Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου, 2022
7.5 C
Athens

Κανέλα Κεϋλάνης-Τι ιδιότητες έχει-Ποια η διαφορά με την κανέλα Κασσίας

Η κανέλα είναι ένα πολύ δημοφιλές μπαχαρικό. Δεν είναι μόνο νόστιμο, αλλά και τα πολλά οφέλη της για την υγεία είναι επίσης εντυπωσιακά.

Η κανέλα Κεϋλάνης είναι ευρέως διαθέσιμη στα περισσότερα σούπερ μάρκετ, όπου υπάρχουν όμως και άλλοι τύποι κανέλας.

Πέραν από την κλασική κανέλα και την κανέλα Κεϋλάνης, τα τελευταία χρόνια βρίσκουμε και ένα άλλο είδος, την κανέλα Κασσίας.

Αυτό το άρθρο εξηγεί τις διαφορές μεταξύ της κανέλας Κεϋλάνης και της κασσίας.

Τι είναι η κανέλα

Η κανέλα είναι ένα μπαχαρικό που δημιουργείται από τον εσωτερικό φλοιό του δέντρου Cinnamomum.

Λωρίδες από τον εσωτερικό φλοιό στεγνώνουν μέχρι να τυλιχθούν σε ρολά γνωστά ως ξυλάκια κανέλας. Αυτά μπορούν στη συνέχεια να αλεσθούν σε σκόνη, ή να γίνουν εκχύλισμα.

Οι μοναδικές ιδιότητες αυτού του μπαχαρικού προέρχονται από τα αιθέρια έλαια και τις ενώσεις της, ιδιαίτερα την κινναμαλδεΰδη. Αυτή η ένωση δίνει στην κανέλα την γεύση και το άρωμά της και είναι επίσης υπεύθυνη, για πολλά από τα οφέλη της για την υγεία.

Κανέλα Κασσίας

Η κανέλα Cassia προέρχεται από το δέντρο Cinnamomum cassia, που ονομάζεται επίσης Cinnamomum aromaticumΠροέρχεται από τη Νότια Κίνα και είναι επίσης γνωστή ως κινέζικη κανέλα.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλά υποείδη που αναπτύσσονται τώρα ευρέως στην Ανατολική και Νότια Ασία. Η Κασσία τείνει να είναι σκούρο καφέ-κόκκινο χρώμα με παχύτερα τελικά ξυλάκια κανέλας και πιο τραχιά υφή από την κανέλα Κεϋλάνης.

Η κανέλα Κασσίας θεωρείται κατώτερης ποιότητας. Είναι πολύ φθηνή και είναι το είδος που καταναλώνεται πιο συχνά σε όλο τον κόσμο. Η Cassia έχει χρησιμοποιηθεί από καιρό στην μαγειρική και στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική. Περίπου το 95% του λαδιού της είναι κινναμαλδεΰδη, η οποία δίνει στην κασσία μια πολύ δυνατή, πικάντικη γεύση.

Κανέλα Κεϋλάνης

Η κανέλα Κεϋλάνης προέρχεται φυσικά από τη Σρι Λάνκα, αλλά και από τα νότια μέρη της Ινδίας. Φτιάχνεται από τον εσωτερικό φλοιό του δέντρου Cinnamomum verum.

Η κανέλα Κεϋλάνης είναι καφέ και περιέχει πολλά σφιχτά ξυλάκια με μαλακά στρώματα. Αυτά τα χαρακτηριστικά παρέχουν μια εξαιρετικά επιθυμητή ποιότητα και υφή.

Η κανέλα Κεϋλάνης είναι λιγότερο διαδεδομένη και θεωρείται εδώ και καιρό ως μπαχαρικό μαγειρικής. Είναι αρκετά ακριβή σε σύγκριση με την πιο κοινή ποικιλία κασσίας. Η κανέλα Κεϋλάνης έχει μια λεπτή και ήπια γλυκιά γεύση, κατάλληλη για επιδόρπια. Περίπου το 50-63% του αιθέριου ελαίου της είναι κινναμαλδεΰδη, η οποία είναι αρκετά χαμηλή σε σύγκριση με την κασσία. Αυτό εξηγεί το πιο ήπιο άρωμα και γεύση της.

Η κανέλα Κεϋλάνης και η Κασσία είναι καλές για τους διαβητικούς

Εδώ και γενιές, η κανέλα έχει εκτιμηθεί για τις ιδιότητες της στην ανθρώπινη υγεία. Συγκεκριμένα, έχει υποστηριχθεί ότι ωφελεί τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, κάτι που είναι σημαντικό για τα άτομα με διαβήτη.

Μια ανασκόπηση 16 προηγούμενων μελετών για τη θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη βρήκε πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα για την σκόνη από κανέλα Κεϋλάνης, που χρησιμοποιήθηκε ως συμπλήρωμα.

Μελέτες σε ζώα και εργαστήρια δείχνουν, ότι μπορεί να μειώσει τις αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα, να αυξήσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και να βελτιώσει τους μεταβολικούς δείκτες που σχετίζονται με την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Δυστυχώς, δεν υπάρχουν μελέτες σε ανθρώπους που να προσδιορίζουν την αποτελεσματικότητα, ή τη βέλτιστη δοσολογία των συμπληρωμάτων κανέλας Κεϋλάνης.

Από την άλλη πλευρά, η κασσία έχει χρησιμοποιηθεί σε αρκετές μελέτες σε ανθρώπους με και χωρίς διαβήτη τύπου 2. Οι περισσότερες έδειξαν σημαντικές μειώσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα νηστείας μέσα σε αρκετούς μήνες χρήσης.

Η τυπική δόση κασσίας ήταν μεταξύ 1-6 γραμμαρίων την ημέρα. Είχε ελάχιστες, ή καθόλου παρενέργειες για τους συμμετέχοντες.

Η κανέλα Κεϋλάνης, ή η κανέλα Κασσίας έχει περισσότερα οφέλη για την υγεία;

Η κανέλα Κεϋλάνης και η κανέλα κασσίας πιθανότατα έχουν ελαφρώς διαφορετικές ιδιότητες υγείας. Αυτό συμβαίνει επειδή οι αναλογίες αιθέριων ελαίων τους είναι κάπως διαφορετικές.

Ωστόσο, οι τρέχουσες δημοσιευμένες μελέτες δεν έχουν προσπαθήσει να κάνουν αυτή τη διάκριση. Για παράδειγμα, αρκετές από τις βιοδραστικές ενώσεις της κανέλας φαίνεται να εμποδίζουν τη συσσώρευση μιας πρωτεΐνης (που ονομάζεται Τ) στον εγκέφαλο. Αυτό είναι σημαντικό, καθώς η συσσώρευση της τ-πρωτεΐνης είναι χαρακτηριστικό της νόσου του Alzheimer.

Ωστόσο, αυτό το αποτέλεσμα έχει παρατηρηθεί με την χρήση κανέλας Κεϋλάνης και κασσίας. Ως εκ τούτου, δεν είναι σαφές εάν το ένα είδος είναι ανώτερο από το άλλο από αυτή την άποψη.

Συνολικά, δεν είναι δυνατό να πούμε ποιο έχει περισσότερα οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, η κανέλα Κεϋλάνης έχει πολύ λιγότερες πιθανότητες να προκαλέσει βλάβη όταν καταναλώνεται τακτικά.

Η Κασσία περιέχει κουμαρίνη, η οποία μπορεί να είναι τοξική

Η κουμαρίνη είναι μια ένωση που βρίσκεται φυσικά σε πολλά είδη φυτών. Μπορεί να είναι επιβλαβής σε μεγάλες δόσεις.

Στα τρωκτικά, η κουμαρίνη είναι γνωστό ότι προκαλεί βλάβες στους νεφρούς, το ήπαρ και τους πνεύμονες. Μπορεί να προκαλέσει ακόμη και καρκίνο. Στον άνθρωπο, υπάρχουν μεμονωμένα περιστατικά παρόμοιων επιπτώσεων.

Μάλιστα, η ανεκτή ημερήσια πρόσληψη (TDI) κουμαρίνης ήταν 0,5 mg/kg σωματικού βάρους. Τώρα έχει μειωθεί σε 0,1 mg/kg.

Η κανέλα Κασσίας, αλλά όχι η κανέλα Κεϋλάνης, είναι μια πολύ πλούσια πηγή κουμαρίνης. Η Cassia περιέχει περίπου 1% κουμαρίνη, ενώ η κανέλα Κεϋλάνης περιέχει μόνο 0,004%, δηλαδή 250 φορές λιγότερο. Αυτό είναι τόσο χαμηλό που συχνά είναι μη ανιχνεύσιμο.

Η υπέρβαση του ανώτατου ορίου για την κουμαρίνη είναι εύκολη, εάν καταναλώνετε πολλή κανέλα κασσίας. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, αρκούν 1-2 κουταλάκια του γλυκού για να ξεπεράσετε το ημερήσιο όριο. Επομένως, εάν τρώτε τακτικά πολλή κανέλα ή παίρνετε ένα συμπλήρωμα που την περιέχει, τότε αυτή θα πρέπει να είναι κανέλα Κεϋλάνης και όχι κασσία.

Πηγή: www.healthline.com

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Η γρίπη μπορεί να μεταδοθεί μόνο με την αναπνοή, χωρίς καν βήχα ή φτάρνισμα

Η γρίπη επέστρεψε στην Ευρώπη

Η γρίπη επέστρεψε στην Ευρώπη με ταχύτερο από τον αναμενόμενο ρυθμό αυτόν τον χειμώνα, αφού σχεδόν εξαφανίστηκε πέρυσι, εγείροντας ανησυχίες για μια ασυνήθιστα μακρά...

ΕΚΠΑ: Τι γνωρίζουμε για τη μετάλλαξη Όμικρον

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών από την αρχή της πανδημίας ξεκίνησε μία προσπάθεια ενημέρωσης του ιατρικού κόσμου αλλά και του κοινού της χώρας,...
δωρεάν, εξετάσεις, καρκίνος, δέρματος,

Πρωτοποριακό τεστ προβλέπει με ακρίβεια αν ο καρκίνος του δέρματος είναι πιθανό να εξαπλωθεί

Επιστήμονες στη Βρετανία ανακοίνωσαν ότι ανέπτυξαν ένα νέο τεστ για το μελάνωμα, το πρώτο που μπορεί να προβλέψει αξιόπιστα την εξάπλωση ή την επιστροφή...
Εμβόλιο Pfizer: 1.265.550 δόσεις στην Ελλάδα έως τέλος Μαρτίου

Πόσο διαρκεί η προστασία μετά τον εμβολιασμό έναντι της COVID-19;

Η προστασία που προσφέρουν τα εμβόλια έναντι της COVID-19 φθίνει με την πάροδο του χρόνου μετά τον εμβολιασμό με τη δεύτερη δόση του AZD1222...

Οδηγίες από τους παιδιάτρους για τον εμβολιασμό

H Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών παιδιάτρων ενημερώνει τους γονείς των παιδιών, που παρουσιάζουν συμπτωματολογία λοίμωξης (πυρετό, βήχα, συνάχι, εμετούς ή διάρροιες) ή γενικότερα είναι αδιάθετα,...

Έρευνα: Το κρυολόγημα ίσως «θωρακίζει» και έναντι του κορωνοϊού

Οι φυσικές αντιστάσεις που ενισχύονται έπειτα από ένα απλό κρυολόγημα μπορούν να μας θωρακίσουν και απέναντι στον κορωνοϊό. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε έρευνα του...

Υπουργείο Υγείας: Πρώτη η Ελλάδα στη διενέργεια τεστ κορωνοϊού στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Την πρώτη θέση των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά τη διενέργεια των διαγνωστικών τεστ για τη νόσο COVID-19, καταλαμβάνει η χώρα μας. Όπως αναφέρει...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
992ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Έτσι θα φτιάξετε το μαγικό αδυνατιστικό με μέλι και κανέλα!

Αν έχετε προσπαθήσει πολλές φορές και έχετε αποτύχει μην απογοητεύεστε, δοκιμάστε και αυτή τη...

Από ποια σοβαρή ασθένεια προλαμβάνει η κανέλα

Είναι γνωστό ότι η κανέλα έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή δράση, ενώ βοηθά στη...

Βράστε μέλι με κανέλα και θεραπεύστε την αρθρίτιδα, τον καρκίνο την χοληστερίνη κι άλλες 10 ασθένειες

Ο συνδυασμός μελιού και κανέλας χρησιμοποιείται για αιώνες στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική. Αυτά τα...

«ΜΑΓΙΚΟ» ρόφημα με μέλι και κανέλα για να χάσετε βάρος – ΔΕΙΤΕ πώς να το φτιάξετε

Ένα ρόφημα με μέλι, κανέλα και λεμόνι μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, σύμφωνα...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή