Σε ουσιαστική βελτίωση της διάταξης του φορολογικού νομοσχεδίου η οποία προέβλεπε μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος σε όσους αυτοαπασχολούμενους θα δήλωναν του χρόνου ετήσιο εισόδημα για το 2023 πάνω από το ελάχιστο τεκμαρτό που έχει οριστεί στα 10.920 ευρώ και μείωση κατά 25% σε όσους δήλωναν εισόδημα έως στο ύψος του ελάχιστου τεκμαρτού, προχωρεί η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών λίγο πριν από την κατάθεση του επίμαχου νομοσχεδίου στη Βουλή.
Η υπό αναμόρφωση διάταξη,όπως δήλωσε στο ΣΚΑΙ ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, θα προβλέπει οριζόντια μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος σε όλους πλέον τους ελεύθερους επαγγελματίες, ανεξαρτήτως του ύψους του εισοδήματος που θα δηλώσουν το 2024 και το αν αυτό υπερβαίνει η όχι το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το κέρδος από τη μείωση του τέλους επιτηδεύματος για κάθε αυτοαπασχολούμενο θα κυμαίνεται από 200-500 ευρώ καθώς το τέλος επιτηδεύματος κυμαίνεται ανάλογα με την περιοχή επαγγελματικής η επιχειρηματικής δραστηριότητας και από τη νομική μορφή μιας ατομικής επιχείρησης από 400-1000 ευρώ.
Αγνωστο ωστόσο παραμένει εάν η μείωση του 50% στο τέλος επιτηδεύματος θα επεκταθεί σε όλες ανεξαιρέτως τις επιχειρήσεις η ακόμη και σε αυτοαπασχολούμενους (όπως τα “μπλοκάκια” ) που δεν θα φορολογηθούν με το νέο ελάχιστο τεκμαρτό καθεστώς αλλά φορολογούνται ως μισθωτοί ,ωστόσο όμως καταβάλλουν τέλος επιτηδεύματος.
Παράλληλα ο κ.Χατζηδάκης επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το τεκμαρτό εισόδημα με το οποίο θα φορολογούνται οι περίπου 750.000 αυτοαπασχολούμενοι και ατομικές επιχειρήσεις θα είναι μαχητό,και για πρόσθετες περιπτώσεις εκτός αυτών που ήδη ανακοινώθηκαν (όπως λοχεία,στρατιωτική θητεία,παύση επαγγελματικής η επιχειρηματικής δραστηριότητας λόγω φυσικής καταστροφής η νοσηλείας σε νοσοκομείο κλπ).
Ειδικότερα θα μπορούν να αμφισβητήσουν το τεκμαρτό εισόδημα που θα τους προσδιορίζει η εφορία ζητώντας να φορολογηθούν με τα εισοδήματα που δηλώνουν οι ίδιοι ,γνωρίζοντας όμως ότι θα υποστούν τη βάσανο εξονυχιστικού φορολογικού ελέγχου .
Ελεγχος που θα αφορά το “πόθεν έσχες ” τους για τουλάχιστον την τελευταία 5ετία και θα περιλαμβάνει την κινητή και ακίνητη περιουσία τους,αγορές ακινήτων και Ι.Χ,τραπεζικές καταθέσεις κλπ.