Τρίτη, 4 Οκτωβρίου, 2022
18.7 C
Athens

Κλιματική κρίση: Απειλείται το ένα τρίτο των τροφών που καταναλώνουμε

Τροφές όπως τα πεπόνια, τα αμύγδαλα και το μπρόκολο, κινδυνεύουν λόγω της μείωσης των επικονιαστών.

Οι πληθυσμοί των μελισσών μειώνονται. Περισσότερα από τα μισά είδη νυχτερίδων στις Ηνωμένες Πολιτείες μειώνονται δραματικά ή έχουν καταγραφεί ως απειλούμενα με εξαφάνιση. Πρόσφατα, διεθνείς επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι η πεταλούδα Μονάρχης βρίσκεται επικίνδυνα κοντά στην εξαφάνιση.

Αυτό που έχουν κοινό αυτά τα τρία πλάσματα είναι ότι είναι όλα επικονιαστές. Χωρίς αυτά, τα φρούτα, τα λαχανικά και άλλα φυτά δεν θα επικονιάζονταν, και αυτό είναι ένα σημαντικό πρόβλημα για τον παγκόσμιο εφοδιασμό τροφίμων.

«Μία στις τρεις μπουκιές φαγητού που τρώμε συνδέεται άμεσα με έναν επικονιαστή», δήλωσε στο CNN ο Ρον Μάγκιλ, διευθυντής επικοινωνίας και ειδικός σε θέματα άγριας ζωής στο ζωολογικό κήπο του Μαϊάμι. Περίπου το 30% της τροφής που καταλήγει στο τραπέζι μας φτάνει εκεί χάρη στις πεταλούδες, τις μέλισσες και τις νυχτερίδες. Η απώλεια αυτών των κρίσιμων πληθυσμών θα μπορούσε επίσης να σημαίνει την απώλεια ορισμένων τροφών.

Τα μήλα, τα πεπόνια, τα βατόμουρα, οι κολοκύθες, τα κολοκύθια, το μπρόκολο και τα αμύγδαλα, είναι μεταξύ των τροφών που επηρεάζονται περισσότερο από τη μείωση των επικονιαστών, σύμφωνα με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ. Ακόμη και η παραγωγή της τεκίλας κινδυνεύει.

«Είναι όλα τόσο στενά συνδεδεμένα. Ή τρώτε το τρόφιμο που επικονιάζεται άμεσα ή τρώτε κάτι που εξαρτάται από τον συγκεκριμένο επικονιαστή», δήλωσε ο Μάγκιλ. «Είναι ένα φαινόμενο ντόμινο».

Με άλλα λόγια, αν τρώτε τηγανητό κοτόπουλο ή χοιρινά παϊδάκια, αυτά τα κοτόπουλα και οι χοίροι τρώνε φρούτα, λαχανικά και άλλα φυτά που εξαρτώνται από τους επικονιαστές.

Επιπλέον, η κλιματική κρίση έχει πλήξει τους επικονιαστές. Εκτός από τον αρνητικό αντίκτυπο της έντονης και παρατεταμένης ξηρασίας υπάρχει και μια αυξανόμενη ανησυχία για την επίδραση της ακραίας ζέστης – ιδίως στις πεταλούδες.

Τα φυτά ανθίζουν γρηγορότερα λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη και αυτό αποσυντονίζει τις πεταλούδες. Όταν τα λουλούδια από τα οποία εξαρτώνται για την τροφή τους ανθίζουν γρηγορότερα, οι πεταλούδες βρίσκουν ελάχιστα για να τραφούν, γεγονός που επηρεάζει σημαντικά την ικανότητά τους να αναπαραχθούν και να επιβιώσουν.

Αυτό εξελίσσεται σε ένα κυκλικό πρόβλημα όπου οι πεταλούδες δεν μπορούν να πάρουν την τροφή που χρειάζονται για να αναπαραχθούν, ούτε τα φυτά μπορούν να επικονιαστούν – με αποτέλεσμα και τα δύο να υποφέρουν σε μεγάλο βαθμό.

Μια έκθεση του ΟΗΕ το 2019 διαπίστωσε ότι 1 εκατομμύριο είδη απειλούνται με εξαφάνιση τις επόμενες δεκαετίες, καθώς η κλιματική κρίση επιταχύνεται. Ο Μάγκιλ δήλωσε ότι έχουμε αρχίσει να το βλέπουμε αυτό στους πληθυσμούς των εντόμων.

«Ένα εκατομμύριο είδη στα επόμενα 50 χρόνια», τόνισε ο Μάγκιλ. «Αυτό είναι καταστροφικό».

Επιστήμονες της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης πρόσθεσαν τον περασμένο μήνα την πεταλούδων Μονάρχη -ένα από τα πιο δημοφιλή και αναγνωρίσιμα έντομα στον κόσμο- στον Παγκόσμιο Κόκκινο Κατάλογο Απειλούμενων Ειδών, σημειώνοντας ότι η καταστροφή των βιοτόπων της και η άνοδος της θερμοκρασίας, απειλούν όλο και περισσότερο το είδος.

Από τον Απρίλιο του 2020 έως τον Απρίλιο του 2021, οι μελισσοκόμοι στις ΗΠΑ έχασαν περίπου το 45% των αποικιών μελισσών, σύμφωνα με το Κολέγιο Γεωργίας του Πανεπιστημίου Auburn, το οποίο αναφέρει ότι το αποδεκτό είναι περίπου 20%.

Η κλιματική αλλαγή μπορεί να ενισχύει ένα θανατηφόρο παράσιτο στους πληθυσμούς των μελισσών. Η έρευνα έδειξε ότι αυτά τα παράσιτα που σκοτώνουν τις μέλισσες γίνονται πιο διαδεδομένα σε θερμότερα κλίματα, πράγμα που σημαίνει ότι καθώς οι θερμοκρασίες συνεχίζουν να αυξάνονται, τα παράσιτα θα μπορούσαν να γίνουν καταστροφικά για τις μέλισσες.

Αρκετές χώρες και ακόμη και ορισμένες πολιτείες στις ΗΠΑ έχουν ήδη κινηθεί για να βοηθήσουν στην προστασία αυτών των ζωτικών ειδών. Η πολιτεία της Καλιφόρνια πιέζει για τον περιορισμό των φυτοφαρμάκων που σκοτώνουν τις μέλισσες.

Ο Μάγκιλ σημείωσε ότι ενώ αυτές οι μειώσεις συμβαίνουν σταδιακά, τελικά θα είναι πολύ μεγάλες για να τις αντιμετωπίσουν τα οικοσυστήματα – σαν ένα σημείο καμπής, πέρα από το οποίο κάποια είδη θα χαθούν για πάντα.

Κινδυνεύει και η παραγωγή της τεκίλας

Οι νυχτερίδες παίζουν επίσης αναντικατάστατο ρόλο στην ασφάλεια των τροφίμων. Το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών επισημαίνει πρόσφατες μελέτες οι οποίες εκτιμούν ότι οι νυχτερίδες τρώνε αρκετά παράσιτα ώστε να εξοικονομούν πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως σε ζημιές καλλιεργειών και δαπάνες φυτοφαρμάκων στις ΗΠΑ, κυρίως για τη βιομηχανία καλαμποκιού.

Οι νυχτερίδες είναι επίσης σημαντικοί επικονιαστές.

«Δεν θα είχατε τεκίλα αν δεν είχατε νυχτερίδες, επειδή είναι το μόνο πράγμα που επικονιάζει το φυτό αγαύη που παράγει την τεκίλα», εξήγησε ο Μαγκίλ.

Οι νυχτερίδες επηρεάζονται από την κλιματική κρίση με τον ίδιο τρόπο που επηρεάζονται οι πετούδες και οι μέλισσες.

«Οι νυχτερίδες είναι επίσης πιο ευαίσθητες στο θερμικό στρες», δήλωσε ο Μάγκιλ.

Σε αντίθεση με τις πεταλούδες και τις μέλισσες, όμως, οι νυχτερίδες δεν είναι απλώς ένας ζωτικός επικονιαστής – θεωρούνται σημαντικός διασκορπιστής σπόρων και κρίσιμες για τα οικοσυστήματά μας, όπως και τα πουλιά.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε

Πρόκειται για ένα παγκόσμιο πρόβλημα που σημαίνει ότι οι αλλαγές πρέπει να γίνουν σε παγκόσμια κλίμακα, αλλά υπάρχουν ακόμα τρόποι με τους οποίους ο κάθε άνθρωπος μπορεί να βοηθήσει.

«Φυτέψτε αυτοφυή φυτά στον κήπο σας που είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση των ενδημικών ζώων», συμβουλεύει ο Μαγκίλ.

Επιπλέον, τα φυτά που είναι ενδημικά απαιτούν λιγότερη φροντίδα. Μπορείτε επίσης να προσπαθήσετε να μειώσετε τη χρήση φυτοφαρμάκων και χημικών ουσιών γύρω από το σπίτι σας. Θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε βιολογικά προϊόντα- όπως το κομπόστ – για την υγεία του εδάφους.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

“Ναι” Ευρωβουλής σε ενιαίο φορτιστή για όλα τα κινητά τηλέφωνα

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε σήμερα το τελικό πράσινο φως του για την εισαγωγή στην Ε.Ε. ενός γενικού καθολικού φορτιστή για όλες τις μικρού και...
Την Πέμπτη η νέα φορολοταρία από την ΑΑΔΕ

“Βροχή” οι καταγγελίες για πλαστές αποδείξεις – Σχεδόν τους 200.000 οι χρήστες που “ανέβασαν”...

Κοντά στους 200.000 έφτασαν οι χρήστες που εγκατέστησαν στο κινητό τους τηλέφωνο  την εφαρμογή της εφορίας Appodixi και αρκετοί από αυτούς άρχισαν  να σκανάρουν...

Μητσοτάκης: Οι ανιστόρητες ορέξεις και απειλές συντρίβονται στις δικές μας κόκκινες γραμμές

«Τιμούμε την επέτειο ίδρυσης της Νέας Δημοκρατίας με τους εκλεγμένους εκπροσώπους των πολιτών αλλά και την άρρηκτη σχέση με την κοινωνία. Σχεδόν μισό αιώνα...

ΝΑΤΟ: Απέπλευσε το ρωσικό υποβρύχιο που φέρει το «Οπλο της Αποκάλυψης»

Εκθεση του ΝΑΤΟ ενημερώνει τα κράτη μέλη του για τον απόπλου του ρωσικού πυρηνοκίνητου υποβρυχίου Belgorod, το οποίο είναι εφοδιασμένο με τις υπερ-τορπίλες Poseidon...

Προσοχή στις ηλεκτρονικές απάτες που σχετίζονται με επιδόματα και εφορία

Με τις περισσότερες πλέον συναλλαγές αλλά και υπηρεσίες, όπως συμπλήρωση αιτήσεων για επιδόματα στο πλαίσιο της στήριξης των πολιτών, να παρέχονται πλέον σχεδόν αποκλειστικά...

Έγινε πραγματικά σφαγή των Αλβανών στην Τριπολίτσα

Σε ανάρτησή του στο Twitter την περασμένη εβδομάδα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζίπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στα γεγονότα του 1821 στην Τριπολιτσά γράφοντας τα εξής: «Δεν...

Δένδιας: Μετά από επικοινωνία με τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ για Λιβύη αμφισβήτησαν τη νομιμότητα του...

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μίλησε σήμερα τηλεφωνικά με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, αναφορικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη. Αμφότερες πλευρές...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,225ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Δένδιας: Διέξοδος στην ενεργειακή κρίση το σχέδιο Μητσοτάκη για διασύνδεση με την Αίγυπτο

Σε δηλώσεις προχώρησε ο Υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, μετά το πέρας της συνάντησής του...

Η κυβέρνηση στοχοθετεί την οικονομική κρίση έναντι των υποκλοπών

Στο Μαξίμου εκτιμούν πως το θέμα των υποκλοπών ασκεί πρόσκαιρη πίεση στην κυβέρνηση και...

Η ενεργειακή κρίση να μην οδηγήσει σε κρίση Δημοκρατίας και διάλυση της Ε.Ε.

Με έκπληξη πληροφορήθηκαν σήμερα εκατομμύρια ευρωπαίοι πολίτες ότι ανάμεσα στις προτάσεις που εξετάζει η...

ΕΕ: Ετοιμάζουν νέα lockdown και περιορισμό της κυκλοφορίας των πολιτών με πρόφαση την κλιματική αλλαγή!

Μετά τα δυόμιση χρόνια περιορισμών και επιβολής αντισυνταγματικών αποφάσεων με πρόφαση τη δημόσια υγεία...