Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
22.2 C
Athens

Κορωνοιός: 21 πράσινες περιοχές στη χώρα – Αναμένονται ανακοινώσεις για διευκολύνσεις και τρίτη δόση

Αισιοδοξία για έλεγχο της επιδημίας προκαλούν τα καθημερινά επιδημιολογικά στοιχεία για την πορεία του κορωνοιού στη χώρα αλλά και για τα ποσοστά εμβολιασμών.

Οι πράσινες περιοχές της χώρας έχουν ανέλθει πλέον σε 21 σε σύνολο 74 περιφερειακών ενοτήτων και μάλιστα οι περισσότερες είναι νησιωτικές περιοχές όπου εκτός από τη μείωση των νέων κρουσμάτων υπάρχουν υψηλές επιδόσεις και στους εμβολιασμούς.

Οι 21 πράσινες περιοχές είναι οι εξής: Άνδρος, Άρτα, Ευρυτανία, Ζάκυνθος, Θάσος, Θεσπρωτία, Ιθάκη, Ικαρία, Κάλυμνος, Κάρπαθος, Κέα – Κύθνος, Κεφαλονιά, Λασίθι, Λευκάδα, Λήμνος, Μήλος, Πρέβεζα, Ροδόπη, Σάμος, Τήνος, Χίος.

Μάλιστα, σε 8 από τις 21 πράσινες περιοχές, ο κυλιόμενος μέρος όρος εβδομαδιαίων κρουσμάτων είναι μηδενικός. Πρόκειται για την Άνδρο, την Ευρυτανία, την Ιθάκη, την Ικαρία, την Κάρπαθο, την Κέα – Κύθνο, τη Μήλο και την Τήνο.

Ρεκόρ εμβολιαστικής κάλυψης καταγράφεται στην Περιφερειακή Ενότητα Κέας – Κύθνου, με 84,22% του πληθυσμού να έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση και το 75,89% να είναι πλήρως εμβολιασμένος.

Η Αττική έχει ποσοστό εμβολιασμού πρώτης δόσης άνω του 43% στις Περιφερειακές της Ενότητες και η Θεσσαλονίκη περίπου 42%.

Με δεδομένη τη διατήρηση της καλής εικόνας της χώρας και της συνέχισης του εμβολιαστικού ρυθμού, η επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων θα δώσει το πράσινο φως και για τις διευκολύνσεις των εμβολιασμένων.

Χατζηχριστοδούλου: Οι εμβολιασμένοι θα μπαίνουν σε εσωτερικούς χώρους ή σε μαζικές εκδηλώσεις χωρίς μάσκες

Όπως επισήμανε στον Σκάι ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, και μέλος της επιτροπής, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου “οι εμβολιασμένοι θα μπαίνουν σε εσωτερικούς χώρους ή σε μαζικές εκδηλώσεις χωρίς μάσκες, όταν είναι έτοιμη τεχνικά και η Πολιτεία. Η επιτροπή το βλέπει θετικά αυτό, το βλέπει σε ένα μήνα”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου εξήγησε ότι στη χώρα μας έχουν γίνει 7 εκατομμύρια εμβολιασμοί συνολικά, κάπου 4,4 εκατομμύρια με μία δόση και πάνω από 3 εκατομμύρια με τις δύο δόσεις, άρα είμαστε κοντά στο 43% με μία δόση.

“Για να πούμε ότι θα φτάσουμε κοντά στο τείχος ανοσίας θέλουμε περίπου 70% τουλάχιστον με μια δόση. Αν συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό, περίπου τέλος Ιουλίου θα είμαστε κοντά στο 70% και πρέπει να συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό”, τόνισε.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Ματίνα Παγώνη μιλώντας στον Σκαι για την πιθανότητα τρίτης δόσης είπε ότι «ενδεχομένως δεν θα χρειαστούν όλοι τρίτη δόση, ενώ σε περίπτωση που χρειαστεί κάτι τέτοιο, όσοι εμβολιάζονται κατά την τρέχουσα περίοδο θα λάβουν την τρίτη δόση μετά από έναν χρόνο, προσθέτοντας ότι περίπου σε ένα με ενάμιση μήνα θα δοθούν οι οδηγίες για την χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου κατά της Covid-19

Με ανάρτησή του στο Facebook ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Αχιλλέας Γραβάνης υποστηρίζει ότι «το 4ο κύμα της Πανδημίας το φθινόπωρο θα αφορά σχεδόν αποκλειστικά τους ανεμβολίαστους» επισημαίνοντας ότι οι περιπτώσεις βαριάς νόσου και θανάτου θα αφορούν σχεδόν κατά 95% όσους δεν έχουν  εμβολιαστεί. Ο καθηγητής σημειώνει μάλιστα ότι επειδή θα είναι μειοψηφία οι ανεμβολίαστοι θα είναι δύσκολο να ληφθούν περιοριστικά μέτρα ή να επιβληθεί lockdown για την προστασία τους.

«Επειδή θα είστε η μειοψηφία (περίπου το 70% θα έχει εμβολιαστεί) θα είναι δύσκολη η κοινωνική και οικονομική αιτιολόγηση ενός γενικού lockdown που θα σας προστατεύσει».

Μάλιστα αναφέρει ότι «το πολύ επικίνδυνο νέο στέλεχος του ιού, το Delta της Ινδίας που επικρατεί ταχύτατα λόγω της μεγαλύτερης κατά 60% μολυσματικότητας, καλύπτεται από τον πλήρη εμβολιασμό και με τις δύο δόσεις των Pfizer και AstraZeneca εμβολίων (αναμένουμε τα αποτελέσματα για τα Moderna και J&J), η μια δόση δεν προστατεύει (δημοσιευμένα δεδομένα πριν λίγες μέρες από το Public Health England αλλά και το Francis Crick Institute). Η πλήρης λοιπόν προστασία από το Delta στέλεχος απαιτεί 40-80 μέρες για πλήρη εμβολιασμό. Ανεμβολίαστοι γρηγορείτε …», καταλήγει ο κ. Α. Γραβάνης.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Σαν σήμερα 28 Απριλίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1906: Δημοσιεύεται στην εφημερίδα World της Νέας Υόρκης ότι ο Τσαρλς Όλντεν κατασκεύασε...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Κυριακή 28 Απριλίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα: Μάγνος, Μαγνής, Μάγνα, Βάια, Βάγια, Βαία, Βάιος, Δάφνη, Δάφνης.

Καιρός: Αστάθεια και εκπλήξεις τη Μεγάλη Εβδομάδα

Αστάθεια και εκπλήξεις επιφυλάσσει ο καιρός τη Μεγάλη Εβδομάδα, ενώ για την Κυριακή του Πάσχα προγνώσεις κάνουν λόγο ακόμη και για ψήσιμο του οβελία...

Μαρούσι: Ο άγριος καβγάς πριν από τη φονική συμπλοκή – 23χρονος στρατιώτης ο τραυματίας

Ένας άγριος καβγάς που ξέσπασε μέσα στο νυχτερινό κέντρο της Λεωφόρου Κηφισίας στο Μαρούσι ήταν η αφορμή για τη φονική συμπλοκή κατά την οποία...
Κυριακή, Βαΐων, Βάρναλης,

Κυριακή των Βαϊων! – Βάρναλης

Πώς αδύναμη στάθηκε τόσο η καρδιά σου στα λαμπρά Γεροσολυμα Καίσαρας νά μπεις ! Αν τα πλήθη αλαλάζανε ξώφρενα(αλιά σου!) δεν ηξέραν ακόμα ούτε ποιό τ'όνομά σου...

Εορταστικό ωράριο: Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα

Στις 25 Απριλίου ξεκίνησε το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στην Αθήνα ενόψει των εορτών του Πάσχα. Να σημειωθεί πως, τα καταστήματα θα είναι...

Ρέντη: Στη φυλακή οδηγήθηκαν επτά από τους 31 κατηγορουμένους

Την Κυριακή θα συνεχιστεί ο δεύτερος κύκλος των απολογιών ενώπιον των τεσσάρων ανακριτών για τη δολοφονική επίθεσης σε βάρος αστυνομικών των ΜΑΤ, έξω από...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων – Η επικινδυνότητα ανά περιοχή

Βαρομετρικό χαμηλό συνοδευόμενο από επικίνδυνα μέτωπα προβλέπεται να προκαλέσει επιδείνωση του καιρού στο μεγαλύτερο...

Έκθεση ΕΟΔΥ: Σαφής υποχώρηση του κορωνοϊού

Σαφής είναι η υποχώρηση όλων των δεικτών της πανδημίας, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση...

Έκθεση ΕΟΔΥ: 65 θάνατοι από κορωνοϊό και 5 από γρίπη σε μία εβδομάδα

Άλλοι 65 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από κορωνοϊό και 5 από γρίπη, την...

Καιρός: Χιόνια το Σαββατοκύριακο – Ποιές είναι οι 13 περιοχές που θα ντυθούν στα “λευκά”

Ραγδαία επιδείνωση του καιρού με χιονοπτώσεις και πτώση της θερμοκρασίας το Σαββατοκύριακο, προβλέπουν οι...