Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
12.6 C
Athens

Κορωνοϊός: Η αισιοδοξία και η υπευθυνότητα τα ισχυρά όπλα μας

Η αισιοδοξία και η υπευθυνότητα, είναι ίσως τα μοναδικά, αλλά και πολύ ισχυρά μέσα, που διαθέτουμε, για να σταματήσουμε την εξάπλωση του κορωνοϊού, ενός ιού που είναι επιθετικός και επικίνδυνος.

Η επιστημονική κοινότητα δίνει τη μάχη στα εργαστήρια, για να ανακαλύψει την πιο αποτελεσματική θεραπεία. Το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό δίνει σκληρές μάχες στα νοσοκομεία , στις κλινικές, στις ΜΕΘ. Και μείς οι πολίτες , θα πρέπει να δώσουμε την δική μας μάχη, με αίσθημα ατομικής και συλλογικής ευθύνης.

Είμαστε σε πόλεμο και πολεμάμε συντεταγμένα τον «εχθρό», ο καθένας από το δικό του μετερίζι, αλλά και με το βλέμμα στραμμένο στον διπλανό του, τον συμμαχητή. Μένουμε σπίτι απαρέγκλιτα και τηρούμε τους κανόνες υγιεινής.

Και ο ρομαντισμός στη μάχη

«Έρημοι δρόμοι, γερμένοι ώμοι και σπίτια ξένα σαν φυλακές» , δανείζομαι το στίχο του Λευτέρη Παπαδόπουλου, διότι πιστεύω ότι δίνει μια γλαφυρή εικόνα, για τα βράδια στην Αθήνα. Και προσθέτω, ότι είμαστε στην Άνοιξη, την εποχή που οργιάζει η ζωή, που ευωδιάζει η φύση, που σε καλεί να βγεις έξω, να χαρείς , να αναπνεύσεις καθαρό αέρα, να αναζωογονηθείς. Όμως , τώρα , ένας μικροσκοπικός ιός μας εξαναγκάζει να μετατρέψουμε τη ζωή και τις χαρές, που απλόχερα προσφέρει, σε καθημερινό αγώνα για επιβίωση. Προφανώς και τίποτα δεν θα είναι το ίδιο, μετά τον κορωνοϊό. Κάτι χάθηκε, κάτι θα χαθεί από όλο αυτό, που ζούσαμε μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες. Όμως, κάθε βράδυ, από το μπαλκόνι μας, όλοι, μα όλοι ανεξαιρέτως, μπορούμε να κοιτάξουμε τον ουρανό και να δούμε το κομμάτι της σελήνης, που μας αναλογεί.

Πιο πολλά τα έμμεσα θύματα

Υπάρχουν μελέτες επιστημονικών ιδρυμάτων, που με βάσει ένα μαθηματικό μοντέλο, ασχολούνται, με τις παράπλευρες συνέπειες , της επιδημίας του κορωνοϊού. Μια από αυτές, τις συνέπειες ψυχο-κοινωνικού χαρακτήρα, είναι και οι θάνατοι από απελπισία. Η απότομη άνοδο της ανεργίας, που θα προκληθεί εξαιτίας του αναγκαστικού εγκλεισμού των πολιτών για εβδομάδες ή ενδεχομένως και μήνες στα σπίτια τους, θα έχει ως πιθανό αποτέλεσμα, να αυξηθούν σημαντικά οι «θάνατοι από απελπισία», αλλά και από κατάθλιψη, εξαιτίας του υποχρεωτικού εγκλεισμού και μάλιστα, ενδέχεται, να ξεπεράσουν τους θανάτους, που προκαλούνται, από τον ίδιο τον κορωνοϊό. Φυσικά, πρόκειται για μαθηματικό μοντέλο, άρα το αποτέλεσμα, έχει υψηλό βαθμό αβεβαιότητας.

Πάντως και σε κάθε περίπτωση, πρέπει να αντέξουμε ΟΛΟΙ, κυρίως οι πιο αδύναμοι. Να «οπλιστούμε» με δύναμη, με θάρρος με κουράγιο και να μην σβήσει η δίψα για ζωή… ο κάθε άνθρωπος κρύβει μέσα του τεράστιο απόθεμα δυνάμεων και ας θυμηθούμε το «”Πολλά τα δεινά κουδέν ανθρώπου δεινότερον πέλει.” (ΣΟΦΟΚΛΗΣ – ΑΝΤΙΓΟΝΗ), δηλαδή, «Πολλά γεννούν το δέος. το μέγα δέος όμως, ο άνθρωπος γεννά»

Διαπιστώσεις

Στα 3,5 δισεκατομμύρια έφτασαν οι άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη, που είναι υποχρεωμένοι να ζουν σε καθεστώς απομόνωσης, προκειμένου να αποφύγουν την μόλυνσή τους, από τον κορονοϊό.
πρώτη διαπίστωση, είναι η ευκολία μετάδοσής του ΙΟΎ.

Δεύτερη διαπίστωση, είναι τάση του κορωνοϊού να επιτίθεται «άναρχα» στον ανθρώπινο οργανισμό, μπερδεύοντας τον ασθενή, αλλά και τους γιατρούς, από τη μη ξεκάθαρη συμπτωματολογία του.

Τρίτη διαπίστωση, είναι ότι νέος ιός παρά τους περίπου 6 μήνες από την πρώτη μετάδοσή του στον άνθρωπο, δείχνει ότι διατηρεί απόλυτα κρυφή την ταυτότητά του, άρα δυσκολεύει την επιστημονική κοινότητα, να βρει το κατάλληλο φάρμακο ή εμβόλιο για την αντιμετώπισή του.

Και μία τελευταία, διαπίστωση. Δοκιμάζεται πολύ η αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων. Ο φίλος, ο γείτονας, ο συγγενής, που ασθενεί από κορωνοϊό, δεν είναι ένοχος, δεν είναι κοινωνικά απόβλητος, αλλά είναι ένας ασθενής, που χρειάζεται αυξημένη φροντίδα. Σίγουρα σε αυτή τη μάχη, θα χάσουμε πολλά, αλλά ας χάσουμε και την ανθρωπιά μας ….

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Αυξημένα μέτρα της Τροχαίας για την επιστροφή των εκδρομέων του τριημέρου

Αυξημένα είναι τα μέτρα της Τροχαίας στο σύνολο του οδικού δικτύου της χώρας, με σκοπό την ασφαλή επιστροφή των εκδρομέων του τριημέρου.  Στο πλαίσιο της...
Το έθιμο της λαγάνας

Το έθιμο της λαγάνας

Το παραδοσιακό έθιμο της λαγάνας παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο νηστίσιμο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας... Με αφορμή λοιπόν αυτή την ιδιαίτερη μέρα ας γνωρίσουμε αναλυτικότε­ρα την...

Βέροια: Νεκρή 25χρονη σε τροχαίο

Την τελευταία της πνοή άφησε μία 25χρονη σε τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Καθαράς Δευτέρας στην Ημαθία. Το τροχαίο σημειώθηκε στο 8ο χιλιόμετρο...
Πάτρα: Δεν θα πραγματοποιηθεί φέτος το Καρναβάλι

Πάτρα: Σαρωτικοί έλεγχοι λόγω καρναβαλικών εκδηλώσεων – Δεκάδες συλλήψεις ατόμων κυρίως για ναρκωτικές ουσίες...

Σε 88 συλλήψεις προχώρησε η Αστυνομία κατά την διάρκεια ελέγχων που πραγματοποίησε στην Πάτρα το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς, με σκοπό την αποτροπή κλοπών,...

Καλά «Κούλουμα» και καλή Σαρακοστή!

Καλά «Κούλουμα» και καλή Σαρακοστή!

Η φωτογραφία της ημέρας

Πάμε να πετάξουμε χαρταετό, καλή Καθαρά Δευτέρα! 18 Μαρτίου 2024

Σαν σήμερα 18 Μαρτίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1821: Οι Πετμεζαίοι επιτίθενται κατά των ανδρών του Τούρκου Διοικητή των Καλαβρύτων Αρναούτογλου...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Έκθεση ΕΟΔΥ: Σαφής υποχώρηση του κορωνοϊού

Σαφής είναι η υποχώρηση όλων των δεικτών της πανδημίας, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση...

Έκθεση ΕΟΔΥ: 65 θάνατοι από κορωνοϊό και 5 από γρίπη σε μία εβδομάδα

Άλλοι 65 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από κορωνοϊό και 5 από γρίπη, την...

ΕΟΔΥ: Ξεπέρασαν τους 100 οι θάνατοι από κορωνοϊό μέσα σε μία εβδομάδα

Μέσα σε μόνο μία εβδομάδα 103 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους από κορωνοϊό, ενώ...

Κινέζοι επιστήμονες δημιούργησαν μεταλλαγμένο στέλεχος κορωνοϊού με 100% θνησιμότητα σε πειραματόζωα

Κινέζοι επιστήμονες δημιούργησαν ένα μεταλλαγμένο στέλεχος κορωνοϊού που είναι 100% θανατηφόρο σε ποντίκια. Επιστήμονες στο Πεκίνο –...