Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
23.5 C
Athens

ΗΠΑ – Silicon Valley Bank: Τρέχουν να βρουν τρόπους αποτροπής κατάρρευσης και άλλων τραπεζών

Συναγερμός έχει σημάνει στις ΗΠΑ, μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB).

Ο μεγαλύτερος φόβος είναι η πρόκληση ενός ντόμινο, που θα συμπαρασύρει και άλλες περιφερειακές αμερικανικές τράπεζες, στην περίπτωση που οι αρμόδιες αρχές δεν βρουν άμεσα έναν αγοραστή για την SVB, ώστε να προστατευτούν οι καταθέσεις που δεν έχουν διασφαλιστεί.

H κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ και η ομοσπονδιακή εταιρεία ασφάλισης των καταθέσεων εξετάζουν σχέδιο δημιουργίας ειδικού ταμείου που θα επιτρέπει στους ρυθμιστικούς φορείς να εγγυώνται καταθέσεις σε τράπεζες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, μετά την απρόσμενη πτώχευση της προαναφερόμενης τράπεζας.

Ειδικό ταμείο

Ο νέος ειδικός μηχανισμός ασφαλείας συζητήθηκε από στελέχη της Fed και της FDIC με διευθυντικά στελέχη τραπεζών και εκφράζεται η ελπίδα πως η δημιουργία του θα καθησυχάσει τους αποταμιευτές και τους επενδυτές και θα περιορίσει τον κίνδυνο τραπεζικού πανικού,  έγραψε το  Reuters, επικαλούμενο πληροφορίες του Bloomberg.

Τόσο η κεντρική τράπεζα, όσο και ο ομοσπονδιακός κυβερνητικός οργανισμός Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC), που διορίστηκε να αναλάβει τη διαχείριση της δεν θέλησε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Για το φλέγον ζήτημα συζήτησαν ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τον κυβερνήτη της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ, έγραψε το Bloomberg.

Μπάιντεν & Νιούσομ

«Ο πρόεδρος και ο κυβερνήτης συζήτησαν για τη Silicon Valley Bank και τις προσπάθειες να αντιμετωπιστεί η κατάσταση», ανακοινώθηκε χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή ο Μπάιντεν συζήτησε με τον Νιούσομ σχετικά για την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης την Παρασκευή, προκειμένου να εξασφαλιστεί πως η πολιτεία θα έχει την πλήρη υποστήριξη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, καθώς η Καλιφόρνια πλήττεται για ακόμα μια φορά φέτος από πλημμύρες και κατολισθήσεις.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν εξετάζεται μεγάλη οικονομική διάσωση από την αμερικανική κυβέρνηση, ενώ δήλωσε ότι συνεργάζεται στενά με τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές του τραπεζικού τομέα των ΗΠΑ.

Όχι στη διάσωση της

Ομοίως στο ίδιο μήκος κύματος ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ δήλωσε αντίθετος σε οποιαδήποτε προσπάθεια οικονομικής διάσωσης της SVB.

«Δεν είμαι έτοιμος να τους προσφέρω μία οικονομική διάσωση σε οποιαδήποτε διάσταση μπορώ να φανταστώ», είπε χαρακτηριστικά στην εκπομπή «Meet the Press» του τηλεοπτικού δικτύου NBC.

Υπενθυμίζεται ότι η τράπεζα, της οποίας το πελατολόγειο απαρτίζεται κατά κύριο λόγο από start up εταιρείες, κατέρρευσε όταν οι αποταμιευτές, που ανησυχούσαν για την υγεία της, έσπευσαν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους.

Οι μαζικές αναλήψεις των καταθέσεων, που διήρκεσαν δυο ημέρες, κατέλαβαν εξαπίνης αρκετούς αναλυτές και τις αγορές. Οι αμερικανικές τράπεζες έχασαν 100 δισεκατομμύρια κεφαλαιοποίησης εξαιτίας της εξέλιξης.

Φόβοι για νέα Lehman Brothers

Η SVB είναι η πρώτη τράπεζα στις ΗΠΑ που πτωχεύει από το 2020, σε συνθήκες ανοδικής τροχιάς των επιτοκίων και κινδύνου αναβίωσης του στασιμοπληθωρισμού σε μεγάλο και ισχυρό τμήμα της παγκόσμιας οικονομίας, όπως προειδοποιούν αναλυτές.

Είναι επίσης η δεύτερη μεγαλύτερη πτώχευση τράπεζας στην ιστορία των ΗΠΑ από το 2008, οπότε ξέσπασε η μεγάλη χρηματοοικονομική κρίση μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers που οδήγησε σε παγκόσμια ύφεση, προκαλώντας σοβαρό βραχυκύκλωμα στο ευρύτερο σύστημα, οι επιπτώσεις του οποίου και οι κίνδυνοι επανάληψης δεν έχουν ξεπεραστεί ακόμα, σύμφωνα με τους Financial Times.

Οι επικεφαλής δεκάδων ιδρυτές startup στο Bay Area της Καλιφόρνια, βρίσκονται σε πανικό μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, καθώς πλέον δεν έχουν πρόσβαση σε χρήματα για να καλύψουν υποχρεώσεις και να πληρώσουν τους εργαζομένους τους.

Η πιθανή… διασπορά

Η ανησυχία για μετάδοση των επιπτώσεων έχουν φτάσει στον Καναδά, την Ινδία και την Κίνα.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η μονάδα της SVB πρόκειται να κηρυχθεί αφερέγγυα, έχει ήδη σταματήσει τις συναλλαγές και δεν δέχεται πλέον νέους πελάτες.  Το Σάββατο, οι ηγέτες περίπου 180 εταιρειών τεχνολογίας έστειλαν επιστολή καλώντας τον καγκελάριο του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέρεμι Χαντ να παρέμβει.

Σημειώνεται ότι η SVB είχε υποκαταστήματα στην Κίνα, τη Δανία, τη Γερμανία, την Ινδία, το Ισραήλ και τη Σουηδία.

Επιχειρηματικά στελέχη προειδοποιούν ότι η κατάρρευση της τράπεζας θα μπορούσε να εξαλείψει τις νεοφυείς επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο, αν δεν υπάρξει κυβερνητική παρέμβαση.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Βενζινοπώλες Αττικής: Γιατί αυξάνεται η τιμή των καυσίμων – Τι να προσέχουν οι οδηγοί

Την άνοδο της τιμής των καυσίμων και την αποδυνάμωση του κλάδου στην Βόρεια Ελλάδα, εξηγεί η πρόεδρος βενζινοπωλών Αττικής, η Μαρία Ζάγκα. Ειδικότερα η Μαρία...

Λονδίνο: Άγρια επίθεση με μαχαίρι μέσα σε τρένο

Σοκαριστικό είναι το βίντεο που ήρθε στη δημοσιότητα και δείχνει τον επιβάτη ενός τρένου να δέχεται πολλαπλές μαχαιριές από άγνωστο μέσα σε τρένο στο...

Θα γκρινιάξουν γονείς και μαθητές: Η αλλαγή που έρχεται στα σχολεία έπρεπε να είχε...

Η εγκύκλιος υπάρχει, τώρα αυστηροποιούνται οι ποινές μπας και εφαρμοστεί στην πράξη Υπάρχει κάτι το εγγενώς σημαντικό όταν μιλάμε για τα παιδιά που πάνε σήμερα...
Ο Παππάς …έφυγε για το διάστημα!

Μετά το μπάχαλο άλλαξε άποψη ο Παππάς: Δεν υπήρξε προσυνεννόηση, λέει τώρα

Κάτω από το βάρος των δυσμενών εντυπώσεων και του χάους που επικρατεί στην αντιπολίτευση ο Νίκος Παππάς προσπάθησε να ανασκευάσει όσα αποκάλυψε στο Action...

Καιρός: Νέα «εισβολή» αφρικανικής σκόνης από Δευτέρα

Η αφρικανική σκόνη θα «ξαναθυμηθεί» τη χώρα μας από την Κυριακή έπειτα από ένα σύντομο ενδιάμεσο διάλειμμα. Ο καιρός αναμένεται να «καθαρίσει» σταδιακά σήμερα,...
Γαλλία: Επιβολή lockdown για ένα μήνα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 28 Μαρτίου oι Βίκινγκς καταλαμβάνουν το Παρίσι

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ! To 845 oι Βίκινγκς καταλαμβάνουν το Παρίσι, με αρχηγό τον Ράγκναρ Λόντμπροκ. Για να αποχωρήσουν, ο βασιλιάς των Φράγκων, Κάρολος ο Φαλακρός, τους δίδει...

Μεσανατολικό: Φόβοι για χερσαία Ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις βομβάρδισαν σήμερα τουλάχιστον τέσσερα σπίτια στη Ράφα, εγείροντας φόβους ότι δεν θα αργήσει να ξεκινήσει η σχεδιαζόμενη χερσαία στρατιωτική επιχείρηση...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μεταβεί στις ΗΠΑ για την εορτή της 25ης Μαρτίου

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μεταβεί τελικά στην Ουάσιγκτον για την καθιερωμένη εορτή της 25ης Μαρτίου στον...

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Οι έρευνες αναστέλλονται, οι 6 αγνοούμενοι θεωρούνται πλέον νεκροί 

Δύτες πρόκειται να επιστρέψουν σήμερα τα ξημερώματα στον ποταμό Πατάπσκο στο σημείο όπου χθες...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 27 Μαρτίου αυστηρό διάβημα ΗΠΑ προς την κυπριακή κυβέρνηση

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ! To 1965 οι ΗΠΑ με αυστηρό διάβημά τους προς την κυπριακή κυβέρνηση ζητούν την...

Βαλτιμόρη: Κατέρρευσε γέφυρα μετά από πρόσκρουση πλοίου – Φόβοι για πολλά θύματα

Ενα φορτηγό πλοίο προσέκρουσε στη γέφυρα που βρίσκεται στο λιμάνι της Βαλτιμόρης στο Μέριλαντ,...