Καίγεται για αλλαγές στη δικαιοσύνη η κυβέρνηση

Ανάγκασαν τον καλογήρου να στείλει επιστολή στον Μητσοτάκη

32
Καίγεται για αλλαγές στη δικαιοσύνη η κυβέρνηση

Επιστολή στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη απέστειλε ο Υπουργός, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μιχάλης Καλογήρου, αναφορικά με το θέμα της διαδικασίας επιλογής της ηγεσίας των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας.

Στην επιστολή ο κ. Καλογήρου επισημαίνει την απόλυτη τήρηση της συνταγματικής νομιμότητας και κοινοβουλευτικής τάξης κατά τη διενεργηθείσα διαδικασία προεπιλογής και απευθύνει πρόσκληση, η εκκρεμής διαδικασία επιλογής του επόμενου Προέδρου και Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και των τριών Αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας να ολοκληρωθεί μετά από συμφωνία με την Αξιωματική Αντιπολίτευση.

Ωστόσο το πρόβλημα που προκύπτει είναι  ότι δεν υπάρχει  πιθανότητα υπογραφής προεδρικού διατάγματος, προ της λήξης της θητείας του προέδρου και της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου. Η  θητεία τους λήγει στις 30 Ιουνίου. Εάν εκλεγούν όπως θέλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ,  νέος πρόεδρος και εισαγγελέας του Αρείου Πάγου θα έχουμε το …απίθανο στη χώρα, μέχρι τέλος του Ιουνίου να διαθέτουμε δύο προέδρους και δύο εισαγγελείς του Αρείου Πάγου. Κάτι τέτοιο είναι λογικό ότι δεν πρόκειται να το επιτρέψει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο οποίος άλλωστε είναι και έγκριτος συνταγματολόγος και γνωρίζει τις διαδικασίες.

Άλλωστε όπως σημείωναν πολιτικοί αναλυτές, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές  δεν υφίσταται κυβέρνηση η οποία να έχει το τεκμήριο της λαϊκής κυριαρχίας. Δεν υφίσταται πρόεδρος ο οποίος θα υπογράψει τέτοιο πράγμα

Ακολουθεί αυτούσια η επιστολή του κ. Καλογήρου

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Συντάγματος και του Κώδικα Οργάνωσης Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών, στις 3 Μαΐου 2019 κινήθηκε η διαδικασία για την πλήρωση των θέσεων Προέδρου και Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και τριών Αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίες πρόκειται να κενωθούν την 30η Ιουνίου. Η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής έδωσε τη γνώμη της εντός του μήνα, μετά από ψηφοφορία μεταξύ των μελών της, και με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων. Ενώπιον της Διάσκεψης των Προέδρων εμφανίσθηκαν οι προεπιλέγεντες, μέλη των Ανωτάτων Δικαστηρίων που κοσμούν την Δικαιοσύνη.

Μετά τη διενέργεια των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την απόφασή του να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την προκήρυξη εθνικών εκλογών για την 7η Ιουλίου 2019, δηλαδή σε χρόνο μετά την αναμενόμενη ολοκλήρωση της εκκρεμούς διαδικασίας επιλογής. Συνεπώς, η διαδικασία προεπιλογής ολοκληρώθηκε κατά το νόμο προ της διενέργειας των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η δε διαδικασία επιλογής ολοκληρώνεται άμεσα, προκειμένου να μην παραμείνουν κενές, κρίσιμες θέσεις στην ηγεσία της Δικαιοσύνης για χρονικό διάστημα που θα εξαρτηθεί από τις εκλογικές διαδικασίες και τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης.

Σε ανακοίνωση του κόμματός σας εκφράστηκε η διαφωνία σας ως προς την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής, με το σκεπτικό ότι η απόφαση για την επιλογή δικαστικών λειτουργών στην ηγεσία των Ανωτάτων Δικαστηρίων «θα δεσμεύσει τη χώρα για τα επόμενα χρόνια».

Παρά το γεγονός ότι δεν υφίσταται κανένα συνταγματικό ή νομικό κώλυμα για την ολοκλήρωση της εκκρεμούς διαδικασίας, δεδομένου ότι ο ίδιος ο Κώδικας Οργάνωσης Δικαστηρίων ρητά προβλέπει την ολοκλήρωσή της ακόμα και μετά τη διάλυση της Βουλής (άρθρο 49 παρ. 3 τελευταίο εδάφιο), αντιλαμβανόμενος όμως το πολιτικό ζήτημα το οποίο έχει ανακύψει και επειδή θεωρώ κοινή θεσμική υποχρέωση να αποτραπεί η εντύπωση ότι η επιλογή της ηγεσίας των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας συνιστά «δέσμευση» οποιασδήποτε κυβέρνησης, σας εκφράζω τη βούληση της Κυβέρνησης, να επιλεγούν ο επόμενος Πρόεδρος και Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και οι τρεις Αντιπρόεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας από το Υπουργικό Συμβούλιο μετά από συμφωνία με την Αξιωματική Αντιπολίτευση, τιμώντας έτσι τους δικαστικούς λειτουργούς που έχουν ήδη προεπιλεγεί, δίνοντας ταυτόχρονα και ένα ισχυρό μήνυμα συναίνεσης στο συνταγματικό αυτονόητο του σεβασμού μας προς την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη.

Διαβάστε επίσης:  Κορονοϊός: Ο νέος χάρτης της πανδημίας στην Ελλάδα σύμφωνα με τις κατοικίες των ασθενών (φωτό)

Με τιμή, Μιχάλης Καλογήρου Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρώπινων Δικαιωμάτων

Αντιδράσεις και εκ των έσω για τις αλλαγές στη δικαιοσύνη

Εντείνεται η πολιτική σύγκρουση για το ενδεχόμενο αλλαγής της ηγεσίας στη Δικαιοσύνη.

Να προχωρήσουν οι αλλαγές πριν από τις εκλογές, αποφασίστηκε – σύμφωνα με πληροφορίες – στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, παρά και τις εσωκομματικές αντιδράσεις, όπως του Νίκου Φίλη, ο οποίος μιλώντας στον ΑΝΤ1, επεσήμανε ότι πρέπει να γίνουν με τρόπο συναινετικό μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Την αντίθεσή του στις αλλαγές ηγεσίας στη Δικαιοσύνη από τον ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε και ο πρώην υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής, λέγοντας πως «η χώρα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα». Παράλληλα, άσκησε κριτική σε στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου, χωρίς να τα κατονομάσει. «Ήταν καθαρή η νίκη της ΝΔ. Ο λαός δεν έχασε το μυαλό του», είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι σε περίπτωση νέας αποτυχίας στις βουλευτικές εκλογές, θα «υπάρχει θέμα στον ΣΥΡΙΖΑ».

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εστιάζουν στο ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος καλείται να εγκρίνει με την υπογραφή του το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα. Ωστόσο, από την Προεδρία διαψεύδονται οι πληροφορίες ότι προτίθεται να κάνει οποιαδήποτε παρέμβαση στο θέμα.

«Με αυτό το Σύνταγμα δεν υπάρχει η πιθανότητα υπογραφής προεδρικού διατάγματος, προ της λήξης της θητείας του προέδρου και της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου. Έξι μέρες πριν τις εκλογές, δεν υφίσταται κυβέρνηση η οποία να έχει το τεκμήριο της λαϊκής κυριαρχίας. Δεν υφίσταται πρόεδρος ο οποίος θα υπογράψει τέτοιο πράγμα», τόνισε στον Αθήνα 9.84 ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας και πρόσθεσε: «Εκείνο το διάστημα, το οποίο είναι οιονεί ύποπτη περίοδος, ο νόμος απαγορεύει δεκάδες πραγμάτων, διορισμό δημοσίων υπαλλήλων, μεταθέσεις στρατιωτικών και θα επιτρέψει την εκλογή της ηγεσίας της δικαιοσύνης από κυβέρνηση που δεν έχει την λαϊκή κυριαρχία ως τεκμήριο». «Πως θα γίνουν αυτά τα πράγματα; Δεν υφίσταται πρόεδρος, ο οποίος θα υπογράψει τέτοιο πράγμα. Δεν υπάρχει πιθανότητα να γίνει» κατέληξε ο κ. Δένδιας.