολύ χαμηλό κόστος απόκτηση και συντήρησης και κυρίως η ελαχιστοποίηση του ρόλου και της συμμετοχής του «ευαίσθητου» ανθρώπινου παράγοντα, των στρατιωτικών, πλην βεβαίως των εξειδικευμένων χειριστών, οι οποίοι θα βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από την περιοχή των επιχειρήσεων. Όλα τα παραπάνω μπορεί να είναι ολίγον μελλοντολογικά, αλλά πρέπει και στην Ελλάδα επιτέλους να διεξαχθεί μία συζήτηση για το πως η αποτρεπτική στρατηγική θα καταστεί όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική με το μικρότερο δυνατό κόστος.

Πάντως, πρόσφατα υπογράφτηκε και Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Γ.Γ. Έρευνας και Τεχνολογίας και της Γ.Γ Εθνικής Άμυνας που αφορά στην υλοποίηση του προγράμματος «ΘΩΡΑΞ – THORAX», που αφορά, δυνητικά,  έναν τομέα ηλεκτρονικής – ψηφιακής αντιμετώπισης, κάποιων από τις υβριδικές απειλές.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Σαν σήμερα 13 Ιουνίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1381: Ο Γουότ Τάιλερ ηγείται της Εξέγερσης των Χωρικών στην Αγγλία, απαιτώντας λιγότερους...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Πέμπτη 13 Ιουνίου σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσοι και όσες φέρουν το όνομα: Τριφύλλιος, Τριφύλιος και Νεφέλη.

Συντάξεις Ιουλίου 2024: Νωρίτερα η πληρωμή λόγω Αγίου Πνεύματος – Οι ημερομηνίες

Αλλάζει το χρονοδιάγραμμα για την καταβολή των κύριων και των επικουρικών συντάξεων μηνός Ιουλίου λόγω της αργίας του Αγίου Πνεύματος. Συνεπώς επειδή οι τράπεζες θα...

Κορυφώνεται ο καύσωνας: «Εκρηκτικό μείγμα» με 43άρια και αφρικανική σκόνη

Κορυφώνεται ο καύσωνας σήμερα, καθώς αναμένεται να είναι η πιο δύσκολη ημέρα. Στα ύψη θα φτάσει ο υδράργυρος και πολλές περιοχές θα «βράσουν» καθώς...
Αμαλιάδα, συνελήφθη, πολίτης, πυρκαγιά,

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα: Συναγερμός για 4 περιοχές

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς  που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για σήμερα Πέμπτη 13...
Καιρός: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού

Καμίνι και σήμερα η χώρα – Πότε αναμένεται να δροσίσει

Το έκτακτο δελτίο καιρού της ΕΜΥ επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία χωρίς σημαντικές διαφοροποιήσεις. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα σημειώνονται στο εσωτερικό της...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 13 Ιουνίου 323 π.Χ. πέθανε ο Μέγας Αλέξανδρος

Ο Αλέξανδρος Γ’ o Μακεδών, μετέπειτα Μεγάλος Αλέξανδρος, ο μεγάλος στρατηλάτης της αρχαιότητας, πέθανε τον Ιούνιο του 323 πΧ στη Βαβυλώνα, σε ηλικία τριάντα δύο ετών.   Γιος...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Το ΝΑΤΟ εξετάζει τη χρήση δυτικών όπλων κατά της Ρωσίας – Απειλεί με πυρηνικά η Μόσχα

Οι χθεσινές δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών ‘Αντονι Μπλίνκεν στην Μολδαβία επιβεβαιώνουν ότι οι...

Γαλλία: Κατασχέθηκαν όπλα και σφαίρες στο σπίτι του Αλέν Ντελόν

Μετά από έρευνα από τις Αρχές, τουλάχιστον 72 πυροβόλα όπλα και περισσότερες από 3.000...

Το 11% των κορυφαίων ερευνητών της τεχνητής νοημοσύνης διεθνώς είναι Έλληνες

Tο στοίχημα της κυβέρνησης είναι να καταφέρει να επιστρέψουν οι Έλληνες του εξωτερικού, πραγματοποιώντας...

Γάζα: Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι βρήκε όπλα της Χαμάς στο νοσοκομείο αλ-Σίφα

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκαν όπλα της Χαμάς στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της...