Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
25.9 C
Athens

Κύμα απλήρωτων φόρων φέρνει η ακρίβεια!

Μια νέα γενιά ληξιπρόθεσμων χρεών προς την εφορία αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία αφήνει πίσω του το κύμα της ακρίβειας καθώς τα νοικοκυριά  δίνουν προτεραιότητα στις καθημερινές ανάγκες διαβίωσής τους  παρά στην πληρωμή των υποχρεώσεων, παλαιών και τρεχουσών, προς το δημόσιο.

Τα ληξιπρόθεσμα  χρέη προς την εφορία ανέρχονταν στις αρχές του 2021   στα 108,8  δισ. ευρώ, ενώ στο τέλος του 2019 είχαν διαμορφωθεί στα 105 δισ. ευρώ. Η ανηφόρα στην πυραμίδα των χρεών όμως δεν έχει περιορισμό. Στα τέλη  του περασμένου Απριλίου, σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ , έφτασαν τα 112,5  δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 3,7 δισ ευρώ. Με βάση  τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ):

  • Τα νέα χρέη προς τις φορολογικές αρχές, τα οποία κατέστησαν ληξιπρόθεσμα εντός του τετραμήνου  Ιανουαρίου-Απριλίου 2022, ανήλθαν σε 3,724 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 3,504 δισ. ευρώ ήταν απλήρωτοι φόροι και τα υπόλοιπα 220 εκατ. ευρώ μη φορολογικές οφειλές.
  • Από το συνολικό νέο ληξιπρόθεσμο χρέος των 3,724 δισ. ευρώ διαγράφηκαν ήδη τα 21 εκατ. ευρώ και εισπράχθηκαν 605 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 17,4%.
  • Το συνολικό ποσό των (παλαιών και νέων) ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις φορολογικές αρχές, το οποίο είχε συσσωρευτεί στα τέλη Απριλίου του  2022, διαμορφώθηκε στα 112,5  δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, τα 25,41 δισ. ευρώ θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης και τα υπόλοιπα 87,134 δισ. ευρώ εκλαμβάνονται ως το πραγματικό υπόλοιπο των ληξιπρόθεσμων χρεών.
  • Ο συνολικός αριθμός των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις φορολογικές αρχές μειώθηκε στο πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους κατά 52.206 πρόσωπα (φυσικά και νομικά), καθώς διαμορφώθηκε σε 3.944.665 στο τέλος Απριλίου  2022, από  3.996.871 στο τέλος Δεκεμβρίου 2021.
  • Από τα Ελεγκτικά Κέντρα, την Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης  και τις εφορίες   στο πρώτο τετράμηνο  του τρέχοντος έτους επιβλήθηκαν κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων σε 24.450 οφειλέτες. Έτσι, ο συνολικός αριθμός των οφειλετών εναντίον των οποίων έχουν επιβληθεί κατασχέσεις τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε σε  1.356.500 (ήταν 1.332.050 τον Δεκέμβριο του 2021).
  • Ο συνολικός αριθμός των οφειλετών εναντίον των οποίων είναι δυνατή η επιβολή κατασχέσεων λόγω ληξιπρόθεσμων χρεών αυξήθηκε από 1.951.507 στα τέλη  του 2021, στους   1.978.695 στα τέλη Απριλίου του   2022.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

ΣΥΡΙΖΑ: Το μετέωρο βήμα του Παύλου Πολάκη με φόντο τις εσωκομματικές εξελίξεις

Η σιβυλλική δήλωση του Παύλου Πολάκη περί «λύσης που θα δοθεί στο συνέδριο» πυροδότησε σειρά σεναρίων γύρω από τις επόμενες κινήσεις του, καθώς στον...

Γαλλία: Σαμποτάζ στο δίκτυο των τρένων υψηλής ταχύτητας – Σοβαρά προβλήματα με τα δρομολόγια

Εμπρηστές έβαλαν φωτιά κατά μήκος των γραμμών που συνδέουν την πρωτεύσουσα με τα δυτικά, τα βόρεια και τα ανατολικά της χώρας. Ωστόσο η γραμμή των...

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024 – Πτώση βάσεων για τις περιζήτητες σχολές

Πτώση βάσεων στις υψηλόβαθμες σχολές και άνοδο στις πιο χαμηλόβαθμες «έδειξαν» τα στατιστικά στοιχεία των βάσεων εισαγωγής για το 2024, που ανακοινώθηκαν χθες, Πέμπτη...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 26 Ιουλίου εγκαινιάζεται στη Νέα Υόρκη το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1925... Εγκαινιάζεται στη Νέα Υόρκη το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος. Πρόκειται για το πρώτο υποκατάστημα ευρωπαϊκής τράπεζας στο εξωτερικό.

Αμετανόητος ο Πολάκης: “Θα το ξαναέκανα”

Αμετανόητος εμφανίστηκε ο Παύλος Πολάκης μιλώντας σε δημοσιογράφους στο κυλικείο της Βουλής, λίγη ώρα μετά την πρωτοφανή επίθεσή του εναντίον συνεργάτιδας υπουργού που οδήγησε...
Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την ανακοίνωση των βάσεων

Πανελλήνιες 2024: Στη δημοσιότητα οι βάσεις

Αγωνία τέλος. Οι βάσεις των Πανελληνίων Εξετάσεων είναι πλέον γεγονός. Στη δημοσιότητα δόθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης οι βάσεις για την εισαγωγή στα ΑΕΙ για το...
Μάτι Αττικής: Στους 98 οι νεκροί από τη φωτιά - Κατέληξε εγκαυματίας στο ΚΑΤ

Δίκη για Μάτι: “Όχι” των δικαστών στις ενστάσεις κατά της έφεσης – Συγκλονιστικές μαρτυρίες

Το «κατηγορώ» των συγγενών των θυμάτων που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους αναίτια, με τρόπο μαρτυρικό, χωρίς κανένας αρμόδιος τις κρίσιμες ώρες να σταθεί...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ηλεκτρικό ρεύμα: Αυτά είναι τα μέτρα της κυβέρνησης για να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια

Ανακοινώθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η εξειδίκευση των μέτρων για την επιδότηση...

Πληθωρισμός στα τρόφιμα: Υποχώρησε περαιτέρω στο 2,3% στην Ελλάδα τον Ιούνιο

Από τη σύγκριση του Γενικού ΔΤΚ Ιουνίου 2024 με τον αντίστοιχο Δείκτη του 2023...

Φέτος τα έσοδα από φόρους θα ανέλθουν στο ύψος των 62 δισ. ευρώ

Βαθύτερα το χέρι στη τσέπη θα πρέπει να βάλουν εκατομμύρια φορολογούμενοι καθώς πέραν των...

Φον ντερ Λάιεν: Θετική στην πρωτοβουλία Μητσοτάκη για χαμηλότερες τιμές στα προϊόντα των πολυεθνικών

Πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη για την ελληνική αγορά και τους καταναλωτές, καθώς ο...