Ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα για διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών

49
Εντός 2018 στην Ολομέλεια της Βουλής το πόρισμα για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Για ακόμα μια φορά τίθεται στο τραπέζι το ζήτημα της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών, με τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, να αναφέρεται στο ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίσει η Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών και στα βήματα που πρέπει να γίνουν στο εξής.

Ο κ. Βούτσης τόνισε πως «αντιπροσωπεία της Επιτροπής έχοντας μια συγκεκριμένη στοχοθεσία πρέπει να επικοινωνήσει με τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη, να μεταβεί στη Γερμανία, να μεταβεί στο κέντρο των εξελίξεων και των διεργασιών στην Ε.Ε. και σε όσες χώρες είχαν ανάλογες εμπειρίες και με διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισαν αυτά τα θέματα».

Ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη για ένα εξωστρεφές πρόγραμμα με συγκεκριμένους στόχους προκειμένου «να πάμε πολύ γρήγορα στη φάση μιας αποτελεσματικής διεκδίκησης».

Ο Πρόεδρος της Βουλής πρόσθεσε πως «η Ευρώπη αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μια πολλαπλή κρίση ταυτότητας και αυτογνωσίας όχι μόνο λόγω της παρατεταμένης, βαθύτατης κρίσης, αλλά κυρίως λόγω των μεγάλων προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών και των προκλήσεων και διλημμάτων που τίθενται για όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς, αλλά και των διαφορετικών απαντήσεων που επιχειρούνται να δοθούν πέραν και έξω από τον ανθρωπισμό και την αλληλεγγύη».

Διαβάστε επίσης:  Η ώρα του ΔΝΤ για αφορολόγητο και συντάξεις

Αυτή η προσπάθεια, συμπλήρωσε ο κ. Βούτσης «αποτελεί μια μεγάλη και αυθεντική συμβολή στη συζήτηση για να υπάρξει, να οικοδομηθεί ξανά, μια αυθεντική ταυτότητα αλληλεγγύης, ανθρωπισμού, συγκλίσεων, επαναφοράς του δικαίου και στον τομέα της κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά και στον τομέα των διακρατικών θέσεων, της δημοκρατίας και τελικά της ιστορικής δικαίωσης των χιλιάδων θυμάτων που μείναν αδικαίωτα για τόσες δεκαετίες».

«Η μέρα αυτή είναι ιστορική, θα χρησιμοποιήσω έναν εκκλησιαστικό όρο για να τη χαρακτηρίσω, είναι τα θυρανοίξια της ιστορίας, εάν πραγματικά θελήσουμε να βοηθήσουμε όλοι να γίνουν πραγματικά θυρανοίξια», είπε ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα κ. Μανώλης Γλέζος, ενώ έκανε αναφορά στα βήματα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα αλλά και στο τι πρέπει να γίνει στο μέλλον στο θέμα της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών.