ΚΙΝΑΛ: Αγωνία στελεχών για τη μελλοντική πορεία και επιμέρους επικρίσεις για χειρισμούς της ηγεσίας

9
ΚΙΝΑΛ: Αγωνία στελεχών για τη μελλοντική πορεία και επιμέρους επικρίσεις για χειρισμούς της ηγεσίας

Η στρατηγική του Κινήματος Αλλαγής, η μετέπειτα πορεία του αλλά και ο απολογισμός της μέχρι σήμερα διαδρομής του στον απόηχο του πρόσφατου εκλογικού αποτελέσματος, στο επίκεντρο της 2ης μέρας εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής κατά την οποία διατυπώθηκαν προβληματισμός για το μέλλον του κόμματος αλλά και επικρίσεις για επιμέρους χειρισμούς της ηγεσίας.

Μεταξύ άλλων, επισημάνθηκε η ανάγκη επαναπροσδιορισμού της φυσιογνωμίας του ΚΙΝΑΛ ώστε να καταστεί εναλλακτική πολιτική λύση τόσο έναντι της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον, επισημάνθηκε η ανάγκη επικαιροποίησης του πολιτικού στίγματος με φόντο τα νέα κοινωνικά και διεθνή δεδομένα που διαμορφώνονται καθώς, ζητήματα καταλυτικά, (οικονομική κρίση και προσφυγικό) αλλοίωσαν- όπως επισήμαναν ορισμένα στελέχη- ιδεολογικά και κομματικά σύνορα.

Κριτική στελεχών και αιχμές Ανδρουλάκη

Κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεων αρκετά στελέχη άσκησαν κριτική αναφορικά με τους χειρισμούς της ηγεσίας καθώς μεταξύ άλλων εξέπεμψε, όπως αναφέρθηκε, θολό προεκλογικό μήνυμα με τα περί 3ης θέσης και διερευνητικής εντολής και πιθανότητας συνεργασίας με τη ΝΔ.

Αιχμηρός και επικριτικός εμφανίσθηκε στην ομιλία του ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ (και ισχυρός εσωκομματικός πόλος) Νίκος Ανδρουλάκης κάνοντας λόγο για στασιμότητα που βολεύει λίγους. Τόνισε την ανάγκη ενότητας λέγοντας χαρακτηριστικά :” Ενότητα δεν είναι όταν έξω είναι νύχτα και εμείς λέμε πως είναι μέρα. Ενότητα είναι η σοβαρή θεσμική λειτουργία, προσέθεσε και έθεσε το ερώτημα «αν υπάρχει».
Παράλληλα, άσκησε κριτική για το διορισμό ουσιαστικά των κομματικών οργάνων μετά το συνέδριο και στη διακριτική διαχείριση στελεχών. Εμφανίσθηκε ιδιαιτέρως επικριτικός ως προς τη λήψη αποφάσεων σε σημαντικά ζητήματα από την ΚΟ και όχι από το κόμμα καθώς , όπως είπε, δεν συζητήθηκε σε κανένα κομματικό όργανο η πρόσφατη πρόταση του ΚΙΝΑΛ για την ψήφο των ομογενών. Επ’ αυτού μάλιστα, ζήτησε να συγκροτηθεί επιτροπή που θα επεξεργαστεί ολοκληρωμένη πρόταση για τον εκλογικό νόμο, η οποία θα συζητηθεί ακολούθως σε συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, για να αποφασίσουμε ,όπως σημείωσε, δημοκρατικά. Σε ότι αφορά στο θέμα ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ χωρίς το Κίνημα Αλλαγής υπάρχει, ενώ το Κίνημα Αλλαγής χωρίς το ΠΑΣΟΚ δεν είναι τίποτα. Ως προς τα εσωκομματικά μάλιστα δήλωσε με νόημα” μην εκλαμβάνετε τη στάση μου στα εσωκομματικά ως αδυναμία”.

Διαβάστε επίσης:  Ανασχηματισμός προ των πυλών - Όλα τα σενάρια

Έκτακτο συνέδριο θέσεων ζήτησε ο πρώην γραμματέας Επικοινωνίας, Σταμάτης Μαλέλης. Ντρέπομαι για τη θέση που πήραμε για το άσυλο, και στάθηκε στην ανάγκη η σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία να υπερασπιστεί το κοινωνικό κράτος. Παράλληλα, ζήτησε το μετασχηματισμό σε κόμμα σοσιαλισμού και ριζοσπαστικό.

Την ανάγκη διατύπωσης ενός νέου πολιτικού ντοκουμέντου, μιας νέας 3ης Σεπτέμβρη, υπογράμμισε ο Κώστας Σκανδαλίδης καλώντας σε επανατοποθέτηση του ΚΙΝΑΛ στον χώρο της δημοκρατικής παράταξης. Ζήτησε επίσης να απαντηθούν τρία ερωτήματα: αν υπάρχει ακόμη ο χώρος, αν η αυτόνομη στρατηγική μπορεί να επιβιώσει μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων και αν υπάρχει το ικανό σχήμα με το απαραίτητο πολιτικό προσωπικό.

Ο καθαρός αυτόνομος ρόλος και λόγος έχει και ναι και όχι, διευκρίνισε ο Χρήστος Πρωτόπαπας επισημαίνοντας πως το Κίνημα Αλλαγής είναι παράγοντας συναίνεσης. Απαντώντας στην κριτική είπε ότι όλα μπορούν να συζητηθούν, με την προϋπόθεση ότι όλοι θέλουν να είναι μαζί. Ο κ. Πρωτόπαπας χαρακτήρισε τεράστιο λάθος την επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ. Είναι κρίμα και άδικο να συνεχίζεται μια συζήτηση που δεν οδηγεί πουθενά, είπε χαρακτηριστικά.