Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
18.4 C
Athens

Κακοκαιρία Daniel: Ενισχύονται τα φράγματα στις όχθες του Πηνειού

Μάχη δίνει η Πολιτική Προστασία στη Λάρισα, σε έναν διαρκή αγώνα για ενίσχυση των αναχωμάτων του Πηνειού ποταμού στα όρια της πόλης και για την απομάκρυνση του πληθυσμού από περιοχές που βρίσκονται γύρω από το ποτάμι.

Το μεσημέρι εστάλη μήνυμα από το 112: «Αν βρίσκεστε στο Ομορφοχώρι Δ. Κιλελέρ απομακρυνθείτε προς οικισμό Πλατυκάμπου λόγω έντονων πλημμυρικών φαινομένων».

Μάχη σε τρία επίπεδα

Πυροσβέστες και εθελοντές, συνεπικουρούμενοι από δυνάμεις του στρατού, αλλά και από ιδιώτες με σκαπτικά μηχανήματα, δίνουν μάχη σε τρία επίπεδα. 

Πρώτον, να ενισχύσουν με αδρανή υλικά τις όχθες του ποταμού στο τμήμα που διασχίζει την πόλη, δεύτερον, να απεγκλωβίσουν κατοίκους που είναι «παγιδευμένοι» στα σπίτια τους χωρίς ρεύμα και νερό και, τρίτον, να μετακινήσουν κόσμο από περιοχές όπου η στάθμη του νερού ανεβαίνει.

Επίσης, με την επίβλεψη ειδικών επιστημόνων και με ευθύνη της Περιφέρειας Θεσσαλίας πραγματοποιούνται διανοίξεις σε σημεία του Πηνειού έξω από την πόλη ώστε να εκτονώνεται η πίεση του νερού και να σταθεροποιείται η στάθμη του ποταμού.

Τόνοι αμμοχάλικου μεταφέρθηκαν, χθες και σήμερα, με δέκα τριαξονικά φορτηγά και φορτωτές και ρίχτηκαν σε σημεία της όχθης του Πηνειού ώστε να συγκρατηθούν καίρια αναχώματα και, έως αυτή την ώρα, η κατάσταση δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί.

«Δεκαπέντε χιλιάδες σακιά με άμμο και χαλίκι θα διαθέσουμε σήμερα. Χθες δώσαμε εικοσιπέντε χιλιάδες για να σταθεροποιήσουμε αναχώματα στο ποτάμι και γύρω από οικοδομικά τετράγωνα», λέει στο ΑΠΕ ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λαρισαίων, Γιάννης Αλεξούλης, και συνεχίζει: «Εχουμε διαθέσει κάθε δυνατή υποδομή για τη φιλοξενία ανθρώπων που μεταφέρονται από τα σπίτια τους. Κολυμβητήρια, γυμναστήρια, χώρους εκδηλώσεων. Οι κάτοικοι των περιοχών Ιπποκράτης και Εργατικές Κατοικίες, που χθες είχαν αρνηθεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, τώρα ζητούν να τους μεταφέρουμε».

Η επιχείρηση μεταφοράς των κατοίκων των δύο περιοχών βρίσκεται σε εξέλιξη και ήδη ολοκληρώθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της. Αντίστοιχες μετακινήσεις κατοίκων γίνονται και από άλλες περιοχές που έχουν πλημμυρίσει. 

Στον Αγιο Θωμά, στη Νέα Σμύρνη και στην Αγία Μαρίνα, πυροσβέστες της ΕΜΑΚ και δυνάμεις εθελοντών σπεύδουν να προμηθεύσουν νερό σε όσους το έχουν ανάγκη και να μεταφέρουν όσους επιθυμούν.

Η στάθμη του νερού που υπερχείλισε από τα φρεάτια σε αυτές τις συνοικίες παραμένει σε υψηλά επίπεδα και η ατμόσφαιρα μυρίζει πετρέλαιο, αφού το νερό που μπήκε στα υπόγεια των πολυκατοικιών αναμίχθηκε με καύσιμα από τους λέβητες πετρελαίου θέρμανσης. Μεγάλα κομμάτια των οικισμών μοιάζουν με λίμνη. 

Στη συνοικία Νέα Σμύρνη οι εθελοντές διασώστες της Λέσχης Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων επιχειρούν με φουσκωτό και δίνουν βοήθεια όπου τους ζητηθεί, με τις οδηγίες του συντονιστικού οργάνου της Πολιτικής Προστασίας του δήμου.

«Εχουμε έρθει από χθες και επιχειρούμε. Αυτό, πλέον, δεν είναι μόνο νερό, αλλά μια μάζα από μαζούτ, λάσπη, ξύλα και χώμα», λέει στο ΑΠΕ ο αντιπρόεδρος της μητροπολιτικής ΛΕΦΕΔ, Νικόλαος Γεωργουλέτης, και συνεχίζει: «Εχουμε πάρει μαζί μας και ένα κανό και μία λέμβο, που αποδείχθηκαν πολύ χρήσιμα για να μεταφέρουμε νερό σε κατοίκους που είχαν εγκλωβιστεί. Σε σημεία όπου η στάθμη του νερού εξακολουθεί να ανεβαίνει, κάποιοι μας ζήτησαν να τους μεταφέρουμε και τώρα συνεχίζουμε τις προσπάθειες».

Στο συντονιστικό του δήμου, που λειτουργεί στη Διεύθυνση Πράσινου του Δήμου Λαρισαίων, οχήματα και διασώστες πάνε κι έρχονται. Τα τηλέφωνα δεν σταματούν. Οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας παραλαμβάνουν υλικά και οχήματα και σπεύδουν και πάλι στη μάχη με την πλημμύρα.

Οι εκκλήσεις κατοίκων για βοήθεια είναι πολλές και η διαχείρισή τους γίνεται τοπικά από δυνάμεις που επιχειρούν στα σημεία. Κάποιοι κάτοικοι φεύγουν με τις οικογένειές τους για τα χωριά καταγωγής τους, σε μια προσπάθεια να οργανώσουν εκεί προς το παρόν την καθημερινότητά τους, η οποία πλέον θα είναι πολύ δύσκολη. Μαζί τους παίρνουν νερό και προμήθειες.

«Δεν έχει ρεύμα και νερό. Το σπίτι δεν είναι πια κατοικήσιμο, τα νερά έχουν φτάσει στο ισόγειο», λέει κάτοικος της Νέας Σμύρνης ο οποίος φεύγει με την οικογένειά του για το χωριό Αμπελάκια και προσθέτει: «Εγώ θα επιστρέψω, υπάρχουν ανάγκες, πρέπει να δουλέψουμε…».

Οι περισσότεροι κάτοικοι των πληγέντων περιοχών, ωστόσο, βρίσκονται έξω από τα σπίτια τους και περιμένουν να τραβηχτούν τα νερά. Εξοπλισμένοι με γαλότσες και αδιάβροχα πηγαίνουν για λίγο στο σπίτι τους για να πάρουν εφόδια και βγαίνουν και πάλι έξω σε στεγνά σημεία. Δεν αποφασίζουν να φύγουν. Δεν ξέρουν και εάν μπορούν να επιστρέψουν για να βγάλουν και την αποψινή νύχτα στα σπίτια τους. Συζητούν σε πηγαδάκια και εκφράζουν την αγωνία τους και την ευχή να αντέξουν τα αναχώματα του ποταμού και να υποχωρήσει σύντομα η στάθμη των νερών.

Το βλέμμα τους πέφτει από ώρα σε ώρα στα φρεάτια που βρίσκονται κάπως ψηλότερα στον δρόμο και δεν έχουν πλημμυρίσει ακόμη. 

«Αν ανέβουν κι άλλο τα νερά, θα δούμε. Τώρα δεν ξέρουμε τι θα γίνει…».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Συναγερμός στην Πολιτική προστασία για πυρκαγιές – Τρεις συλλήψεις το τελευταίο 24ωρο

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας την οποία συγκάλεσε εκτάκτως ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας. Στη σύσκεψη συμμετέχουν στελέχη...

Σαντορίνη: Εκτάκτως ο Λέκκας για τις κατολισθήσεις – Ο κίνδυνος είναι υψηλός

Τρόμος επικράτησε το απόγευμα του Σαββάτου στη Σαντορίνη μετά από κατολίσθηση που σημειώθηκε στη Θηρασιά. Συγκεκριμένα όπως αναφέρει το cyclades24.gr κατολίσθηση σημειώθηκε λίγο μετά τις...

Ρέντη: Προφυλακίστηκε ο αρχηγός της Θύρας 7

Προφυλακίστηκε ο αρχηγός της Θύρας 7 ο οποίος θεωρείται ηγετικό στέλεχος της «Εγκληματικής Οργάνωσης» που εξιχνιάστηκε μετά τη δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη. Πιο...

Μαρούσι: Δέκα άτομα εμπλέκονται στον καυγά που άφησε νεκρό και τραυματίες

Την ώρα που καταθέτουν αυτόπτες μάρτυρες στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής, για την άγρια συμπλοκή που κατέληξε σε τραγωδία τα ξημερώματα στο Μαρούσι, έξω από νυχτερινό...

Η φωτογραφία της ημέρας

Και το όμορφο ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας συνεχίζεται... 28 Απριλίου 2024

Σαν σήμερα 28 Απριλίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1906: Δημοσιεύεται στην εφημερίδα World της Νέας Υόρκης ότι ο Τσαρλς Όλντεν κατασκεύασε...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Κυριακή 28 Απριλίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα: Μάγνος, Μαγνής, Μάγνα, Βάια, Βάγια, Βαία, Βάιος, Δάφνη, Δάφνης.

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Λάρισα: Σοβαρό τροχαίο με 4 τραυματίες (βιντεο)

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα με 4 τραυματίες σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης στη Λάρισα, στο...

Λάρισα: Συνελήφθη γιατρός με την κατηγορία ασέλγειας εις βάρος της ανήλικης κόρης του

Χειροπέδες σε γιατρό που κατηγορείται ότι προέβη σε ασελγείς πράξεις εις βάρος της ανήλικης...

Λάρισα: Οι αγρότες αποφασίζουν αύριο για το μέλλον των κινητοποιήσεων

Επέστρεψαν στα μπλόκα τους οι αγρότες, αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, ενώ αύριο,...

Λάρισα – 20χρονος κυκλοφορούσε γυμνός στο κέντρο της πόλης

Ένας 20χρονος νεαρός εθεάθη σήμερα το πρωί της Παρασκευής λίγο πριν τις 8 να...