ΚΛΙΜΑ ΕΝΤΑΣΗΣ στη Βουλή – Μήλον της έριδος το υπερ- ταμείο αποκρατικοποιήσεων

46
Βουλή: Παραλίγο να πιαστούν στα χέρια Ξυδάκης και Λαγός

Με έντονες αντιπαραθέσεις που αφορούν κυρίως την ρύθμιση του πολυνομοσχεδίου για το νέο υπερ- ταμείο αποκρατικοποιήσεων συνεχίζεται η συζήτηση στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής, ενώ αύριο θα τοποθετηθούν οι φορείς και θα συνεχιστεί η συζήτηση επί των άρθρων.

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, που χαρακτήρισε «απίστευτο έκτρωμα» το άρθρο για το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και προειδοποίησε ότι κάποιοι «θα κάτσουν στο σκαμνί». «Πουλάτε τα πάντα εκτός από την Ακρόπολη. Υποθηκεύετε την ελληνική περιουσία για 99 χρόνια» είπε η κυρία Μπακογιάννη και τόνισε ότι ακόμη και στρατόπεδα μπορούν να ενταχθούν στο νέο ταμείο.

«Με το τελευταίο νομοσχέδιο της πρώτης αξιολόγησης κλείνει ένας κύκλος, διατηρώντας όλες τις προεκλογικές δεσμεύσεις», απάντησε ο Υπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι βρίσκεται σε ταραχή. Δεσμευθήκαμε ότι δεν θα προχωρήσουμε σε περικοπές μισθών και συντάξεων, ότι θα προστατεύσουμε την πρώτη κατοικία και ότι θα αντικαταστήσουμε το ΤΑΙΠΕΔ, που ήταν προσανατολισμένο στις ιδιωτικοποιήσεις από ένα νέο θεσμό που έχει στόχο την μακροχρόνια αξιοποίηση της δημόσια περιουσίας» είπε ο κ Σταθάκης, προσθέτοντας ότι οι ιδιωτικοποιήσεις μπορεί να προχωρήσουν μόνο με την έγκριση του Υπουργού Οικονομικών.

Δεν υπάρχει καμία επιπλέον συνολική επιβάρυνση του ΕΝΦΙΑ, 6 εκατ. νοικοκυριά θα πληρώσουν τον ίδιο ή και λιγότερο ΕΝΦΙΑ, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης, απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για τη νέα ρύθμιση στο πολυνομοσχέδιο. Όπως είπε ο υπουργός το συνολικό ποσό για το 2016 είναι όσο και του 2015, 2,65 δισ. ευρώ, ωστόσο, επειδή μειώνονται οι αντικειμενικές αξίες αλλάζει η κατανομή των φορολογικών βαρών μεταξύ των νοικοκυριών και 500.000 θα πληρώσουν περισσότερο.

«Με τις νέες διατάξεις μηδενίζονται οι πιθανότητες οποιασδήποτε παρέμβασης» υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος σχετικά με τις ρυθμίσεις που αφορούν τα πόθεν εσχες, προσθέτοντας ότι θα ελέγχονται υποχρεωτικά οι δικαστές και οι εισαγγελείς, οι ειδικοί και γενικοί γραμματείς της βουλής καθώς και ανώτατα στελέχη της δημόσιας διοίκησης.

Διαβάστε επίσης:  Βουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την υιοθεσία

Πλήρη σύγχυση προκάλεσαν από την αρχή της συζήτησης τα παραρτήματα που ενσωματώθηκαν στο νομοσχέδιο για τις επιχειρήσεις που μεταβιβάζονται στο νέο υπερ-ταμείο, με τον Γιώργο Χουλιαράκη να δίνει στην αρχή μια λίστα που αρχικά περιελάμβανε 11 ΔΕΚΟ και στη συνέχεια τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να δημοσιοποιεί νέο παράρτημα διευκρινίζοντας ότι οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο ταμείο είναι ο ΟΑΣΑ, ο ΟΣΥ, η ΣΤΑΣΥ, ο ΟΣΕ, το ΟΑΚΑ και τα ΕΛΤΑ.

Οι εντάσεις και καβγάδες στιγμάτισαν από την αρχή την θυελλώδη συνεδρίαση

Στο τελευταίο επεισόδιο ενεπλάκησαν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Άδωνις Γεωργιάδης και τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τις καταγγελίες του εισηγητή του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Κουτσούκου ότι το νέο υπερ-ταμείο είναι η επιτομή του ξεπουλήματος της χώρας.

« Εμείς βάζουμε 3 και οι ξένοι 2 στο εποπτικό συμβούλιο, το οποίο θα ορίζει το Διοικητικό Συμβούλιο, το ταμείο θα είναι ελληνικό και θα διοικείται από την Ελλάδα» απάντησε ο κ Τσακαλώτος, ο οποίος προηγουμένως απευθύνθηκε με περιφρονητικό ύφος στον Γιάννη Μανιάτη που του είπε ότι δεν έχει διαβάσει το μνημόνιο σαν τον κ Χρυσοχοίδη, ενώ για τον Οδυσσέα Κωσνταντινόπουλο είπε ότι «κάθε φορά που διακόπτει δεν λέει ποτέ κάτι σοβαρό».

« Μην έχεις ύφος, τα ξεπουλάς όλα για να μείνεις υπουργός, θα πιείτε όλο το πικρό ποτήρι, σήμερα ιδιωτικοποιείται τη χώρα» είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης σε έντονο ύφος απαντώντας στον υπουργό, ο οποίος επειδή ο βουλευτής της ΝΔ διέκοπτε για να υπερασπιστεί τον κ Κωνσταντινόπουλο τον αποκάλεσε Τζον Γουέιν.