Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
20.8 C
Athens

Η Τουλουπάκη καλεί Λοβέρδο να δώσει εξηγήσεις ως ύποπτος δωροδοκίας

Μετά από δύο χρόνια έρευνας και αφού προαναγγέλθηκε την Κυριακή μέσω του κυβερνητικού “documento” η Εισαγγελία Διαφθοράς απέστειλε στην Βουλή το πόρισμα, ζητώντας την άρση της ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου, προκειμένου να κληθεί για εξηγήσεις ως ύποπτος δωροδοκίας.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η έρευνα για τους Αντώνη Σαμαρά, Άδωνι Γεωργιάδη , Μάριο Σαλμά, Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα, ενώ η υπόθεση μπαίνει στο αρχείο για άλλα τέσσερα πολιτικά πρόσωπα εις βάρος των οποίων δεν προέκυψαν στοιχεία. Πρόκειται για τον πρώην πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο και τους πρώην υπουργούς, Ευάγγελο Βενιζέλο, Ανδρέα Λυκουρέτζο, Γιώργο Κουτρουμάνη.

Μεταξύ των στοιχείων που οδήγησαν τους εισαγγελείς διαφθοράς να στείλουν τη δικογραφία στη Βουλή για τον Ανδρέα Λοβέρδο είναι οι τουλάχιστον 8 καταθέσεις που έχει δώσει από τον περασμένο Οκτώβριο προστατευόμενος μάρτυρας, προσκομίζοντας παράλληλα κι ένα πολυσέλιδο αρχείο προς απόδειξη των λεγομένων του. Ουσιαστικά ο κ. Λοβέρδος ελέγχεται για είσοδο την αγορά τουλάχιστον 3 φαρμάκων της Novartis την επίμαχη περίοδο.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κ. Τουλουπάκη θεωρεί ύποπτο τον κ. Λοβέρδο για δωροδοκία δίχως να έχει βρει χρήματα σε λογαριασμό δικό του, ή της οικογένειας του. Κάτι ανάλογο ισχύει και για τους υπόλοιπους. Τόσο για τους τέσσερις, η υπόθεση των οποίων οδηγήθηκε στο αρχείο, όσο και για τους άλλους πέντε για τους οποίους οι έρευνες θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος Απριλίου.

Δεν δικαιώνει

Η εξέλιξη της υπόθεσης με τον αριθμό των αρχειοθετήσεων και την αδύναμη τεκμηρίωση της δικογραφίας για τον πρώην υπουργό που θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις και την ανυπαρξία κάποιων επιβαρυντικών στοιχείων για τους πέντε για τους οποίους η δικογραφία μένει ανοικτή, όπως εκτιμούν εισαγγελικές και δικαστικές πηγές, αποδυναμώνει τις προσδοκίες της κυβέρνησης που είχε επενδύσει πολλά, ανάγοντας την εν λόγω υπόθεση στην πρώτη θέση της ατζέντας στη μάχη κατά της διαπλοκής και της διαφθοράς.

Σε κάθε περίπτωση δεν ασκείται δίωξη προς το παρόν για κανένα πολιτικό πρόσωπο, αφού η παροχή εξηγήσεων αποτελεί προστάδιο των διώξεων που θα ασκηθούν, μόνον, αν οι εξηγήσεις δεν πείσουν.

Επίσης αύριο αναμένεται οι κλήσεις για να δώσουν εξηγήσεις μη πολιτικά πρόσωπα (μέλη επιτροπών) ο αριθμός των οποίων είναι μεγάλος. Όλοι θα κληθούν σε εξηγήσεις πριν ασκηθούν σε βάρος τους διώξεις. Πολλοί απ’ αυτούς θα κληθούν και για δωροδοκία και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Συνολικά τα πρόσωπα που θα κληθούν ως μη πολιτικοί είναι περί τους 20.

Παράλληλα έγινε γνωστό, ότι έφθασε στον Άρειο Πάγο το ερώτημα – όπως λέγεται νομικά – από το υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου να αποφανθεί το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου για το ποιος θα είναι ο επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς τα επόμενα χρόνια, καθώς λήγει η θητεία της Ελένης Τουλουπάκη, που ανέλαβε τα ηνία της νευραλγικής αυτής υπηρεσίας μετά την παραίτηση της Ελένης Ράϊκου, η οποία είχε καταγγείλει αντιθεσμικές παρεμβάσεις στο έργο της.

ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Πρόκειται για κακοποιούς

Οξύτατη ήταν η πρώτη αντίδραση του Ανδρέα Λοβέρδου, μόλις έμαθε πως στο πόρισμα της κ. Τουλουπάκη ζητείται η άρση της ασυλίας του, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις ως ύποπτος για δωροδοκία. Ο πρώην υπουργός και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής έκανε λόγο για κακοποιούς.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Λοβέρδου είναι η ακόλουθη: «Όταν αναδύθηκε στην επιφάνεια αυτή η ελεεινή και δυσώδης πλεκτάνη είχα χαρακτηρίσει τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς της άθλιους και με χαρακτηριστικά παλιανθρώπων. Μετά το σημερινό συμπληρώνω: πρόκειται περί κακοποιών. Και κακώς ορισμένοι μιλούν για φαρσοκωμωδία. Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, μόνο για πολιτική αλητεία μιας συμμορίας κακοποιών οφείλουμε να μιλάμε.

Ακόμη κι αν χρειαστεί να γυρίσω τη γη ανάποδα, θα το κάνω, προκειμένου οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν από το εδώλιο του κατηγορουμένου. Έχω ήδη καταθέσει από τις 26 Φεβρουαρίου 2018 μηνύσεις κατά των κουκουλοφόρων ψευδομαρτύρων. Τώρα δηλώνω ότι θα προχωρήσω σε υποβολή μηνύσεων για τα αδικήματα που τελέστηκαν και τελούνται σε βάρος μου, συμπεριλαμβανομένου και του κακουργήματος της κατάχρησης εξουσίας, εναντίον όλων ανεξαιρέτως των εμπλεκομένων προσώπων. Προφανέστατα έχω εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Δεν έχω όμως καμία εμπιστοσύνη στους λίγους, εκείνους και εκείνες, που καταχράστηκαν την εξουσία τους και παραβίασαν τον όρκο που έχουν δώσει.

Και κάτι απολύτως προσωπικό, αλλά συνάμα βαθύτατα πολιτικό. Είμαι ο πιο στοχοποιημένος πολιτικός μετά το 1989. Η στήριξη, όμως, του κόσμου μετατρέπει τις κατηγορίες των άθλιων κακοποιών σε τίτλο τιμής για μένα».

ΚΙΝΑΛ: Δεν θα της περάσει

“Η σκευωρία θα καταπέσει απόλυτα και οι εμπνευστές και εκτελεστές της θα λογοδοτήσουν”, αναφέρει σε ανακοίνωση του το Κίνημα Αλλαγής σχετικά με το πόρισμα που αποστέλλει στην Βουλή η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη και φρόντισαν να διαρρεύσουν στον Τύπο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ είναι η ακόλουθη: “Με τις σημερινές εξελίξεις επιβεβαιώνεται πια απόλυτα ότι η Κυβέρνηση χρησιμοποιεί την υπόθεση της Novartis μόνο για τις μικροκομματικές της επιδιώξεις, για την εξόντωση των πολιτικών της αντιπάλων. Ενώ απέφυγε να ερευνήσει ουσιαστικά το πραγματικό σκάνδαλο με την εκτόξευση των τιμών των φαρμάκων στο οποίο εμπλέκονται και Υπουργοί της, εμμένει στην σκευωρία στοχοποιώντας συγκεκριμένα στελέχη και μάλιστα …με δόσεις. Δεν θα της περάσει. Η σκευωρία θα καταπέσει απόλυτα και οι εμπνευστές και εκτελεστές της θα λογοδοτήσουν”.

Για εσχάτη προδοσία είχε μιλήσει ο Βενιζέλος

Χαρακτηριστική των αντιδράσεων που θα προκαλέσει η άσκηση ποινικών διώξεων είναι η πρόσφατη δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου ότι η υπόθεση συνιστά παραβίαση των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα περί Εσχάτης Προδοσίας.

«Όπως έχω πει στη Βουλή εδώ και ένα χρόνο και παραπάνω, το Φεβρουάριο του 2018 συνιστά παραβίαση των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα περί εσχάτης προδοσίας. Γιατί έχουμε συστηματική αλλοίωση των θεσμών προκειμένου να προσβληθεί ο πυρήνας τους, στον οποίο ανήκει και η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Αυτό έχει αποδειχθεί, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο, έχουν βρεθεί σε απόλυτο αδιέξοδο. Ίσως κάποιοι σκέπτονται ότι δεν μπορεί να κλείσει έτσι η υπόθεση, χρειάζεται μία μικρή εντυπωσιακή κίνηση, έστω για λίγα εικοσιτετράωρα, χωρίς ουσία, αλλά αυτό θα είναι η πλήρης επιβεβαίωση της αδυναμίας τους να διαχειριστούν αυτό που ονόμασαν το «μεγαλύτερο σκάνδαλο όλων των εποχών», το οποίο απεδείχθη ότι είναι πράγματι ένα πάρα πολύ μεγάλο σκάνδαλο από πλευράς θεσμικής, δηλαδή από πλευράς αλλοίωσης των θεσμών που προκαλεί η κυβέρνηση με ελάχιστους κρίκους που έχει στο δικαστικό σώμα», τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο Πολάκης πανηγυρίζει

Ο πρώτος που έσπευσε να πανηγυρίσει για το αίτημα ασυλίας του κ. Λοβέρδου ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, ο οποίος είχε ζητήσει στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ “να κλείσουμε κάποιους αντίπαλους στην φυλακή για να κερδίσουμε τις εκλογές”.

Ο Παύλος Πολάκης, με ένα πανηγυρικό post στο Facebook, επιχαίρει για τις εξελίξεις και μάλιστα… προαναγγέλλει συνέχεια στην υπόθεση. Το σχόλιο που συνοδεύει την ανάρτηση είναι το εξής: «ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!!!!! ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΠΡΩΤΗ!!!!….και έπεται η ΑΜΕΣΗ συνέχεια …..“.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ολοκληρώθηκε σε καλό κλίμα ο 6ος γύρος συνομιλιών Ελλάδας – Τουρκίας

Στην Κωνσταντινούπολη ολοκληρώθηκε σήμερα ο 6ος γύρος συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της θετικής ατζέντας λίγες μόνο εβδομάδες πριν από την επίσκεψη...

Μητσοτάκης: H Συνεργασία μας με την Εκκλησία, θεσμικά ήταν είναι και παραμένει στενή

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος επισκέφτηκαν τον παιδικό σταθμό “Ευαγγελισμός της Θεοτόκου” στο Δήλεσι Βοιωτίας, μια δομή της Ιεράς Αρχιεπισκοπής. Εκεί,...
Iερώνυμος για Κατσίφα: Ήταν Έλληνας στη Βόρεια Ήπειρο και τον θαυμάζουμε γι' αυτό που έγινε!

Οργισμένος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Δεν θα κάνουμε αυτό που θα μας πει ο Βελόπουλος

Μήνυμα συνεργασίας Εκκλησίας-Κράτους και αποδοκιμασίας των έμμεσων προτροπών του Κυριάκου Βελόπουλου για αποδοκιμασίες πιστών κατά πολιτικών το Πάσχα έστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος από το...

Κασσελάκης: Θέλει μόνο… δύο θητείες ως πρωθυπουργός της χώρας!

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχωρεί, ένα τέταρτο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτηςο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, στον Αντώνη Σρόιτερ και στην εκπομπή...

Μητσοτάκης: Όχι στις ψήφους των Σπαρτιατών – Δεν γίνεται η Βουλή να μετατρέπεται σε...

Ανατριχιαστικό και αποκαλυπτικό χαρακτήρισε το περιστατικό βίας που συνέβη στη Βουλή την Τετάρτη ο πρωθυπουργός. “Ανατριχιαστικό γιατί δεν γίνεται ο ναός της δημοκρατίας να μετατρέπεται...

Κασσελάκης: Ζήτησε τη διαγραφή – Θεοδωρικάκος: “Ας κοιτάξει τον καθρέφτη για να δει το...

Την διαγραφή του βουλευτή της Ν.Δ Τάκη Θεοδωρικάκου ζητά ο Στέφανος Κασσελάκης με αφορμή δήλωση του πως η Ν.Δ διεκδικεί τις ψήφους όλων των...

ΝΔ: Σε ένα κανονικό κόμμα, ο κ. Κασσελάκης θα είχε ήδη διαγραφεί

«Την ημέρα του ξυλοδαρμού στη Βουλή, με πρωταγωνιστή βουλευτή που ψηφίστηκε με τους Σπαρτιάτες. Το ίδιο βράδυ, ο ξάδερφος του κ. Κασσελάκη και υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει ευπρόσδεκτες τις...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Δημοκράτες: Αυτοί είναι οι πρώτοι 14 υποψήφιοι ευρωβουλευτές του κόμματος Λοβέρδου

Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα έχουν ανακοινωθεί και τα σαρανταδύο πρόσωπα του ευρω-ψηφοδελτίου, τα...

Λοβέρδος: Ένας στρατιώτης, ο κ. Κασσελάκης ζήτησε την παραίτηση του Πρωθυπουργού-Φανταστείτε να γίνει στρατηγός

«Η πρώτη μου δημόσια αντίδραση-όταν άκουσα ότι θα κατατεθεί πρόταση μομφής-ήταν πως οποιοδήποτε φως...

Η Τατιάνα Δουβαρά εκπρόσωπος Τύπου στο κόμμα του Ανδρέα Λοβέρδου

Η 34χρονη ποινικολόγος Τατιάνα Δουβαρά είναι από σήμερα η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ. Ο...

Κοντονής για Novartis: Υπήρξε προσπάθεια εμπλοκής πολιτικών προσώπων που δεν ήταν αρεστά στον ΣΥΡΙΖΑ

Για την υπόθεση Novartis μετά και το «mea culpa» του Αλέξη Τσίπρα σχετικά με...