Δευτέρα, 15 Αυγούστου, 2022
25.1 C
Athens

Κορωνοϊός: 140 οι διασωληνωμένοι ασθενείς και αναμενόμενη ή αύξηση θανάτων

Στους 140 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς με COVID-19 σε ΜΕΘ και γι αυτό το λόγο θα υπάρχει μία αναμενόμενη αύξηση των θανάτων, τη στιγμή που τα κρούσματα μειώνονται για δεύτερη εβδομάδα.

Αυτό ανέφερε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, σημειώνοντας ότι «οι σκληροί δείκτες στο κομμάτι των διασωληνώσεων δεν αυξάνονται, είμαστε περίπου στις 140 περίπου διασωληνώσεις.

Πολλοί από τους ειδικούς που έβγαιναν, που δεν ήταν όμως στην ομάδα του Υπουργείου, μιλούσαν για 400 διασωληνωμένους στο τέλος Ιουλίου. Βλέπω ότι ξαναβγαίνουν τώρα και δημιουργούν μία εικόνα ότι θα έχουμε αύξηση.

Τα μοντέλα μας δείχνουν είναι δεύτερη εβδομάδα που έχουμε μείωση στα κρούσματα, οι διασωληνωμένοι έχουν μείνει σε ένα σταθερό επίπεδο πολύ κάτω από το νούμερο το οποίο πιέζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, έχουμε πολλές απλές νοσηλείες.

Και οι θάνατοι οι οποίοι είναι αυξημένοι συνδέονται με αυτό, αλλά δεν συνδέονται πλέον με την πνευμονία. Είναι πάρα πολλά περιστατικά, ο ΕΟΔΥ κάνει την ανάλυση και θα ανακοινώσει τα στοιχεία, που είναι περιστατικά θανάτων με covid”.

“Δηλαδή, εξήγησε, κάποιος που προσέρχεται με έμφραγμα ή με εγκεφαλικό στο νοσοκομείο και συγχρόνως βγαίνει θετικός, το σύστημα που έχει η χώρα μας είναι ότι άπαξ και βγεις θετικός μπαίνεις σε μονάδα covid και από οποιονδήποτε λόγο κι αν πεθάνεις θα χαρακτηριστείς θάνατος covid.

Οι θάνατοι συνδέονται κυρίως με κόσμο μεγάλης ηλικίας ή με κόσμο που είναι και με covid. Δηλαδή, νοσεί από κάτι άλλο και συγχρόνως παθαίνει και covid”.

Ο υπουργός Υγεάις πρόσθεσε ότι “δεν μας εφησυχάζει αυτό, αυτή είναι η εικόνα του καλοκαιριού. Το φθινόπωρο περιμένουμε ότι θα υπάρχει μία αύξηση γιατί ακριβώς τώρα έχουμε μία έντονη κινητικότητα  σε ανοιχτούς χώρους και με υψηλές θερμοκρασίες. Όταν η κινητικότητα γίνεται στους κλειστούς χώρους με χαμηλότερες θερμοκρασίες θα έχουμε μια αύξηση.

Τι έχουμε από όπλα; Έχουμε καλύτερα θεραπευτικά πρωτόκολλα, έχουμε τα αντιιικά, 500 αιτήσεις περίπου εξυπηρετούνται την ημέρα, που απευθύνονται σε πληθυσμό που θα ήταν ευάλωτος και έχουμε και πολύ καλή εμβολιαστική κάλυψη πια του πληθυσμού”.

Για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων ο κ. Θ. Πλεύρης απάντησε:

«Η αρχική μας πρόθεση είναι να μην υπάρξουν μέτρα με τη μορφή υποχρεωτικότητας που υπήρξαν. Και σήμερα που μιλάμε η μάσκα υπάρχει ως μέτρο, αλλά υπάρχει ως μέτρο σε συγκεκριμένους χώρους υποχρεωτικά που πολλές φορές δεν τηρείται, έχουμε παράπονα λόγου χάρη ότι και στα πλοία δεν έχουμε τις μάσκες στο βαθμό που πρέπει και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Υπάρχει η σύσταση όπου υπάρχει συγχρωτισμός, η επιθυμία μας είναι να μείνουμε σε αυτό το επίπεδο. Ήδη το καλοκαίρι παρόλο που υπήρξαν κόκκινες περιοχές, δεν έχουμε αιτήματα λόγου χάρη για αεροδιακομιδές ή διακομιδές σε μεγάλα νοσοκομεία, που σημαίνει ότι και στα τοπικά νοσοκομεία μπορούμε να το διαχειριστούμε.

Ευελπιστούμε ότι θα μείνουμε σε αυτό το επίπεδο”.

Σχετικά με το επικαιροποιημένο εμβόλιο που έρχεται,ο υπουργός Υγείας είπε ότι “έχουμε δύο στάδια. Το πρώτο είναι ότι οι εταιρείες βρίσκονται κοντά στο εμβόλιο που συνδέεται με την όμικρον και βρίσκονται λίγο πιο μακριά από το εμβόλιο το οποίο συνδυάζεται με τη μετάλλαξη τη συγκεκριμένη που έχουμε τώρα, 4 και 5.

Αυτό το οποίο λέμε κι είναι ξεκάθαρο είναι ότι επειδή το εμβόλιο προστατεύει από τη βαριά νόηση και τα υπάρχοντα εμβόλια, οι ευάλωτες ομάδες πρέπει να εμβολιαστούν”.

“Δεν θέλουμε να μπούμε στη λογική ούτε των πιστοποιητικών που υπήρξαν όλο το προηγούμενο διάστημα, ούτε των προστίμων. Η λογική μας είναι πλέον να μπούμε σε μια άλλη φάση που συνδέεται με συγκεκριμένες συστάσεις, να απευθυνόμαστε κυρίως στον ευάλωτο πληθυσμό. Ευελπιστούμε ότι δε θα χρειαστεί, δεν είναι κάτι που το αποκλείουμε, το ξεκαθαρίζω, αλλά ευελπιστούμε ότι πλέον έχει δημιουργηθεί μία τέτοια κουλτούρα.

Για το εμβόλιο υπάρχει μία επιστημονική κουβέντα. Οι δικοί μας επιστήμονες έχουν πει με ένα ξεκάθαρο τρόπο ότι είναι για άνω των 60 και τις ευάλωτες ομάδες, αυτή τη στιγμή στον γενικό πληθυσμό δεν υπάρχει σύσταση, υπάρχει συζήτηση με το γιατρό.

Τώρα θα δούμε το φθινόπωρο, αλλά η βούλησή μας είναι σιγά-σιγά να αρχίζουμε να αντιμετωπίσουμε τον κορονοϊό με τα χαρακτηριστικά μιας ενδημικής νόσου, παραμένει πανδημία, όπου δεν θα χρειάζεται να έχουμε σκληρά μέτρα ή μέτρα υποχρεωτικότητας και κυρίως να έχουμε λογικές προστασίας και συστάσεων προς τον πληθυσμό”.

Τέλος, για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, ο υπουργός Υγείας είπε:

«Αυτή τη στιγμή έχουμε ψηφίσει ότι μέχρι 31/12 οι συγκεκριμένοι συμπολίτες μας θα βρίσκονται σε αναστολή, καθώς ισχύει η υποχρεωτικότητα, δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να επανεξετάσει αλλαγή του μέτρου πριν τις 31/12.

Όσοι νοσούν γυρνάνε για τις μέρες που αντιστοιχούν και όσο ισχύει το πιστοποιητικό νόσησης. Αν αλλάξει κάτι στο πιστοποιητικό νόσησης, δε θα αφορά τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, θα αφορά συνολικά τον πληθυσμό.

Από κει και πέρα το μέτρο επανεξετάζεται όπως έχουμε πει, αλλά η βούληση της κυβέρνησης είναι ότι δεν θα επανεξεταστεί μέχρι 31/12 εκτός αν υπάρχει κάποια τρομακτική αλλαγή».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Σοκ στον Έβρο – Μάνα βάζει το πτώμα της 5χρονης κόρης της στο ποτάμι,...

Μια ακόμη τραγική ιστορία ξετυλίγεται στον Έβρο όπου μια πρόσφυγας αναγκάζεται να βάζει στο ποτάμι την νεκρή 5χρονη κόρη της, προκειμένου να επιβραδύνει τη...

Νέα απάτη στην Κρήτη: Πώς μια 66χρονη έχασε 19.000 ευρώ

Από τη μια στιγμή στην άλλη έχασε 19.000 ευρώ μια 66χρονη γυναίκα στο Ρέθυμνο. Πρόκειται για το τελευταίο θύμα απάτης μέσω διαδικτύου στην Κρήτη. Όταν...

Η φωτογραφία της ημέρας: Τριήμερο… υπό βροχή

Τριήμερο... υπό βροχή 14 Αυγούστου 2022

Άρτα: «Kρυβόμουν επειδή σκεφτόμουν να αυτοκτονήσω» είπε στον αδελφό του ο 29χρονος δράστης

Το φως της δημοσιότητας βλέπει η συνομιλία που είχε ο 29χρονος με τον αδερφό του πριν παραδοθεί για τη δολοφονία του πεθερού του στην...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Κυριακή 14 Αυγούστου σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο δεν υπάρχει κάποια γνωστή σήμερα. H Ορθόδοξη Εκκλησία γιορτάζει τα Προεόρτια της Κοιμήσεως της Θεοτόκου,...

Σαν σήμερα 14 Αυγούστου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1846 – Ο Aμερικανός συγγραφέας Χένρι Ντέιβιντ Θόροου φυλακίζεται, επειδή αρνείται να πληρώσει...

Καιρός: Παραμονή Δεκαπενταύγουστου με βροχές, κεραυνούς και χαλάζι

Καιρός με νεφώσεις, βροχές και σποραδικές καταιγίδες σήμερα, Κυριακή (14/8). Στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες και...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,191ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μετά τον κορωνοϊό έρχονται και νέες πανδημίες

«Η πανδημία είναι εδώ, δεν εξαφανίστηκε, έρχονται κι άλλες» προειδοποίησε ο Γιώργος Παυλάκης μέσω...

Κορωνοϊός: 314 θάνατοι μέσα σε μία εβδομάδα

Στα 314 ανέρχονται τα θύματα του κορωνοϊού μέσα σε μία εβδομάδα, δηλαδή σχεδόν 44...

Κοριτσάκι 3 ετών πέθανε από COVID-19

Ένα κοριτσάκι μόλις 3 ετών που νοσηλευόταν με COVID-19 στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»,...

Κορωνοϊός: Ένας στους οκτώ ασθενείς εμφάνισε «long Covid»- Τα συμπτώματα

«Περίπου ο ένας στους οκτώ ενήλικες ασθενείς με Covid-19 (ποσοστό 12,7%) εμφάνισε στη συνέχεια...