Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2023
25.1 C
Athens

Κίνα: Έρχονται αλλαγές στο φυσικό αέριο – Αύξηση κόστους ενέργειας για Ελλάδα και Ευρώπη

Ο φετινός χειμώνας αναμένεται να είναι δύσκολος ενεργειακά για την Ελλάδα και την Ευρώπη,

καθώς η Κίνα επιστρέφει στην αγορά LNG ανατρέποντας την κατάσταση στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου, εις βάρος των χωρών που αναγκάζονται να κάνουν εισαγωγές μεγάλες ποσότητες του «γαλάζιου χρυσού».


Μετά την πτώση ρεκόρ της κινεζικής ζήτησης φυσικού αερίου και των εισαγωγών LNG πέρυσι που προκλήθηκαν από τα lockdown για τον Covid, η κατανάλωση φυσικού αερίου της Κίνας έχει αυξηθεί μέχρι στιγμής φέτος σε σύγκριση με το 2022, αν και εξακολουθεί να είναι χαμηλότερη από το 2021.

Τους τελευταίους μήνες, η Κίνα έχει υπογράψει όμως πολλές μακροπρόθεσμες συμφωνίες προμήθειας LNG, μεταξύ άλλων με τους κορυφαίους εξαγωγείς, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Κατάρ.

Ωστόσο, η Κίνα επιστρέφει επίσης στην αγορά spot με έναν τεράστιο διαγωνισμό για τα φορτία που θα παραδοθούν αργότερα φέτος και καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024.

Ο εντεινόμενος ανταγωνισμός από την Κίνα και άλλους Ασιάτες αγοραστές θα μπορούσε να αφήσει την Ευρώπη σε ακόμη πιο ευάλωτη θέση όσον αφορά την προσφορά για το χειμώνα 2023/2024, αυξάνοντας τις τιμές και οδηγώντας περισσότερα φορτία LNG στην Ασία από ό,τι θα ήθελαν οι αγοραστές της ΕΕ.

Ο κρατικός ενεργειακός γίγαντας της Κίνας Sinopec, μέσω του εμπορικού του βραχίονα Unipec, προκήρυξε πρόσφατα διαγωνισμό με σκοπό να αγοράσει έως και 25 φορτία LNG μεταξύ Οκτωβρίου 2023 και Δεκεμβρίου 2024, ανέφεραν στο Reuters εμπορικές πηγές.

Η Sinopec αναζητά προσφορές για να αγοράσει ένα φορτίο LNG για παράδοση τον Οκτώβριο, πέντε φορτία για τον Νοέμβριο και επτά για τον Δεκέμβριο του 2023.

Τα υπόλοιπα από τα 25 φορτία θα παραδίδονται ένα κάθε μήνα το 2024, σύμφωνα με πηγές του Reuters.

Ο εμπορικός βραχίονας της Sinopec ενδέχεται να έχει σχέδια να μεταπωλήσει όλα ή ορισμένα από αυτά τα φορτία αργότερα και να μην τα χρησιμοποιήσει για την εγχώρια κατανάλωση φυσικού αερίου της Κίνας.

Όποια και αν είναι η περίπτωση, αυτός είναι ο μεγαλύτερος διαγωνισμός από κρατικό Κινέζο αγοραστή για αναζήτηση φορτίων LNG στην αγορά spot από τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, σημειώνει το Bloomberg.

Τα lockdown και η βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη οδήγησαν πέρυσι στην πρώτη ετήσια μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου της Κίνας από το 1990, ενώ οι εισαγωγές LNG της Κίνας μειώθηκαν κατά 20%, κυρίως λόγω της μειωμένης ζήτησης και των υψηλών τιμών spot LNG.

Ο Colin Parfitt, αντιπρόεδρος της Midstream για τη Chevron, στο συνέδριο Gastech 2023 στη Σιγκαπούρη την περασμένη εβδομάδα προειδοποίησε για πιθανή υψηλή μεταβλητότητα εάν ο χειμώνας είναι πιο κρύος.

Η κατάσταση εφοδιασμού στην παγκόσμια αγορά LNG θα μπορούσε να επιδεινωθεί περαιτέρω λίγο πριν από την περίοδο του χειμώνα με τη συνεχιζόμενη διαμάχη μεταξύ της Chevron και των συνδικαλιστικών οργανώσεων σχετικά με τις συνθήκες αμοιβής και εργασίας σε δύο εξαγωγικές εγκαταστάσεις στην Αυστραλία, οι οποίες συλλογικά αντιπροσωπεύουν το 5% της παγκόσμιας προσφοράς LNG.

Την ίδια ώρα, τα προβλήματα παροχής φυσικού αερίου στην Ευρώπη από τη Ρωσία συνεχίζονται.
Ο υπόγειος αγωγός φυσικού αερίου Peschany Umyot-Storozhevka κοντά στο χωριό Krasny Oktyabr, που διαχειρίζεται η Gazprom, έπιασε φωτιά.

Οι μέχρι τώρα αναφορές δεν διευκρινίζουν εάν η πυρκαγιά στον αγωγό θα διαταράξει τις ροές ενέργειας από τα ρωσικά λιμάνια, αν και οι εργασίες αποκατάστασης έχουν ήδη ξεκινήσει.

Η περιοχή Σαράτοφ φιλοξενεί ένα σημαντικό στρατιωτικό αεροδρόμιο, την αεροπορική βάση Ένγκελς, και η έκρηξη σημειώθηκε την ίδια στιγμή με μια καταιγίδα ουκρανικών επιθέσεων με drone σε ρωσικούς στρατιωτικούς στόχους.

Η Αυστραλία είναι ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες στην παγκόσμια αγορά LNG.

Το Κατάρ, η Αυστραλία και οι ΗΠΑ μαζί αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 60% της παγκόσμιας προσφοράς LNG.

Παρόλο που η πλειονότητα των αυστραλιανών εξαγωγών LNG προορίζεται για την Ιαπωνία, την Κίνα και τη Νότια Κορέα, η διακοπή από τις απεργίες θα οδηγήσει την Ασία και την Ευρώπη να ανταγωνίζονται για το LNG από άλλους προμηθευτές.

Στη προκειμένη περίπτωση μια απεργία στην μακρινή Αυστραλία απειλεί να βάλει φωτιά στους λογαριασμούς ρεύματος της Ευρώπης.

Η αναστάτωση που επικρατεί σε τρία εργοστάσια υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Αυστραλία, προκαλεί κλυδωνισμούς στην Ευρώπη.

Κι αυτό γιατί οι διαπραγματεύσεις μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων θα μπορούσαν να επηρεάσουν σημαντικά τον παγκόσμιο εφοδιασμό φυσικού αερίου και, κατ’ επέκταση την τιμή των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του ολλανδικού TTF.

Η ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου γνώρισε σημαντική αστάθεια τις τελευταίες εβδομάδες.

Με την αβεβαιότητα για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στην Αυστραλία, η Ευρώπη θα πρέπει να προετοιμαστεί για περισσότερη αστάθεια και αύξηση των τιμών.

Αυτό αναφέρει σε ανάλυσή του το Ινστιτούτου Ενεργειακής Οικονομίας και Χρηματοοικονομικής Ανάλυσης (IEEFA), υπογραμμίζοντας ότι οι εγκαταστάσεις LNG που θα μπορούσαν να επηρεαστούν από τις απεργίες είναι η North West Shelf (που διαχειρίζεται η Woodside Energy), η Gorgon και η Wheatstone (και τις δύο εκμεταλλεύονται η Chevron).

Μαζί, αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% των παγκόσμιων εξαγωγών LNG.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Τουρκία: Το PKK ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στην Άγκυρα

Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στην καρδιά της Άγκυρας, έξω από το υπουργείο Εσωτερικών και κοντά στο...

Ερντογάν: Οι τρομοκράτες δεν θα επιτύχουν ποτέ τους σκοπούς τους

«Οι τρομοκράτες δεν θα επιτύχουν ποτέ τους σκοπούς τους», δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώπιον του κοινοβουλίου, μερικές ώρες μετά τη...
Αμερικανοί, προειδοποιούν, χτύπημα, Τουρκία,

Άγκυρα: “Τρομοκρατική επίθεση” – Ισχυρή έκρηξη

O υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε σήμερα ότι δύο τρομοκράτες εξαπέλυσαν βομβιστική επίθεση μπροστά από το κτίριο του υπουργείου στην Άγκυρα, εξηγώντας ότι ο...

Αυστραλία: Φάλαινα ανέτρεψε βάρκα – Ένας νεκρός (βίντεο)

Ένας 61χρονος άνδρας έχασε τη ζωή του στην Αυστραλία όταν μια φάλαινα χτύπησε και ανέτρεψε τη βάρκα του, εκτινάσσοντας και τα δύο μέλη του...
ΗΠΑ: "Πράσινο φως" από τη NASA για την πρώτη επανδρωμένη διαστημική αποστολή από το 2011

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 1 Οκτωβρίου ξεκινά η λειτουργία της NASA

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1958.... Ξεκινά τη λειτουργία της η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ, η NASA.

Νέα Υόρκη: Χάος – Καταιγίδα προκάλεσε πλημμύρες και προβλήματα (βίντεο)

Μια ισχυρή καταιγίδα που έπληξε τη μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης την Παρασκευή, προκάλεσε το κλείσιμο τμημάτων του μετρό της πόλης. Δρόμοι και λεωφόροι πλημμύρισαν, ενώ...

Μπομπ Μενέντεζ: Ελεύθερος με εγγύηση 100.000 δολαρίων ο γερουσιαστής που κατηγορείται για διαφθορά

Ο γερουσιαστής των ΗΠΑ Μπομπ Μενέντεζ από το Νιου Τζέρσεϊ δήλωσε αθώος την Τετάρτη για τις κατηγορίες που του ασκήθηκαν για δωροδοκία, σε μετρητά...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ExxonMobil: Kοίτασμα-μαμμούθ με φυσικό αέριο-χρυσάφι στην Κρήτη

Υπολογίζεται σέ 3,5 τρισ. κυβικά μέτρα, παράγεται επί 5 εκατομμύρια χρόνια, προστατεύεται από αδιαπέραστο...

Φυσικό αέριο: Στα τάρταρα η τιμή του τον Φεβρουάριο – Τι δείχνουν τα νέα στοιχεία

Σημαντική μείωση της τάξεως του 23% κατέγραψε η τιμή του φυσικού αερίου για τους...

Φυσικό αέριο: Σήμερα το πρώτο «κρας τεστ» των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ

Σήμερα, θα γίνει το πρώτο κρας τεστ των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. για τα...

Φον ντερ Λάιεν: Στο τραπέζι προσωρινό πλαφόν στο αέριο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής προσωρινού ανώτατου ορίου στις...