Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου, 2022
17.5 C
Athens

“Κλειδώνει” σήμερα το πακέτο μέτρων στήριξης της Κυβέρνησης

“Κλειδώνουν” σήμερα σε συνεργασία του Μεγάρου Μαξίμου με το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης και δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν ακόμη και αύριο τα νέα μέτρα στήριξης των ευάλωτων ομάδων που προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το πακέτο μέτρων θα περιλαμβάνει αλλαγές με την πρόσθεση ενίσχυσης νέων κοινωνικών ομάδων ώστε να αυξηθεί το εύρος του αριθμού των δικαιούχων που αναμένεται να ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο.

Ωστόσο θα θεσπιστούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τους δικαιούχους προκειμένου να αποκλειστούν περιπτώσεις φορολογούμενων που εμφανίζονται φτωχοί στη εφορία αλλά οι ίδιοι διαθέτουν υψηλά εισοδήματα και ακίνητη περιουσία.

Οι ενισχύσεις θα αφορούν την “επιταγή ακρίβειας”, την έκπτωση και επιστροφή φόρου στα καύσιμα, την παράταση για ένα ακόμη εξάμηνο του μειωμένου ΦΠΑ και την αυξημένη επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο.

Αντιδράσεις από τα σούπερ μάρκετ για την απαγόρευση της πώλησης μιας σειράς προϊόντων

-“ΕΠΙΤΑΓΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ”

Η καταβολή θα γίνει έως τις ημέρες της Μ. Εβδομάδας πριν από την Κυριακή του Πάσχα έχοντας ως εφαρμογή το μοντέλο του επιδόματος Χριστουγέννων με περίπου 800.000 χαμηλοσυνταξιούχους, όπου η σύνταξη τους δεν θα ξεπερνά τα 600 ευρώ και με οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 14.400 ευρώ (για το φορολογικό έτος 2021). Δεδομένο θεωρείται ότι και σε αυτή την καταβολή που θα είναι 250 ευρώ εφάπαξ θα δουν χρήματα περίπου 170.000 ΑμεΑ, διπλό επίδομα οι δικαιούχοι ΚΕΑ, ενώ θα προστεθούν οι χαμηλόμισθοι που λαμβάνουν επίδομα παιδιού Α21,οι μονογονεϊκές οικογένειες, και τα άτομα με αναπηρία. Θα εξαιρεθούν οι μακροχρόνιοι και επιδοτούμενοι άνεργοι.

Αυξήσεις στα καύσιμα

-ΕΚΠΤΩΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΦΟΡΟΥ ΣΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ

Με βάση τα δημοσιονομικά διαθέσιμα η Κυβέρνηση θα προχωρήσει σε στοχευμένες ενισχύσεις και ελαφρύνσεις και στο μέτωπο των καυσίμων λόγω των εξωφρενικών ανατιμήσεων που έχουν επέλθει. Πιλότο θα αποτελέσει ένας μηχανισμός αντίστοιχος με αυτόν των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης. Αυτό θα γίνει με τη δημιουργία “Μητρώου Δικαιούχων έκτακτων παροχών” μέσω του οποίου θα χορηγούνται εκπτώσεις η επιστροφές φόρου στα καύσιμα. Για να εγγραφεί κάποιος σε αυτό θα πρέπει να πληροί συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Σύμφωνα με τις εισηγήσεις, ο φόρος καυσίμων (ΕΦΚ η ΦΠΑ) θα μειώνεται ή θα επιστρέφεται εκ των υστέρων, μετά την αγορά του στο πρατήριο η με την προμήθεια. Πιθανό είναι επίσης το ενδεχόμενο, ανεξάρτητα από τις αγορές καυσίμων των δικαιούχων, να λαμβάνουν από το κράτος στον τραπεζικό τους λογαριασμό ένα ποσό κάθε μήνα ανάλογα με τις ανατιμήσεις των καυσίμων.

Το σχέδιο αυτό ενίσχυσης ωστόσο παρουσιάζει δυσκολίες, καθώς οι τιμές των καυσίμων μεταβάλλονται ημέρα με την ημέρα ,αλλά θα υπάρξουν και καθυστερήσεις στις επιστροφές φόρου λόγω τεχνικών δυσκολιών.

-ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΕΙΩΜΕΝΟΥ ΦΠΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Όσον αφορά τα βασικά είδη διαβίωσης και διατροφής έχει αποκλειστεί μείωση του ΦΠΑ σε κατηγορίες προϊόντων, καθώς το μέτρο θεωρείται ότι δεν θα αποδώσει μιας και η όποια μείωση δεν θα περάσει στις τελικές τιμές αλλά θα απορροφηθεί από τους προμηθευτές και τους λιανοπωλητές. Το βέβαιο είναι ότι θα ανακοινωθεί παράταση κατά ένα 6μηνο του μειωμένου ΦΠΑ που ισχύει μέχρι στα τέλη Ιουνίου στην εστίαση (καφές, μη αλκοολούχα ποτά κ.λ.π) ,στις μεταφορές (πλοία, μέσα μαζικής μεταφοράς, αεροπορικά ταξίδια κ.λ.π.) ,στον τουρισμό ,στα γυμναστήρια και στις σχολές χορού.

-ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

Τέλος, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, θα συνεχιστούν κανονικά για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου, όπως ίσχυσε εδώ και 7 μήνες σε νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Μάλιστα για τον Απρίλιο οι επιδοτήσεις θα είναι αυξημένες λόγω των χονδρεμπορικών αυξήσεων στο ρεύμα και το φυσικό αέριο.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Διεγράφη η Εύα Καϊλή από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ

Τα ονόματα όσων ατόμων συνελήφθησαν από το Ευρωκοινοβούλιο στο πλαίσιο έρευνας ενός οικονομικού δικαστή ως ύποπτοι για δωροληψία από χώρα του Κόλπου δημοσίευσε η...
Βουλή: Δεκτό κατά πλειοψηφία επί της αρχής του το ν/σ για τον Τύπο

Βουλή: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην ΕΥΠ

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην ΕΥΠ και τα κακόβουλα λογισμικά. «Ναι» επι της αρχής είπαν 156 βουλευτές της ΝΔ, «όχι» 142 βουλευτές...

Τραβάει το σχοινί η Τουρκία: Σενάριο κρίσης νότια της Κρήτης– Το σεισμογραφικό σκάφος και...

Κίνηση εμπλοκής της Τουρκίας όπως εκτιμά η Αθήνα θα είναι υψηλού ρίσκου αφού στην περιοχή ερευνών νότια της Κρήτης οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν...

Πυρ και μανία οι Τούρκοι για βολές του αεροπλανοφόρου «Charles de Gaulle» μεταξύ Κύπρου...

Με μια παράνομη αντι - NAVTEX προσπαθεί να «απαντήσει» η Άγκυρα σε άσκηση που έχει ετοιμάσει το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό σε περιοχή μεταξύ Ρόδου...
σαν σήμερα, 1978, 35ετία, πλήρη σύνταξη, 58 χρόνια,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 9 Δεκεμβρίου ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αναχωρεί για το Παρίσι

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1963.... Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής παραιτείται αιφνιδιαστικά από την αρχηγία του κόμματος της ΕΡΕ και αναχωρεί για το Παρίσι, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Αμαλία.
Μητσοτάκης: Μετατρέψατε τη δωροδοκία από κακούργημα σε πλημμέλημα

Βουλή: “Μάχη” κυβέρνησης αντιπολίτευσης για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις

Σε υψηλούς τόνους διασταυρώνουν τα «ξίφη» τους στη Βουλή για τις παρακολουθήσεις κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Στο επίκεντρο το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην ΕΥΠ,...

Στο «μικροσκόπιο» οι προτάσεις για τις κορβέτες: Το παρασκήνιο, οι «μνηστήρες» και τα σκοτεινά...

Τα Στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού που «ξεσκονίζουν» τις προτάσεις έχουν ήδη καταγράψει σημεία τα οποία είναι απαραίτητο να διευκρινιστούν τα οποία αφορούν κυρίως στα...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,240ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Βουλή: “Μάχη” κυβέρνησης αντιπολίτευσης για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις

Σε υψηλούς τόνους διασταυρώνουν τα «ξίφη» τους στη Βουλή για τις παρακολουθήσεις κυβέρνηση και...

Έρχονται νέα μέτρα στήριξης για τα νοικοκυριά

Μετά την επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ και την πρώτη δόση του αυξημένου επιδόματος...

Μέτρα στήριξης: 800 εκατ. μέσα στον Δεκέμβριο

Ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέα μέτρα στήριξης από το νέο έτος, εφόσον βρεθεί...

Εκλογικά σενάρια: Οι κυλιόμενες μετρήσεις και τα ποιοτικά στοιχεία, επηρεάζουν τις τελικές αποφάσεις

Τα σενάρια σχετικά με το πότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανάψει το πράσινο φως...