Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
16.4 C
Athens

ΙΤΑΛΙΑ: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Κοταρέλι

Σε πολιτικό χάος «βυθίζεται» η Ιταλία, έπειτα από την άρνηση του προέδρου της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, να επιλεγεί ο οικονομολόγος Πάολο Σαβόνα για τη θέση του υπουργού Οικονομικών.

Πριν από λίγο, ο ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα ανέθεσε στον Κάρλο Κοταρέλι, πρώην στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, να σχηματίσει κυβέρνηση τεχνοκρατών, όπως ανακοινώθηκε από την ιταλική προεδρία.

«Ο πρόεδρος Ματαρέλα δέχθηκε τον δρα Κοταρέλι, από τον οποίο ζήτησε να σχηματίσει κυβέρνηση», ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ο γενικός γραμματέας της προεδρίας Ούγκο Ζαμπέτι μετά τη συνομιλία που είχαν οι δύο άνδρες.

Η σύγκρουση στο εσωτερικό της Ιταλίας μοιάζει αναπόφευκτη, με την Λέγκα να στέλνει αυστηρό μήνυμα και να ανεβάζει τους τόνους λέγοντας ότι «δεν είμαστε σκλάβοι» και ότι «τους υπουργούς τους διαλέγουν οι Ιταλοί και όχι οι Γερμανοί ή κάποιος άλλος λαός».

Από την πλευρά του βέβαια ο Ιταλός πρόεδρος, υπεραμύνθηκε της απόφασής του υπογραμμίζοντας ότι υπερασπίστηκε τους Ιταλούς, τις αποταμιεύσεις τους και το Σύνταγμα.

«Η αβεβαιότητα της στάσης μας για το ευρώ προκάλεσε συναγερμό σε ξένους και ιταλούς επενδυτές. Η άνοδος του σπρεντ αυξάνει το δημόσιο χρέος και μειώνει την δυνατότητα δαπανών του δημοσίου», είπε, μεταξύ άλλων, κατά το διάγγελμα που απηύθυνε το βράδυ της Κυριακής στον ιταλικό λαό.

Σε υψηλούς τόνους, ο γραμματέας της Λέγκα, έσπευσε να διευκρινίσει ότι το κόμμα του δεν έχει στα σχέδιά του την έξοδο της χώρας από το ευρώ.

«Δεν σκεφθήκαμε ποτέ να βγούμε από το Ευρώ. Δεν ήταν στο πρόγραμμά μας. Θα προχωρούσαμε μόνον σε αναθεώρηση του τραπεζικού συστήματος και των τραπεζών», είπε ο Ματέο Σαλβίνι.

«Ο Πάολο Σαβόνα, ως υπουργός οικονομικών, θα μας εγγυόταν άριστα αποτελέσματα στην Ευρώπη, κανένας άλλος δεν θα είχε τόση επιτυχία», πρόσθεσε.

Ο Σαλβίνι διέψευσε, παράλληλα, ότι είχε αποφασίσει από την αρχή να σπάσει την συμμαχία με τα Πέντε Αστέρια για να πάει σε νέες εκλογές, και σε σχέση με τις μελλοντικές εξελίξεις τόνισε:

«Θέλω να καταλάβω τις κινήσεις του προέδρου της Δημοκρατίας. Θέλω να δω ποιος θα ψηφίσει, στο κοινοβούλιο, την κυβέρνηση του Κάρλο Κοταρέλι».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

καλό Πάσχα

Το newspepper.gr σας εύχεται ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ και ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ

"H υψηλότερη μορφή της άνοιξης που ξέρω: Μια ελληνική Μεγάλη Εβδομάδα". Γιώργος Σεφέρης Καλή Ανάσταση σε όλους σας!
κυκλώνας Ίρμα, οκτώ νεκροί,

Κένυα: Σε κατάσταση συναγερμού καθώς προετοιμάζεται για τον πρώτο κυκλώνα στην ιστορία της

Ο πρόεδρος της Κένυας Ουίλιαμ Ρούτο έθεσε τη χώρα σε κατάσταση συναγερμού και ανέβαλε επ’ αόριστον την επαναλειτουργία των σχολείων, την ώρα που οι...

Ουκρανία: Υπό ρωσικό έλεγχο άλλα 550.000 m² εδαφών

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού υποστήριξε σήμερα ότι ο ρωσικός στρατός κατέλαβε 547 τετραγωνικά χιλιόμετρα ουκρανικού εδάφους από τις αρχές του έτους. Ο...

Το ωράριο καταστημάτων και σούπερ μάρκετ – Πώς θα λειτουργήσουν M. Παρασκευή και Μ....

Μεγάλη Παρασκευή σήμερα και τα καταστήματα μένουν ανοιχτά έως τις 19:00 για τις τελευταίες αγορές του Πάσχα. Τα σούπερ μάρκετ παραμένουν επίσης ανοιχτά με άλλα να κλείνουν στις 19:00 και άλλα να μένουν...
Κορωνοϊός: Αναμένεται μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων σήμερα

Επάρκεια προϊόντων και συγκράτηση τιμών λίγο πριν την Ανάσταση – Αυξημένη η κίνηση στην...

Κορυφώνεται σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή και αύριο, Μεγάλο Σάββατο, η κίνηση στην αγορά για τα τελευταία δώρα και για τις προετοιμασίες του εορταστικού τραπεζιού. Σύμφωνα με...

Η Μεγάλη Παρασκευή – Τα Θεία Πάθη

Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής γίνεται ο στολισμός του Επιταφίου στις εκκλησίες. Αρχικά ψάλλονται οι Μεγάλες Ώρες, που περιέχουν ψαλμούς, τροπάρια, Αποστόλους, Ευαγγέλια και...

ΗΠΑ: Χάος με τους φοιτητές που ξεσηκώθηκαν – 1.200 συλλήψεις σε 31 πανεπιστήμια, σε...

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στα πανεπιστήμια της Αμερικής με σκηνές βίας και καταστροφής να κάνουν τον γύρο του κόσμου από τις συγκρούσεις που λαμβάνουν...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ιταλία: Πέθανε ο Ιταλός σχεδιαστής Ρομπέρτο Καβάλι

Ο Ρομπέρτο Καβάλι πέθανε απόψε σε ηλικία ογδόντα τριών ετών, μετά από μακρά ασθένεια....

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 11 Φεβρουαρίου το Βατικανό αναγνωρίζει το βασίλειο της Ιταλίας

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1939.... Το Βατικανό αναγνωρίζει το βασίλειο της Ιταλίας με πρωτεύουσα τη Ρώμη και...

Ιταλία: Σύγκρουση αμαξοστοιχιών- Τουλάχιστον 17 τραυματίες

Δύο αμαξοστοιχίες συγκρούστηκαν στην βορειοανατολική Ιταλία, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 17 άνθρωποι να τραυματιστούν. «Σύγκρουση μεταξύ...

Ιταλία: Την χτύπησε σφοδρό κύμα κακοκαιρίας

Ξεχείλισε η λίμνη Κόμο, πλημμύρες στην Τοσκάνη, υπό παρακολούθηση πολλά ποτάμια Σφοδρό κύμα κακοκαιρίας έχει...