Παρασκευή, 23 Απρ, 2021
20.1 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 23 Απριλίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 2010.... Η Ελλάδα προσφεύγει στο μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε., του ΔΝΤ και της ΕΚΤ. Την προσφυγή της Ελλάδας στο μηχανισμό ανακοινώνει από το Καστελόριζο ο πρωθυπουργός,...

Καμμένος: Η Τουρκία προκαλεί και συμπεριφέρεται με αλαζονεία

“Αυτή την περίοδο, η Τουρκία και πάλι εκτρέπεται, προκαλεί και συμπεριφέρεται με αλαζονεία, προσβάλλοντας το διεθνές δίκαιο στην ευρύτερη περιοχή. Εμείς ενωμένοι θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις με ψυχραιμία και με αποφασιστικότητα” τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος από την Κύπρο, στο πλαίσιο της ομιλίας του στο φιλολογικό μνημόσυνο του ήρωα της ΕΟΚΑ 1955-59, Ευαγόρα Παλληκαρίδη.

“Ο Ελληνισμός όποτε ενώθηκε, όποτε έγινε μια γροθιά, όποτε μπήκαν στο πλάι τα «εγώ» και έμεινε το «εμείς», τότε ακριβώς νικήσαμε. Άρα καθήκον όλων μας και ιδίως ημών είναι να ενώνουμε τον ελληνικό λαό. Έχουμε τη δυνατότητα στις δημοκρατίες, όταν νικάμε, να τσακωθούμε ξανά εκατό φορές, αλλά έχουμε την υποχρέωση όταν το Έθνος κινδυνεύει να είμαστε ενωμένοι, να είμαστε αγαπημένοι και παράλληλα να μην παραβιάζουμε την ιστορία της χώρας” είπε ο κ. Καμμένος.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε: “Θεωρώ ότι ένα μεγάλο λάθος που κάναμε τόσα χρόνια με το Κυπριακό ήταν ακριβώς ότι προσπαθήσαμε πολλές φορές να σηκώσουμε το χαλί και να βάλουμε από κάτω ολόκληρες πτυχές της ιστορίας προκειμένου να μην παρεξηγηθούν κάποιοι”.

“Μία από τις πρώτες υποσχέσεις που έδωσα όταν ανέλαβα το Υπουργείο Εθνικής Άμυνα – μαζί με τον παριστάμενο τέως Υπουργό Άμυνας της Κύπρου, με τον οποίο είχαμε μια εξαιρετική συνεργασία – ήταν ότι θα σηκώσουμε το χαλί και είμαι βέβαιος ότι αυτό θα το συνεχίσουμε και με τον σημερινό Υπουργό Άμυνας. Θα σηκώσουμε το χαλί, για να αποκαταστήσουμε την τιμή και την υπόληψη των ηρώων, γιατί αυτό δίδαξε ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης.

Βλέπω εδώ τους αξιωματικούς, τους υπαξιωματικούς, την ηγεσία της Εθνικής Φρουράς, των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων της ΕΛΔΥΚ και οφείλω να τους ζητήσω ένα μεγάλο «συγγνώμη» για ό,τι έγινε μέχρι σήμερα. Γιατί και εκείνοι οι οποίοι έπεσαν στην Κύπρο το 1974, για κάποιους δεν έπεσαν σε μία εμπόλεμη περίοδο. Για κάποιους έπεσαν σε ένα, όπως το περιέγραφε εγχειρίδιο της μεγάλης συμμαχίας, «exercise under permission». Αυτό είναι ψέμα. Έπεσαν μαχόμενοι για την ελευθερία. Έπεσαν μαχόμενοι για την Ελλάδα, όπως έπεσαν όλοι οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ 1955 – 1959. 

Μετά την προσπάθεια που κάναμε με την Κυβέρνηση, την οποία συνεχίζουμε, να φέρουμε πίσω όλους εκείνους που αγωνίστηκαν για την πατρίδα – και στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας που πλέον θα γίνει ένα πολύ μεγάλο μνημείο μετά και από τη μεγάλη προσπάθεια να βγάλουμε το NORATLAS, να κάνουμε ταυτοποίηση των ηρώων, να ξεθάψουμε την ιστορία που κάποιοι προσπάθησαν με μπουλντόζες να την κλείσουν άρον άρον – ελπίζω ότι φέτος το καλοκαίρι θα έχουμε τη μεγάλη ευκαιρία να έχουμε κοντά μας- και θα το κάνει αυτό η Πολεμική Αεροπορία – όλους τους επιζώντες από την Επιχείρηση «ΝΙΚΗ» που θα έρθουν επιτέλους στην Κύπρο.

Είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τον Ευαγόρα Παλληκαρίδη και το ελπιδοφόρο όραμα όλων και μοναδικός στόχος είναι η βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, σύμφωνη πάντα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Επιδιώκουμε τη λύση, εργαζόμαστε για τη λύση, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αναγνωρίσουμε τα τετελεσμένα της εισβολής και της κατοχής, ούτε να υποκύψουμε στους όρους του κατακτητή θέτοντας σε κίνδυνο την επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού. Αυτό να μην το περιμένει κανείς.

Τελικά, λύση του Κυπριακού θα είναι η λειτουργία του Απόστολου Ανδρέα, θα είναι η ελευθερία της Κύπρου, θα είναι η πραγματική λευτεριά όπως τη φαντάστηκαν οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ του 1955-1959, όπως την περιέγραψε ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης. Και βεβαίως, αυτό θα γίνει όταν το έθνος είναι ενωμένο. Και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι ο ελληνικός λαός και η ελληνική κυβέρνηση, όλα τα κόμματα της Ελλάδος, είναι δίπλα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην Κυπριακή Κυβέρνηση, σε όλα τα κόμματα της Κύπρου και στον Κυπριακό Ελληνισμό” είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

“Είμαστε όλοι ενωμένοι, είμαστε όλοι εδώ και για κανέναν η Κύπρος δεν είναι μακριά. Αυτοί οι οποίοι κάποια στιγμή τόλμησαν να πουν ότι η Κύπρος είναι μακριά έχουν περιθωριοποιηθεί από την ίδια την ιστορία. Αυτή την περίοδο, η Τουρκία και πάλι εκτρέπεται, προκαλεί και συμπεριφέρεται με αλαζονεία, προσβάλλοντας το διεθνές δίκαιο στην ευρύτερη περιοχή. Εμείς ενωμένοι θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις με ψυχραιμία και με αποφασιστικότητα.

Ως ιερή υποχρέωση στους «Μάρτυρες» που έχουν χύσει το αίμα τους σε κάθε σπιθαμή αυτού του τόπου δηλώνουμε ξεκάθαρα προς κάθε κατεύθυνση, ότι η Κύπρος δεν είναι μακριά όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη.

Γιατί η μεγάλη επιτυχία της εισόδου της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το κλειδί για να προχωρήσουμε στο αύριο.

Διαμορφώνουμε με σκληρή δουλειά έναν άξονα σταθερότητας που αρχίζει από την Ελλάδα και την Κύπρο και επεκτείνεται βόρεια προς τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία και νότια προς το Ισραήλ, την Αίγυπτο , την Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αυτός ο άξονας σταθερότητας έχει ως κέντρο τις δύο χώρες του Ελληνισμού. Αυτό είναι ουσιαστικά η εγγύηση για το αύριο, παράλληλα με την ενεργοποίηση της εκμετάλλευσης των ενεργειακών μας πόρων.

Η Μεσόγειος φλέγεται. Έχουν καταλάβει πλέον όλοι στον παγκόσμιο χάρτη ότι για να υπάρξει σταθερότητα πρέπει να στηριχθούν και να στηρίξουν τον ελληνισμό της Κύπρου και της μητροπολιτικής Ελλάδος. Να δημιουργηθεί εκείνο το τόξο που θα μπορέσει ακόμα μια φορά να κάνει ανάσχεση των ροών προς τη Δύση που στο παρελθόν τις αντιμετωπίσαμε στη Σαλαμίνα, στο Μαραθώνα και τώρα πια σε αυτή την ευαίσθητη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Για τους ένδοξους και αθάνατους ήρωες που τιμούμε παντοτινά ως Έθνος, αξίζει έπαινος. Αλλά αξίζει έπαινος και στον Κυπριακό λαό που διατηρεί άσβεστη την μνήμη και δεν ξεχνά ως Έθνος. Πρέπει συνεχώς να διαμορφώνουμε τις προϋποθέσεις για την πορεία της εθνικής συναίνεσης και συνεννόησης” πρόσθεσε.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

«Στάζει φωτιά» η Πυραυλάκατος Καραθανάσης

Μεγάλη ημέρα η σημερινή για το Πολεμικό Ναυτικό, αφού εντάσσεται πλήρως οπλισμένη στο δυναμικό του η Πυραυλάκατος Καραθανάσης. Αργά το βράδυ της Τετάρτης επέστρεψε...
Με το Βραβείο Ηγετικής Προσφοράς τιμήθηκε ο Γιώργος Α. Παπανδρέου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 23 Απριλίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 2010.... Η Ελλάδα προσφεύγει στο μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε., του ΔΝΤ και της ΕΚΤ. Την προσφυγή της Ελλάδας στο μηχανισμό ανακοινώνει από το Καστελόριζο ο πρωθυπουργός,...

Η ελληνική διατροφή στο επίκεντρο της συνάντησης Ιερώνυμου – Λιβανού

Η συμμετοχή της Εκκλησίας στην προσπάθεια ανάδειξης της ελληνικής διατροφής ως τμήμα της ορθόδοξης νηστείας, της μοναστηριακής παράδοσης αλλά και της ελληνικής ταυτότητας ήταν...

Μητσοτάκης: Απαραίτητη η απόφαση να γιορτάσουμε με περιορισμούς και το φετινό Πάσχα

Απαραίτητη χαρακτήρισε την απόφαση να γιορτάσουμε με περιορισμούς και το φετινό Πάσχα ο πρωθυπουργός. Σε συνέντευξή του στον Alpha ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι...

Τσίπρας: Χάσαμε το Πάσχα εξ αιτίας του κ. Μητσοτάκη

"Το Πάσχα το χάνουμε εξ αιτίας της πολιτικής του κ. Μητσοτάκη" υποστηρίζει σε δήλωση του ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Α. Τσίπρας, σχολιάζοντας το...
Κοντοζαμάνης: Μόνο το 51% των νοσηλευτών έχει εμβολιασθεί

Τροπολογία του υπ. Υγείας για το ακαταδίωκτο των μελών της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων

Τη δυνατότητα και σε ιδιωτικές μονάδες Υγείας, να λειτουργούν ως εμβολιαστικά κέντρα παρέχει τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Β. Κοντοζαμάνης. Με...

Καραμανλής: Σε τροχιά ολοκλήρωσης ο Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας (Ε65)

Σε τροχιά ολοκλήρωσης βρίσκεται ο Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας (Ε65) ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής μιλώντας την Πέμπτη στο συνέδριο της Capital...

Βρείτε μας

7,791ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Χαμός στην Τουρκία! Προεξοφλούν το τέλος του Σουλτάνου – “Θα πέσει η κυβέρνηση”

Δήλωση με τεράστιο νόημα ξεστόμισε ο όμηρος πλέον του τουρκικού καθεστώτος και σχεδιαστής της...

ΗΠΑ: Εκτός F-35 και επίσημα η Τουρκία

Οι ΗΠΑ ειδοποίησαν και επίσημα την Τουρκία ότι απομακρύνθηκε από το πρόγραμμα εξέλιξης και...

Τουρκία – Κορωνοϊός: Δεύτερη στον κόσμο σε νέα κρούσματα – Έχει μολυνθεί το 1% του πληθυσμού

Στην Τουρκία, που έρχεται δεύτερη στον κόσμο μετά την Ινδία σε ό,τι αφορά τον...

Τουρκία: Πανικός για ένα σακί πατάτες

Ξεκίνησε η διανομή πατάτας στην Τουρκία, όπως είχε προαναγγείλει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή