Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024
30.8 C
Athens

Κανέλα Κεϋλάνης-Τι ιδιότητες έχει-Ποια η διαφορά με την κανέλα Κασσίας

Η κανέλα είναι ένα πολύ δημοφιλές μπαχαρικό. Δεν είναι μόνο νόστιμο, αλλά και τα πολλά οφέλη της για την υγεία είναι επίσης εντυπωσιακά.

Η κανέλα Κεϋλάνης είναι ευρέως διαθέσιμη στα περισσότερα σούπερ μάρκετ, όπου υπάρχουν όμως και άλλοι τύποι κανέλας.

Πέραν από την κλασική κανέλα και την κανέλα Κεϋλάνης, τα τελευταία χρόνια βρίσκουμε και ένα άλλο είδος, την κανέλα Κασσίας.

Αυτό το άρθρο εξηγεί τις διαφορές μεταξύ της κανέλας Κεϋλάνης και της κασσίας.

Τι είναι η κανέλα

Η κανέλα είναι ένα μπαχαρικό που δημιουργείται από τον εσωτερικό φλοιό του δέντρου Cinnamomum.

Λωρίδες από τον εσωτερικό φλοιό στεγνώνουν μέχρι να τυλιχθούν σε ρολά γνωστά ως ξυλάκια κανέλας. Αυτά μπορούν στη συνέχεια να αλεσθούν σε σκόνη, ή να γίνουν εκχύλισμα.

Οι μοναδικές ιδιότητες αυτού του μπαχαρικού προέρχονται από τα αιθέρια έλαια και τις ενώσεις της, ιδιαίτερα την κινναμαλδεΰδη. Αυτή η ένωση δίνει στην κανέλα την γεύση και το άρωμά της και είναι επίσης υπεύθυνη, για πολλά από τα οφέλη της για την υγεία.

Κανέλα Κασσίας

Η κανέλα Cassia προέρχεται από το δέντρο Cinnamomum cassia, που ονομάζεται επίσης Cinnamomum aromaticumΠροέρχεται από τη Νότια Κίνα και είναι επίσης γνωστή ως κινέζικη κανέλα.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλά υποείδη που αναπτύσσονται τώρα ευρέως στην Ανατολική και Νότια Ασία. Η Κασσία τείνει να είναι σκούρο καφέ-κόκκινο χρώμα με παχύτερα τελικά ξυλάκια κανέλας και πιο τραχιά υφή από την κανέλα Κεϋλάνης.

Η κανέλα Κασσίας θεωρείται κατώτερης ποιότητας. Είναι πολύ φθηνή και είναι το είδος που καταναλώνεται πιο συχνά σε όλο τον κόσμο. Η Cassia έχει χρησιμοποιηθεί από καιρό στην μαγειρική και στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική. Περίπου το 95% του λαδιού της είναι κινναμαλδεΰδη, η οποία δίνει στην κασσία μια πολύ δυνατή, πικάντικη γεύση.

Κανέλα Κεϋλάνης

Η κανέλα Κεϋλάνης προέρχεται φυσικά από τη Σρι Λάνκα, αλλά και από τα νότια μέρη της Ινδίας. Φτιάχνεται από τον εσωτερικό φλοιό του δέντρου Cinnamomum verum.

Η κανέλα Κεϋλάνης είναι καφέ και περιέχει πολλά σφιχτά ξυλάκια με μαλακά στρώματα. Αυτά τα χαρακτηριστικά παρέχουν μια εξαιρετικά επιθυμητή ποιότητα και υφή.

Η κανέλα Κεϋλάνης είναι λιγότερο διαδεδομένη και θεωρείται εδώ και καιρό ως μπαχαρικό μαγειρικής. Είναι αρκετά ακριβή σε σύγκριση με την πιο κοινή ποικιλία κασσίας. Η κανέλα Κεϋλάνης έχει μια λεπτή και ήπια γλυκιά γεύση, κατάλληλη για επιδόρπια. Περίπου το 50-63% του αιθέριου ελαίου της είναι κινναμαλδεΰδη, η οποία είναι αρκετά χαμηλή σε σύγκριση με την κασσία. Αυτό εξηγεί το πιο ήπιο άρωμα και γεύση της.

Η κανέλα Κεϋλάνης και η Κασσία είναι καλές για τους διαβητικούς

Εδώ και γενιές, η κανέλα έχει εκτιμηθεί για τις ιδιότητες της στην ανθρώπινη υγεία. Συγκεκριμένα, έχει υποστηριχθεί ότι ωφελεί τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, κάτι που είναι σημαντικό για τα άτομα με διαβήτη.

Μια ανασκόπηση 16 προηγούμενων μελετών για τη θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη βρήκε πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα για την σκόνη από κανέλα Κεϋλάνης, που χρησιμοποιήθηκε ως συμπλήρωμα.

Μελέτες σε ζώα και εργαστήρια δείχνουν, ότι μπορεί να μειώσει τις αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα, να αυξήσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και να βελτιώσει τους μεταβολικούς δείκτες που σχετίζονται με την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Δυστυχώς, δεν υπάρχουν μελέτες σε ανθρώπους που να προσδιορίζουν την αποτελεσματικότητα, ή τη βέλτιστη δοσολογία των συμπληρωμάτων κανέλας Κεϋλάνης.

Από την άλλη πλευρά, η κασσία έχει χρησιμοποιηθεί σε αρκετές μελέτες σε ανθρώπους με και χωρίς διαβήτη τύπου 2. Οι περισσότερες έδειξαν σημαντικές μειώσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα νηστείας μέσα σε αρκετούς μήνες χρήσης.

Η τυπική δόση κασσίας ήταν μεταξύ 1-6 γραμμαρίων την ημέρα. Είχε ελάχιστες, ή καθόλου παρενέργειες για τους συμμετέχοντες.

Η κανέλα Κεϋλάνης, ή η κανέλα Κασσίας έχει περισσότερα οφέλη για την υγεία;

Η κανέλα Κεϋλάνης και η κανέλα κασσίας πιθανότατα έχουν ελαφρώς διαφορετικές ιδιότητες υγείας. Αυτό συμβαίνει επειδή οι αναλογίες αιθέριων ελαίων τους είναι κάπως διαφορετικές.

Ωστόσο, οι τρέχουσες δημοσιευμένες μελέτες δεν έχουν προσπαθήσει να κάνουν αυτή τη διάκριση. Για παράδειγμα, αρκετές από τις βιοδραστικές ενώσεις της κανέλας φαίνεται να εμποδίζουν τη συσσώρευση μιας πρωτεΐνης (που ονομάζεται Τ) στον εγκέφαλο. Αυτό είναι σημαντικό, καθώς η συσσώρευση της τ-πρωτεΐνης είναι χαρακτηριστικό της νόσου του Alzheimer.

Ωστόσο, αυτό το αποτέλεσμα έχει παρατηρηθεί με την χρήση κανέλας Κεϋλάνης και κασσίας. Ως εκ τούτου, δεν είναι σαφές εάν το ένα είδος είναι ανώτερο από το άλλο από αυτή την άποψη.

Συνολικά, δεν είναι δυνατό να πούμε ποιο έχει περισσότερα οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, η κανέλα Κεϋλάνης έχει πολύ λιγότερες πιθανότητες να προκαλέσει βλάβη όταν καταναλώνεται τακτικά.

Η Κασσία περιέχει κουμαρίνη, η οποία μπορεί να είναι τοξική

Η κουμαρίνη είναι μια ένωση που βρίσκεται φυσικά σε πολλά είδη φυτών. Μπορεί να είναι επιβλαβής σε μεγάλες δόσεις.

Στα τρωκτικά, η κουμαρίνη είναι γνωστό ότι προκαλεί βλάβες στους νεφρούς, το ήπαρ και τους πνεύμονες. Μπορεί να προκαλέσει ακόμη και καρκίνο. Στον άνθρωπο, υπάρχουν μεμονωμένα περιστατικά παρόμοιων επιπτώσεων.

Μάλιστα, η ανεκτή ημερήσια πρόσληψη (TDI) κουμαρίνης ήταν 0,5 mg/kg σωματικού βάρους. Τώρα έχει μειωθεί σε 0,1 mg/kg.

Η κανέλα Κασσίας, αλλά όχι η κανέλα Κεϋλάνης, είναι μια πολύ πλούσια πηγή κουμαρίνης. Η Cassia περιέχει περίπου 1% κουμαρίνη, ενώ η κανέλα Κεϋλάνης περιέχει μόνο 0,004%, δηλαδή 250 φορές λιγότερο. Αυτό είναι τόσο χαμηλό που συχνά είναι μη ανιχνεύσιμο.

Η υπέρβαση του ανώτατου ορίου για την κουμαρίνη είναι εύκολη, εάν καταναλώνετε πολλή κανέλα κασσίας. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, αρκούν 1-2 κουταλάκια του γλυκού για να ξεπεράσετε το ημερήσιο όριο. Επομένως, εάν τρώτε τακτικά πολλή κανέλα ή παίρνετε ένα συμπλήρωμα που την περιέχει, τότε αυτή θα πρέπει να είναι κανέλα Κεϋλάνης και όχι κασσία.

Πηγή: www.healthline.com

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Κινέζος χειρουργός εγχείρησε ασθενή από απόσταση 8.000 χιλιομέτρων

Ένας χειρουργός που βρισκόταν στη Ρώμη πραγματοποίησε μια πρωτοποριακή χειρουργική επέμβαση χρησιμοποιώντας μόνο ένα μηχάνημα, σε ασθενή στο Πεκίνο, το οποίο απέχει πάνω από 8.000 χιλιόμετρα από την...

Άνοιξαν οι εγγραφές για το Greece Race for the Cure(R) 2024

Το Greece Race for the Cure®, ο αγώνας-θεσμός ενάντια στον καρκίνο του μαστού, επιστρέφει για 16η χρονιά την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου. Με αφετηρία το...

Επαναστατική θεραπεία για την καταπολέμηση της απώλειας όρασης που σχετίζεται με την ηλικία

Μια επαναστατική θεραπεία για την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας ανακάλυψαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, του Παγκόσμιο Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας του Λονδίνου και...

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Ξεκινούν τα δωρεάν self test -Ποιους αφορά

Ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση της δράσης «Προληπτικές Διαγνωστικές Εξετάσεις για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου» προχωράει η Κυβέρνηση, μετά την Κοινή Υπουργική...

Υπουργείο Υγείας: Το Σεπτέμβριο σε εφαρμογή το πρόγραμμα για την παιδική παχυσαρκία στα σχολεία

Aπό την νέα σχολική χρονιά θα εφαρμοστεί σε όλα τα σχολεία το Εθνικό Πρόγραμμα Άσκησης και Υγιεινής Διατροφής / Αντιμετώπιση Παιδικής Παχυσαρκίας, το οποίο...
Ένα οπτικό τεστ για Αλτσχάιμερ

Αλτσχάιμερ: Nέο πρωτοποριακό ελληνικό ραδιοφάρμακο συμβάλλει στη διάγνωση της νόσου

Ένα πρωτοποριακό ραδιοφάρμακο που χρησιμοποιείται ως βιοδείκτης στη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ, παράγεται εδώ και μερικούς μήνες στη χώρα μας, από την ελληνική εταιρεία...

Καλπάζει η ιλαρά στην Ευρώπη: Έκρηξη με 56.634 κρούσματα σε διάστημα μόλις 3 μηνών

Σήμα κινδύνου για την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς εκπέμπει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), προειδοποιώντας ότι ο αριθμός κρουσμάτων ενδέχεται να ξεπεράσει τον (επίσης υψηλό)...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Δεν πήγαινε το μυαλό κανενός: Με λίγη κανέλα έλυσε το πρόβλημα ετών στην ηλεκτρική σκούπα!

Ανοίξτε την ηλεκτρική σκούπα και βάλτε μέσα ένα πανί ή ψεκασμένο με λάδι κανέλας...

Πάρτε κανέλα και ρίξτε την σε αλουμινόχαρτο – Βάλτε το στο πορτοφόλι σας και θα σας αλλάξει την ζωή!

Αν βάλετε κανέλα μέσα στο αλουμινόχαρτο και στην συνέχεια στο πορτοφόλι σας, μπορεί να...

Έτσι θα φτιάξετε το μαγικό αδυνατιστικό με μέλι και κανέλα!

Αν έχετε προσπαθήσει πολλές φορές και έχετε αποτύχει μην απογοητεύεστε, δοκιμάστε και αυτή τη...

Από ποια σοβαρή ασθένεια προλαμβάνει η κανέλα

Είναι γνωστό ότι η κανέλα έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή δράση, ενώ βοηθά στη...