Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
20.8 C
Athens

Κορωνοϊός: Σε ισχύ οι αναστολές συμβάσεων για ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε ΜΦΗ

Ξεκινά σήμερα η επ’ αόριστον αναστολή εργασίας για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Ειδικότερα, το προσωπικό των δομών φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, θα πρέπει να προσέρχεται στον χώρο εργασίας του από σήμερα έχοντας υποβληθεί τουλάχιστον στην πρώτη δόση του εμβολιασμού.

Αν κάποιος εργαζόμενος στις προνοιακές δομές δεν έχει ολοκληρώσει μέχρι τότε την πρώτη δόση του εμβολιασμού, τίθεται αυτόματα σε επ’ αόριστον αναστολή εργασίας (μέχρι τη λήξη της πανδημίας), ενώ ο εργοδότης του υποχρεούται να δηλώσει άμεσα τη μετάβασή του σε καθεστώς αναστολής στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη.

Έτοιμη για ελέγχους η ΕΑΔ

Σχετική ανακοίνωση για τα μέτρα που θα τεθούν από σήμερα σε εφαρμογή εξέδωσε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ) στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της.

Όπως αναφέρεται «λαμβάνοντας υπόψη τη νομοθετική ρύθμιση (αρ. 206 του Ν. 4820/2021), βάσει της οποίας το σύνολο του προσωπικού (ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό) των ιδιωτικών, δημόσιων και δημοτικών μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ατόμων με αναπηρία , θα πρέπει να έχει λάβει την α΄ δόση ή τη μοναδική δόση εμβολίου έως και 16.08.2021, και για επιτακτικούς λόγους προστασίας των ευάλωτων αυτών κοινωνικών ομάδων» επισημαίνοντας ότι η Αρχή  «θα διενεργήσει οριζόντιους ελέγχους συμμόρφωσης με την ως άνω υποχρέωση στο σύνολο της Επικράτειας».

Η ΕΑΔ υπενθυμίζει τις κυρώσεις για τους εργαζομένους και τα πρόστιμα που ορίζει ο νόμος  σε περίπτωση μη συμμόρφωσης στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Αναλυτικά:

  • Δημόσιος Τομέας

Για τον εργαζόμενο: ειδικό διοικητικό μέτρο αναστολής καθηκόντων (μη καταβολή αποδοχών) με απόφαση του επικεφαλής του Φορέα. Άρση αναστολής μετά την πάροδο 14 ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

  • Ιδιωτικός Τομέας

Για τον εργαζόμενο: Ο εργοδότης υποχρεούται να μην κάνει δεκτή την παροχή της εργασίας του εργαζομένου και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών για το χρονικό διάστημα μη παροχής εργασίας.

Για τον εργοδότη: Στον εργοδότη που απασχολεί προσωπικό κατά παράβαση των οικείων διατάξεων επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο α) 10.000 € για κάθε παράβαση και έως 50.000€ και β) σε περίπτωση υποτροπής που διαπιστώνεται σε επανέλεγχο 20.000€ για κάθε παράβαση και έως 200.000€.

Από 1ης Σεπτεμβρίου το μέτρο θα ισχύσει και για τους εργαζόμενους σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές υγείας.

Εξάλλου, από σήμερα, οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και την εστίαση, υποχρεούνται σε δύο test την εβδομάδα, εκ των οποίων το ένα τουλάχιστον εργαστηριακό, με το κόστος κάθε εξέτασης να επιβαρύνει τους ίδιους.

Με τους επιστήμονες να επισημαίνουν τον κίνδυνο έξαρσης των ημερήσιων κρουσμάτων – νοσηλειών από τον Σεπτέμβριο, ανησυχητικά παραμένουν τα στοιχεία του ΕΟΔΥ. Χθες ανακοινώθηκαν 1.888 νέα κρούσματα, 241 νοσηλείες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και 17 επιπλέον θάνατοι από επιπλοκές της νόσου.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο ερευνητής γιατρός στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης εξήγησε πως η μετάλλαξη Δέλτα πρέπει να θεωρείται καινούριος ιός. «Μεταδίδεται αστραπιαία, μέσω του αέρα. Σταματάει μόνο με lockdown, όταν υπάρχουν τόσα πολλά κρούσματα μέσα στην κοινότητα. Όσο πιο γρήγορα γίνει, τόσο καλύτερα» τόνισε, προσθέτοντας πως ένα lockdown 2-3 εβδομάδων θα κόψει τη μετάδοση του ιού «μαχαίρι». Παρά τους εμβολιασμούς η κατάσταση είναι ίδια με πέρσι ή και χειρότερα, σημείωσε ο κ. Παυλάκης αναφέροντας πως η Ελλάδα είναι ακόμα η μισή ανεμβολίαστη.

«Η Δέλτα δεν αστειεύεται. Είναι καινούρια επιδημία, μεταδίδεται ταχύτατα, κάνει σοβαρότερη ασθένεια και δυστυχώς προσβάλλει και παιδιά», επεσήμανε.

Παράλληλα απηύθυνε έκκληση να τηρήσουν όλοι τα μέτρα, με αφορμή τα κορονοπάρτι που γίνονται μέσα στο καλοκαίρι, τα οποία -όπως είπε- είναι μέρη υπερμετάδοσης.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Εργατική Πρωτομαγιά: Τραβούν χειρόφρενο τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς τη Μεγάλη Τετάρτη

Την αποδοχή της πρόσκλησης για συμμετοχή στο κάλεσμα της ΓΣΕΕ για απεργία την Τετάρτη 1 Μαΐου με αφορμή τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς 2024,...
Iερώνυμος για Κατσίφα: Ήταν Έλληνας στη Βόρεια Ήπειρο και τον θαυμάζουμε γι' αυτό που έγινε!

Οργισμένος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Δεν θα κάνουμε αυτό που θα μας πει ο Βελόπουλος

Μήνυμα συνεργασίας Εκκλησίας-Κράτους και αποδοκιμασίας των έμμεσων προτροπών του Κυριάκου Βελόπουλου για αποδοκιμασίες πιστών κατά πολιτικών το Πάσχα έστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος από το...

Η φωτογραφία της ημέρας

Το ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας στην Ελλάδα για το Παρίσι 2024 26 Απριλίου 2024

Σαν σήμερα 26 Απριλίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1822: Τίθεται σε ισχύ ο πρώτος φορολογικός νόμος των επαναστατημένων Ελλήνων, με την...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα: Γλαφυρός, Γλαφύρα, Γλαφυρή, Γλαφυρούλα.

Ελευσίνα: Μόλις 31 ετών ο νεκρός του τροχαίου – Πώς συνέβη το δυστύχημα

Μόλις 31 ετών ήταν ο οδηγός του μοιραίου αυτοκινήτου που ενεπλάκη σε τροχαίο τα ξημερώματα της Παρασκευής στην Ελευσίνα. Ο 25χρονος συνοδηγός νοσηλεύεται στο...

Νέα Ιωνία: Νεκρός ο άνδρας που έπεσε στις γραμμές του ΗΣΑΠ

Νεκρός είναι ο άνδρας που νωρίτερα πήδηξε στις γραμμές του ΗΣΑΠ στην Νέα Ιωνία. Στο σημείο είχαν σπεύσει δύο οχήματα με 10 πυροσβέστες οι...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Σύμβαση 717 ΟΣΕ: Απολογήθηκαν στην Ευρωπαία Ανακρίτρια οι δύο πρώτοι κατηγορούμενοι – Ελεύθεροι με εγγύηση που φθάνει το 1,1 εκατομμύριο ευρώ

Ελεύθεροι με την επιβολή υψηλότατης χρηματικής εγγύησης αφέθηκαν μετά τις απολογίες που έδωσαν στην...

Έκθεση ΕΟΔΥ: Σαφής υποχώρηση του κορωνοϊού

Σαφής είναι η υποχώρηση όλων των δεικτών της πανδημίας, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση...

Έκθεση ΕΟΔΥ: 65 θάνατοι από κορωνοϊό και 5 από γρίπη σε μία εβδομάδα

Άλλοι 65 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από κορωνοϊό και 5 από γρίπη, την...

ΕΟΔΥ: Ξεπέρασαν τους 100 οι θάνατοι από κορωνοϊό μέσα σε μία εβδομάδα

Μέσα σε μόνο μία εβδομάδα 103 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους από κορωνοϊό, ενώ...