Σάββατο, 1 Απριλίου, 2023
22 C
Athens

«Κλείδωσε» ο ανασχηματισμός: Στη ΔΕΘ με νέα κυβέρνηση ο Πρωθυπουργός – Ποιοι μετακινούνται

Τα επόμενα 24ωρα φαίνεται πως είναι ιδιαίτερα κρίσιμα για να προχωρήσει ο ανασχηματισμός από τον Πρωθυπουργό.

Οι πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν την εικόνα της κυβέρνησης, η απόδοση των όποιων ευθυνών και η ανάγκη για επανεκκίνηση της κυβέρνησης ενόψει του δύσκολου χειμώνα, καθώς ο πόλεμος με την πανδημία δείχνει να μην έχει τελειώσει ακόμα, δεν δημιούργησαν απλώς τις προϋποθέσεις για διορθωτικές αλλαγές, αλλά φαίνεται πως τις «κλείδωσαν» κιόλας.

Το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Αμερική το Σαββατοκύριακο (συνόδευσε τη μικρή κόρη του, που θα εγκατασταθεί για σπουδές εκεί) του έδωσε την ευκαιρία να σχεδιάσει απερίσπαστος τις απαραίτητες αλλαγές.

Ανασχηματισμός Μητσοτάκης

Οι εισηγήσεις που δέχεται, άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης από στενούς του συνεργάτες είναι να ανέβει στη ΔΕΘ με νέο κυβερνητικό σχήμα. Ετσι, θα σταλεί και το μήνυμα για επανεκκίνηση της κυβέρνησης, με το Μέγαρο Μαξίμου να αποδίδει παράλληλα και τις ευθύνες που μπορεί να υπάρχουν όσον αφορά τη διαχείριση των πυρκαγιών την κατάλληλη στιγμή και όχι την ώρα της μάχης, όπως είχε τονίσει ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου πριν από δύο εβδομάδες.

Εξάλλου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, όχι μόνο οι τελευταίες πυρκαγιές, αλλά και το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, που ήρθε για να μείνει, δημιουργούν νέες ανάγκες που θα αποτυπωθούν και στο νέο σχήμα, με αλλαγές αρμοδιοτήτων σε υπουργεία.

Ανασχηματισμός: Ημερομηνίες-κλειδιά

Η ημερομηνία-κλειδί των αλλαγών μπορεί να είναι σήμερα, αφού επιστρέφει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Αμερική.

Εκτός από ημέρα τελικών αποφάσεων, μπορεί να είναι και ημέρα τηλεφωνικών επικοινωνιών με τα πρόσωπα που θα εισέλθουν στο νέο κυβερνητικό σχήμα, αφού για το πρωί της Τρίτης έχει προγραμματιστεί υπουργικό συμβούλιο, στο πλαίσιο των μηνιαίων συνεδριάσεων.

Βέβαια, θα μπορούσε να ματαιωθεί, αλλά κάτι τέτοιο φαίνεται δύσκολο. Οπότε το κρίσιμο ερώτημα είναι αν το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει με την παλαιά σύνθεση ή με τη νέα.

Bled Strategic Forum - Photos | Facebook

Ο Πρωθυπουργός το βράδυ της Τρίτης θα μεταβεί στη Σλοβενία, όπου θα δώσει το «παρών» στο Bled Strategic Forum, την Τετάρτη θα ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη για συναντήσεις με τους φορείς της βόρειας Ελλάδας ενόψει της ΔΕΘ και την Πέμπτη το βράδυ θα βρεθεί στη Μασσαλία για να συμμετάσχει την Παρασκευή στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Βιοποικιλότητα της Μεσογείου.

Αυτό σημαίνει πως, πέρα από τη Δευτέρα, μια άλλη κρίσιμη ημερομηνία για τον ανασχηματισμό θα μπορούσε να είναι η Τετάρτη, αφού ο Πρωθυπουργός θα βρίσκεται στην Ελλάδα μέχρι την Πέμπτη το απόγευμα πριν αναχωρήσει για τη Μασσαλία.

Λιγότερες πιθανότητες συγκεντρώνει το ενδεχόμενο (αν όπως όλα δείχνουν ο Πρωθυπουργός ορίσει νέο σχήμα πριν από τη ΔΕΘ) ο ανασχηματισμός να πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο που έρχεται και το νέο σχήμα να ανακοινωθεί και να ορκιστεί τη Δευτέρα.

Ετσι, θα έχουν ορκιστεί οι νέοι υπουργοί πριν από το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη, ο χρόνος ωστόσο για να αναλάβουν τα καθήκοντά τους θα είναι περιορισμένος.

Ποιοι μετακινούνται και ποιοι μένουν

Σε κάθε περίπτωση, ο ανασχηματισμός θα είναι ευρύς και στο νέο σχήμα θα υπάρξουν και αλλαγές και σε αρμοδιότητες, με χαρτοφυλάκια να μετακινούνται και νέα κυβερνητικά όργανα να συστήνονται. Στο τραπέζι έχει πέσει, για παράδειγμα, το υπουργείο Περιβάλλοντος μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές να επιστρέψει στο Υποδομών και ουσιαστικά να έχουμε επανασύσταση του παλαιού ΥΠΕΧΩΔΕ.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα σπάσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Επίσης, κυβερνητικά στελέχη θεωρούν πιθανό να επιστρέψει το σχήμα της κυβερνητικής επιτροπής, από τα έξι κορυφαία υπουργεία.

Παράλληλα, θα αποτυπωθούν ακόμα καλύτερα σε κάποιες περιπτώσεις οι αρμοδιότητες, ώστε να μην προκύπτουν συναρμοδιότητες για μια σειρά ζητημάτων με αποτέλεσμα περαιτέρω γραφειοκρατία, ενώ είναι σαφές ότι θα υπάρξουν αποχωρήσεις και ανακάτεμα της τράπουλας.

Μ. Χρυσοχοΐδης: Ο νόμος για τις δημόσιες συναθροίσεις θα εφαρμοστεί

Οσον αφορά τα πρόσωπα, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στο «κόκκινο» φαίνεται πως είναι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, με τις πληροφορίες να επιμένουν πως θα αντικατασταθεί. Καθώς το συγκεκριμένο υπουργείο θεωρείται κομβικής σημασίας για την κυβέρνηση, πληροφορίες θέλουν τον Πρωθυπουργό να μετακινεί εκεί είτε τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, είτε τον σημερινό υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, για τον οποίο έγκυρες πηγές δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο να τοποθετηθεί στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, τομέα στον οποίο ήταν αρμόδιος όταν η Ν.Δ. βρισκόταν στην αντιπολίτευση.

Κορωνοϊός - LIVE : Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας παρουσιάζει το εθνικό  σχέδιο για τον εμβολιασμό - Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

Ενα δεύτερο πρόσωπο που θεωρείται πιθανό να αποχωρήσει είναι η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη μετά από 26 μήνες στην Μπουμπουλίνας, ενώ πληροφορίες θέλουν τον Πρωθυπουργό να εξετάζει το ενδεχόμενο να καταργήσει την αντιπροεδρία της κυβέρνησης και τη θέση που έχει σήμερα ο Παναγιώτης Πικραμμένος.

Σοβαρή πιθανότητα μετακίνησης σε άλλο υπουργείο υπάρχει για την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, πολλές από τις αποφάσεις της οποίας έχουν προκαλέσει τριβές το τελευταίο διάστημα. Στο μικροσκόπιο φαίνεται πως μπαίνουν και τα υπουργεία Υγείας, Δικαιοσύνης και Τουρισμού, με ενδεχόμενες μετακινήσεις υπουργών.

Οι πληροφορίες επιμένουν πως ειδικά στις τάξεις των υφυπουργών οι αλλαγές θα είναι σαρωτικές και θα αξιοποιηθούν κυρίως «γαλάζιοι» βουλευτές και στελέχη από τον κεντρώο και φιλελεύθερο χώρο.

Στη λίστα που έχει στα χέρια του ο Πρωθυπουργός προς αξιοποίηση φαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι περιλαμβάνονται τα ονόματα του Θάνου Πλεύρη, του Θεόδωρου Ρουσόπουλου, του Δημήτρη Καιρίδη, του Τάσου Χατζηβασιλείου κ.ά.

Πάντως, πληροφορίες θέλουν να συζητείται στο Μαξίμου και πιθανή συνέχιση της διεύρυνσης προς το Κέντρο και στο πλαίσιο αυτό ακούγονται τα ονόματα του Γιώργου Φλωρίδη και του πρώην υφυπουργού Θόδωρου Παπαθεοδώρου.

Οσον αφορά ενδεχόμενη αναβάθμιση γενικών γραμματέων, έντονα συζητείται το όνομα της Σοφίας Νικολάου, γενικής γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής, ενώ και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους έχει ξεχωρίσει για τις επιδόσεις του.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ολοκληρώθηκε η ναυτική άσκηση «Noble Dina 2023»

H ναυτική άσκηση «Noble Dina 2023» πραγματοποιήθηκε από 15 έως 30 Μαρτίου στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, ΗΠΑ και...

Ανησυχούν οι αστρονόμοι: Τερατώδης έκρηξη ακτίνων «γ» διαπέρασε τη Γη – Η μεγαλύτερη από...

Μια εξωγαλαξιακή έκρηξη, το φως της οποίας διέσχισε το εσωτερικό του ηλιακού συστήματος το περασμένο φθινόπωρο, ήταν 70 φορές φωτεινότερη από οποιαδήποτε άλλη τέτοια...

Σε ισχύ από σήμερα ο νέος κατώτατος μισθός – Τα 19 επιδόματα που «φουσκώνουν»...

Σε ισχύ από σήμερα, 1η Απριλίου οι νέες «φουσκωμένες» κατώτατες αποδοχές: Διπλά κερδισμένοι βγαίνουν από αυτή την εξέλιξη όσοι εργαζόμενοι έχουν κατοχυρώσει 3ετίες, ενώ...

Μητσοτάκης: Δέσμευση ότι ο φράχτης θα επεκταθεί και στα 140 χιλιόμετρα της ελληνοτουρκικής μεθορίου

Η κατασκευή του φράχτη στον Έβρο είναι εθνική επιταγή, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση για την υπογραφή της...

Ανδρουλάκης: Κυβερνήσεις συνεργασίας με πρόσωπα υψηλής αξιοπιστίας, μπορούν να δημιουργήσουν πλαίσιο ασφάλειας στον ελληνικό...

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ήταν αυτή που ξεκίνησε να οικοδομεί τον φράχτη. Διότι πιστεύουμε ότι οι χώρες έχουν σύνορα. Σύνορα υπάρχουν και στον Έβρο...

Από τη Δευτέρα οι αιτήσεις για τα χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια σε νέους – Ποιοι...

Την Δευτέρα ξεκινά η υποβολή αιτήσεων στις τράπεζες από τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν στο επιδοτούμενο πρόγραμμα απόκτησης κατοικίας με ευνοϊκούς όρους, μέσω χαμηλότοκων ή...

Eurostat: Στο 5,4% επιβράδυνε ο πληθωρισμός τον Μάρτιο στην Ελλάδα

Σημαντική υποχώρηση εμφάνισε ο πληθωρισμός τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat για το Μάρτιο. Στη ζώνη του ευρώ υποχώρησε σε...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,242ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μητσοτάκης: Όχι πρόωρες εκλογές, όχι αλλαγή εκλογικού νόμου, όχι ανασχηματισμός

«Δεν είμαι κωλοτούμπας. Έχω πει πολλές φορές ότι οι κανόνες του παιχνιδιού είναι σταθεροί...

Ανασχηματισμός μετά τις διακοπές

Λίγες μόνο ώρες μετά το «κλείσιμο» του σεναρίου πρόωρων εκλογών για τον Σεπτέμβριο από...

Νέα σενάρια με εκλογικό νόμο και ανασχηματισμό

Μετά την απόφαση Μητσοτάκη να «κάψει» το σενάριο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες πλέον όλοι...

Ένας ανασχηματισμός θα σταματήσει την εκλογολογία

Την εκλογολογία θα την έκοβε μαχαίρι ένας ανασχηματισμός, τώρα ή πριν τη ΔΕΘ, ώστε...