Παρασκευή, 14 Μαΐου, 2021
19.1 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 11 Μαΐου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 330.... Το Βυζάντιο (μετέπειτα Κωνσταντινούπολη) μετονομάζεται σε Νέα Ρώμη και γίνεται πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Η πόλη θεμελιώθηκε το 324 από τον Κωνσταντίνο Α'...

Κραυγή αγωνίας από φορείς των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου για την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ

Έντονες αντιδράσεις «πυροδοτεί» η επικείμενη κατάργηση του ειδικού φορολογικού καθεστώτος από 1η Ιανουαρίου 2018 για 32 νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων.

Βάσει του σχεδιασμού, από τη νέα χρονιά οι συντελεστές ΦΠΑ θα αυξηθούν από τα επίπεδα του 5%, του 9% και του 17%, στο 6%, στο 13% και στο 24% και μεταξύ των 32 νησιών συμπεριλαμβάνονται η Χίος, η Λέσβος, η Σάμος, η Λέρος, η Λήμνος, η Κως κ.α.

Πρόκειται για το δεύτερο «κύμα» νησιών όπου θα καταργηθεί το ειδικό φορολογικό καθεστώς, καθώς στην πρώτη «δέσμη» είχαν συμπεριληφθεί πριν από λίγο καιρό η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Πάρος, η Σκιάθος, η Ρόδος, η Νάξος κ.α.

Τα πιο… απομακρυσμένα νησιά, με βάση διάταξη που ψηφίστηκε στο τέλος του 2016, «εξαιρέθηκαν» για έναν χρόνο από το «μνημονιακό» μέτρο και συγκεκριμένα μέχρι τις 31/12/2017, αλλά όπως όλα δείχνουν και αν δεν υπάρξουν άλλες εξελίξεις, η «περίοδος χάριτος» θα λήξει από 1η Ιανουαρίου 2018.

Η κυβέρνηση πάντως, αναμένεται να θέσει το θέμα της διατήρησης του καθεστώτος των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, ώστε να διερευνήσει και τις διαθέσεις τους και αν υπάρχει περιθώριο μη εφαρμογής του συγκεκριμένου μέτρου.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ
Οι δήμαρχοι των νησιών που θα πληγούν από το μέτρο, η Περιφέρεια Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, αλλά και τα εργατικά κέντρα διαμαρτύρονται έντονα για τις επικείμενες αλλαγές.

Καταρχάς μιλούν για τεράστιο πλήγμα στον τουρισμό, καθώς η «βαριά βιομηχανία» θα χάσει το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα σε σύγκριση με άλλες χώρες του εξωτερικού, πολλά νησιά των οποίων εξαιρούνται εντελώς από την επιβολή ΦΠΑ.

Έντονη είναι η ανησυχία και στις επιχειρήσεις- όχι μόνο τις τουριστικές, αλλά και εισαγωγικές και εξαγωγικές κ.α.- επειδή θα πρόκειται για ένα ασυνήθιστα βαρύ «φορτίο» που θα επιφέρει κραδασμούς στη λειτουργία τους, με αποτέλεσμα πολλές εξ αυτών να οδηγηθούν στην οικονομική καχεξία αλλά και άλλες είτε να υποχρεωθούν σε λουκέτο ή και να φύγουν από τα εν λόγω νησιά μεταφέροντας την έδρα τους ή τη δραστηριότητά τους στην ηπειρωτική χώρα ή ακόμη και στο εξωτερικό. Πράγμα που σημαίνει όχι απλώς διατάραξη του οικονομικού και επιχειρηματικού οικοσυστήματος των νησιών, αλλά και πλήγμα για το σύνολο της εθνικής οικονομίας.

Οι περισσότεροι τοπικοί φορείς επισημαίνουν πως το όποιο δημοσιονομικό όφελος από το συγκεκριμένο μέτρο είναι ελάχιστο, σχεδόν μηδαμινό και θεωρούν ρίσκο να αποδυναμώνεται η οικονομία των περιοχών που βρίσκονται στα ελληνικά σύνορα, κάνοντας λόγο για ανυπολόγιστες συνέπειες.

Επισημαίνουν δε, πως το μέτρο αυτό «καταδικάζει τη νησιωτικότητα», πόσο μάλλον όταν δεν υπάρχει κάποιο άλλο αντισταθμιστικό που θα συμβάλλει έστω στην άμβλυνση των όποιων παρενεργειών από την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ.

Τονίζουν ότι το ειδικό φορολογικό καθεστώς προβλέφθηκε από την ελληνική Πολιτεία με σκοπό να αντισταθμίσει ως έναν βαθμό τις δυσκολίες στην καθημερινότητα των κατοίκων των απομακρυσμένων νησιών και το ανταγωνιστικό μειονέκτημα για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε αυτά.

«Δεν αποτελεί προνόμιο, αλλά ανάγκη» λένε χαρακτηριστικά δήμαρχοι των νησιών και η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου,

Χριστιάνα Καλογήρου: Υποχρέωση της Πολιτείας η διατήρηση του ΦΠΑ ως έχει

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου υποστηρίζει  ότι «θα πρέπει να παραμείνει ως έχει το θέμα του ΦΠΑ καθώς είναι υποχρέωση της Πολιτείας. Πρόκειται για μέτρο άρσης των ανισοτήτων που δημιουργεί η νησιωτικότητα και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν όσοι διαμένουν, εργάζονται ή έχουν επιχειρήσεις στα νησιά.

Πρόκειται άλλωστε, για ένα μέτρο χαμηλού δημοσιονομικού οφέλους που θα μπορούσε να αντικατασταθεί με οτιδήποτε άλλο προκειμένου να έρθουν τα προσδοκώμενα έσοδα στα δημόσια Ταμεία, χωρίς να πληγούν τα νησιά. Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα τα καταφέρουμε. Μέχρι σήμερα διαπιστώνουμε θετική προσέγγιση στις θέσεις μας από πολλά κυβερνητικά στελέχη».

Μανώλης Βουρνούς: Δεν διαμαρτυρόμαστε επειδή είμαστε «κακομαθημένα παιδιά»

«Η βασική μας θέση είναι πως, το ισχύον φορολογικό καθεστώς δεν αποτελεί προνόμιο, αλλά ένα αντισταθμιστικό μέτρο για τα προβλήματα της «νησιωτικότητας».

Το ισχύον καθεστώς έχει διαδραματίσει καίριο ρόλο στη διαμόρφωση της οικονομίας των νησιών εδώ και 30 χρόνια. Δεν είμαστε «κακομαθημένα παιδιά» που διαμαρτυρόμαστε επειδή δεν θέλουν να τους πάρουν κάτι. Καταρχάς, το πλήγμα για τον τουρισμό θα είναι τεράστιο, καθώς χάνεται ένα συγκριτικό πλεονέκτημα.

Θα καταστούν επίσης, μη ελκυστικές οι οικονομίες των νησιών όχι μόνο για επενδύσεις, αλλά και για τους επισκέπτες, με αποτέλεσμα αφενός να αποδυναμωθούν τοπικές εταιρίες και πολλές εξ αυτών να αποχωρήσουν από τη Χίο και τ’ άλλα νησιά και αφετέρου θα υπάρξει άμεση μείωση της τουριστικής κίνησης, της ήδη μειωμένης. Η «ζυγαριά» είναι αρνητική για το οικοσύστημα που έχει δημιουργηθεί στα νησιά. Πόσο μάλλον όταν δεν υπάρχουν άλλα αντισταθμιστικά μέτρα.

Για παράδειγμα, στην Ισπανία υπάρχει 50% επιδότηση στις αερομεταφορές για τους μόνιμους κατοίκους νησιών της» τονίζει από την πλευρά του ο δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς.

Σπύρος Γαληνός: Τα νησιά πρέπει να στηριχθούν

Αντίθετος στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ δηλώνει και ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, κάνοντας λόγο για πλήγμα της ανταγωνιστικότητας.

“Τα νησιά πρέπει να στηριχθούν και το μέτρο του μειωμένου ΦΠΑ είναι ένα δείγμα ενδιαφέροντος και στήριξής τους, γι’ αυτό και πρέπει να διατηρηθεί το ισχύον καθεστώς. Είμαι αισιόδοξος ότι θα γίνει τελικά γιατί τα επιχειρήματά μας είναι ισχυρά”. Ο ίδιος προσθέτει ότι “ναι μεν είναι μνημονιακή υποχρέωση, όμως, είμαι ρομαντικός πως εξακολουθούμε να διοικούμε τον τόπο μας”.

Μάλιστα, αστειευόμενος, τόνισε ότι “αν βρείτε κάποιον που να συμφωνεί με την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, τον φιλοξενώ και του κάνω όλα τα έξοδα και ας πληρώσει εκείνος μόνο τον ΦΠΑ”.

Μιχάλης Αγγελόπουλος: Απαράδεκτη επιβάρυνση και αντιδεοντολογικό μέτρο

Για απαράδεκτη επιβάρυνση κάνει λόγο και ο δήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος, προσθέτοντας πως είναι και «μέτρο αντιδεοντολογικό», ενώ μιλάει και για το κείμενο αναφοράς που εστάλη προς την Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θέτοντας αναλυτικά τα επιχειρήματα των φορέων σχετικά με τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να αλλάξει το φορολογικό καθεστώς.

Τι ισχύει στο εξωτερικό

Οι γεωγραφικές ιδιαιτερότητες που αφορούν στον ΦΠΑ στα νησιά της Ε.Ε. είναι οι ακόλουθες:

Στην Ισπανία και συγκεκριμένα τα Κανάρια Νησιά εξαιρούνται από την επιβολή ΦΠΑ, στη Γερμανία η νήσος Χέλγκολαντ εξαιρείται της εφαρμογής ΦΠΑ, το ίδιο και τα νησιά Άλαντ της Φινλανδίας.

Ειδικοί συντελεστές για καθορισμένη ομάδα προϊόντων και υπηρεσιών εφαρμόζονται για την Κορσική και τα υπερπόντια νησιά της Γαλλίας (Κορσική: Συντελεστές από 0,90% έως 13% που αφορά στα προϊόντα πετρελαίου, Υπερπόντια νησιά: Συντελεστές από 1,05% έως 8,5%).

Στην Πορτογαλία μειωμένοι συντελεστές ισχύουν σε Αζόρες (5%,10%,18%) και στη Μαδέρα (5%,12%,22%).

Η Ελλάδα έχει τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ από όλες τις τουριστικές ανταγωνίστριες χώρες, με εξαίρεση την Κροατία (24% έναντι 25%), βάσει στοιχείων της Κομισιόν του 2016.

 

Οι συντελεστές της Ελλάδας είναι επίσης, πολύ πιο υψηλοί από υπαρκτούς ή δυνητικούς τουριστικούς ανταγωνιστές στη λεκάνη του Μεσογείου.

 

 

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Πανελλαδικές εξετάσεις: Τι προβλέπει η μείωση της ύλης

Πανελλήνιες 2021: Αριθμός εισακτέων στα ΑΕΙ και ελάχιστη βάση εισαγωγής

Το γραφείο τύπου του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, σε συνέχεια της ανακοίνωσης του προγράμματος των πανελλαδικών εξετάσεων Γενικών Λυκείων και Επαγγελματικών Λυκείων 2021, ανακοινώνει...

Συντάξεις Ιουνίου: Πότε θα καταβληθούν

Aπό τις 25 έως και τις 28 του μηνός θα καταβληθούν οι συντάξεις Ιουνίου, σύμφωνα με απόφαση του ΕΦΚΑ. Αναλυτικότερα: Την Τρίτη 25 Μαΐου θα καταβληθούν...
Σταμπουλίδης για συνωστισμό στους εμπορικούς δρόμους: Θα είναι καταστροφικό για όλους τρίτο αυστηρό lockdown

Κορωνοιός: 2.167 κρούσματα, 55 θάνατοι και 683 διασωληνωμένοι

Άλλα 2.167 νέα κρούσματα κορωνοϊού, ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Το τελευταίο 24ωρο 55 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους, ενώ σε 683 σε ανέρχονται οι διασωληνωμένοι...
Σταϊκούρας: Παράταση του προγράμματος "Ηρακλής"

Σταϊκούρας στη Βουλή: Θετικά τα αποτελέσματα του “Γέφυρα ΙΙ”

Ιδιαίτερα θετική απήχηση έχει το πρόγραμμα «Γέφυρα ΙΙ» σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία που παρουσίασε στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ειδικότερα, ανέφερε ότι...

Γλυκά Νερά: Γιατί σκότωσαν την 20χρονη οι δράστες; – Τι εξετάζουν οι Αρχές

Το έγκλημα στα Γλυκά Νερά, με θύμα μια 20χρονη μητέρα, που ξεψύχησε δίπλα στο 11 μηνών παιδί της και τον δεμένο σύζυγό της, έχει...
Kλειστά θα παραμείνουν αύριο νηπιαγωγεία και δημοτικά νους δήμους της Αττικής, όπου συνεχίζεται η χιονόπτωση και επικρατεί ισχυρός παγετός. Την απόφαση αυτή έλαβε ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης, κατόπιν σχετικών συστάσεων και εισηγήσεων των οικείων δήμων. Συγκεκριμένα, τα σχολεία που θα παραμείνουν κλειστά μετά τη σημερινή έντονη χιονόπτωση, είναι όλα τα δημοτικά και νηπιαγωγεία * στους δήμους Ωρωπού και Διονύσου * στις δημοτικές ενότητες Βαρνάβα και Γραμματικού του δήμου Μαραθώνα * στις δημοτικές ενότητες Βιλλίων και Ερυθρών του δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας. Η Περιφέρεια, ανάλογα με την εξέλιξη των καιρικών δεδομένων, θα επαναξιολογήσει την κατάσταση αύριο το πρωί, ενώ συστήνει στους πολίτες, σε περιοχές που υπάρχει παγετός, να μετακινούνται με ιδιαίτερη προσοχή και να ακολουθούν τις οδηγίες και συστάσεις των τοπικών αρχών. Ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης επισήμανε σχετικά: «Η ασφάλεια των μαθητών είναι η απόλυτη και μόνη προτεραιότητά μας. Μετά από σχετικά αιτήματα των δήμων της Αττικής, όπου τα καιρικά φαινόμενα εξακολουθούν να είναι έντονα και να σημειώνονται χιονοπτώσεις και να επικρατεί ισχυρός παγετός, προχωρήσαμε στην απόφαση να παραμείνουν κλειστά και αύριο Τρίτη τα σχολεία».

Υπουργείο Παιδείας: Με ένα self test την εβδομάδα η διά ζώσης εκπαίδευση στα σχολεία...

Με ένα self test την εβδομάδα θα συνεχιστεί η διά ζώσης εκπαίδευση στα σχολεία από την ερχόμενη Δευτέρα 17 Μαΐου, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη...
Βεβαιώσεις κίνησης: Θα ισχύσουν έως και την Δευτέρα 15 του μηνός

“Πράσινο φως” για απελευθέρωση των μετακινήσεων από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων

Την απελευθέρωση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων από την Παρασκευή 14 Μαΐου, εισηγήθηκε προς την κυβέρνηση, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μετακινήσεις...

Βρείτε μας

7,791ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΑΑΔΕ: Καταργούνται οι δηλώσεις ΦΠΑ – Χορήγηση ΑΦΜ με ηλεκτρονικό τρόπο

Σε 4 βασικές και σημαντικές ψηφιακές υπηρεσίες για επιχειρήσεις και φορολογούμενους (εκτός των 80...

Στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 6% τα εισιτήρια θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών μέσω live-streaming

Στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 6%, και όχι στο 24%, εμπίπτουν πλέον τα εισιτήρια θεατρικών...

ΦΠΑ: Παρατείνεται η μείωση συντελεστών σε Κω, Λέρο, Λέσβο, Σάμο και Χίο

Παρατείνεται η ισχύς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε Κω, Λέρο, Λέσβο, Σάμο και Χίο...

ΚΙΝΑΛ: Τροπολογία για την μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο 6 % στην εστίαση

Τροπολογία για την μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο 6 % στην εστίαση και στη...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή